Medlemsforslag om bedre parkeringsforhold i København
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger at undersøge muligheden for, at alle kommunale parkeringspladser ved institutioner, skoler og fritidsanlæg kan gøres offentligt tilgængelige på hverdage efter kl. 17 og i weekenden samt udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2026, der belyser finansieringsbehovet.
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at undersøge muligheden for at indføre en karensperiode på 30 dage for udskrivning af parkeringsbøder, når parkeringsreglerne ændres.
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at redegøre for muligheden for at gøre alle parkeringspladser under Hauser Plads offentligt tilgængelige og henvise evt. finansiering til forhandlingerne om Budget 2026.
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at kortlægge, hvor i København det vil være muligt at omdanne længdeparkering til skråparkering. Eventuel finansiering til kortlægningen henvises til forhandlingerne om Budget 2026.
- at Borgerrepræsentationen pålægger Overborgmesteren at sende et brev til Transportministeren med en opfordring til at ændre færdselslovens § 29, nr. 2, så 10 m-reglen kun finder anvendelse på veje med en hastighedsgrænse på 50 km/t eller derover.
- at Borgerrepræsentationen pålægger Overborgmesteren at sende et brev til Indenrigs- og Sundhedsministeren med forslag om, at Københavns Kommune kan beholde 100 pct. af indtægterne fra parkering til drift af og investering i parkeringspladser frem for at blive modregnet i bloktilskuddet.
(Stillet af Venstre)
Motivering
Der er mangel på parkeringspladser i København til alle de københavnerne, der har brug for en bil.
Venstre mener derfor, at vi skal udnytte de parkeringspladser, vi allerede har i byen bedst muligt. Der er samtidig en række tiltag, vi kan iværksætte både for at skabe flere parkeringspladser uden at det optager mere af byens rum og generelt for at forbedre parkeringsforholdene i byen. Det gælder særligt de mere end 2.000 parkeringspladser, der ligger i tilknytning til kommunale ejendomme som fx skoler, daginstitutioner og plejehjem. De pladser, der ligger ud over institutionernes behov, skal så vidt muligt være offentligt tilgængelige efter kl. 17 på hverdage og i weekenden. Det gælder også de 30 parkeringspladser under Hauser Plads, som Københavns Kommune i dag udlejer på markedsvilkår i stedet for at stille dem til rådighed for københavnerne.
Derudover mener vi, at det skal være retfærdigt og gennemskueligt, når der uddeles p-bøder. Der findes desværre flere eksempler på, at allerede parkerede biler får en bøde i foruden, når skiltningen om parkeringsregler ændres. Det til trods for, at bilisterne intet vidste, da de parkerede deres bil. Venstre mener, der bør være en vis periode, fx 30 dage, hvor kommunen undlader at udskrive bøder.
Vi skal indrette byens rum så smart som muligt. Mange steder er det muligt at etablere skråparkering i stedet for længedeparkering, og gevinsten er flere parkeringspladser. Venstre ønsker derfor at kortlægge alle de steder, det er muligt i København.
Mindsteafstanden for parkering før kryds blev indført i 1996. Baggrunden var hensynet til en forbedring af de sikkerhedsmæssige forhold for cyklister og fodgængere. I mange boligområder i byen er hastigheden sat ned til 40 km/t. Venstre mener, at en lempelse af 10 m-reglen i disse områder ikke vil påvirke sikkerheden for de bløde trafikanter. Det vil derimod skabe mange nye parkeringsmuligheder. På den baggrund forslår Venstre, at der gennemføres en ændring af færdselsloven, så 10 m-reglen kun finder anvendelse på veje med en hastighedsgrænse på 50 km/t eller derover for derved at skabe flere parkeringspladser.
I dag afleverer Københavns Kommune alle parkeringsindtægter, der ligger over 320 kr. pr. indbygger til staten via modregning i bloktilskuddet. Venstre ønsker, at kommunen får mulighed for at beholde indtægterne til investering i parkeringsområdet for at skabe bedre parkeringsforhold i København.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. juni 2025
Et forslag fra Radikale Venstre om udvalgshenvisning til Teknik- og Miljøudvalget blev vedtaget 54 stemmer imod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, I, Helle Jønch (Løsgænger) og Finn Rudaizky (Løsgænger)
Imod stemte: Ingen
Socialdemokratiet og SF fremsatte forslag om udvalgshenvisning af 3. at-punkt til Teknik- og Miljøudvalget.
Socialdemokratiet fremsatte forslag om udvalgshenvisning af 5. at-punkt til Teknik- og Miljøudvalget.
Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag o tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF1):
”At der efter ”i weekenden” indsættes følgende:
“og hertil inddrage daginstitutioner, skoler og øvrige relevante parter i undersøgelsen.”
1. at-punkt er herefter sålydende:
“At Borgerrepræsentationen pålægger Teknik-og Miljøforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger, at undersøge muligheden for, at alle kommunale parkeringspladser ved institutioner, skoler og fritidsanlæg kan gøres offentlige tilgængelige på hverdage efter kl. 17 og i weekenden og hertil inddrage daginstitutioner, skoler og øvrige relevante parter i undersøgelsen samt udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om budget 2026, der belyser finansieringsbehovet.”
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag som ændring af 6. at-punkt (ÆF2):
”at ordene: ”drift af og investering i parkeringspladser” udgår, og at der i stedet indsættes følgende: ”investering i parkeringsanlæg, også ved trafikknudepunkter udenfor Københavns Kommune og i kollektiv trafik, fx metro,”
6. at-punkt er herefter sålydende:
”at Borgerrepræsentationen pålægger Overborgmesteren at sende et brev til Indenrigs- og Sundhedsministeren med forslag om, at Københavns Kommune kan beholde 100 pct. af indtægterne fra parkering til investering i parkeringsanlæg, også ved trafikknudepunkter udenfor Københavns Kommune og i kollektiv trafik, fx metro, frem for at blive modregnet i bloktilskuddet. ”
SF fremsatte følgende ændringsforslag som nyt at-punkt (ÆF3):
”at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at undersøge muligheden for, at forvaltningen mindst 30 dage før ikrafttræden af nye parkeringsregler kan opsætte skilte og information om ændringer af parkeringsregler.”
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF4) som erstatning af 6. at-punkt:
"At kommunen beder regeringen om at måtte beholde 100 procent af provenuet fra parkering mod, at det fulde beløb bruges på parkering - drift og nyanlæg af parkeringspladser."
Som følge af, at medlemsforslaget blev udvalgshenvist, blev ændringsforslagene ikke behandlet.
Helle Jønch (løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning:
”Jeg støtter Venstres medlemsforslag. Det er vigtigt, at vi gør hverdagen lettere for børnefamilier i København. For nogle fungerer det fint at aflevere børnene på cykel, mens andre har behov for bilen, fordi de skal hurtigt videre til arbejde eller bruger bilen som en del af jobbet. Jeg vil ikke dømme andres transportvalg – men derimod skabe rammer, der tager højde for forskellige behov. Det er vigtigt at sikre at parkeringspladserne ved institutioner, skoler og fritidsanlæg fortsat er tilgængelig for forældrene og pædagoger, når de skal benytte parkeringspladserne.”
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten stemmer nej til det meste af forslaget. Fremtidens København skal basere sig på grønne løsninger, cyklisme, delebiler og kollektiv transport. Uanset hvor mange parkeringspladser vi skaber, så er der ikke plads til at alle københavnere kan have deres egen bil. Teknik- og Miljøforvaltningen har allerede screenet for muligheden for dobbeltudnyttelse af eksisterende kommunale parkeringspladser samt omdannelse af længdeparkeringspladser til skråparkeringspladser. Enhedslisten er imod at sløjfe 10-meter reglen af trafiksikkerhedsmæssige årsager. Enhedslisten er til gengæld enig i, at Københavns Kommune bør have ret til at beholde alle parkeringsindtægter, således at der kan investeres i kør-og-rejs-anlæg ved stationer og i kollektiv transport. ”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi Konservative ser gerne at initiativerne i 1., 3. og 4. at-punkt igangsættes hurtigst muligt i 2025 indenfor eksisterende ramme”
Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
“Alternativet mener, at det er helt essentielt at forvaltningen i processen med undersøgelsen af 1. at-punkt inddrager daginstitutionerne, skolerne og øvrige parter”.
Helle Jønch (løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning:
”Jeg støtter Venstres medlemsforslag. Det er vigtigt, at vi gør hverdagen lettere for børnefamilier i København. For nogle fungerer det fint at aflevere børnene på cykel, mens andre har behov for bilen, fordi de skal hurtigt videre til arbejde eller bruger bilen som en del af jobbet. Jeg vil ikke dømme andres transportvalg – men derimod skabe rammer, der tager højde for forskellige behov. Det er vigtigt at sikre at parkeringspladserne ved institutioner, skoler og fritidsanlæg fortsat er tilgængelig for forældrene og pædagoger, når de skal benytte parkeringspladserne.”