Mødedato: 26.05.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udmøntning af midler til KBH Cykelhåndtering

Se alle bilag
Der skal tages stilling til udmøntningen af de endnu ikke frigivne midler, der er bevilget til projektet KBH Cykelhåndtering, der skal sikre en øget cykelparkeringskapacitet gennem udvikling af præventive tiltag og løsninger at håndtere efterladte cykler.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 1,69 mio. kr. til projektet KBH Cykelhåndtering. Midlerne er finansieret med 0,61 mio.kr. fra Overførselssagen 2014-2015 og 1,08 mio. kr. fra den statslige pulje til supercykelstier og cykelparkering. De i alt 1,69 mio.kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 0,48 mio. kr. i 2016 og 1,21 mio. kr. i 2017, jf. Økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Med Overførselssagen 2014-2015 (BR 30. april 2015) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 1,6 mio. kr. (2015 p/l) til projektet KBH Cykelhåndtering (tidl. Cykelhåndtering A/S), hvoraf 1,0 mio. kr. blev stjernemarkeret (jf. bilag 1). De 1,6 mio. kr. udgør Københavns Kommunes egenfinansiering på 60 %, som var en betingelse for at kunne modtage den statslige støtte på i alt 1,06 mio. kr. (2015 p/l) (BR 12. november 2015). Begge bevillinger ønskes nu frigivet for at forvaltningen kan gennemføre de forskellige aktiviteter, der er planlagt i regi af projekt KBH Cykelhåndtering.

Løsning

KBH Cykelhåndtering er et udviklingsprojekt, der har til formål at optimere udnyttelsen af den eksisterende cykelparkeringskapacitet ved at udvikle og implementere et nyt set up for at håndtere og reducere antallet af efterladte og stjålne cykler i cykelstativerne.

Yderligere mål og afledte effekter af indsatsen er at sikre at flere stjålne cykler kommer retur til rette ejer og en højere grad af genanvendelse af efterladte cykler. Projektets udviklingsaktiviteter er møntet på både præventive initiativer rettet mod borgerne og en effektivisering af driften. Det er forventningen, at forvaltningen i projektets løbetid vil oparbejde en solid viden og en række værktøjer, der vil kunne tages i brug løbende og senest med udgangen af 2017. En markant synlig effekt i byen kan først forventes efter projektets afslutning og implementeringen af det nye mere effektive set up for cykelhåndtering.

Siden projektets opstart i december 2015 er der foretaget en foranalyse af Københavns Kommunes cykelhåndtering, som den udføres i dag. Analysen peger på følgende relevante udviklingstiltag, som enten er igangsat eller planlægges igangsat, og som skal gennemføres i 2016 og 2017, hvorefter projektperioden slutter.

  • Intensiveret oprydning ved Ny Nørreport og Israels Plads, hvor nye driftstiltag testes fx natopmærkning og natafhentning. Derudover er der samarbejde med lokale erhvervsdrivende som Jeudan, ATP ejendomme, DSB, Metroselskabet, Irma og Zahles seminarium omkring opmærkning af ulovligt parkerede cykler i fx sikkerhedszoner, cykeltælling og fotodokumentation samt kommunikationstiltag. Med oprydningen forventes det, at alle efterladte cykler i området bliver fjernet. Evalueres partnerskaberne og de nye driftstiltag positivt, kan modellen overføres til andre områder i byen fx Grønnegadekvarteret. 
         
  • Intelligent dataindsamling til gavn for mere effektive driftsløsninger, herunder udvikling af det eksisterende cykelregistreringssystem. Smartere registrering og adgang til databaseret identifikation af byområdernes vekslende behov forventes dels at målrette indsamlingsindsatsen til de steder med størst behov dels at øge antallet af indsamlede cykler årligt med de samme driftsressourcer.
     

  • Udvikling af metoder til at kunne identificere og opmærke efterladte cykler tidligere, så der hurtigere kan frigives cykelparkeringskapacitet. Ved en tidligere identifikation fx igennem brug af sensorer eller ved oftere at opmærke alle cykler eller cykler med færre tegn på at være efterladt, forventes der at blive ryddet hurtigere op og dermed skabt mere plads i stativerne.

  • Etablering af én indgang for borgerne, der gør det lettere at genfinde, generhverve og genanvende en mistet cykel lettere, herunder f.eks. etablering af fysisk opbevaringskapacitet og nem adgang til information om cykelhåndtering i København.

  • Udvikling og afprøvning af forebyggende initiativer, der skal reducere antallet af efterladte cykler og påvirke cyklister til at afhænde deres udtjente cykler mere hensigtsmæssigt end i byens cykelstativer bl.a. ved at informere om muligheden for genanvendelse og donation og ikke mindst hvor gamle cykler kan afleveres. Kvalitative målgruppeanalyser og test af virkemidler sker i løbet af 2016.

     

  • Opstart af donation af cykler til socialøkonomiske virksomheder og NGO’er mhp. på at reducere antallet af efterladte cykler, der sendes til skrot og i stedet sikre en høj genanvendelse. Herunder er der fokus på, hvordan en bæredygtig håndtering af cykler kan skabe incitament hos borgerne for at håndtere cykler mere hensigtsmæssigt.

Herudover har forvaltningen afdækket en række juridiske udfordringer for at optimere kommunens cykelhåndtering. Det har ført til, at forvaltningen nu har fremsat forslag til samarbejdsaftaler med Københavns Politi med henblik på at øge de kommunale beføjelser og samtidig skabe en klarere opgave- og ansvarsfordeling mellem Københavns Kommune og Københavns Politi. Med samarbejdsaftalerne ønsker Københavns Kommune at hente hjemmel til 1) at donere de cykler, der ikke er hittegods og som hidtil blot er blevet skrottet samt 2) at kunne fjerne eller flytte ulovligt eller uhensigtsmæssigt parkerede cykler over kortere distancer for at sikre fremkommelighed og sikkerhed for borgerne. I dag er oprydningen i cykelstativerne begrænset til at rejse cykler op og stille i formationsparkering.

Økonomi

I Overførselssagen 2014-2015 blev der i alt afsat 1,60 mio. kr. til KBH Cykelhåndtering (Cykelhåndtering A/S). De 1,00 mio. kr. blev stjernemarkeret og dermed frigivet i forbindelse med Borgerrepræsentationens godkendelse af sagen den 30. april 2015. Med denne indstilling ønskes de resterende 0,60 mio. kr. frigivet sammen med den statslige medfinansiering på 1,06 mio. kr. (BR 12. november 2015). De i alt 1,66 mio. kr. (2015 p/l) svarer til 1,69 mio. kr. i 2016 pris- og lønniveau. De i alt 1,69 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets (TMU) bevilling Ordinær anlæg jf. nedenstående tabel:

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2016 p/l)

År 2016

År 2017

TMU

KBH Cykelhåndtering

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

480

1.210

I alt

-

-

-

480

1.210

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg (til cykelopbevaring mm) fremgår af nedenstående tabel.

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr. (2016 p/l)

2016

2017

I alt

Ekstern rådgivning

120

300

420

Interne udgifter

360

360

720

Anlæg

-

550

550

I alt

480

1.210

1.690

 

Videre proces

Efter indstillingen er tiltrådt vil projektet fortsætte med de nævnte delprojekter, som gennemføres i løbet af 2016 og 2017, hvor projektet afsluttes jf. aftaleteksten. Forvaltningen vil efter projektets afslutning forelægge Teknik- og Miljøudvalget en indstilling om mulige varige tiltag for den fremtidige cykelhåndtering på baggrund af projektets konklusioner og anbefalinger.

     

Pernille Andersen                      /Jon Pape

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 1,69 mio. kr. til projektet KBH Cykelhåndtering. Midlerne er finansieret med 0,61 mio.kr. fra Overførselssagen 2014-2015 og 1,08 mio. kr. fra den statslige pulje til supercykelstier og cykelparkering. De i alt 1,69 mio.kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 0,48 mio. kr. i 2016 og 1,21 mio. kr. i 2017, jf. Økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 2. maj 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. maj 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top