Mødedato: 26.08.2004, kl. 17:31

Etablering af oplukkelig stibro mellem Havnestad og Havneholm

Etablering af oplukkelig stibro mellem Havnestad og Havneholm

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. august 2004

 

 

BR 338/04

Etablering af oplukkelig stibro mellem Havnestad og Havneholm

Etablering af oplukkelig stibro mellem Havnestad og Havneholm (Økonomiforvaltningens notat af 3. august 2004 med bilag erstatter de i indstillingen nævnte bilag A-E)

 

 

Indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 39 mio. kr. (2004 p/l) til anlæg af en oplukkelig stibro for cykler og gående mellem Havnestad og Havneholmen. Bevillingen overføres til Bygge- og Teknikudvalgets budget til etablering af stibroen, herunder uddybning af sejlrende til broens højeste fag. Der anvises kassemæssig dækning fra Økonomiudvalgets budget Økonomiske forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (puljen til Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområder), at der gives en indtægtsbevilling på 445.000 kr. i 2004 fra grundejerne på Havneholmen. Beløbet overføres til Økonomiudvalgets budget, Økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.51.3 (puljen til Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområder). De årlige indtægter fra grundejerne i Havnestad og på Havneholmen vil over en 10-årig periode beløbe sig til 17,5 mio. kr., at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen, når broens konstruktion kendes, vender tilbage med en indstilling om finansiering af de løbende årlige driftsudgifter forbundet med broen, at der tages forbehold for, at projektet godkendes i Indenrigsministeriet efter Bekendtgørelse om godkendelse af iværksættelse af kommunal anlægsvirksomhed for 2004, at Vej & Park bemyndiges til at stå som bygherre for stibroen samt til at udbyde broen i totalentreprise i omvendt licitation, samt at udbudsgrundlaget godkendes i Bygge- og Teknikudvalget forud for kontrahering.

                                            (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler:

at der gives en anlægsbevilling på 39 mio. kr. (2004 p/l) til anlæg af en oplukkelig stibro for cykler og gående mellem Havnestad og Havneholmen. Bevillingen overføres til Bygge- og Teknikudvalgets budget til etablering af stibroen, herunder uddybning af sejlrende til broens højeste fag. Der anvises kassemæssig dækning fra Økonomiudvalgets budget Økonomiske forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (puljen til Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområder).

 

at der gives en indtægtsbevilling på 1,1 mio. i 2004  fra grundejerne på Havneholmen. Beløbet overføres til Økonomiudvalgets budget Økonomiske forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (puljen til Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområder). De årlige indtægter fra grundejerne i Havnestad og på Havneholmen vil over en 10 årig periode beløbe sig til 17,8 mio. kr. (2004 p/l)

 

at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen, når broens konstruktion kendes, vender tilbage med en indstilling om finansiering af de løbende årlige driftsudgifter forbundet med broen

 

at der tages forbehold for, at projektet godkendes i Indenrigsministeriet efter Bekendtgørelse om godkendelse af iværksættelse af kommunal anlægsvirksomhed for 2004.

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler:

 

at Vej & Park bemyndiges til at stå s om bygherre for stibroen samt til    

    at udbyde broen i totalentreprise i omvendt licitation

 

at udbudsgrundlaget godkendes i Bygge- og Teknikudvalget forud for

    kontrahering

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 2. juni 2004

Anbefalet, idet Bygge- og Teknikforvaltningen efter licitationens afholdelse vender tilbage til Bygge- og Teknikudvalget med en indstilling om broens konstruktion.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2004

Sagen blev udsat ved mødets begyndelse.

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 9. juni 2004.

Sagen blev taget af ved mødets start.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. august 2004

Økonomiforvaltningen fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingens 2. at:

"at der gives en indtægtsbevilling på 445.000 kr. i 2004 fra grundejerne på Havneholmen. Beløbet overføres til Økonomiudvalgets budget, Økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.51.3 (puljen til Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområder). De årlige indtægter fra grundejerne i Havnestad og på Havneholmen vil over en 10-årig periode beløbe sig til 17,5 mio. kr."

Ændringsforslaget blev anbefalet uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev herefter anbefalet uden afstemning.

 

 

 

RESUME

Formålet med etablere en oplukkelig stibro mellem Havnestad og Havneholmen er at skabe bedre sammenhæng mellem Fisketorvsområdet på Vesterbro og Havnestad på Islands Brygge, herunder at skabe bedre tilgængelighed til de grønne områder på Vestamager samt indkøbsmuligheder på Fisketorvet og S-togsnet ved Dybbølsbro Station. Broen indgår endvidere i den planlagte cykelrute mellem Fisketorvet og Universitets Station.

 

Anlæg af stibroen er beregnet til at koste ca. 39 mill.kr. (2004 p/l). Københavns Kommune er – med forbehold for politisk godkendelse – ved at indgå aftale med grundejerne i Havnestad og på Havneholmen om over en periode på 10 år at bidrage med til sammen 17,8 mio. kr. (2004 p/l) til broen. Det er en del af aftalen, at Københavns Kommune bidrager med et engangsbeløb på 21,2 mio. kr. og at kommunen mellemfinansierer grundejernes bidrag. Københavns Kommune har ejerskabet til broen, og er forpligtet til at stå for driften af denne. Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at fastsætte driftsudgifterne, da broens konstruktion endnu ikke kendes, og der skal indgås en aftale med Københavns Havn A/S om oplukning af broen.

 

Broen opføres fra kajkant til kajkant med en længdehældning på 1/20 svarende til standardkrav for tilgængelighed. Broen vil blive 5,5 m. bred. Det etableres efter aftale med Københavns Havn A/S en gennemsejlingsåbning på 25 m. ved den nuværende dybe sejlrende. Broens højeste fag vil have en frihøjde på 5,4 m svarende til Knippelsbros frihøjde. Under dette fag vil der ske en uddybning af havbunden, der sikrer at bl.a. havnebusserne kan passere. Broen skønnes at ville blive benyttet af i størrelsesordenen 4.000 cykler og 1.000 fodgængere i døgnet.

 

Broen skal som et led i finansieringsaftalen med de private parter være klar til ibrugtagning inden udgangen af 2005. Med den korte tidshorisont foreslås det, at broen udbydes i totalentreprise i omvendt licitation. Det foreslås, at Vej & Park bemyndiges til at være bygherre og til at udbyde stibroen i licitation. Udbudsgrundlaget vil blive politisk forelagt til godkendelse inden kontrahering.

 

Anvendelse af omvendt licitation betyder, at omkostningerne ikke må overstige et maksimumbeløbet på 39 mio. kr. (2004 p/l) samtidig med, at der med denne licitationsform er indbygget mulighed for, at der kan afgives lavere tilbud. Hermed afdækkes, om der reelt kan bygges en bro for 39 mio. kr. Der bygges ikke så mange broer, og de er teknisk ofte meget forskellige. I det foreliggende projekt er der fortsat usikkerheder knyttet til havbundens geoteknik og beskaffenhed. Derfor er det ikke muligt, som ved mere traditionelle vejanlæg, at vurdere udgifterne endeligt før licitationen har været afholdt. Forvaltningen vil derfor forelægge projektet for Borgerrepræsentationen på ny, hvis licitationsresultatet overstiger 39 mio. kr.

 

SAGSBESKRIVELSE

I takt med udbygningen af dele af havnen med serviceerhverv og nye boligområder samt den videre implementering af Københavns Kommunes boligpolitiske strategiplan stiger behovet for bedre trafikforbindelser på tværs af havneløbet.

 

Københavns Kommune har igennem længere tid arbejdet for en realisering af en oplukkelig stibroforbindelse ved Fisketorvet - på tværs af havneløbet mellem Havnestad og Havneholmen. Formålet hermed er bl.a.:

 

·        at sikre bedre sammenhæng mellem Fisketorvsområdet på Vesterbro og Havnestad på Islands Brygge på tværs af havneløbet, samt at skabe øget liv i havnen og give området et generelt løft

·        at skabe bedre forbindelser fra Dybbølsbro Station og Vesterbro til de grønne områder på Vestamager og fra Islands Brygge til indkøbsmulighederne på Fisketorvet og S-togsnettet ved Dybbølsbro Station

·        at sikre bedre cykel- og gangforbindelser på tværs af havneløbet.

 

Havnestad forventes fuldt udbygget inden for de næste 5 år med ca. 1.700 boliger og ca. 50.000 m2 serviceerhverv. Havneholmen planlægges bebygget med 5-600 boliger og 70-90.000 m2 erhverv. P.t. gennemføres der et parallelopdrag om en helhedsplan for Havneholmen.

 

Finansieringsaftale

Det anslås, at etableringen af en oplukkelig stibro over havneløbet vil medføre anlægsudgifter på ca. 39 mill.kr. (2004 p/l) samt årlige driftsudgifter på ca. 1 mio.kr.

 

Københavns Kommune er – med forbehold for politisk godkendelse – ved at indgå aftale (Bilag A) om et bidrag til broen på 5,00 kr. pr. etm. pr. år i en periode på 10 år med:

·        Grundejerne i Havnestad v/ Sjælsø Gruppen A/S, Ny Allerødgård, Sortemosevej 15, 3450 Allerød

·        Skanska Øresund A/S, Kalvebod Brygge 43, 1560 København V

·        Københavns Havn A/S, Nordre Toldbod 7, 1013 København K

·        Fisketorvet Shopping Center v/Rodamco A/S, Havneholmen 5 1561 København V

 

Fisketorvet Shopping Centers bidrag til broen er betinget af en underskrift fra Rodamco A/S´s bestyrelse.

 

Den beregnede nutidsværdi af grundejernes ratevise indbetalinger er 17,8 mio. kr. med en beregnet rente på 3 % p.a. Da etablering af stibroen er beregnet til at koste 39 mio. kr. (2004 p/l) jfr. Bilag B, er det en del af aftalen, at Københavns Kommune bidrager med et engangsbeløb på 21,2 mio. kr. (2004 p/l). Der er fortsat knyttet usikkerheder til projektet specielt vedrørende geoteknik og uddybning af havnebunden. Derfor er det ikke muligt præcist at vurdere udgifterne før licitationsresultatet er kendt. Da grundejernes bidrag til broen ligger fast, vil Københavns Kommunes bidrag til broen evt. kunne blive større eller mindre, afhængigt af licitationsresultatet. Sagen vil blive forelagt Borgerrepræsentationen på ny, hvis licitationsresultatet overstiger 39 mio. kr. (2004 p/l).

 

Såfremt det igangværende parallelopdrag for Havneholmen måtte resultere i et ændret plangrundlag, der giver øget byggeret, er det en del af aftalen, at Skanska Øresunds og Københavns Havns bidrag til broen øges tilsvarende.

 

Det er ligeledes en del af finansieringsaftalen, at Københavns Kommune har ejerskabet til broen, og at kommunen forpligter sig til at stå for driften af broen.

 

Mellemfinansiering

Grundejernes bidrag vil tilgå kommunen over en 10-årig periode fra 2004. Da broen – som en del af aftalen med grundejerne - skal stå klar til ibrugtagning med udgangen af 2005, vil det være nødvendigt, at Københavns Kommune foretager en mellemfinansiering af grundejernes bidrag.

 

Bygherrerollen

Anlægsbevillingen på 39 mio. kr. (2004 p/l) overføres til Bygge- og Teknikudvalgets budget til etablering af stibroen. Grundejernes bidrag på i alt 17,8 mio. kr. (2004 p/l) tilbageføres løbende over en periode på 10 år til Økonomiforvaltningens budget Økonomiske forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (puljen til Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområder).

 

Vej & Park bemyndiges til at være bygherre og til at udbyde stibroen, herunder uddybning af havnebunden, i licitation. Projektet planlægges udbudt i totalentreprise i omvendt licitation.

 

Placering af stibro

I lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd" og 202 "Fisketorvet" for henholdsvis Havnestad og Havneholmen er anvist en principiel placering af en stibro på tværs af havneløbet. Placeringen fremgår af Bilag C.

I lokalplanen "Islands Brygge Syd" er det fastlagt, at broen skal have en bredde på mindst 6,5 m. Godkendelse af en bro med en bredde på 5,5 m forudsætter derfor, at der meddeles dispensation hertil. Naboorientering herom vurderes ikke fornøden.

 

 

 

Udformning af en stibro

I oktober 2002 udarbejdede Dissing & Weitling i samarbejde med Carl Bro et indledende skitseprojekt, rekvireret af Sjælsø Gruppen. Heri fremgår illustrationer og tekst, som beskriver et overordnet koncept for broen. Skitseprojektet blev drøftet med en række af Københavns Kommunes forvaltninger. I foråret 2004 engagerede kommunen det rådgivende ingeniørfirma Gimsing & Madsen til at foretage en indledende økonomisk vurdering af projektet på baggrund af mængdeberegninger og forenklinger i projektet. Heraf fremkom skitserne vedlagte skitser af længdesnit og tværsnit jfr. Bilag D og E.

 

Hensigten er at etablere en funktionel og smuk bro, der samtidig er økonomisk med hensyn til drift og vedligeholdelse. Broen etableres som en slank konstruktion i et minimalistisk udtryk fra kajkant til kajkant. Rampeanlæg kan undgås og rækværker tilpasses det enkle udtryk.

 

Broen forudsættes udført med bærende betonpiller og en lukket stålkasse som brodrager. Alle flader er malet med den mest holdbare maling svarende til højeste korrosionsklasse og der etableres en 10 mm 2 lags typegodkendt kunststofbelægning på gang- og cykelfladerne. Herved sikres lave vedligeholdelsesudgifter.

 

Broens samlede længde er ca. 190 meter, hvoraf de faste fag i alt har en længde på ca. 155 meter. Klapfaget med en gennemsejlingsåbning på 25 meter har en samlet længde på 35 meter. Hældningen i længderetningen er 1/20 svarende til standardkrav for tilgængelighed. Brobredden mellem rækværkerne er 5,5 meter, jfr. Bilag D og E.

 

Broens oplukkelige fag muliggør opretholdelse af bl.a. erhvervsmæssig sejlads i Sydhavnen. Efter aftale med Københavns Havn A/S fastsættes den fri gennemsejlingsbredde, når broen er åben, til 25 m. Åbning og lukning af broen vil formodentligt ske ved fjernbetjening fra Langebro.

 

Broens højeste fag har som Knippelsbro en fri højde på mindst 5,4. Herved sikres, at bl.a. havnebusserne kan passere uden oplukning af broen. Dette fag placeres omtrent midt i havneløbet ved siden af det oplukkelige fag. Denne løsning sikrer – sammen med hældningen på 1/20, at broen kan gå fra kajkant til kajkant uden ramper. Løsningen indebærer et behov for uddybning af havnebunden under det højeste fag.

 

Arkitektoniske synspunkter

Broen placeres, hvor havnen knækker og skifter retning. Stedet markeres i Havnestad af de eksisterende industrisiloer, Wennberg Silo og Frøsilo. Siloerne bevares i den nye bystruktur og ombygges til boligbebyggelse med helt særegen arkitektur, som danner vartegn for hele Islands Brygge. Havneholmen udgør én af flere signifikante molespidser i Havnen og fortæller på en fin byarkitektonisk måde om havnerummets bevægelser og drejning og fungerer derfor som et sigtemærke i byen.

 

På baggrund af stedets betydning og synlighed i Københavns Havn forudsættes broens byarkitektoniske indpasning og arkitektoniske udformning vægtet højt. Der forventes således et unikt design, der kan tilføre havnen nye kvaliteter i fortsættelse af den kendte brobyggetradition og med så begrænset visuel indvirkning på omgivelserne som muligt.

 

Trafikale forudsætninger

Broen indgår i det planlagte net af cykelruter jf. Kommuneplan 2001 hovedstruktur for cykeltrafik ("Universitetsruten" mellem Fisketorvet og Universitets Station). Broen vil betyde, at dele af byudviklingsområderne på Havnestaden kan betegnes som stationsnære.

 

Broen vil afkorte ruten mellem Vesterbro og Vestamager for cyklister og fodgængere. Den vil skabe en attraktiv gang- og cykelforbindelse fra Havnestaden til Fisketorvet og Dybbølsbro. Tilsvarende vil beboerne på Vesterbro få en meget attraktiv forbindelse til naturområderne på Amager Fælled. Disse forhold vil føre til en betydelig fritids- og ærindetrafik, men broen vil også blive brugt af pendlere mellem boliger og arbejdspladser på begge sider af havneløbet (herunder af pendlere som går/cykler over broen til og fra Dybbølsbro Station).

 

I dag kører der ca. 30.000 cyklister dagligt over Langebro. En mindre del af disse vil have fordel af at køre over en bro ved Fisketorvet. Dertil må der forventes en del nyskabt trafik over broen efterhånden som byudviklingen af Havnestaden og Sydhavnen realiseres. I alt skønnes trafikken over broen at blive på i størrelsesordenen 4.000 cykler og 1.000 fodgængere i døgnet.

 

Den videre proces

Efter den politiske vedtagelse overgår ansvaret for sagen til Vej & Park, som bemyndiges til at stå som bygherre for broen.

 

Det er en forudsætning, at nærværende bro skal være færdig og klar til ibrugtagning senest ved udgangen af 2005. Med den korte tidshorisont og en begrænset økonomi foreslås det, at sagen gennemføres i totalentreprise i omvendt licitation. Ved benyttelse af omvendt licitation er der etableret størst mulig budgetsikkerhed fra begyndelsen.

 

Udbudsmaterialet til totalentreprisen foreslås udarbejdet af et rådgiverteam bestående af henholdsvis arkitekter og ingeniører med broekspertise. Det foreslås endvidere, at udbudsmaterialets tekniske del består delvist af et projektforslag for at sikre en optimal styring af økonomien og af totalrådgiveren og dermed løsninger på broens arkitektur, funktion og drift med mere.

 

Tidsplan

Gennemførelse af sagen kan ske efter følgende tidsplan:

 

·        Valg af totalentreprenør                                        5-6 måneder

1.      Prækvalifikation

2.      Udarbejdelse af udbudsmateriale

3.      Høring af udbudsmaterialet hos interessenter,

herunder myndigheder og grundejere

4.      Udbudsmateriale udsendes

5.      Tilbud modtages

6.      Behandling af tilbud

7.      Politisk godkendelse af udbudsgrundlaget

8.      Kontrahering

 

·        Projektering og udførelse                                     12-14 måneder

I alt                                                                                 17-20 måneder

 

 

Det forudsættes, at udarbejdelsen af udbudsmaterialet igangsættes snarest, hvis tidsplanen skal kunne overholdes. Med et gunstigt projektforløb vil broen således være færdig ultimo 2005.

 

Forbehold

Der tages forbehold for projektets godkendelse i Indenrigsministeriet efter Bekendtgørelse om godkendelse af iværksættelse af kommunal anlægsvirksomhed for 2004. Det vurderes at ansøgning om godkendelse er fornøden, idet anlægsudgifterne vil overstige 1 mio. kr., og idet det ikke kan garanteres, at anlægsarbejderne vil være afsluttet senest den 31. december 2005.

 

 

ØKONOMI

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at der gives en anlægsbevilling på 39 mio. kr. (2004 p/l) til anlæg af en oplukkelig stibro for cykler og gående mellem Havnestad og Havneholmen. Bevillingen overføres til Bygge- og Teknikudvalgets budget til etablering af stibroen, herunder uddybning af sejlrende til broens højeste fag. Der anvises kassemæssig dækning fra Økonomiudvalgets budget Økonomiske forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (puljen til Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområder)

 

Der gives en indtægtsbevilling på at der gives en indtægtsbevilling på 1,1 mio. i 2004 fra grundejerne på Havneholmen. Beløbet overføres til Økonomiudvalgets budget Økonomiske forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (puljen til Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområder). De årlige indtægter fra grundejerne i Havnestad og på Havneholmen vil over en 10 årig periode beløbe sig til 17,8 mio. kr. (2004 p/l).

 

Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen, når broens konstruktion kendes, vende tilbage med en indstilling om finansiering af de løbende årlige driftsudgifter forbundet med broen.

 

Hvis licitationsresultatet overstiger 39. mio. kr. (2004 p/l), vil sagen blive forelagt Borgerrepræsentationen på ny.

 

Københavns Kommune vil være ejer af broen og forpligtet til at sikre driften af stibroen. Driften vil omfatte såvel vedligeholdelse af broen, som snerydning, renholdelse m.v. samt åbning af broen for gennemsejling. Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at fastsætte driftsudgifterne, da broens konstruktion endnu ikke kendes, og der skal indgås en aftale med Københavns Havn A/S om oplukning af broen. Udgifterne er dog skønnet til ca. 1 mio. kr. årligt. Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen efterfølgende fremsende ansøgning om driftsbevilling.

 

 

MILJØVURDERING

 

Anlægsfasen

Store dele af broelementerne forventes at være præfabrikerede, hvorfor arbejderne på stedet i stor udstrækning forventes at være montagearbejder, der ikke skønnes at give anledning til en væsentlig miljøpåvirkning af omgivelserne. Dog vil broens støttepiller formodentligt bestå af jernbetonpæle, der skal rammes ned. Ramning giver erfaringsmæssigt anledning til støj og evt. vibrationer i omgivelser. Arbejderne her vurderes dog ikke at adskille sig væsentligt fra andre lignende anlægsarbejder. Anlægsarbejderne vil i øvrigt blive udført i overensstemmelse med Vej & Parks miljøpolitik.

 

Sedimentet i havnebunden vil blive påvirket ved anlæg af broen. Det drejer sig væsentligst om uddybning af sejlrenden, hvor større mængder sediment og andet materiale skal fjernes fra havnebunden. Også nedramning af broens støttepiller samt etablering af klappiller vil kunne påvirke sedimentet. Denne påvirkning vil kunne afstedkomme ophvirvling af sedimentet og dermed en negativ påvirkning af badevandskvaliteten i området. Disse arbejder bør derfor foregå uden for badesæsonen, eller der kan, hvis der kan opnås aftale med Miljøkontrollen herom, evt. opsættes siltgardiner eller lignende.

 

Driftsfasen

Broen forventes at blive benyttet af 4.000 cyklister og 1.000 fodgængere i døgnet. Hvorvidt der vil være tale om overførsel af bilture til cykel eller gang vides ikke, og den samlede miljømæssige effekt vil næppe være målbar. Etablering af broen vurderes dog at være et skridt i retning af opfyldelse af kommunens målsætning om at fremme cykling gennem yderligere forbedringer af cyklisternes tryghed, komfort og fremkommelighed.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

I tidsplanen er der afsat tid til høring af udbudsmaterialet hos interessenter, herunder myndigheder og grundejere.

 

 

BILAG

A. Finansieringsaftale med grundejerne

B. Prisberegning, Gimsing og Madsen 10. maj 2004

C. Principiel placering af broen

D. Tværsnit af bro, Gimsing & Madsen 10. maj 2004

E. Længdesnit af bro, Gimsing & Madsen 10. maj 2004

 

 

Erik Jacobsen                                          Mette Lis Andersen

 


Til top