Mødedato: 27.11.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

OPP og administrationsejendomme

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende, at Borgerrepræsentationens beslutning om offentlig-privat partnerskab (OPP) er implementeret, samt træffe beslutning om, at der udarbejdes et beslutningsoplæg vedrørende kommunens ejerskab til administrationsejendomme.

Borgerrepræsentationen besluttede den 10. oktober 2013, dagsordenspunkt 3, strategi for OPP i Københavns Kommune, hvorefter:

  1. at OPP kan overvejes i forbindelse med bygge- og anlægsaktiviteter, der overstiger 100 mio. kr., og at OPP som udgangspunkt skal gennemføres ved brug af offentlig finansiering, 
  2. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen gennemfører en analyse af, på hvilke punkter OPP som organisationsform mv. kan bidrage til en bedre anlægsproces og totaløkonomi i kommunale bygge- og anlægsprojekter,
  3. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen identificerer et kommunalt bygge- og anlægsprojekt, der vil være egnet til at fungere som eksempelprojekt i forhold til fremtidige bygge- og anlægsprojekter.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at analysen af, på hvilke punkter OPP som organisationsform mv. kan bidrage til en bedre anlægsproces og totaløkonomi i kommunale bygge- og anlægsprojekter (jf. bilag 1) fokuserer på, hvor der kan opnås OPP-lignende effekter i den traditionelle kommunale byggemodel, og at denne analyse godkendes, 
  2. at Borgerrepræsentationens beslutning af 10. oktober 2013 ved godkendelse af at-punkt 1 dermed er implementeret,
  3. at Økonomiforvaltningen udarbejder beslutningsoplæg om kommunens ejerskab af administrationsejendomme. Udgangspunktet for beslutningsoplægget er en udarbejdet analyse af administrationsejendomme og de indsamlede data, herunder det identificerede vedligeholdelsesefterslæb. Beslutningsoplægget skal have fokus på om der er administrationsejendomme, der kan udbydes til salg i 2015.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Økonomiforvaltningen skal implementere Borgerrepræsentationens beslutning af den 10. oktober 2013, dagsordenspunkt 3. Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen gennemført en analyse af, på hvilke punkter OPP som organisationsform mv. kan bidrage til en bedre anlægsproces og totaløkonomi i kommunale bygge- og anlægsprojekter. Økonomiforvaltningen har ligeledes i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen identificeret et kommunalt bygge- og anlægsprojekt, der vil være egnet til at fungere som eksempelprojekt i forhold til fremtidige bygge- og anlægsprojekter.

Økonomiforvaltningen har udarbejdet en analyse af administrationsejendomme og har orienteret herom på temamøde i Økonomiudvalget, den 13. maj 2014.

Løsning

OPP-strategien
OPP-strategien samt retningslinjerne for OPP-vurdering og OPP-finansiering i Københavns Kommune er bl.a. implementeret via budgetindkaldelsescirkulæret.

OPP-analyse
Københavns Ejendomme har udarbejdet en redegørelse for og vurdering af, på hvilke punkter OPP som organisationsform mv. kan bidrage til en bedre anlægsproces og totaløkonomi i kommunale bygge- og anlægsprojekter jf. bilag 1. Det fremgår heraf, at OPP gennem modellens betalingsmekanisme og risikodeling giver leverandøren incitamenter til at sikre den bedst mulige anlægsproces, og at OPP gennem funktionskrav og samling af projektering, byggeri og drift hos én part giver leverandøren incitamenter til at optimere projektets totaløkonomi på langt sigt.

Derefter redegør notatet for, hvordan der kan opnås OPP-lignende effekter indenfor rammerne af den traditionelle kommunale bygge-model. I den forbindelse vurderes totaløkonomiske beregninger, commissioning (kvalitetsstyringsproces, der fokuserer på totaløkonomi og installationernes samspil), økonomiske incitamenter med mere, som Københavns Ejendomme arbejder med. Det konkluderes, at OPP-modellen også indeholder en række udfordringer, men at OPP brugt i den rigtige sammenhæng forventes at kunne give fordele for Københavns Kommune. 

OPP-eksempelprojekt
Københavns Ejendomme har påbegyndt en OPP-forundersøgelse af totalrenoveringen af administrationsejendommen, beliggende Ottiliavej 1-3. Det sker fordi projektet har en volume, der gør det egnet til OPP (over 100 mio. kr.), ligesom der er indikationer på, at projektet kan have OPP-potentiale, jf. i øvrigt bilag 2. 

Fokus i OPP-forundersøgelsen er en sammenligning af den total-økonomiske påvirkning af Københavns Kommune ved forskellige OPP-modeller. Udover Ottiliavej vil analysen omfatte et fiktivt nybyggeri i Ørestaden for at sammenligne et OPP-renoveringsprojekt med et OPP-nybyggeri, samt for at perspektivere konklusionerne fra Ottiliavej til brug for kommunens videre strategiske arbejde med OPP og porteføljeoptimering. De økonomiske beregninger suppleres med en beskrivelse af styringsmæssige fordele og ulemper ved de forskellige modeller, og endelig gennemføres en undersøgelse af markedets præferencer for at afgive tilbud på de forskellige modeller. Der vil senere fremkomme særskilt indstilling herom. 

Beslutningsoplæg vedr. administrationsejendomme

Økonomiforvaltningen vil med udgangspunkt i analysen om administrationsejendomme udarbejde et beslutningsoplæg om kommunens ejerskab til administrationsejendomme. I beslutningsoplægget vil der være fokus på de økonomiske konsekvenser af administrationsejendommenes vedligeholdelsesefterslæb, og blive taget stilling til, om der er administrationsejendomme, der kan udbydes til salg i et OPP-lignende projekt med et tilknyttet langvarigt lejemål fra kommunens side. Beslutningsoplægget vil indeholde identifikation af en eller flere potentielle investorer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beslutningsoplægget om kommunens ejerskab til administrationsejendomme vil indgå i kommunens videre strategiske arbejde med samlokalisering og porteføljeoptimering. Der fremkommer ligeledes en indstilling herom senere.



Bjarne Winge                         / Per Justesen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at analysen af, på hvilke punkter OPP som organisationsform mv. kan bidrage til en bedre anlægsproces og totaløkonomi i kommunale bygge- og anlægsprojekter (jf. bilag 1) fokuserer på, hvor der kan opnås OPP-lignende effekter i den traditionelle kommunale byggemodel, og at denne analyse godkendes, 
  2. at Borgerrepræsentationens beslutning af 10. oktober 2013 ved godkendelse af at-punkt 1 dermed er implementeret,
  3. at Økonomiforvaltningen udarbejder beslutningsoplæg om kommunens ejerskab af administrationsejendomme. Udgangspunktet for beslutningsoplægget er en udarbejdet analyse af administrationsejendomme og de indsamlede data, herunder det identificerede vedligeholdelsesefterslæb. Beslutningsoplægget skal have fokus på om der er administrationsejendomme, der kan udbydes til salg i 2015.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2014

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag til et nyt 4. at-punkt:

”At der på baggrund af den faglige og positive analyse tilføjes et 4. at, hvori der står, at grænsen på 100 mio. kr. fra 2013 sænkes til 75 mio. kr.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 6 stemmer mod 5. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: B, V, O og I.

Imod stemte: A, Ø og F.

Undlod at stemme: C.

 

Indstillingen 1. og 2. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V, O, C og I.

Imod stemte: Ø.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, V, O, C og I.

Imod stemte: Ø og F.

 

Radikale Venstre og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

Radikale Venstre og Venstre er glade for, at fordelene ved OPP er blevet belyst og ønsker, at København Kommune har fokus på at udnytte fordelene ved OPP i fremtiden, herunder at kommunen er innovativ og proaktiv i kommunens arbejde med og tilgang til OPP.

 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. november 2014

Der ønskedes afstemning om indstillingens 3. at-punkt.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt med 34 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, I, O og V.

Imod stemte: F og Ø.

 

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 38 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, I, O og V.

Imod stemte: Ø.

 

 

Radikale Venstre og Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Dansk Folkeparti valgte at tilslutte sig:

 

”Radikale Venstre, Venstre og Dansk Folkeparti er glade for, at fordelene ved OPP er blevet belyst og ønsker, at København Kommune har fokus på at udnytte fordelene ved OPP i fremtiden, herunder at kommunen er innovativ og proaktiv i kommunens arbejde med og tilgang til OPP.”

 

 

 

Til top