Mødedato: 26.08.2004, kl. 17:30

Debat om kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere"

Debat om kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. august 2004

 

 

BR 377/04

Debat om kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere"

Debat om kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere"

 

 

Indstilling om, at hvidbog om den offentlige debat af kommuneplanstrategien (bilag A) godkendes af Borgerrepræsentation, samt at debatten ikke giver anledning til ændringer af den af 25. marts 2004 vedtagne kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere".

                                                                 (Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen,

 

At hvidbog om den offentlige debat af kommuneplanstrategien (bilag A) godkendes af Borgerrepræsentation,

 

At debatten ikke giver anledning til ændringer af den af 25. marts 2004 vedtagne kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere".

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. august 2004

Anbefalet.

F og Ø tog forbehold.

 

 

 

RESUME

På mødet den 25. marts 2004 vedtog Borgerrepræsentationen kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere". Borgerrepræsentationen besluttede samtidigt at sende strategien til debat i perioden fra den 16. april til den 27. juni 2004. Der har været gennemført en række meget forskellige aktiviteter for at skabe en bred debat om fremtidens København.

 

Den offentlige debat har bestået af forskellige typer møder, aktiviteter på Københavns Kommunes hjemmeside, samt en udstilling i Københavner Informationen på Rådhuspladsen.

 

Kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere" er udsendt til kommentering af ca. 500 offentlige og private institutioner m.fl., og ca. 300 personer eller virksomheder m.fl. har modtaget en orientering om Kommuneplanstrategiens offentlighedsperiode. Strategien har tillige været fremlagt på alle biblioteker, i Rådhusets oplysningskontor, og i Københavner Informationen. Strategiens offentlighedsfase har været annonceret bredt.

 

Godt 225 københavnere har deltaget i de fire offentlige arrangementer, der har været gennemført. Der er indkommet 21 bidrag med bemærkninger til strategien – primært fra lokalråd og organisationer. Der er fremsendt 13 korte visioner og 2 indlæg via kommunens hjemmeside.

 

Økonomiforvaltningen vurderer, at de fremsendte bemærkninger og den aktivitet, der i øvrigt har udfoldet sig i debatten om kommuneplanstrategien ikke giver anledning til ændringer i den vedtagne strategi "Fremtidens København og københavnere"(bilag B). Det foreslås, at konkrete forslag om nye projekter og tiltag overvejes i forbindelse med udarbejdelse af forslag til Kommuneplan 2005. Synspunkter vedr. trafik og miljø vil indgå i den kommende debat om forslaget til Trafik og Miljøplan for København i efteråret 2004. De øvrige bemærkninger og synspunkter rummer mange spændende forslag og betragtninger, der kan tjene som inspiration for kommende revisioner af Kommuneplanstrategien, samt indgå i de daglige politiske og administrative overvejelser om fremtidens København.

 

Der vil være fremlagt en kopi af alle indsigelser til gennemsyn i forbindelse med den politiske behandling af debatperioden. Sagen vil være fremlagt til gennemsyn på 3. sal værelse 37.

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

På mødet den 25. marts 2004 vedtog Borgerrepræsentationen Københavns Kommunes kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere".  Samtidigt blev det besluttet at sende strategien til offentlig debat i perioden fra den 16. april til 27. juni 2004.

 

"Fremtidens København og københavnere" er en strategi for udviklingen af København. Strategien bygger på en helhedsorienteret vision og udpeger en række temaer, der bliver vigtige indsatsområder i den videre udvikling af København. Strategien lægger op til den kommende revision af kommuneplanen, som skal være endeligt vedtaget i 2005. Arbejdet med kommuneplanstrategien er bl.a. baseret på en undersøgelse af københavnernes livsformer og hverdag, samt deres ønsker til fremtidens København.

 

Den offentlige debat har været tilrettelagt som en række møder af forskellig karakter, aktiviteter på Københavns Kommunes hjemmeside, samt en udstilling i Københavner Informationen på Rådhuspladsen.

 

Kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere" har været fremlagt på alle biblioteker, i Rådhusets oplysningskontor og i Københavner Informationen.

 

Strategiens offentlighedsfase og offentlige tilgængelige aktiviteter har været annonceret i lokalaviser i kommunen og i de landsdækkende aviser, som er orienteret mod hovedstaden.

 

En nærmere gennemgang af de enkelte aktiviteter i debatperioden fremgår af vedlagte bilag A, der rummer en opsamling af den samlede debat. Hvidbogen indeholder også en gennemgang af de korte visioner, som københavnerne har mailet om fremtidens København til videre inspiration for både politikere og embedsmænd.

 

En samlet vurdering af aktiviteterne i offentlighedsfasen

Med udgangspunkt i de retningslinier for gennemførelse af den offentlige debat om kommuneplanstrategien, som Borgerrepræsentationen tiltrådte på mødet den 25. marts 2004, har Økonomiforvaltningen tilrettelagt og gennemført forskellige typer af debataktiviteter. En kommuneplanstrategi er i sagens natur bred og politikformulerende, mere end den er specifik og konkret. Det er erfaringsmæssigt et svært udgangspunkt for at skabe en debat med en bred deltagelse af borgere. Det er ofte særligt interesserede, fagfolk og repræsentanter fra organisationer m.v., der engagerer sig i strategidiskussioner. Målet med den aktuelle debatperiode har derfor været, at nå en bredere kreds af københavnere og direkte involvere specifikke målgrupper gennem forskellige typer aktiviteter.

 

Samlet set har ca. 225 personer deltaget i arrangementer i forbindelse med offentlighedsfasen. Strategien er sendt til kommentering hos ca. 500 offentlige og private institutioner m.fl., og ca. 300 personer eller virksomheder m.fl. har modtaget en orientering om Kommuneplanstrategiens offentlighedsperiode. Hjemmesiden for Fremtidens København og københavnere har haft 2.102 besøgende, hvoraf 15 har deltaget aktivt i debatten på hjemmesiden. I samme periode har www.kk.dk været besøgt af 229.000 besøgende.

 

Gennemførelse af en sejltur i Københavns Havn var helt klart det arrangement, der havde den bredeste appeal til københavnerne. Der var størst tilslutning og deltagerne repræsenterede et bredt udsnit af aldersgrupper og livsformer. Der er interesse for mere viden om den by, hvor man bor og lever.

 

Deltagelsen i debatten på internettet har været lav. Internettet har endnu ikke fundet en tyngde som debatforum for denne type diskussioner. Det er primært fortsat en informationskilde.

 

I hele høringsperioden har kommuneplanstrategien været udstillet i Københavner Informationen, hvor der blev henviset til at søge yderligere oplysninger på www.kk.dk. Der var lagt vægt på signalværdi og genkendelighed i den grafik, der har fulgt den offentlige debat. Bl.a. i form af en folie i orange på den side af HT-bygningen, der vender ud mod Rådhuspladsen. Annoncering af offentlighedsperiode og af enkeltarrangementer har ligeledes henvist til hjemmesiden.

 

I offentlighedsperioden er det erfaret, at forvaltningen i højere grad skal fokusere på markedsføring af hjemmesiden, bl.a. ved at linke til relevante hjemmesider og ved at bruge mere offensive virkemidler på nettet.

 

Økonomiforvaltningen har modtaget indlæg og kommentarer fra 21 råd, organisationer, foreninger eller enkeltpersoner – overvejende fra byens lokalråd.

 

 

 

Bemærkninger har især fokus på:

§      Markedsføring af København.

§      Indføring af økonomiske reguleringer af biltrafik. Trafik og bæredygtighed er i fokus.

§      Sikre fremkommelighed for den kollektive trafik og cyklister.

§      Ønske om at styrke fritidslivet og skabe flere mødesteder i byen.

§      Bred opbakning til Metroen og en videre udbygning af denne.

§      Styrkelse af kulturtilbud og et ønske om at bringe kultur mere i fokus i strategien.

§      Støtte til videreudvikling af arkitektur og byidentitet.

§      Ønske om at konkretisere strategiens overordnede mål og prioriteringer som grundlag for at målrette byens udvikling i den kommende kommuneplanrevision.

 

Bemærkningernes indhold er refereret og der er givet forslag til besvarelse af disse i bilag A, Hvidbogen for den offentlige debat om strategien. Der vil være fremlagt en kopi af alle indsigelser til gennemsyn i forbindelse med den politiske behandling af debatperioden. Sagen vil være fremlagt til gennemsyn på 3. sal værelse 37.

 

Vurdering af behovet for at ændre kommuneplanstrategien

Planlovens § 23 a fastsætter, at en kommuneplanstrategi skal offentliggøres med en frist på mindst 8 uger for fremsættelse af ideer, forslag m.v. til den offentliggjorte strategi. Efter udløb af fristen skal Borgerrepræsentationen tage stilling til bemærkningerne og kan i den forbindelse vedtage ændringer af den offentliggjorte strategi. Borgerrepræsentationen skal herefter bekendtgøre, om der er foretaget ændringer af strategien.

 

Økonomiforvaltningen vurderer, at de fremsendte bemærkninger og den aktivitet, der i øvrigt har udfoldet sig i debatten om kommuneplanstrategien ikke giver anledning til at ændre eller supplere den vedtagne strategi "Fremtidens København og københavnere". Mange bemærkninger knytter sig til realiseringen af strategien i den kommende planlægning bredt i alle kommunens forvaltninger. Der er mange signaler og gode input til at videreudvikle de temaer, der allerede ligger i strategien. Spørgsmålet om at synliggøre kultur mere har været drøftet politisk forud for strategiens vedtagelse i Borgerrepræsentationen. Synspunktet var dengang, at den nytænkning, der ligger i en mere tværfaglig tilgang til fremtidens udfordringer, var vigtigt at bevare i det videre arbejde. Kultur indgår i stort set alle strategiens temaer og afspejler dermed den centrale betydning, som kultur har i forhold til udviklingen af metropolen København og en by med livskvalitet. Debatten afspejler i højere grad, hvor Københavns Kommune skal hen i en kommende revision af kommuneplanstrategien.

 

Det foreslås, at konkrete forslag om nye projekter og tiltag overvejes i forbindelse med udarbejdelse af forslag til Kommuneplan 2005. Synspunkter vedr. trafik og miljø vil indgå i den kommende debat om forslaget til Trafik og Miljøplan for København i efteråret 2004. De øvrige bemærkninger og synspunkter rummer mange spændende forslag og betragtninger, der kan tjene som inspiration for kommende revisioner af kommuneplanstrategien, samt indgå i de daglige politiske og administrative overvejelser om fremtidens København.

 

 

 

 

 

BILAG

Bilag A: Hvidbog om offentlig debat af kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere", d. 5. juni 2004

Bilag B: Kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere", marts 2004

                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erik Jacobsen            /             Paul Sax Møller

 

 


Til top