Mødedato: 27.11.2003, kl. 17:30

Takster for håndtering af affald i Nyhavn

Takster for håndtering af affald i Nyhavn

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 27. november 2003

 

 

BR 530/03

Takster for håndtering af affald i Nyhavn

Takster for håndtering af affald i Nyhavn

 

 

Indstilling om, at "Regulativ for indsamling af dagrenovation mv. i kvarteret omkring Nyhavn og takster for benyttelse af centralsuganlægget i Nyhavn" godkendes, samt at hektolitertaksten og tilslutningstaksten fastsættes som det fremgår af vedlagte takstblad.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at "Regulativ for indsamling af dagrenovation mv. i kvarteret omkring Nyhavn og takster for benyttelse af centralsuganlægget i Nyhavn" godkendes, og

at hektolitertaksten og tilslutningstaksten fastsættes som det fremgår af vedlagte takstblad.

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 20.oktober 2003.

Tiltrådt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

 

 

RESUME

I 1996 blev der i Nyhavn etableret et centralsuganlæg til håndtering af dagrenovation og dagrenovationslignende affald fra erhverv. Anlægget blev bl.a. etableret for at afhjælpe de omfattende arbejdsmiljømæssige problemer, der var forbundet med at håndtere affaldet på traditionel vis.

Af forskellige årsager har det trukket ud med udarbejdelsen af et nyt takstsystem for benyttelsen af anlægget. Men nu foreligger et forslag til takstsystem for Nyhavn med to takstelementer, nemlig en tilslutningstakst og en affaldsvolumentakst.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I 1994 fastsatte Direktoratet for Arbejdstilsynet i en anvisning nye og skærpede arbejdsmiljøregler for renovationsarbejde. Bl.a. var det ikke længere tilladt at bære affaldsbeholdere. R98 gennemførte derfor i perioden 1994-1997 et storstilet arbejde for at leve op til de nye regler. Dette førte bl.a. til indførelse af kærrer ved håndtering af affaldssække, udskiftning af ca. 30.000 bærbare affaldsbeholdere og indsættelse af tekniske hjælpemidler (lifte m.v.), alternativt ændring af adgangsvejen på ca. 5.000 afhentningsadresser i etageboligområder.

På enkelte afhentningsadresser - primært i Indre By og i Nyhavn – var forholdene i de gamle og ofte fredede bygninger imidlertid af en sådan karakter, at de nye regler kun kunne efterleves ved at anbringe ikke bærbare affaldsbeholdere i gaderummet.

En sådan løsning var ikke acceptabel for Nyhavn, og derfor anmodede R98 Magistratens 5. afdeling om tilladelse til at etablere et centralsuganlæg i Nyhavn. Anlægget skulle sikre håndtering af dagrenovation fra ca. 165 husstande og dagrenovationslignende affald fra ca. 155 erhvervsvirksomheder, så som restauranter, bodegaer, cafeer, liberale erhverv m.v. beliggende på den nordlige side af Nyhavn.

Den 22. april 1996 fastsatte Magistratens 5. afdeling efter indstilling fra R98 benyttelses- og betalingsbestemmelser for anlægget. Der var tale om en midlertidig takstberegning, som byggede på den renovationsafgift kunderne havde betalt indtil anlæggets ibrugtagning. En renovationsafgift, som var fastsat i forhold til det beholdervolumen og de standpladser, der var tilmeldt på den enkelte ejendom, samt tillægsbetalinger for gangafstand, trin, særligt materiel m.v.

Denne midlertidige taksering skulle være gældende, indtil der kunne indføres en særlig takst for tilslutning til og benyttelse af anlægget på baggrund af de i perioden opnåede erfaringer og med det udgangspunkt, at den enkelte kundes betaling ikke måtte forøges væsentligt.

Imidlertid viste det sig, at udarbejdelsen af et nyt og retfærdigt takstsystem var en meget vanskelig opgave. Det er ikke i forbindelse med de enkelte brugeres benyttelse af centralsuget muligt at lave en faktisk opgørelse over de enkelte affaldsproducenters affaldsproduktion. Hele området, som er dækket af centralsuget, må betragtes som en stor "pulje", og det er nødvendigt at lave en teoretisk beregning af hvorledes den samlede affaldsproduktion, som man jo kender, fordeler sig på de enkelte brugere.

I perioden fra november 1994 til april 1997 var der en arbejdskonflikt mellem Restau ratørernes Arbejdsgiverforening (Horesta) og Restaurations- og Bryggeriarbejdernes Fagforening (RBF). Konflikten omfattede de fleste af restauratørerne i Nyhavn og konflikten blev hurtigt udvidet således, at R98 blev hindret i at afhente affald hos de restauranter, der var omfattet af konflikten.

Efter konfliktens afslutning i efteråret 1997 udtog 2 restauranter stævning mod R98 og Københavns Kommune med påstand om, at R98 og kommunen ikke havde været berettiget til at opkræve renovationsgebyr, affaldsgebyr og bidrag til forbrændingsanlæg i den periode, hvor restaurationerne ikke fik hentet affald på grund af konflikten. I efteråret 2001 afsagde Østre Landsret dom i sagen, hvorefter restauratørerne fik delvist medhold. R98 blev pålagt at tilbagebetale 2/3-del af det opkrævede renovationsgebyr, hvorimod Københavns Kommune blev frikendt for kravet om tilbagebetaling af affaldsgebyr og bidrag til forbrændingsanlæg.

Denne retssag mellem en betydende del af brugerne af centralsuget og R98 og Københavns Kommune har været en medvirkende årsag til, at der ikke blev udarbejdet et nyt takstsystem for centralsuget i Nyhavn.

 

Uddybning af indstilling

Efter domsafsigelsen i ovennævnte sag udarbejdede R98 i samarbejde med Miljøkontrollen et forslag til et nyt takstsystem for centralsuget i Nyhavn med udgangspunkt i en række forskellige beregningsmodeller.

Princippet i forslaget var,

·        at takstsystemet skulle give et samlet provenu til R98, som var 15 % højere end det hidtidige afgiftsprovenu, for at dække de forøgede omkostninger ved driften af anlægget samt omkostningerne ved den stigende affaldsmængde

·        at takstsystemet i videst mulig udstrækning skulle sikre, at de enkelte kunder betalte en afgift som modsvarede deres brug af systemet.

·        at opdele taksten i to takstelementer. Et til dækning af faste omkostninger, tilslutningstakst, og et til dækning af de variable omkostninger, en hektolitertakst.

Tilslutningstaksten forudsattes beregnet i forhold til etageareal for alle kunderne. For kunder med restauranter med udendørs serveringsareal indgik også det udendørs serveringsareal i beregningsgrundlaget.

Hektolitertaksten fastsattes i forhold til nøgletal for antallet af hektoliter affald, som den enkelte kunde formodedes at producere. Kunderne blev inddelt i forskellige brugergrupper for at skelne mellem boliger og erhverv.

·        boliger blev fastsat til 1 hl pr. uge

·        restauranter og caféer til 18 hl pr. uge pr. 100 m2 etageareal og udendørs serveringsareal

·        øvrige erhverv til 1,25 hl pr. uge pr. 100 m2 etageareal.

Ved brev af 11. juli 2002 orienterede R98 alle brugerne af centralsuganlægget om forslaget til ændring af takstsystemet. Endvidere blev R98´s advokat anmodet om at vurdere, om principperne for taksering var i overensstemmelse med de almindelige krav til fastsættelse af gebyrer i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 48.

På baggrund af advokatens bemærkninger, bemærkninger fra Nyhavn Erhvervsforening samt en række af restauratørerne i Nyhavn blev forslaget revideret.

Princippet for beregning af tilslutningstaksten blev ændret således, at taksten blev beregnet i forholdet til antallet af brugere i den enkelte ejendom. Det vil sige det antal boliger, forretninger, restauranter samt øvrige erhverv, som ejendommene er registreret med.

 

Beregning af hektolitertaksten og affaldsvolumentaksten, blev for så vidt angår brugergrupper specificeret yderligere. Det vil sige, at man har lavet en yderligere opdeling af de forskellige erhverv, de brugergrupper, der oprindeligt var forudsat, ikke i tilstrækkeligt omfang var dækkende for de forskellige typer af erhvervsvirksomheder, der er i Nyhavn. Der er i stedet taget udgangspunkt i en gruppering i 8 brugergrupper. Brugergrupperne svarer til de branchekodegrupper og de tilhørende definitioner, der er anført i "Dansk Branchekode 2003" fra Danmarks Statistik. Den enkelte brugerenheds etageareal er baseret på en kombination af oplysninger fra BBR-registeret og oplysninger fra ejendommens ejer og/eller brugeren selv. Det er for hver brugergruppe fastsat, hvor stor en affaldsvolumen, der skal betales for pr. 100  for hver m2.

I maj 2003 blev alle kunderne i Nyhavn orienteret om det nu tilrettede forslag til takstsystem. Nogle af kunderne har haft bemærkninger til arealopgørelserne for de enkelte brugerenheder i ejendommen, og dette har givet anledning til, at beregningsgrundlaget er blevet ændret.

Nyhavn Erhvervsforening har igen haft en række indvendinger mod takstmodellen, og der har været afholdt møder med foreningen, hvor foreningens synspunkter har været drøftet. På møderne blev bl.a. drøftet om den fulde driftsomkostning til fejlrettelser, alarmopkald og afhjælpning af driftsstop, skulle opkræves hos brugerne. Drøftelserne resulterede i, at kun den del af disse driftsomkostninger, som vedrørte driftsproblemer, og som direkte kunne henføres til fejlbetjening m.v. af anlægget, skulle væltes over på brugerne. Den samlede stigning i takstprovenuet blev derfor fastsat til 8,3% i stedet for 15%. De omkostninger, der herved ikke dækkes via takster i Nyhavn, afholdes over R 98´s basisomkostninger og dækkes af alle renovationskunder i byen. Der er i øvrigt nærm ere redegjort for Erhvervsforeningens bemærkninger i afsnittet om høring.

 

MILJØVURDERING

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Forslaget har ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.

 

HØRING

Brugerne i Nyhavn er løbende blevet orienteret om planerne om ændring af takstsystemet. Senest er brugerne ved brev af 26. maj 2003 blevet orienteret om den nu foreslåede model. I den forbindelse har der været en dialog mellem Nyhavn Erhvervsforening og R98 og Københavns Kommune. Der har været afholdt møder med erhvervsforeningen den 7. og den 18. august 2003, og foreningen har i brev af 2. september 2003 sammenfattet foreningens synspunkter om den foreslåede ændring af takstsystemet.

 

Nyhavns Erhvervsforening har bl.a. fremført følgende kritikpunkter af det foreslåede takstsystem:

·        man ønsker ikke indregning i budgettet af omkostninger til forrentning og afskrivning af anlægsomkostninger m.v., da disse omkostninger er udviklingsomkostninger  som R 98 bør finansiere som basisomkostninger

·        man var utilfreds med fordelingen af det samlede takstprovenu  mellem de forskellige brugergrupper og inddelingen i brugergrupper, da man ikke mente at det gav et reelt billede af fordeling af affaldsmængderne

·        medtagning af udeserveringsarealer i arealberegningen

·        afgiftsstigning i forhold til tidligere takstfastsættelse, når det oprindeligt var tilkendegivet, at kunderne i Nyhavn ikke måtte få væsentlige stigninger i deres takster.

Der er ikke i grundlaget for den nu foreliggende takstberegning indregnet udgifter til renter, afskrivninger og udgifter til ombygning m.v. Derimod er der indregnet omkostninger til fejlbetjening, idet sådanne udgifter skyldes forhold, som kan tilskrives kunderne.

Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at der med forslaget til afgiftsfordelingen mellem de forskellige brugergrupper og inddelingen i brugergrupper, fås et takstsystem, der så nær som muligt, er retfærdigt, gennemskueligt og ikke mindst er direkte omkostningsbestemt når man ikke kender de enkelte brugeres eksakte affaldsproduktion. Der findes derfor ikke grundlag for at ændre i disse forudsætninger. Erhvervsforeningens forslag om så at udskyde tidspunktet for det nye takstsystems igangsættelse er blevet afvist. Det vil være helt uholdbart at forlænge den lange periode, hvor man har haft et takstsystem for anlægget i Nyhavn, som er baseret på forhold der er mere end 7 år gamle.

Den forøgelse af det samlede serveringsareal, der sker for visse restauranter med udeservering i sommerperioden, medvirker helt klart til, at der i denne periode er flere kunder og dermed også en større affaldsproduktion. Dette forhold bør selvfølgelig indgå i beregningen af affaldsproduktionen fra de pågældende virksomheder.

Med den midlertidige takstfastsættelse, der blev besluttet ved ibrugtagningen af centralsuganlægget i 1996 blev det tilkendegivet, at der med den endelige takstfastsættelse ikke måtte ske væsentlig ændring af den enkelte kundes betaling.

Med det nye takstsystem sker der forskydninger mellem betalingerne for de enkelte kunder. Nogle vil få betydelige stigninger i den samlede betaling og andre vil få en betydelig reduktion. Forudsætningen om, at de enkelte kunder ikke måtte få væsentlige stigninger, hvilede selvfølgelig på, at kundernes affaldsproduktion forblev uændret. Beregningerne i det nye takstsystem afdækker netop de ændringer, der formodes at være sket i de enkeltes kunders affaldsproduktion, og dette kommer til udtryk i den nye takstfastsættelse.

 

Stigningen på 8,3 % af det samlede provenu kan heller ikke antages at medføre en urimelig stigning for den enkelte kunde, da en forhøjelse på 8,3 % af kun er et udtryk for den omkostningsudvikling, der har været herunder forøgede omkostninger til en stigende affaldsmængde.

 

BILAG

1. Forslag til "Regulativ for indsamling af dagrenovation m.v. i kvarteret omkring Nyhavn og takster for benyttelse af centralsuganlægget i Nyhavn"

2. Forslag til "Takstblad for hektolitertakst og tilslutningstakst"

 

 

 

Peter Elsman                 

  / Hjalte Aaberg

 

 

 


Til top