Mødedato: 26.08.2004, kl. 17:30

Nordre Frihavnsgade - 1. etape, omlægning af strækningen fra Petersborgvej til AL Drewsensvej

Nordre Frihavnsgade - 1. etape, omlægning af strækningen fra Petersborgvej til AL Drewsensvej

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. august 2004

 

 

BR 364/04

Nordre Frihavnsgade - 1. etape, omlægning af strækningen fra Petersborgvej til AL Drewsensvej

Nordre Frihavnsgade - 1. etape, omlægning af strækningen fra Petersborgvej til AL Drewsensvej

 

 

Indstilling om, at en strækning på Nordre Frihavnsgade fra Petersborgvej til AL Drewsensvej, 1. etape, omlægges til et sivegadeområde som beskrevet i nærværende indstilling, samt at der gives en anlægsbevilling på 4,5 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg) til gennemførelse af omlægningen.

Der tages forbehold for en endelig statslig godkendelse som følge af regeringens indførelse af en godkendelsesordning af nye kommunale bygge- og anlægsarbejder.

Det bemærkes, at eventuelle merudgifter i forbindelse med projektet afholdes indenfor udvalgets egen ramme.

                                                                 (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  en strækning på Nordre Frihavnsgade fra Petersborgvej til AL Drewsensvej, 1. etape, omlægges til et sivegadeområde som beskrevet i nærværende indstilling

at  der gives en anlægsbevilling på 4,5 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg) til gennemførelse af omlægningen.

 

Der tages forbehold for en endelig statslig godkendelse som følge af regeringens indførelse af en godkendelsesordning af nye kommunale bygge- og anlægsarbejder.

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 2. juni 2004

Anbefalet

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog bemærkes, at eventuelle merudgifter i forbindelse med projektet afholdes indenfor udvalgets egen ramme."

 

 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. juni 2004

Anbefalet

 

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget besluttede på mødet den 13. januar 1999 et idéforslag til omlægning af Nordre Frihavnsgade (BT 10/99) udarbejdet i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og det daværende Indre Østerbros Bydelsråd.

På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 26. november 2003 blev Trafik- og Bymiljøplanen for Østerbro vedtaget (BTU 535/2003), hvori projektet yderligere er beskrevet.

I Budgetforliget 2003 (indgået mellem ABDFØ) blev der afsat 90 mio. kr. til trafik- og boligforbedringer. Af disse besluttede Borgerrepræsentationen på mødet den 23. oktober 2003 (BR 474/03) at 28,8 mio. kr. skulle afsættes til konkrete projekter, heraf 4,5 mio. kr. til en første etape af Nordre Frihavnsgade.

 

Formålet med forslaget har været at styrke gaden som handelsgade, at forbedre trafiksikkerheden for fodgængere og cyklister uden urimelige påvirkninger af den kollektive trafik (bus) og at gøre Nordre Frihavnsgade til et vigtigt forbindelsesled mellem Østerbro og Havnen.

Forslaget er at opdele Nordre Frihavnsgade med sivegadeområder, der skal signalere lav hastighed i gaden samtidig med at give supplerende krydsningsmuligheder. Derudover er sivegadeområderne tænkt placeret, så de kan understrege allerede eksisterende mindre pladser i gaden (se bilag 1).

Nærværende indstilling gælder 1.etape af omlægningen af gaden og gælder etableringen af   sivegadearealet/ den hævede flade ud for Victor Borges Plads mellem Petersborgvej og AL Drewsensvej.

Fladen tænkes udført som et sammenhængende belægningsfelt mellem de to fortove, hvorpå cyklisterne får et felt i hver side. Hastigheden foreslås nedsat til 40 km/t på denne strækning og parkering forbydes.

Der findes to busstoppesteder på strækningen i dag, der begge tænkes indarbejdede i fladen som fremrykkede stoppesteder med hver sin perron.

For at understrege sivegadeområdet foreslås det, at Randersgades udmunding indsnævres og at strækningen tilføres et par gadetræer på det udvidede fortovsareal.

De eksisterende 10 parkeringspladser på strækningen fjernes.

Forslaget til omlægningen af 1. etape af Nordre Frihavnsgade er beregnet til at koste 4,5 mio. kr.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I perioden 1997-1999 udarbejdede forvaltningen i et samarbejde med beboere fra Østerbro, forretningsdrivende og andre interessenter et forslag til renovering af Nordre Frihavnsgade.

Forslaget "Nordre Frihavnsgade- en gade for os alle" blev godkendt af Bygge- og Teknikudvalget på mødet den 13. januar 1999 (BT 10/99) og blev grundlaget for det skitseprojekt forvaltningen efterfølgende fik udarbejdet i nært samarbejde med daværende HT og politiet.

 

Skitseprojektet kom i offentlig høring i form af udstillinger i gaden og et offentligt borgermøde i august 1999. Der var bred opbakning blandt deltagerne til det fremlagte skitseprojekt.

Efterfølgende har skitseprojektet indgået i borgerdialogen vedrørende Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro og er derigennem blevet debatteret på borgermøder i to offentlighedsfaser i 2002 og 2003. I 2002 blev der yderligere afholdt debatmøde om Nordre Frihavnsgade i forbindelse med Miljøtrafikugen.

Debatindlæg og høringssvar har vist, at der stadig er en bred opbakning til projektet.

Østerbro Handelsforening og Østerbro Lokalråd har skriftligt tilkendegivet begge organisationers fulde opbakning til projektet i december 2002, hvorfor de har konkluderet, at der ikke er behov for endnu en projektudviklingsfase.

Skitseprojektet er beskrevet som et eksempelprojekt i Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro, som blev godkendt af Bygge- og Teknikudvalget på mødet den 26. november 2003 (BTU 535/2003).

I Budgetforliget 2003 (indgået mellem ABDFØ) blev der afsat 90 mio. kr. til trafik- og boligforbedringer. Af disse besluttede BR på mødet den 23. oktober 2003 (BR 474/03) at 28,8 mio. kr. skulle afsættes til konkrete projekter, heraf 4,5 mio. kr. til en første etape af Nordre Frihavnsgade.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Nordre Frihavnsgade ligger centralt på Østerbro og forbinder Trianglen med Strandboulevarden og Østbanegade. Gaden er sammen med Østerbrogade kvarterets vigtigste handelsstrøg og trafikbilledet er derfor en blanding af lastbiler, busser, biler, cyklister og krydsende fodgængere.

Projektet bygger på ønsket om at omdanne gaden til "en gade for os alle", en renovering af gaden, der kan øge sikkerheden og samtidig skabe et attraktivt indkøbsmiljø. De nuværende forhold for gående og cyklister skal forbedres uden at det medfører urimelige påvirkninger af den kollektive bustrafik eller i nabogaderne.

Den daglige trafikmængde i Nordre Frihavnsgade udnytter ikke i dag den maksimale kapacitet. Det vil derfor være muligt at gennemføre en gadeomlægning med forbedrede cykelforhold, hastighedsdæmpende foranstaltninger og et øget antal krydsningsmuligheder m.m. uden at dette vil medføre større trafikale konsekvenser for de tilstødende områder eller de nuværende buslinier.

Projektet tager sigte på at dæmpe og begrænse biltrafikken – herunder også den tunge trafik- via en kombination af to forskellige gadeprofiler mellem de nuværende fortove.

Det ene gadeprofil består af et almindeligt asfalteret dobbeltrettet gadeprofil i en minimumsbredde, men som tillader parkering i den ene side. Det andet gadeprofil vil være partielt hævede flader med hastighedsdæmpende belægninger uden parkering (se bilag 1).

De hastighedsdæmpende sivegadeområder vil understrege de eksisterende pladsdannelser i gaden, give bedre krydsningsmuligheder og derved bedre muligheder for de handlende uden at forringe gennemkørslen for busserne.

 

1. etape – 1. sivegadeområde

Den første etape gælder strækningen ud for Hjertepladsen mellem Petersborgvej og AL Drewsensvej og omfatter et hastighedsdæmpende sivegadeområde (se bilag 2).

 

Eksisterende forhold

Strækningen domineres af Victor Borges Plads, der er en lille plads, der er etableret efter lukningen af Ribegades udmunding til Nordre Frihavnsgade. Victor Borges Plads kan ses som en udvidelse af fortovsarealet, der løber i hver side af gaden.

Strækningen har tre sidevejsudmundinger, hvoraf de to er mindre sidegader mod syd og den lidt større udmunding fra Randersgade mod nord. Derudover har strækningen to busstoppesteder, et for hver retning, der skal indpasses i projektet (se bilag 3).

 

Forslag til sivegadeområde

Strækningen foreslås omlagt til det første sivegadeområde, hvor kørearealet hæves til fortovshøjde og tilføres en granit belægning, der harmonerer med de eksisterende fortove. Området får derved en hastighedsdæmpende effekt, der skaber øgede krydsningsmuligheder.

Langs hele strækningen etableres et felt i hver side til cyklister. Feltet er defineret ved, at belægningen har fået en overfladebehandling, der gør den cykelvenlig. Den tilladte hastighed sættes til 40 km/t. Derudover foreslås det at forbyde parkering inden for området, men at tillade standsning for varelevering til de handlende.

De to busstoppesteder indarbejdes i den hævede flade i form af to fremrykkede stoppesteder med hver sin perron. I hver ende af sivegadeområdet indarbejdes lange overgange (ramper), således at bussernes fremkommelighed tilgodeses og rejsehastigheden ikke forværres. Cykelfelterne føres bag om stoppestederne, så konflikten mellem af- og påstigende passagerer og cyklister mindskes. HUR er indforstået med udformningen af denne løsning.

De t eksisterende fodgængerfelt mellem de to stoppesteder genetableres på den nye flade.

For at understrege sivegadeområdet foreslås det, at Randersgades udmunding indsnævres og at der på det udvidede fortovsareal etableres en gruppe træer (se bilag 4).

 

Økonomi

Omlægningen af 1. etape af Nordre Frihavnsgade (strækningen fra Petersborgvej til AL Drewsensvej), er beregnet til at koste 4,5 mio. kr. som fordeler sig på følgende hovedposter:

 

Jordarbejder:                                                                      575.000,-

Belægningsarbejder:                                                         2.800.000,-

Beplantning:                                                                          45.000,-

I alt                                                                                 3.420.000,-

 

Uforudseelige (15%)                                                     540.000,-

Projektering (15%)                                                         540.000,-

I alt                                                                                 1.080.000,-

 

I alt:                                                                              4.500.000, -

 

Forvaltningen foreslår, at der gives en anlægsbevilling på 4,5 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg).

Midlerne er overdraget fra Økonomiforvaltningen til Vej & Park i 2003 i forbindelse med BRs beslutning den 23. oktober 2003 (BR 474/03) om, at 28.8 mio. kr. skulle afsættes til konkrete projekter, heraf 4,5 mio. kr. til en første etape af Nordre Frihavnsgade, og midlerne forudsættes overført til budgetår 2004.

 

Der tages forbehold for en endelig statslig godkendelse som følge af regeringens indførelse af en godkendelsesordning af nye kommunale bygge- og anlægsarbejder.

 

 

Miljøvurdering

Trafik

Nordre Frihavnsgade er i dag en gade med megen tung trafik og dårlige forhold for de bløde trafikanter.

Hovedformålet med projektet er gennem indsnævringer af vejbanerne og markerede felter for cyklister at tilgodese de bløde trafikanter. Samtidig vil sivegadeområderne styrke en lav hastighed og derved sænke antallet af gennemkørende biler og tung trafik.

Ombygningen til sivegadeområderne skal udføres med indarbejdede ramper så busserne ikke vil få en øget rejsetid. Dette er koordineret med HUR.

 

Materialer

I det omfang materialerne kan genbruges, vil det blive gjort. Det er dog ikke muligt at se, hvorvidt betonfunderingen under asfaltbelægningen kan genbruges eller ej. Det er yderligere svært at vurdere, om der findes jernbaneskinner under belægningen (da der engang har været skinner gennem gaden) og i så fald, om de bør fjernes eller kan indstøbes i den nye fundering.

Jord og asfalt, der skal flyttes/bortskaffes i forbindelse med anlæggelsen, vil ske i samarbejde med Miljøkontrollen i projekteringsfasen.

 

Støjgener

Det må forventes, at projektet vil være medvirkende til at øge støjniveauet i gaden, da kørsel på granitbelægning støjer mere end kørsel på asfalt.

Det vil i den forbindelse blive prioriteret højt i projekteringsfasen, at der anvendes særligt skårne sten til belægningen, som i videst muligt omfang tilgodeser støjdæmpningen.

 

Høring

Københavns Politi har principgodkendt forslaget til etableringen af det første sivegadeområde. En endelig godkendelse af projektet sker ved detailprojekteringen. Politiet ønsker en form for barriere (kantsten, borner eller pullerter) mellem kørebane og fortov.

Idéforslaget til omlægningen af Nordre Frihavnsgade har været i høring med udstilling i gaden samt borgermøde i august 1999, hvor det blev meget positivt modtaget.

Projektet har yderligere været med i to offentlighedsfaser i 2002 og 2003 i forbindelse med høringer om Østerbro Trafik- og Bymiljøplan. Dertil kommer debatmøde om gaden i forbindelse med Miljøtrafikugen i 2002.

Debatindlæg og høringssvar fra borgerdialogen har vist, at der er en bred opbakning til projektet.

Østerbro Handelsforening og Østerbro Lokalråd har desuden skriftligt overfor Vej & Park i december 2002 meddelt, at de begge støtter projektet.

 

Andre konsekvenser

Der findes i dag 10 parkeringspladser på den aktuelle strækning, der alle fjernes i nærværende projekt. Nordre Frihavnsgade hører inden for betalingszonen for brokvartererne.

Projektet skal i denne forbindelse ses i sin helhed, hvor der er søgt indarbejdet flest mulige antal parkeringspladser og hvor der er opnået enighed mellem forvaltning, beboere og handlende om, at parkeringen varierer fra side til side imellem sivegadeområderne.

 

BILAG VEDLAGT

1:                  Oversigtsplan, Østerbro

2: 1.etape, strækningen fra Petersborgvej til AL Drewsensvej, eksisterende forhold

3: Foto af eksisterende forhold

4: 1.etape, strækningen fra Petersborgvej til AL Drewsensvej, skitseforslag

 

 

 

Ole Bach

 


Til top