Mødedato: 26.05.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om luftforurening fra tunge køretøjer

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling om, hvorledes alle tunge køretøjer (dvs. køretøjer over 3,5 tons), som ejes af Københavns Kommune og af selskaber, som kommunen er medejer af, kan opfylde krav vedrørende luftforurening, der som minimum lever op til EU's seneste normer for luftforurening, dvs. d.d. den nye Euro 6-norm,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde forslag til politisk behandling om, hvorledes der i Københavns Kommunes indkøbspolitik indarbejdes et krav om, at alle tunge køretøjer, som leverer varer eller tjenesteydelser, udfører bygge- og anlægsopgaver eller på anden måde er en del af kommunens indkøb og udbud, som minimum lever op til EU's seneste normer for luftforurening, dvs. d.d. den nye Euro 6-norm,
  3. at forslagene forelægges til politisk behandling inden 1. september 2016, og at tiltagene vedrørende luftforurening så vidt muligt implementeres inden 2020.

(Stillet af Socialistisk Folkeparti)

 

MOTIVERING

Luftforurening er et alvorligt problem i København. Som københavner udsættes man hver dag for skadelige mængder af farlige stoffer, når man bevæger sig rundt i byen. Nogle steder er luftkvaliteten som bekendt så dårlig, at vi ikke lever op til EUs krav på området. Det mener vi i SF er rystende.

Tunge køretøjer som busser, lastbiler og fragtvogne er nogle af de store syndere. De tunge køretøjer udleder mange skadelige partikler og kvælstofilter (NOx) på deres ture gennem København. Én måde at mindske luftforureningen i byen er derfor at mindske udledningen fra de store køretøjer. Metoden har vi allerede, nemlig montering af filtre, som renser køretøjernes udstødningsrøg for partikler og NOx. Den slags rensesystemer har man for nyligt monteret på en del af Movias busser, hvorved deres udledning af skadelige stoffer er kommet ned på det niveau som kræves i EU's såkaldte euro-normer for luftforurening. Men det er langt fra alle busser, som kører i København, der har filtre.

I Københavns Borgerrepræsentation kan vi ikke bestemme, hvor meget forurening personbiler og andre mindre køretøjer udleder i vores gader. Den kompetence ligger hos Folketinget. Men vi kan træffe en beslutning om, at den kørsel i byen, vi som kommune selv køber og betaler for, som minimum lever op til EU's seneste norm Euro 6.

SF foreslår derfor, at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen med inddragelse af øvrige relevante forvaltninger at undersøge, hvorledes tunge køretøjer som ejes af kommunen eller selskaber, som kommunen er medejer af, som minimum kan leve op til EU's seneste normer for luftforurening. Det kan for eksempel være ved at påmontere de rensende filtre. Derudover foreslår vi, at Økonomiforvaltningen udarbejder et forslag til, hvordan vi gennem kommunens indkøbspolitik kan sikre, at tunge køretøjer som leverer varer, tjenesteydelser, bygge- og anlægsopgaver eller på anden måde er en del af kommunens indkøb og udbud bidrager mindre til den skadelige luftforurening i København. Vi mener, at kravet skal gælde alle led i kommunens indkøb og udbud, fra renovationsarbejdernes lastbiler til de fragtlastvogne, som leverer varer til Københavns Kommune.

SF ønsker, at forslagene vedrørende tiltag mod luftforureningen i København bliver udarbejdet inden forhandlingerne om budgettet for 2017, samt at implementeringen af de nødvendige tiltag implementeres senest i 2020.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016

 

Medlemsforslagets 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

 

Et forslag fra Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre om at henvise medlemsforslagets 2. at-punkt til behandling i Økonomiudvalget blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) om, at medlemsforslagets 3. at-punkt erstattes af:

 

”At forslagene forelægges til politisk behandling inden udgangen af 2016, og at tiltagene vedrørende luftforurening så vidt muligt implementeres inden 2020.”

 

 

Det af Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre bakker op om forslagets intentioner men bemærker samtidig, at der bør være mulighed for undtagelser for specialkøretøjer som f.eks. beredskabets materiel.”

 

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Liberal Alliance finder, at 2. at vil skabe et urimeligt bureaukrati for kommunens leverandører, og vil fordyre kommunens indkøb og anlæg unødigt, så vi alle sammen vil få mindre kernevelfærd for pengene.”

Til top