Medlemsforslag om samlet særlig indsats på Vesterbro for socialt udsatte fattigdomsmigranter
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling som beskrevet i motivationen om at indlede et formelt samarbejde med Maria Kirkens Nødherberg og andre relevante sociale civilsamfundsorganisationer om etablering af et permanent tilbud for socialt udsatte fattigdomsmigranter med fokus på de tilrejsende EU-borgere med romabaggrund, som det seneste årti har skabt utryghed omkring pladsen foran Maria Kirken i Istedgade.
-
at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen med inddragelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling i forlængelse af 1. at, om at indlede et aktivt samarbejde med de relevante forvaltningsmyndigheder, der har fokus på EU-borgere med romabaggrund om at sikre tryghed i forbindelse med deres hjemrejse. Forslaget skal også angive forslag til finansiering.
(Stillet af Det Konservative Folkeparti)
Motivering
Maria Kirken og Maria Kirkens Nødherberg har i samarbejde med en lang række af de sociale civilsamfundsorganisationer på Vesterbro, Københavns Politi og repræsentanter for beboerne fra Maria Kirkens nabolag nedsat en arbejdsgruppe klaret »Roma Kommissionen« for at imødekomme de mange problemer med bl.a. kriminalitet, utryghedsskabende adfærd og overnatning på gaden i forbindelse med socialt udsatte fattigdomsmigranter og her særligt EU-borgere med romabaggrund, som kommer til Københavns Kommune for bl.a. at samle flasker og i den forbindelse slår sig ned i området omkring Maria Kirken i Istedgade.
Forslagsstiller mener, at fattigdomsmigranterne og EU-borgere med romabaggrund vil udgøre en mindre problematisk gruppe, hvis de hjælpes til en mere værdig tilværelse under deres ophold i København. Derfor bør samarbejdet mellem civilsamfundsorganisationer og beboere modtage både faglig og økonomisk støtte fra Socialforvaltningen. Som tingene er i dag, ser vi alt for mange af disse udsatte migranter og EU-borgere med romabaggrund, som ender i misbrug og kriminalitet i stedet for at få opfyldt deres ambitioner om et bedre liv og nødvendig lønindkomst i København.
Med inspiration fra H17 er det tanken, at skal der etableres et værdigt socialt tilbud, hvor denne gruppe f.eks. kan opbevare deres ejendele, praktisere personlig hygiejne herunder tøjvask. De skal også have mulighed for hvile og tilberede og indtage måltider.
Det skal samtidig være et tilbud, hvor benævnte gruppe kan modtage socialfaglig og integrationsfaglig rådgivning om deres rettigheder, muligheder for jobsøgning, finansiel ligestilling og hjemrejse.
Beslutning
Et forslag fra Enhedslisten og Socialdemokratiet om udvalgshenvisning til Socialudvalget blev vedtaget med 5.5 stemmer imod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, I, Helle Jønch (Løsgænger) og Finn Rudaizky (Løsgænger)
Imod stemte: Ingen
Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag til 1. og 2. at-punkt (ÆF1):
”at ordlyden “med romabaggrund” udgår.”
Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag til 1. og 2. at-punkt (ÆF2):
At ”EU-borgere med romabaggrund” ændres til ”borgere med romabaggrund og andre EU-borgere”
"at Borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren at sende et brev til udlændinge- og integrationsministeren med en opfordring til, at regeringen ser på de uhensigtsmæssigheder, der er i fortolkningen af EU-lovgivningen fsva. lovligt ophold for tilrejsende EU-borgere med ringe eller ingen sandsynlighed for ordinær beskæftigelse.”
Som følge af, at medlemsforslaget blev udvalgshenvist, blev ændringsforslagene ikke behandlet.
Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Der er slet ingen tvivl om at mange hjemløse migranter fra Østeuropa, der opholder sig København, lever en meget udsat tilværelse med diskrimination, afsavn og støttebehov. Partierne deler derfor forslagsstillers ønske om mere værdige forhold. Fattigdomsmigration skyldes stor fattigdom og ulighed i hjemlandet. Det er dybt bekymrende og kalder på, at der findes løsninger såvel nationalt som fælleseuropæisk. Selvom der er behov for at gøre mere, så har vi i dag en række gode tiltag for denne målgruppe. Derfor vil det være formålstjenligt, at indsatsen kan afdækkes og koordineres med de igangværende indsatser. Vi foreslår derfor, at sagen udvalgshenvises til Socialudvalget med inddragelse af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, der har den nødvendige viden på området. Her foreslås det at medtage anbefalinger fra Homeless Bill of Rights, gå i dialog med arbejdsgruppen ”Roma Kommission” og andre relevante aktører, samt tage højde for, hvad der konkret kommer i værdighedsreformen fx i forhold til Gadens Huse.”