Mødedato: 26.08.2004, kl. 17:30

To nye svømmehaller i Københavns Kommune

To nye svømmehaller i Københavns Kommune

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. august 2004

 

 

BR 360/04

To nye svømmehaller i Københavns Kommune

To nye svømmehaller i Københavns Kommune

 

 

Indstilling om at opføre et vandkulturhus i Valby og et nyt Bellahøjbad, at der træffes principbeslutning om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsætter forprojekteringen af de to projekter inden for en samlet nettoramme på 225 mio. kr., at finansieringen af nettorammen på 225 mio. kr. til de to svømmehaller tilvejebringes ved at anvende 141 mio. kr. af besparelsen fra kommunens valg af ny it-leverandør, samt 84 mio. kr. fra salg af arealer i eller i tilknytning til Valby Idrætspark, at der i forlængelse af ovenstående i årene 2004, 2005, 2006 og 2007 hvert år overføres 35,25 mio. kr. fra Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk forvaltning drift, konto 6.51.1 Administration mv. til en rådighedsbevilling under Økonomiudvalgets bevilling Fælles Anlægspuljer, konto 6.51.3 Svømmehaller, at der i det omfang, der er tidsforskydning mellem indtægter (salg af arealer i eller i tilknytning til Valby Idrætspark) og udgifter vil blive foretaget mellemfinansiering fra Økonomiudvalgets Bevilling Finansposter, konto 8.05.5 Kassen, at der inden for den samlede ramme på 225 mio. kr. gives en tillægsbevilling (rådighedsbevilling) til projektering af de to svømmehaller til budget 2004 på 4 mio. kr. på Kultur- og Fritidsudvalgets konto 0.30.3, at der anvises kassemæssig dækning for udgiften på 4 mio. kr. på Økonomiudvalgets budget 2004, bevilling Fælles Anlægspuljer, konto 6.51.3 Svømmehaller, at der inden for den samlede ramme på 225 mio. kr. afsættes 0,5 mio. kr. til udarbejdelse af en helhedsplan for Valby Idrætspark, at der anvises kassemæssig dækning for udgiften på 0,5 mio. kr. på Økonomiudvalgets budget 2004, bevilling Fælles Anlægspuljer, konto 6.51.3 Svømmehaller, at der træffes principbeslutning om at øge driftsbevillingen til Kultur- og Fritidsudvalget til drift af svømmehallerne, samt at Bygge- og Teknikforvaltningen anmodes om at tilvejebringe det nødvendige plangrundlag for at projekterne kan realiseres.

                                            (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget, at anbefale Borgerrepræsentationen:

at opføre et vandkulturhus i Valby og et nyt Bellahøjbad

at der træffes principbeslutning om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsætter forprojekteringen af de to projekter inden for en samlet nettoramme på 225 mio. kr.

at finansieringen af nettorammen på 225 mio. kr. til de to svømmehaller tilvejebringes ved at anvende 141 mio. kr. af besparelsen fra kommunens valg af ny it-leverandør, samt 84 mio. kr. fra salg af arealer i eller i tilknytning til Valby Idrætspark

at der i forlængelse af ovenstående i årene 2004, 2005, 2006 og 2007 hvert år overføres 35,25 mio. kr. fra Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk forvaltning drift, konto 6.51.1 Administration mv. til en rådighedsbevilling under Økonomiudvalgets bevilling Fælles Anlægspuljer, konto 6.51.3 Svømmehaller

at der i det omfang, der er tidsforskydning mellem indtægter (salg af arealer i eller i tilknytning til Valby Idrætspark) og udgifter vil blive foretaget mellemfinansiering fra Økonomiudvalgets Bevilling Finansposter, konto 8.05.5 Kassen

at der inden for den samlede ramme på 225 mio. kr. gives en tillægsbevilling (rådighedsbevilling) til projektering af de to svømmehaller til budget 2004 på 4 mio. kr. på Kultur- og Fritidsudvalgets konto 0.30.3

at der anvises kassemæssig dækning for udgiften på 4 mio. kr. på Økonomiudvalgets budget 2004, bevilling Fælles Anlægspul jer, konto 6.51.3 Svømmehaller.

at der inden for den samlede ramme på 225 mio. kr. afsættes 0,5 mio. kr. til udarbejdelse af en helhedsplan for Valby Idrætspark

at der anvises kassemæssig dækning for udgiften på 0,5 mio. kr. på Økonomiudvalgets budget 2004, bevilling Fælles Anlægspuljer, konto 6.51.3 Svømmehaller

at der træffes principbeslutning om at øge driftsbevillingen til Kultur- og Fritidsudvalget til drift af svømmehallerne

at Bygge- og Teknikforvaltningen anmodes om at tilvejebringe det nødvendige plangrundlag for at projekterne kan realiseres

 

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. juni 2004

Dagsordenens punkt 11 blev behandlet inden punkt 10.

 

Der blev begæret afstemning om følgende af Martin Geertsen stillede ændringsforslag:

Indstillingens 10. at-punkt ændres til følgende ordlyd: "at der træffes beslutning om at driften af de 2 svømmehaller er udgiftsneutral for Kultur- og Fritidsudvalget."

Et mindretal (Martin Geertsen, Leslie Arentoft og Jens Kjær Christensen) stemte for ændringsforslaget.

Et flertal (Hellen Hedemann, Bjarne Fey, Klaus Hansen, Finn Rudaizky, Mona Heiberg, Helle Sjelle og Klaus Bondam) stemte imod.

Ændringsforslaget blev forkastet.

 

Indstillingen blev herefter tiltrådt.

 

Jens Kjær Christensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

"Enhedslisten er enig i, at der skal finde en fornyelse af svømmehalsfunktionen sted på Bellahøj, og at der skal bygges et vandkulturhus i Valby. Men den nærværende indstilling besvarer ikke, hvorfor der etableres 50 meter-bane på Bellahøj og hvilke konsekvenser den påtænkte konstruktion med frasalg af jord faktisk medfører for idrætten i Valby Idrætspark. Dette skal ses i lyset af, at der såvel er et voldsomt presserende renoveringsbehov af KI´s eksisterende anlæg som behov for nye idrætshaller på Holmen og i forbindelse med Sundbyøsterhallen. Det er nødvendigt at se de samlede investeringer i idrætsanlæg under ét. Derfor forbeholder Enhedslisten sig ret til i den videre proces at stille ændringsforslag, der tager højde for, at der skabes den tiltrængte sammenhæng."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. juni 2004.

Anbefalet.

Ø videreførte sit forbehold fra Kultur- og fritidsudvalgets møde den 17. juni 2004.

 

RESUME

Det indstilles, at der opføres et vandkulturhus i Valby og et nyt Bellahøjbad. De samlede anlægsudgifter er skønnet til 225 mio. kr. (2004 p/l), jf. nedenstående:

 

Vandkulturhus i Valby                                                    80,0 mio. kr.

Nyt overdækket Bellahøjbad                                       144,5 mio. kr.

Helhedsplan for Valby Idrætspark                                   0,5 mio. kr.

I alt                                                                                225,0 mio. kr.                                        

I begge projekter er der afsat 2 mio. kr. til arkitektkonkurrencer. Der er i begge projekter afsat 5 pct. af den samlede anlægssum til uforudsete udgifter.

Ved projekteringen af et nyt Bellahøjbad vil der blive lagt vægt på, at det skal kunne bruges til mesterskaber med tilskuerfaciliteter. Projektet vil derfor indeholde et bassin på 50 x 25m samt et afsvømningsbassin på 15x25m. Derudover vil projektet indeholde faciliteter til børnefamilier. Disse vil i højest mulig grad blive indtænkt i de øvrige bassiner. De udendørs børnebassiner på Bellahøj vil blive bibeholdt.

Ved projekteringen af vandkulturhuset i Valby vil der blive lagt vægt på at bassinudformningen/(rne) inviterer til idræt, leg, motion og morskab. Projektet vil derfor indeholde faciliteter til både motion og familieaktiviteter.

Valby Lokaludvalg vil blive hørt om denne indstilling, og de vil sammen med brugerne af det nuværende Bellahøjbad, brugerne af Valby Idrætspark, samt relevante lokale kræfter vil blive inddraget i den videre proces.

 

***

 

Der skal udarbejdes lokalplaner i forbindelse med begge projekter. For så vidt angår Bellahøjbadet skal projektet godkendes i Fredningsnævnet, da badet er beliggende ved den fredede Bellahøjmark. I Valby skal projektet indtænkes i den helhedsplan for Valby Idrætspark, det med denne indstilling besluttes at udarbejde. Arbejdet med helhedsplanen vil blive igangsat hurtigst muligt, og forventes udført med brug af ekstern bistand.

 

Under forudsætning af, at Borgerrepræsentationens beslutning foreligger i august 2004 forventes projekterne at kunne igangsættes i løbet af efteråret 2005 til indvielse 2007/8.

 

SAGSBESKRIVELSE

Det indstilles, at der opføres et vandkulturhus i Valby og et nyt Bellahøjbad. De samlede anlægsudgifter er beregnet til 225 mio. kr. – jf. økonomiafsnittet.

Finansieringsbehovet for Københavns Kommune er på i alt 225 mio. kr. Finansieringen tilvejebringes ved at anvende 141 mio. kr. af besparelsen fra kommunens valg af ny it-leverandør, samt 84 mio. kr. fra salg af arealer i eller i tilknytning til Valby Idrætspark.

Det er ligeledes en forudsætning, at der kan opnås accept af projektet i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, jf. regeringens godkendelsesordning vedrørende visse kommunale og amtskommunale anlægsudgifter.

 

Baggrund:

Svømning er blandt danskernes foretrukne fritidsbeskæftigelser. Det er senest dokumenteret med Lokale- og Anlægsfondens undersøgelse fra 2002, "Den tredje bølge". Også udendørs er badelysten stor. Det skønnes, at de nye havnebade på vejrmæssigt gode dage har op til 5.000 daglige besøgende.

I den store del af året, hvor havnebadene er lukkede, er der imidlertid begrænsede muligheder for at komme i en svømmehal i Københavns Kommune. Set i forhold til både et landsgennemsnit og ved en sammenligning med andre større byer i Danmark, har København relativt få svømmehaller. Hertil kommer, at Københavns Kommune på nuværende tidspunkt ikke har et overdækket 50 meter bassin, der kan benyttes til svømmekonkurrencer.

Det indstilles derfor, at der opføres to nye svømmehaller i København. Svømmehallerne foreslås placeret på Bellahøj som erstatning for de store bassiner i det nuværende friluftsbad og i Valby i forbindelse med Valby Idrætspark.

 

Bellahøj:

Det nuværende Bellahøjbad er opført i 1958 og består af:

 

1) Et 50 meter bassin på 1050 m2, som er 21 meter bredt, 1,5 meter i den dybeste del og 0,9 meter i den laveste del.

2) Et udsprings- og vandpolobassin på 672 m2, som er 32 meter langt, 21 meter bredt, 4,5 meter dybt i den dybeste del og 1,8 meter dybt i den laveste del. Udspringstårnet giver mulighed for udspring fra henholdsvis 3,5 og 10 meter vipper og har international standard. Bassinet bruges også til undervandsrugby.

3) Et undervisningsbassin på 312 m2 med en ens dybde på 90 cm (25 meter langt og 12,5 meter bredt). Ved 90 cm bassinet er der vandrutsjebane.

4) Et undervisningsbassin på 312 m2 med en ens dybde på 70 cm (25 meter langt og 12,5 meter bredt).

5) Et soppebassin på 200 m2.

 

De to førstnævnte bassiner står overfor en gennemgribende renovering. Betonen i bassinerne, de tilstødende terrasseringer og vandbehandlingssystemet er i dag så ringe, at en renovering skønnes at koste 25 mio. kr. ekskl. moms. Da bassinerne tillige ikke har dimensioner, der i dag muliggør afholdelse af mesterskaber i svømning, og da de omkostningsmæssige konsekvenser af en betonrenovering vil være forbundet med væsentlige usikkerhedsmomenter, indstilles det, at de gamle bassiner fjernes, og at der etableres helt nye bassiner i den nye svømmehal.

 

De tre sidstnævnte bassiner blev betonrenoveret i 2002-3 for 5,5 mio. kr.

Disse bassiner bibeholdes.

Der er i øjeblikket omklædningsfaciliteter i forbindelse med idrætshallen på Bellahøj. I det nye projekt vil der blive indarbejdet omklædningsfaciliteter.

Ved projekteringen af svømmehallen vil der blive lagt vægt på, at den skal kunne bruges til mesterskaber med tilskuerfaciliteter. Projektet vil derfor indeholde et bassin på 50 x 25m samt et afsvømningsbassin på 15 x 25m. Endelig vil projektet indeholde opvarmede børnebassin(er). Såfremt det er muligt, vil disse i størst muligt omgang blive indtænkt i de øvrige bassiner for at billiggøre projektet.

Projekteringen vil blive foretaget i samarbejde med interessenter fra svømmemiljøet og relevante forvaltninger. Det vil ligeledes blive sikret, at brugerne af det nuværende Bellahøjbad, samt andre lokale kræfter, bliver inddraget.

 

Valby:

Svømning er som nævnt en populær fritidsbeskæftigelse, der giver mulighed for udfoldelse på mange niveauer. Mange benytter svømmehallen for at motionere, uden krav om at deres præstationer skal kunne sammenlignes med andre idrætsudøveres. Samtidig er der et stigende ønske om at en svømmehal skal kunne rumme familieaktiviteter og i højere grad ligne sommerstranden. På den baggrund er der i de senere år opstået nye svømmefaciliteter, der kombinerer svømmehallens mulighed for motion med andre former for vandaktivitet. DGI-byen var det første eksempel herpå og blev i 2003 fulgt op af Nuuk svømmehal i Grønland.

Der er imidlertid stadig stor forskel på de enorme variationer, naturen giver ved strandene og den relativt ensformige udformning på svømmefaciliteter. Det er derfor stadig muligt at frembringe nye konstruktioner, der forøger og varierer svømmeoplevelserne for københavnerne.

Københavns Kommune har henvendt sig til Lokale- og Anlægsfonden med henblik på i fællesskab at opføre Vandkulturhuset "Gigantium", som er vinderprojektet fra en international arkitektkonkurrence, Aalborg Kommune og Lokale- og Anlægsfonden gennemførte i 2001. Fonden har tilkendegivet at man er interesseret i at bidrage med op til 25 mio. kr. til projektet, men at man vil foretrække en placering udenfor København af hensyn til at udbrede vandkulturen til andre dele af landet end København, hvor DGI-byens vandkulturhus ligger. Fonden har således indledt forhandlinger med Odense Kommune om placeringen af Gigantium i Odense. Såfremt disse forhandlinger ikke fører til noget, vil de igen henvende sig til Københavns kommune. En afgørelse på forhandlingerne med Odense Kommune forventes at foreligge kort tid efter sommerferien 2004.

Såfremt Fonden vender positivt tilbage til Københavns Kommune, indstilles det at arbejde videre med dette projekt og samtidig udvide anlægsrammen med Fondens tilskud, som betaler for de ekstra finesser, "Gigantiumprojektet" indeholder.

Skulle tilbagemeldingen fra Fonden være negativ, indstilles det at Københavns Kommune afholder en arkitektkonkurrence med henblik på at udvikle et nyt, unikt bud på hvordan en moderne svømmefacilitet kan udformes til brug for livet i en metropol, der i forvejen har adskillige 25m bassiner, et 50m bassin og et vandkulturhus.

Borgerrepræsentationen orienteres så snart der foreligger en afgørelse fra Lokale- og Anlægsfonden.

Det endelige projektforslag vil blive forelagt til godkendelse i Borgerrepræsentationen sammen med en ansøgning om en anlægsbevilling.

Valby Lokaludvalg vil blive hørt i sagen, og brugerne af Valby Idrætspark vil blive inddraget i den videre proces.

Byggeprojektet vil blive udbudt efter EU-udbudsreglerne.

 

 

Bellahøj:

Udover at give rammer for københavnernes daglige svømmeaktiviteter vil et nyt Bellahøjbad også give mulighed for afvikling af forskellige mesterskaber. Hermed vil København også på dette område blive en attraktiv by. Målet er et projekt med en arkitektonisk kvalitet, der markerer, at der er tale om et byggeri, som kan give København et markant billede udadtil.

Det endelige projektforslag vil blive forelagt til godkendelse i Borgerrepræsentationen sammen med ansøgning om en anlægsbevilling.

 

Planforhold:

Der skal udarbejdes lokalplaner i forbindelse med begge projekter. For så vidt angår Bellahøjbadet skal projektet godkendes i Fredningsnævnet, da badet er beliggende ved den fredede Bellahøjmark. I Valby skal projektet indtænkes i den helhedsplan for Valby Idrætspark, det med denne indstilling besluttes at udarbejde. Arbejdet med helhedsplanen vil blive igangsat hurtigst muligt, og forventes udført med brug af ekstern bistand.

Det indstilles at Bygge og Teknikforvaltningen anmodes om at igangsætte en proces med henblik på at tilvejebringe det nødvendige plangrundlag under ovenstående forudsætninger.

 

 

Tidsplan:

Under forudsætning af at Borgerrepræsentationens beslutning foreligger i august 2004, forventes projekterne at kunne igangsættes i løbet af efteråret 2005 til indvielse 2007/8.

 

Økonomi:

Det indstilles, at projektet igangsættes indenfor en samlet økonomisk ramme på 225 mio. kr., som består af følgende elementer:

Vandkulturhus i Valby                                                    80,0 mio. kr.

Nyt overdækket Bellahøjbad                                       144,5 mio. kr.

Helhedsplan for Valby Idrætspark                                   0,5 mio. kr.

I alt                                                                                225,0 mio. kr.                                        

Finansieringen tilvejebringes ved anvendelse af 141 mio. kr. af besparelsen fra kommunens valg af ny it-leverandør, samt 84 mio. kr. fra salg af arealer i eller i tilknytning til Valby Idrætspark. I det omfang, der er tidsforskydning mellem indtægter og udgifter, vil der blive foretaget mellemfinansiering fra Kassen. De endelige projektforslag vil blive forelagt Borgerrepræsentationen sammen med ansøgning om anlægsbevillinger.

 

Anlægsøkonomi:

 

Valby:

Udgifterne ved projektet er skønnet til 80 mio. kr. I beløbet er indeholdt 2 mio. kr. til at gennemføre en arkitektkonkurrence. Da der ikke foreligger et konkret projekt, bygger estimatet på volumener. I beløbet er medregnet et skønnet beløb på 5 mio. kr. til udgifter til udbud, jordarbejder, oprensning, ekstra pilotering, gebyrer for myndighedsbehandling og tilslutningsudgifter. Samtidig er der afsat 5 pct. af den samlede anlægssum til uforudsete udgifter.

 

Der er herudover afsat 0,5 mio. kr. til udarbejdelse af en helhedsplan for Valby Idrætspark.

 

Bellahøj:

Udgifterne ved projektet er estimeret til 144,5 mio. kr. I beløbet er indeholdt 2 mio. kr. til at gennemføre en arkitektkonkurrence. Da der ikke foreligger et konkret projekt, bygger estimatet på volumener sammenholdt med sammenlignelige svømmehalsbyggerier fra de senere år. I beløbet er medregnet et skønnet beløb på 5 mio. kr. til udgifter til udbud, jordarbejder, oprensning, ekstra pilotering, gebyrer for myndighedsbehandling og tilslutningsudgifter. Samtidig er der afsat 5 pct. af den samlede anlægssum til uforudsete udgifter.

 

Der er ikke på nuværende tidspunkt foretaget jordbunds- eller forureningsundersøgelser for nogen af byggepladserne, ligesom det ikke er muligt før opgravningen af det gamle friluftsbad på Bellahøj påbegyndes, at foretage kvalificerede skøn på omfanget af indholdet af asbest i konstruktionen. Såfremt det under det videre arbejde viser sig, at de afsatte beløb ikke er tilstrækkelige, vil forvaltningerne inden det egentlige byggeri igangsættes fremkomme med en fornyet indstilling.

 

Driftsøkonomi:

Når der tages udgangspunkt i, at benyttelsen og åbningstiderne for de to haller bliver på niveau med de nuvæ rende svømmehaller forventes driften årligt at beløbe sig til ca. 29 mio. kr. Indtægterne forventes at blive ca. 8 mio. kr. Tallene er behæftet med en væsentlig usikkerhed, da svømmehallernes nærmere udformning og funktionalitet ikke kendes. I den endelige opgørelse af driftsudgifterne vil indgå de driftsmidler, der spares ved nedlæggelse af det nuværende Bellahøjbad. Indstilling om driftsudgifter vil blive forelagt Borgerrepræsentationen sammen med de endelige projektforslag.

 

MILJØVURDERING

De væsentligste miljømæssige konsekvenser ved opførelse af to nye svømmehaller vil være knyttet til den fremtidige drift og anvendelse af huset.

I forbindelse med driften må man først og fremmest pege på energiforbruget til opvarmning, ventilation og belysning. Der kan også forventes et betydeligt vandforbrug. På den anden side vil de nye svømmehaller skabe rum for mange aktiviteter, som i sig selv kan få positiv miljø- og sundhedsmæssig betydning, herunder forbedrede muligheder for motion og idræt for byens borgere.

De væsentligste miljøbelastninger i forbindelse med byggeriets gennemførelse vil være knyttet til materialeforbrug. For at sikre en miljømæssig optimering af projektet gennemføres den kommende projektering som miljørigtig projektering. Projektet vil desuden overholde Københavns Kommunes gældende miljøkrav for anlægsprojekter.

 

BILAG

 

 

                           Carsten Haurum                                   Erik Jakobsen

 


Til top