Mødedato: 26.08.2004, kl. 17:30

Justering af Københavns Energis leveringsbestemmelser for el-net, bygas, fjernvarme og vand

Justering af Københavns Energis leveringsbestemmelser for el-net, bygas, fjernvarme og vand

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. august 2004

 

 

BR 368/04

Justering af Københavns Energis leveringsbestemmelser for el-net, bygas, fjernvarme og vand

Justering af Københavns Energis leveringsbestemmelser for el-net, bygas, fjernvarme og vand

 

 

Indstilling om, at forslag til justering af Københavns Energis leveringsbestemmelser: 1) Bestemmelser for nettilslutning og –adgang til det kollektive elnet, 2) Leveringsbestemmelser for bygas, 3) Leveringsbestemmelser for fjernvarme og 4) Leveringsbestemmelser for tilslutning og adgang til vandforsyning godkendes, således at ændringerne træder i kraft den 1. januar 2005, dog tidligst når Miljøstyrelsens godkendelse foreligger, samt at Københavns Energi kan foretage mindre justeringer af leveringsbestemmelserne efter anvisning fra Energitilsynet og Miljøstyrelsen .

                                                                 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

At forslag til justering af Københavns Energis leveringsbestemmelser: 1) Bestemmelser for nettilslutning og –adgang til det kollektive elnet, 2) Leveringsbestemmelser for bygas, 3) Leveringsbestemmelser for fjernvarme og 4) Leveringsbestemmelser for tilslutning og adgang til vandforsyning godkendes, således at ændringerne træder i kraft den 1. januar 2005, dog tidligst når Miljøstyrelsens godkendelse foreligger.

At Københavns Energi kan foretage mindre justeringer af leveringsbestemmelserne efter anvisning fra Energitilsynet og Miljøstyrelsen 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2004

Udsat.

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 24. maj 2004

Tiltrådt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

KE har justeret leveringsbestemmelserne for henholdsvis el-net, bygas og fjernvarme, således at KE dels har de fornødne hjemler til at udøve forsyningsvirksomhed overfor borgerne, dels for at præcisere borgernes og KEs rettigheder og forpligtelser overfor hinanden.

Justeringerne omfatter for leveringsbestemmelserne for el-net,bygas og fjernvarme og vand forslag til indføjelse af en generel hjemmel til at opkræve gebyrer efter anbefaling fra Energitilsynet. Gebyrer skal dog specifikt godkendes af borgerrepræsentationen for at være gældende overfor borgerne. Desuden foreslås der i alle leveringsbestemmelserne ændring af ordet "renter" til "morarenter".

Endvidere foreslås, at ansvarsbestemmelsen i leveringsbestemmelserne for el-net, bygas og fjernvarme ændres efter anbefaling fra KEs forsikringsmægler, således at KE ikke kan ifalde ansvar for driftstab og andet indirekte tab overfor erhvervsdrivende.

I leveringsbestemmelserne for el-net og bygas indføje en bestemmelse om, at ejer af en udlejningsejendom hæfter for energiforsyning til tom udlejningsejendom.

For leveringsbestemmelserne for el-net foreslås en præcisering af bestemmelserne vedrørende ændring af forsyningsniveau,og placering af måler.

De justerede leveringsbestemmelser for el-net, bygas og fjernvarme skal efterfølgende anmeldes til Energitilsynet. Leveringsbestemmelserne for vand skal godkendes i Miljøstyrelsen.

 

SAGSBESKRIVELSE

KE har et sæt leveringsbestemmelser for hver forsyningsart:

1)     Bestemmelser for nettilslutning og –adgang til det kollektive elnet, senest justeret og godkendt af Borgerrepræsentationen den 6. september 2001 og trådt i kraft den 1. april 2002.

2)     Leveringsbestemmelser for bygas, senest justeret og godkendt af Borgerrepræsentationen den 6. september 2001 og trådt i kraft den 1. april 2002.

3)     Leveringsbestemmelser for fjernvarme, senest justeret og godkendt af Borgerrepræsentationen den 6. september 2001 og trådt i kraft den 1. april 2002.

4)     Leveringsbestemmelser for tilslutning og adgang til vandforsyning, der skal erstatte det nugældende Regulativ for Københavns Vandforsyning, der trådte i kraft den 1. januar 1993. De nye leveringsbestemmelser skal efter godkendelse i Borgerrepræsentationen træde i kraft den 1. januar 2005.

5)     Betalingsvedtægt for Københavns Kommunes offentlige spildevandsanlæg, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 20. februar 2003. Der har ikke været behov for at justere denne betalingsvedtægt.

Leveringsbestemmelserne er de vigtigste dokumenter, der regulerer forholdet mellem borgeren og Københavns Energi. Det er derfor nødvendigt, at leveringsbestemmelserne gennemgås løbende. De skal til hver en tid følge praksis i branchen, og de skal så præcist som muligt beskrive borgerens og Københavns Energis rettigheder og forpligtelser overfor hinanden i forbindelse med forsyning af de forskellige energiarter.

KE har i foråret gennemgået de ovenfor nævnte leveringsbestemmelser.

Følgende generelle ændringer foreslås for forsyningsarterne el-net, bygas, fjernvarme og vand

1) Forslag om indførelse af generel hjemmel til at opkræve gebyrer

Energitilsynet har anbefalet KE at indføje en generel hjemmel i leveringsbestemmelserne til at opkræve gebyrer hos kunderne. Dette ændrer ikke ved, at hvert gebyr, som KE opkræver skal godkendes af Borgerrepræsentationen, typisk som en del af det kommunale budget.

Det foreslås derfor, at leveringsbestemmelserne for el-net, bygas og fjernvarme pkt. 7 med overskriften "Priser" ændres til "Priser og gebyrer", og der indsættes som pkt. 7.3 følgende bestemmelse:

"Der kan i øvrigt opkræves gebyrer efter borgerrepræsentationens beslutning. Disse gebyrer anmeldes til Energitilsynet og vil fremgå af KEs prisblad, der findes på KEs hjemmeside."

For så vidt angår leveringsbestemmelserne for vand foreslås, at pkt. 14 med overskriften "Vandtakst" ændres til "Vandtakst og gebyrer", og der indsættes som pkt. 14. 7 følgende bestemmelse:

"Der kan i øvrigt opkræves gebyrer efter borgerrepræsentationens beslutning. Disse gebyrer godkendes af Miljøstyrelsen og vil fremgå af KEs prisblad, der findes på KEs hjemmeside."

På udvalgsmøde den 1. marts bad Miljø- og Forsyningsudvalget KE om et oplæg til, hvordan KE fremadrettet vil håndtere forbrug, der ikke aflæses, men skønnes.

KE har som et led i at optimere sin opkrævningsprocedure til hensigt at opkræve et (sanktions)gebyr hos de kunder, der ikke udfylder og indsender selvaflæsningskort, hvorfor KE må afregne kunderne udfra et skønnet forbrug.

Forslaget om at indføre en generel hjemmel til at opkræve gebyrer vil således gøre det muligt for KE at kunne opkræve dette gebyr. Gebyret skal som ovenfor beskrevet forinden godkendes af borgerrepræsentationen.

KEs nye procedure kan skitseres på følgende måde:

 

Kundetype:

Års-aflæste

Måneds-aflæste

Kvartals-aflæste

KE's aktiviteter overfor kunderne

Antal skøn af kundens forbrug gennemført af KE

1

1

1

Påmindelse umiddelbart efter afregning samt varsling af at næste gang pålægges gebyr 1)

2

3

2

Udsendelse af brev med besked om at der er påført gebyr, samt en advarsel om at hvis selvaflæsning ikke modtages vil kontrol aflæsning ske mod betaling, evt. nyt gebyr

3

4

3

Udsendelse af brev med besked om at der er pålagt yderligere et gebyr, samt besked om at kontrolaflæsning vil blive foretaget mod betaling. Såfremt der ikke er adgang vil dette ske med fogedens hjælp for kundens regning.

Note 1): I påmindelsen skal der tages højde for at nogle kunder ikke selv kan aflæste pga. handicap. I disse situationer er KE behjælpelig med at aflæse måleren.

 

2) Forslag om ændring af ordet "rente" til "morarente".

I leveringsbestemmelserne for el-net, bygas og fjernvarme pkt. 8 og for vand pkt. 15 om betalingsbetingelser anvendes ordet "renter". Det skal præciseres overfor kunden, at renter der opkræves i forbindelse med rykkerproceduren knytter sig til kundens gæld til KE opstået som følge af forsinket betaling. Det foreslås derfor, at "rente" ændres til "morarente" (mora = forsinkelse, undladelse af at opfylde forpligtelse).

 

3) Forslag om ændring af KEs ansvar for driftstab og indirekte tab overfor erhvervsdrivende

I leveringsbestemmelserne for el-net, bygas og fjernvarme står der i pkt.12.3 om ansvar for driftstab:

"Ved strømafbrydelse og andre tilfælde af ikke-kontraktmæssig levering i forbrugerkøb gælder købelovens regler. Overfor erhvervsdrivende er KE ikke ansvarlig overfor driftstab, ej heller for avancetab eller andet indirekte tab, medmindre der foreligger forsæt eller grov uagtsomhed fra KEs side. Erhvervsdrivende opfordres til at tegne driftstabsforsikring."

Forsikringsselskaberne vil ikke godtage den nuværende formulering, idet KE påtager sig ansvar for indirekte tab hos erhvervsdrivende, hvis KE har handlet forsætligt eller groft uagtsomt. Forsikringsselskaberne har betinget sig en generel ansvarsfraskrivelse for den form for tab, hvis KE vil tegne forsikring hos dem. Efter anbefaling fra vores forsikringsmægler foreslås derfor, at den tekst, der er markeret med fed, slettes:

"Ved strømafbrydelse og andre tilfælde af ikke-kontraktmæssig levering i forbrugerkøb gælder købelovens regler. Overfor erhvervsdrivende er KE ikke ansvarlig overfor driftstab, ej heller for avancetab eller andet indirekte tab, medmindre der foreligger forsæt eller grov uagtsomhed fra KEs side. Erhvervsdrivende opfordres til at tegne driftstabsforsikring.

 

4) Forslag til indførelse af ejers hæftelse for tom udlejningsejendom

I leveringsbestemmelserne for el-net og bygas pkt. 11 vedrørende opsigelse, ejerskifte og fraflytning foreslås der indsat et nyt punkt efter 11.3:

"Pkt. 11.4     Ejeren af en ejendom hæfter for forsyningen i en periode, hvor lejligheden står tom. Når KE får kendskab hertil, orienteres ejeren skriftlig. Ejeren kan frigøre sig fra hæftelsen ved at skaffe KE adgang til måleren og anmode om at afbryde forsyningen mod betaling."

Punktet indsættes for at kunne opkræve betaling i de situationer, hvor en kunde er flyttet fra et lejemål og har afmeldt, uden at en ny kunde er tilmeldt, og der fortsat er et energiforbrug i den tomme ejendom. Indføres den nye bestemmelse, vil ejendommens ejer komme til at hæfte for forsyningen, medmindre han anmoder KE om at afbryde forsyningen til det tomme lejemål. Bestemmelsen er i overensstemmelse med branchekutyme, og er inspireret af NESA's leveringsbestemmelser.

 

Specifikt for Bestemmelser for nettilslutning og –adgang til det kollektive elnet foreslås følgende ændringer:

 

1) Forslag om ændring af pkt. 3.4 vedrørende ændring af forsyningsniveau

Den gældende bestemmelse er formuleret som følger:

"KE er berettiget til at kræve, at en kunde overføres fra forsyning til lavspændingsnet til forsyning direkte til transformerstation eller omvendt, såfremt belastningens størrelse og karakter taler herfor."

Det foreslås, at bestemmelsen omformuleres således:

"Såfremt en kundes eksisterende leveringsomfang ønskes forøget eller belastningens karakter taler herfor kan KE kræve, at kunden for egen regning omlægger forsyningen fra lavspændingsnet til forsyning direkte fra en transformerstation."

Der er ingen indholdsmæssig ændring af den nugældende bestemmelse, men i praksis har det vist sig nødvendigt at præcisere, at kunden selv skal afholde udgiften.

 

3) Forslag om ændring af pkt. 6.2 om placering m.v. af el-måler

Den gældende bestemmelse er formuleret som følger:

"KE fastsætter retningslinjer for målerens placering ved bygningsændringer skal adgangsforholdene til målerne samt deres placering fortsat overgolde elleverandørens retningslinier."

For at præcisere overfor kunden, hvordan måleren skal sidde for at lette KEs adgang til måleren foreslås følgende tekst markeret med fed indsat:

"KE fastsætter retningslinier for målernes placering. Måleren skal være let tilgængelig og må ikke placeres i toilet- og baderum eller på lofter uden fast trappe. Ved bygningsændringer skal adgangs-forholdende til målerne samt deres placering fortsat overholde elleverandørens retningslinier."

 

Anmeldelse til energitilsynet, miljøstyrelsens godkendelse og ikrafttrædelse

De ændrede leveringsbestemmelser for el-net, bygas og fjernvarme skal efter borgerrepræsentationens godkendelse anmeldes til Energitilsynet for at være gyldige. De ændrede leveringsbestemmelser for vand skal godkendes af Miljøstyrelsen. Sagsbehandlingstiden i styrelsen er ca. 4 måneder.

Eventuelle justeringer som følge af henholdsvis Energitilsynet eller Miljøstyrelsens bemærkninger vil blive foretaget af KE efterfølgende.

Det forventes, at leveringsbestemmelserne træder i kraft overfor kunderne 1. januar 2005.

 

MILJØVURDERING

Leveringsbestemmelserne giver ikke miljømæssige konsekvenser, da ændringerne  af leveringsbestemmelserne alene omhandler tekniske eller økonomiske relationer mellem KE og borgerne.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. De økonomiske konsekvenser for indførelse af generel hjemmel til at opkræve gebyrer vil fremgå af de individuelle indstillinger om indførelse af gebyrer som led i den almindelige kommunale budgetlægning.

 

BILAG

Bilag 1:        Bestemmelser for n ettilslutning og –adgang til det kollektive elnet med ændringsforslag.

Bilag 2         Leveringsbestemmelser for bygas med ændringsforslag.

Bilag 3         Leveringsbestemmelser for fjernvarme med ændringsforslag.

Bilag 4         Leveringsbestemmelser for tilslutning og adgang til vandforsyning med ændringsforslag.

 

Niels Juul Jensen

 

                                            / Christine Hartmann

 

 


Til top