Mødedato: 26.08.2004, kl. 17:30

Evaluering af ekstra tilførte ressourcer til sagsbehandling af sygedagpengesager - Evaluering af effekten af de ekstra ressourcer

Evaluering af ekstra tilførte ressourcer til sagsbehandling af sygedagpengesager - Evaluering af effekten af de ekstra ressourcer

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. august 2004

 

 

BR 384/04

Evaluering af ekstra tilførte ressourcer til sagsbehandling af sygedagpengesager - Evaluering af effekten af de ekstra ressourcer

Evaluering af ekstra tilførte ressourcer til sagsbehandling af sygedagpengesager - Evaluering af effekten af de ekstra ressourcer

 

 

Indstilling om, at analyse af effekten af ekstra tilførte ressourcer til sagsbehandling af sygedagpengesager tages til efterretning, samt at videreførelse af midlerne i budget 2005 godkendes.

I de tekniske ændringsforslag til budget 2005 og frem vil det blive indarbejdet, at der overføres 4,5 mill. kr. fra det lovbundne område (funktion 5.71.1 sygedagpenge) til det rammebelagte område (funktion 6.51.1 administration, bevilling Voksne med behov for serviceydelser).

                                                                 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om analyse af effekten af ekstra tilførte ressourcer til sagsbehandling af sygedagpengesager til efterretning

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender at analysen videresendes til Økonomiudvalget m.h.p. forelæggelse i Borgerrepræsentationen om videreførelse af midlerne i budget 2005.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2004

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til at nærværende sag søges gennemført.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har oplyst, at gennemførelse af sagen medfører, at de budgetterede udgifter til sygedagpenge i budgetforslag 2005 vil falde med 8,8 mill. kr., hvoraf de 4,5 mill. kr. anvendes til ansættelse af yderligere ressourcer til administrationen af sygedagpengesager. Nettobesparelsen for kommunen er dermed 4,3 mill. kr.

De 4,5 mill. kr. overføres varigt til ansættelse af yderligere ressourcer til administrationen af sygedagpengesager.

Såfremt Borgerrepræsentationen vedtager sagen, vil Økonomiforvaltningen i de tekniske ændringsforslag til budget 2005 og frem indarbejde, at der overføres 4,5 mill. kr. fra det lovbundne område (funktion 5.71.1 sygedagpenge) til det rammebelagte område (funktion 6.51.1 administration, bevilling Voksne med behov for serviceydelser)."

(Vedlagt notat om udgifter til sygedagpenge)

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. august 2004

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Den 11. juni 2003 besluttede BR (BR 328/03) at bevilge 2,25 mio. kr. i 2003 og 4,5 mio. kr. i 2004 til ansættelse af yderligere ressourcer til administration af sygedagpengesager.

 

Selv om de ekstra ressourcer kun lige er indarbejdet i de daglige arbejdsrutiner, så kan det i april 2004 registreres, at den gennemsnitlige sagsvarighed er faldet, og at der er færre sager over 52 uger. Den årlige nettobesparelse af denne effekt er 8,8 mio. Der skal tages forbehold for, at der endnu er tale om et spinkelt datagrundlag, men de øvrige byer i 6-by-samarbejdet har ikke haft en tilsvarende udvikling, hvilket tyder på, at udviklingen i København ikke skyldes eksterne forhold.

 

De ekstra tilførte midler har betydet et kvalitetsløft i sagsbehandlingen. Der er flere sager med opfølgningsplan (lovkrav), desuden er forvaltningen blevet bedre og hurtigere til at afklare visse sagstyper.

 

SAGSBESKRIVELSE

Den 11 . juni 2003 besluttede BR (BR 328/03) at bevilge 2,25 mio. kr. i 2003 og 4,5 mio. kr. i 2004 til ansættelse af yderligere ressourcer til administration af sygedagpengesager:

"Indstilling om, at der overføres 2,25 mill. kr. og 4,5 mill. kr. i henholdsvis 2003 og 2004 fra det lovbundne område (funktion 5.71.1 sygedagpenge) til det rammestyrede område (funktion 6.51.1 administration, bevilling Voksne med behov for serviceydelser).

Det forudsættes, at ordningen kører som et forsøg i halvandet år. Budgetrammen hæves således midlertidigt i 2003 og 2004. På baggrund af de i prøveperioden indhøstede erfaringer, udarbejder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i april 2004 en evaluering af udviklingen i udgifter til sygedagpenge samt hvad der er sket med de personer, der har været genstand for den ekstra indsats. På baggrund af denne evaluering, tager Borgerrepræsentationen stilling til, om ordningen skal videreføres i 2005."

 

Budgetrammen blev hævet midlertidigt i 2003 og 2004. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fik til opdrag, at udarbejde en evaluering af udviklingen i april 2004. Evalueringen måler udviklingen i en række indikatorer (se bilag), i forhold til udgangspunktet, som er et gennemsnit af ugerne 16-25 i 2003 (før de lokale centre kendte til beslutningen). Nuværende status er et gennemsnit i ugerne 16-21 i 2004.

 

Forvaltningen har udarbejdet en midtvejs evaluering af de midlertidigt ekstra tilførte ressourcer på baggrund af ¾ års indsats.

Evalueringen viser, en effekt i form af en lavere sagsvarighed og færre sager over 52 uger.

Med henblik på at skabe et sammenligningsgrundlag for resultaterne i Københavns kommune er der indhentet data fra "6-by samarbejdet". Kun én af disse byer har haft et fald i sagsvarigheden samt antallet af lange sager, de andre byer har derimod haft en lille stigning. Der er derfor ikke noget der tyder på et generelt fald i sagsvarigheden og antallet af lange sager i sammenlignelige byer. Desuden har antallet af nye sager (anmodninger om dagpenge) været større i perioden, hvilket har presset opfølgningsarbejdet. På trods af dette er sagsvarigheden  i Københavns kommune faldet fra 37,1 (udgangspunktet i uge 16-25 i 2003) til 35,8 uger pr. sag (nuværende status i uge 16-21 i 2004). Samtidig er antallet af lange sager i samme periode faldet fra et gennemsnit på 1.188 til et gennemsnit på 1.120. Antallet af lange sager var 1100 i uge 21 i 2004, det laveste i 2½ år.

De ekstra tilførte ressourcer viser sig også som et kvalitetsløft i sagsbehandlingen. Antallet af sager over 13 uger med opfølgningsplan (lovkrav) er steget fra 71% til 79% i måleperioden.

Der er heller ikke noget der tyder på at andelen af personer der går fra sygedagpengesystemet til kontanthjælpssystemet er stigende. Desuden er forvaltningen blevet bedre og hurtigere til at afklare visse sagstyper.

Nedgangen i antallet af lange sager skyldes en positiv udvikling på 9 centre. Omvendt har nogle centre haft en stigning i antallet af lange sager, da ekstraordinære personalemæssige problemer har betydet, at de ekstra tilførte ressourcer ikke har kunne kompensere for tabet af erfarne medarbejdere. Dette har medvirket til at den samlede udvikling ikke har været så positiv som den kunne have været. Havde f.eks. de centre, hvor der har været en stigning i antallet af lange sager havde haft en 0-udvikling i perioden, ville antallet af lange sager være faldet til omkring 1.030, hvilket ville betyde en netto årsbesparelse på ca. 20 mio. kr. Forvaltningen vil derfor tage udviklingen på disse centre op til diskussion på kommende dialogmøder.

 

Forventningerne er på baggrund af centrenes tilbagemeldinger, at udviklingen vil fortsætte i en positiv retning, da de ekstra tilførte ressourcer nu er indarbejdet i de daglige arbejdsrutiner (oplæring af nye medarbejdere o.s.v.).

 

MILJØVURDERING

Ingen

 

ØKONOMI

Årsbesparelsen kan efter ¾ år beregnes til 8,8 mio. kr netto. Det forventes fortsat at besparelsen kan udgøre 40 mio. kr. brutto, når den fulde effekt viser sig. Dette vil kræve at antallet af lange sager over 52 uger ligger på et niveau omkring 950.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Evaluering af effekten af de ekstra ressourcer

 

                      Grethe Munk

                                                                 /                     Torben Brøgger

 


Til top