Mødedato: 26.08.2004, kl. 17:30

Ændringer af skoledistriktsinddelingen

Ændringer af skoledistriktsinddelingen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. august 2004

 

 

BR 361/04

Ændringer af skoledistriktsinddelingen

Ændringer af skoledistriktsinddelingen

 

 

Indstilling om, at rode 75 deles langs Hobrogade og A. F. Kriegers Vej, og at den østvendte del af rode 75, samt rode 76 overføres fra grunddistriktet for Heibergskolen til grunddistriktet for Randersgades Skole, at rode 68 deles langs Saabyes Vej og rode 69 deles langs Rosenvængets Side Allé, og de vestvendte dele af roderne overføres fra grunddistriktet for Langelinieskolen til grunddistriktet for Sortedamskolen, at rode 136 og 138 overføres fra grunddistriktet for Jagtvejens Skole til grunddistriktet for Hellig Kors Skole, samt at rode 149 overføres fra grunddistriktet for Sjællandsgades Skole til grunddistriktet for Stevnsgades Skole.

                                                                 (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

 

at      rode 75 deles langs Hobrogade og A. F. Kriegers Vej, og at den østvendte del af rode 75, samt rode 76 overføres fra grunddistriktet for Heibergskolen til grunddistriktet for Randersgades Skole

 

at      rode 68 deles langs Saabyes Vej og rode 69 deles langs Rosenvængets Side Allé, og de vestvendte dele af roderne overføres fra grunddistriktet for Langelinieskolen til grunddistriktet for Sortedamskolen

 

at      rode 136 og 138 overføres fra grunddistriktet for Jagtvejens Skole til grunddistriktet for Hellig Kors Skole

 

at      rode 149 overføres fra grunddistriktet for Sjællandsgades Skole til grunddistriktet for Stevnsgades Skole

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 26. maj 2004

 

Indstillingens tredje "at" blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

 

 

For

Imod

Undlod

Jesper Christensen, A

X

 

 

Jakob Hougaard, A

X

 

 

Anna Saakwa, A

X

 

 

Tanwir Ahmad, B

X

 

 

Majbritt Mamsen, C

 

 

X

 

Bjarne Fey, F

X

 

 

Trine Schaltz, F

 

 

 

Louise Frevert, O

 

X

 

Pia Allerslev, V

 

X

 

Heidi Wang, V

 

X

 

Per Bregengaard, Ø

X

 

 

RESULTAT

6

4

 

 

 

 

Indstillingen første, andet og fjerde "at" blev godkendt.

 

O, C og V ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Det er ganske usikkert at tro, at man via flytning af grunddistriktsgrænser kan få forældre til at skifte skole. Her er det et spørgsmål om indirekte at ville fordele indvandrerbørn og etnisk danske børn. Desuden afventer vi vedtagelse af et nyt lovforslag i Folketinget om frit valg."

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. juni 2004

Anbefalet

O, C og V videreførte sit forbehold fra Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 26. maj 2004.

 

 

 

RESUME

 

På baggrund af udviklingen i elevunderlaget og søgningen til folkeskolerne m.v. foretager Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen hvert år en vurdering af behov og muligheder for justeringer af inddelingen i skole- og grunddistrikter.

 

Den aktuelle udvikling taler alene for en justering på Indre Østerbro og på Indre Nørrebro for at tilpasse skolernes grunddistrikter til skolernes kapacitet.

 

På udvalgsmødet den 25. februar 2004 vedtog Uddannelses- og Ungdomsudvalget at sende ovenstående forslag om distriktsændringer til høring.

 

På baggrund heraf har forslaget været i høring ved skolerne på Indre Østerbro og Indre Nørrebro. Ved høringsfristens udløb er der afgivet høringssvar fra Sortedamskolen, Langelinieskolen, Heibergskolen, Randersgades Skole og Øster Farimagsgades Skole på Indre Østerbro. Endvidere er der afgivet en udtalelse fra en forældregruppe på Indre Nørrebro (Jagtvej og Rantzausgade), og høringssvar fra Jagtvejens Skole, Hellig Kors Skole, Blågårdsskolen og Sjællandsgades Skole på Indre Nørrebro.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Indre Østerbro

På baggrund af udviklingen i elevunderlaget og søgningen til skolerne på Indre Østerbro foreslås, at der foretages en beskæring af grunddistriktet for Heibergskolen og Langelinieskolen for at lette elevpresset på disse skoler. Ligeledes er der iagttaget et elevpres på Øster Farimagsgades Skole, der dog ikke giver anledning til forslag om beskæring af denne skoles grunddistrikt.

 

I forbindelse med klassedannelsen til skoleåret 2004/05 har søgningen fra Langelinieskolens og Heibergskolens respektive grunddistrikter overskredet grænsen for skolernes fysiske kapacitet. Der er en ændring i søgningen de senere år efter etableringen af Heibergskolen på Indre Østerbro. Således har en stadigt stigende del af de skolesøgende familier på Indre Østerbro valgt de offentlige skoler frem for privatskolerne. En stadigt stigende del af de skolesøgende familier bosat i grunddistriktet for Heibergskolen har i god overensstemmelse med den generelle udvikling på Indre Østerbro valgt Heibergskolen.

 

Med den foreslåede ændring i grunddistriktet for Heibergskolen og Langelinieskolen beskæres skolernes grunddistrikter således, at presset på skolerne fjernes og tillægges henholdsvis Randersgades Skole og Sortedamskolen, der for begge skolers vedkommende vurderes at kunne bære et større grunddistrikt. Forvaltningen har haft en forhåndsdrøftelse med skolelederne på Indre Østerbro om de foreslåede ændringer.

 

Heibergskolen og Randersgades Skole

Med forslaget overføres rode 76 samt følgende gadestykker i rode 75; Hobrogade 2 – 10, A. F. Kriegers Vej 2 -10, Nordre Frihavnsgade 64 – 88 og 59 – 81, Marstalgade 1 – 27 og 2 – 22, Melchiors Plads, Gammel Kalkbrænderi Vej 14 – 38, Strandboulevarden 47 – 65 og Rosenvængets Hovedvej 35 fra grunddistriktet for Heibergskolen til grunddistriktet for Randersgades Skole. Dog tilstræber skolerne, at de skolesøgende børn til Heibergskolen, bosat i rode 76 og de ovennævnte gadestykker, optages på Heibergskolen, hvis der er plads indenfor skolens kapacitet på 2 spor.

 

Forslaget betyder, at Heibergskolens grunddistrikt beskæres med ca. 11 elever pr. årgang, hvorved presset på Heibergskolen fra grunddistriktet fjernes. Samtidigt tilføres Randersgades Skole ca. 11 elever pr. årgang til skolens grunddistrikt, hvilket skolen vurderes at kunne bære indenfor rammerne af 2 spor.

 

Forslaget har været i høring hos skolebestyrelserne for Heibergskolen og Randersgades Skole.

 

Heibergskolen "…hilser forslaget velkomment.", og Randersgades Skole "…har ingen kommentarer til forslaget.".

 

På baggrund heraf fastholder forvaltningen forslaget.

 

Langelinieskolen og Sortedamskolen

Med forslaget deles rode 68 langs Saabyesvej og rode 69 deles langs Rosenvængets Side Allé, og den vestvendte del af roderne overføres fra grunddistriktet for Langelinieskolen til grunddistriktet for Sortedamskolen. Hermed overføres gadestykkerne Slagelsegade 1 – 11, Holsteinsgade 1 – 15, Saabyesvej 1 – 7, Sorøgade, Rosenvængets Allé 2 – 30 og 1 – 31, Rosenvængets Side Allé 1 – 7, Odensegade 2 – 30, Østerbrogade 62 – 72, Faksegade 1 – 7 og 2 – 10 til Sortedamskolen. Langelinieskolen og Sortedamskolen vil dog tilstræbe, at skolesøgende børn til Langelinieskolen, bosat i ovennævnte gadestykker, optages på Langelinieskolen, hvis der er plads.

 

Forslaget betyder, at Langelinieskolens grunddistrikt beskæres med ca. 13 elever pr. årgang, hvorved presset på Langelinieskolen fra grunddistriktet fjernes. Samtidigt tilføres Sortedamskolen ca. 13 elever pr. klassetrin til grunddistriktet, hvilket skolen vurderes at kunne bære inden for rammerne af 3 spor.

 

Forslaget har været i høring hos skolebestyrelserne for Sortedamskolen og Langelinieskolen.

 

Sortedamskolen "…tiltræder forslaget om distriktsændringer…", og Langelinieskolen udtrykker i sit høringssvar en bekymring for, om forslaget er tilstrækkeligt til at sikre, at skolen forbliver på 2 børnehaveklasser "…idet bare mindre udsving end de medregnede kan betyde, at Langelinieskolen igen…" må oprette 3 børnehaveklasser.

 

Forvaltningen vurderer, at forslaget foreløbig er tilstrækkeligt til at sikre, at Langelinieskolen forbliver på 2 børnehaveklasser. Da Sortedamskolen desuden tiltræder forslaget, foreslås forslaget opretholdt.

 

Øster Farimagsgades Skole

Der er iagttaget et elevpres på Øster Farimagsgades Skole. Dette elevpres giver dog ikke anledning til forslag om distriktsændringer, idet skolen aktuelt ikke er presset af elever fra sit eget grunddistrikt, og idet der forventes et faldende elevtal i skolens grunddistrikt de næste 2 – 3 år. Imidlertid vil forvaltningen tage skolens grunddistrikt op til fornyet overvejelse, såfremt elevudviklingen og søgningen til skolen m.v. tilsiger dette.

 

Skolen har i forbindelse med høringen afgivet høringssvar. Heraf fremgår, at skolebestyrelsen foreslår, "…at der udarbejdes nyt forslag til skoledistriktsændringen på Østerbros skoler…".

 

Forvaltningen må i den forbindelse bemærke, at et nyt forslag til skoledistriktsændring på Indre Østerbro vil medføre en fornyet høring. Endvidere skal det her bemærkes, at forvaltningen som nævnt vil tage skolens grunddistrikt op til fornyet overvejelse, såfremt elevudviklingen og søgningen til skolen m.v. tilsiger dette.

 

Indre Nørrebro

I forbindelse med indskrivningen af elever til skoleåret 2003/04 og igen i 2004/05 har der vist sig en ændring i søgningen til Sjællandsgades Skole og Jagtvejens Skole. For begge skolers vedkommende gælder, at der er sket en markant vækst i antallet af elever, der søger ind på skolerne. Tilvæksten i søgningen til Jagtvejens Skole har nu medført, at der er behov for at skære i grunddistriktet for Jagtvejens Skole.

 

Jagtvejens Skole og Hellig Kors Skole

Forvaltningen har drøftet mulighederne for at ændre grunddistrikterne med skolelederne på Indre Nørrebro. På baggrund heraf blev det foreslået, at rode 138 overføres fra grunddistriktet for Jagtvejens Skole til grunddistriktet for Hellig Kors Skole. Endvidere har udvalget foreslået, at rode 136 også overføres fra Jagtvejens Skole til Hellig Kors Skole.

 

Med forslaget om at overføre rode 136 og 138 fjernes elevpresset fra grunddistriktet på Jagtvejens Skole. Samtidigt hermed tilføres Hellig Kors Skole et større grunddistrikt, hvilket skolen vurderes at kunne bære indenfor skolens ramme på 2 spor. Endvidere medfører forslaget, at Hellig Kors Skoles grunddistrikt tilføres et elevunderlag, der i højere grad afspejler befolkningssammensætningen på Indre Nørrebro, og at Jagtvejens Skole får bedre mulighed for at optage elever fra skolens modtageklasse.

 

Forslaget har været i høring hos Jagtvejens Skole og Hellig Kors Skole. Endvidere har en forældregruppe bosiddende i de roder, der overføres fra Jagtvejens Skole til Hellig Kors Skole, afgivet høringssvar.

 

Forældregruppen er skuffede over forslaget, idet denne forældregruppe har en stor tilknytning til Jagtvejens Skole. Forældrene betragter Jagtvejens Skole "… som vores landsbyskole".

 

Jagtvejens Skole er bekymrede for forslaget og henleder opmærksomheden på, at under bydelsforsøget var der mulighed for, at "…beboerne i rode 136 og 138 frit kunne vælge mellem Jagtvejens Skole og Hellig Kors Skole.".

 

Endvidere anbefaler Jagtvejens Skole, at "roderne 136 og 138 deles mellem Hellig Kors Skole og Jagtvejens Skole, således at den sydlige del af roderne tildeles Hellig Kors Skole og den nordlige del tildeles Jagtvejens Skole.".

 

Forvaltningen skal hertil bemærke, at rode 138 er den sydlige, og at rode 136 er den nordlige af de to roder. Et forslag lignende skolens forslag, har således (jævnfør ovenstående) været forelagt udvalget. Udvalget har i den forbindelse besluttet, at ændre forslaget til at overføre både rode 136 og 138 fra Jagtvejens skole til Hellig Kors Skole.

 

Endvidere bemærkes, at forslaget beskærer grunddistriktet således, at Jagtvejens Skole får bedre mulighed for at optage elever fra skolens M-klasse. Der forventes ligeledes at være plads til optagelse af søskende til børn, der allerede går på skolen.

 

Hellig Kors Skole tilslutter sig forslaget, idet dette vil medføre"… mulighed for at tiltrække flere elever af dansk baggrund.".

 

Imidlertid opfordrer skolen til, at der foretages mere vidtrækkende overvejelser og analyser af boligpolitikken og indskrivningen m.v. for at sikre en mere ligelig fordeling af eleverne på folkeskolerne.

 

Hertil bemærkes, at udvalget har pålagt forvaltningen at udarbejde en redegørelse om, hvorledes der kan skabes en mere ligelig fordeling. Denne redegørelse forventes forelagt for udvalget i juni 2004.

 

På baggrund heraf fastholder forvaltningen forslaget om at overføre rode 136 og 138 til Hellig Kors Skole.

 

Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole

På foranledning af Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole foreslås endvidere, at rode 149 overføres fra grunddistriktet for Sjællandsgades Skole til grunddistriktet for Stevnsgades Skole. Forslaget sigter dels på at tildele Stevnsgades Skole et større grunddistrikt, idet skolen har oplevet en vigende søgning i forbindelse med klassedannelsen, og dels på at give Stevnsgades Skole et geografisk mere naturligt sammenhængende grunddistrikt.

 

Sjællandsgades Skole tilslutter sig forslaget med ordene "Skolebestyrelsen er enig…i, at rode 149 overføres fra grunddistriktet for Sjællandsgades Skole til grunddistriktet for Stevnsgades Skole.".

 

På baggrund heraf fastholdes forslaget.

 

I forbindelse med høringen, har Blågårdsskolen afgivet høringssvar. Skolen udtrykker tvivl om, hvorvidt "…mindre administrative tilpasninger af de enkelte skolers grunddistrikter har den … ønskede effekt". Endvidere har skolen ingen kommentarer til forslaget.

 

 

Økonomi

 

Forslagene er udgiftsneutrale

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Høringssvar fra skolerne.

·        Bilag 2: Udtalelse fra forældregruppe.

·        Bilag 3: Kort der viser de foreslåede ændringer.

 

 

Peter Rasmussen

                                                                      Jørn Larsen

 


Til top