Mødedato: 27.04.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til udvidelse af Bellahøj Skole og implementering af Fremtidens Fritidstilbud

Se alle bilag
Der skal tages stilling til udmøntning af anlægsbevilling til udbygning af Bellahøj Skole med ét spor inkl. 112 fritidspladser samt ét spor i udskolingen og implementering af Fremtidens Fritidstilbud.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 151,3 mio. kr. i årene 2017 - 2021 til udbygning af Bellahøj Skole med ét spor samt ét spor i udskolingen og implementering af Fremtidens Fritidstilbud,
  2. at 2,6 mio. kr. af de 21,1 mio. kr. afsat i Overførselssagen 2014-2015 til afhjælpning af fejl i idéoplæg vedr. kvadratmetre samt til nedgravning af idrætssalsbygning tilbageføres.

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme jf. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.

 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for

Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

 

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

I Budget 2015 blev det besluttet at udbygge Bellahøj Skole med ét spor inkl. 112 fritidspladser fra en 3-sporet til en 4-sporet skole samt et 5. spor i udskolingen. Det 5. spor i udskolingen skyldes skolens idrætslinje, der optager elever til 7. klassetrin fra hele kommunen. Derudover blev Fremtidens Fritidstilbud ved Bellahøj Skole besluttet således, at 1:1 løsningen organiseres som en fritidsinstitution i kommunal klynge beliggende på hhv. skolen og 3 lokationer uden for skolens matrikel, jf. de vedtagne principper for organisering af fritidspladser, hvorefter fritidspladser i forbindelse med udvidelser organiseres som de hidtidige pladser (Børne- og Ungdomsudvalget 24. februar 2016). I Budget 2015 blev der også afsat midler til helhedsrenovering af Bellahøj Skole, så renovering og udbygning kan koordineres.

I Overførselssagen 2014-2015 blev der afsat yderligere 21,1 mio. kr. til sporudvidelsen til opretning af fejl vedr. kvadratmetre i idéoplægget, som lå til grund for budgetbeslutningen om afsættelse af anlægsmidler. Desuden stillede Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) krav om nedgravning af idrætssalsbygningen. Indstilling om projekteringsbevilling blev godkendt af Borgerrepræsentationen 28. maj 2015, og forvaltningen fremlægger nu forslag om anlægsbevilling til udbygningen. Projekteringen har taget lidt længere end gennemsnitligt, idet idéoplæggets indledende kvadratmeterberegninger måtte gå om.

Løsning

Sporudvidelse og implementering af Fremtidens Fritidstilbud omfatter både om- og tilbygninger til skolens nuværende bygninger, jf. bilag 2. Med byggesagen samles indskoling og mellemtrin (0.-6. årgang i 4 spor) samt fritidstilbud i de eksisterende bygninger, mens udskoling (7.-9. årgang i 5 spor) samles i ny bygning på skolens grund. Eksisterende faglokaler ombygges delvist, bl.a. etableres et lokale til håndværk og design. Herudover etableres 2 nye idrætssale og et auditorium.

Projektet er udarbejdet i henhold til funktionsprogram for skoler og KKFO/FH 3. udgave, 2015 (Borgerrepræsentationen den 18. september 2014) med mindre tilpasninger og afvigelser, der må være, når udgangspunktet er eksisterende bygninger. Skolen opgraderes med bl.a. flere grupperum/arealer, et aktivitetsrum, et konferencerum og et auditorium, men lever ikke fuldt op til funktionsprogrammets arealkrav. Idrætskapaciteten udvides med 2 sale, så skolen får 4 sale i alt. Sporudvidelsen er sammentænkt med helhedsrenoveringen. Af ekstrabevillingen på 21,1 mio. kr. kan der nu tilbageføres 2,6 mio. kr. til kassen. Midlerne er alene brugt til opretning af fejl vedr. kvadratmetre, idet TMF senere frafaldt sit krav om nedgravning af idrætssalsbygningen. Tilpasninger ift. eksisterende forhold og prioriteringer i projektet er sket i dialog med byggeudvalget.

Brugerinddragelse

I arbejdet med udformning af udbygning og helhedsrenovering har der været afholdt en række byggeudvalgs- og temagruppemøder i perioden juni 2015 – oktober 2016. Skolebestyrelsen er glade for, at Bellahøj Skole bliver udbygget og ser frem til, at udbygningen står færdig, jf. bilag 3. Bestyrelsen fremhæver i deres udtalelse en række opmærksomhedspunkter, herunder en bekymring omkring genhusning i byggeperioden, ønsker til udearealet, sikker skolevej og et ønske om så få p-pladser som muligt. Forvaltningen arbejder lige nu på en detaljeret plan for genhusning i samarbejde med skole- og fritidshjemsledelse, jf. afsnittet om genhusning nedenfor. Der er prioriteret midler til udearealet, og antallet af p-pladser lever op til TMFs krav. I Budget 2017 fik TMF midler til trafiksikre skoleveje, og Børne- og Ungdomsforvaltningen er derfor nu i dialog med TMF om etablering af sikre skolevej til Bellahøj Skole. Udtalelse fra fritidsinstitutionen ved Bellahøj Skole er vedlagt i bilag 4 og giver ikke anledning til bemærkninger.

Genhusning

Under bygningsarbejderne med ombygning og helhedsrenovering af skolens bygninger vil der være behov for at genhuse en del af skolens klasser og personale. Genhusningen forventes løst ved opsætning af yderligere pavilloner på skolens grund (der er tidligere opstillet pavilloner til tidlig opstart) og ved intern flytning af klasser og funktioner. Plan for genhusning er under udarbejdelse i tæt dialog med skole- og fritidshjemsledelse. Finansieringen af pavilloner afholdes af anlægsbevillingen.

Udtalelse fra Byggeri København

Byggeri Københavns ejendomsfaglige udtalelse fremgår af bilag 5. Udtalelsen giver ikke anledning til bemærkninger. 

Praktikpladser

Det forventes, at der ved udførelsen af projektet kan stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelsespraktikanter. På nuværende tidspunkt skønnes det, at opgaven medfører praktikpladser svarende til 10 årsværk. Antal årsværk er opgjort på baggrund af lønudgifternes andel af den samlede entreprisesum. 

Økonomi

Den samlede anlægsramme til udvidelse af Bellahøj Skole og implementering af Fremtidens Fritidstilbud er 164,7 mio. kr. Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt bevillingsmæssige konsekvenser og driftsøkonomi fremgår af bilag 1.

Prisen for at udbygge Bellahøj Skole ligger væsentligt over gennemsnittet på 107,6 mio. kr. pr. spor, jf. tabel 5 i bilag 1. Den højere anlægspris skyldes hovedsageligt, at der udover det ene spor også er etableret faciliteter til et 5. spor i udskolingen. Desuden har det været nødvendigt at omrokere funktioner i den eksisterende bygning.  

Driftsøkonomi

De årlige driftsudgifter for det nye spor på Bellahøj Skole forventes at være på 27.036.116 kr. Det svarer til 94.532 kr. pr. elev, hvilket er 35 % højere end de gennemsnitlige årlige driftsudgifter pr. elev i Københavns Kommune, som er 70.280 kr. De relativt høje driftsudgifter skyldes en høj basishusleje til Københavns Ejendomme & Indkøb som følge af den høje anlægspris.

Videre proces

Efter behandling i Børne- og Ungdomsudvalget fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

 Tobias Børner Stax                      /Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 151,3 mio. kr. i årene 2017 - 2021 til udbygning af Bellahøj Skole med ét spor samt ét spor i udskolingen og implementering af Fremtidens Fritidstilbud,
  2. at 2,6 mio. kr. af de 21,1 mio. kr. afsat i Overførselssagen 2014-2015 til afhjælpning af fejl i idéoplæg vedr. kvadratmetre samt til nedgravning af idrætssalsbygning tilbageføres.

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme jf. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2017

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. april 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 27. april 2017 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top