Mødedato: 26.05.2005, kl. 17:30

Honorar til medlemmer af de videnskabsetiske Komiteer for Københavns og Frederiksberg Kommuner

Honorar til medlemmer af de videnskabsetiske Komiteer for Københavns og Frederiksberg Kommuner

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. maj 2005

 

 

BR 128/05

Honorar til medlemmer af de videnskabsetiske Komiteer for Københavns og Frederiksberg Kommuner

Honorar til medlemmer af de videnskabsetiske Komiteer for Københavns og Frederiksberg Kommuner

 

 

Indstilling om, at formændene for de to videnskabsetiske komiteer honoreres med hver 35.000 kr. pr. år, at de to næstformænd honoreres med hver 30.000 kr. pr. år, og at medlemmerne af komiteerne honoreres med et grundhonorar på 10.000 kr. pr. år og mødediæter efter hidtil gældende regler, samt at honorarerne ydes fra den 1. januar 2005.

                                                                 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at formændene for de to videnskabsetiske komitéer honoreres med hver 35.000 kr. pr. år, at de to næstformænd honoreres med hver 30.000 kr. pr. år og at medlemmerne af komitéerne honoreres med et grundhonorar på 10.000 kr. pr. år og mødediæter efter hidtil gældende regler,

at ovennævnte honorarer ydes fra den 1. juni 2003.

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2005

Carl Christian Ebbesen(O) fremsatte følgende ændringsforslag til 2. at-punkt: "Honorarerne ydes fra den 1. januar 2005". Ændringsforslaget blev sat til afstemning:

 

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Inger Marie Bruun-Vierø (B)

  

x

 

Bjarne Nielsen (B)

  

x

 

Jens Johansen (F)

 

x

 

Heinrich Metz (F)

  

x

 

Mona Heiberg (A)

  

 

 

Johannes Nymark (A)

 

 

x

Jette Bergenholz Bautrup (A)

   x

 

 

Bente Møller (Ø)

   x

 

 

A. Ben Haddou (C)

   x

 

 

Lise Helweg (V)

   x

 

 

Carl Chr. Ebbesen (O)

     x          

 

 

 

Ændringsforslaget blev dermed godkendt.

 

Lise Helweg(V) havde følgende protokolbemærkning: " Venstre har stemt for honorar med tilbagevirkende kraft fra 1.januar 2005. Idet medlemmerne af Videnskabsetisk Komité vidste hvad det økonomiske grundlag var på hvervstidspunktet, vil Venstre ikke lade honorarer være med tilbagevirkende kraft fra 1. juni 2003".

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført.

 

 

RESUME

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget udsatte behandlingen af denne sag i mødet den 31. marts 2005 ( 228/2004).

 

Honorarerne til medlemmerne af de to videnskabsetiske komitéer i Hovedstaden har ikke været reguleret siden 1996.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at anvende muligheder ne i ændret lovgivning, således at der ydes medlemmerne honorar svarende til regionale komitéer med tilsvarende arbejdsmængde og med virkning fra lovens ikrafttræden.

 

H:S-direktionen er af Sundhedsforvaltningens direktion orienteret om indholdet i denne indstilling, og har ikke haft bemærkninger dertil.

 

SAGSBESKRIVELSE

Siden 1992 har det været muligt at honorere komitémedlemmer af de regionale videnskabsetiske komitéer.

 

Spørgsmålet om honorering af medlemmer og formandskaber af de to komitéer blev behandlet af Københavns Borgerrepræsentation den 24. oktober 1996 (BR 561/96) og det blev blandt andet besluttet,

 

at der til komitémedlemmerne ydes diæter og erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste efter reglerne i §16b i Lov om Københavns Kommunes Styrelse og

 

at formændene og næstformændene for komitéerne vederlægges med hhv. 25.000 kr. og 20.000 kr. årligt.

 

Den nuværende honorering

Fra 1. januar 2004 modtager medlemmerne af de to komitéer 350 kr. i diæter for hvert møde op til 4 timers varighed og 700 kr. for møder med varighed over 4 timer.

 

Honorarerne er fastsat af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Typisk modtager et komitémedlem herefter 2.000-3.000 kr. årligt i mødediæter.

 

Formændene vederlægges med 25.000 kr. og næstformændene 20.000 kr. pr. år uanset mødetal. Formandskabernes honorering skal også dække deres deltagelse i møderne i Den Centrale Videnskabsetiske Komité.

 

På grund af sagsmængden i de to videnskabsetiske komitéer sker den videnskabsetiske bedømmelse af projekterne i underudvalg ved skriftlig cirkulation svarende til 90-95 % af sagsmængden.

 

Det betyder, at kun principielle sager og sager, hvor der er uenighed i komitéerne, behandles i et egentlig komitémøde og at antallet af møder ikke afspejler komitéarbejdets omfang.

 

Honorering i ændret lov

" Lov om videnskabsetisk komitésystem og behandling af biomedicinske forskningsprojekter" trådte i kraft den 1. juni 2003.

 

Det fremgår af denne lovs § 28, stk. 3 at:

 

"Medlemmerne af de regionale komiteer og deres eventuelle suppleanter modtager udgiftsgodtgørelse efter reglerne i den kommunale styrelseslov §16, stk. 10. Amtsrådet kan beslutte, at medlemmerne og deres eventuelle suppleanter herudover ydes diæter og erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste efter reglerne i §16a i den kommunale styrelseslov. Amtsrådet kan endvidere beslutte at hvervet som medlem af de regionale komitéer vederlægges med indtil 10.000 kr. årligt, at hvervet som formand for de regionale komitéer vederlægges med indtil 35.000 kr. årligt, og at hvervet som næstformand vederlægges med indtil 30.000 kr. årligt. En vederlagt formand eller næstformand kan ikke samtidig modtage diæter og erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste."

 

 

Allerede i efteråret 2003 fik de første formandskaber og medlemmer af andre regionale komitéer forhøjet deres honorering svarende til bemyndigelsen i den nye lov.

 

Pr. 1. september 2004 er det af sekretariaterne for de regionale komitéer oplyst, at 5 af de i alt 8 regionale videnskabsetiske komitéer har fået satserne reguleret med tilbagevirkende kraft til 1. juni 2003.  Specielt skal bemærkes, at dette også gælder de øvrige regionale komitéer, som dækker de "gamle" universiteter; komitéerne for Københavns Amt, Vejle og Fyns Amter og Århus Amt.

 

De to videnskabsetiske komitéer i Hovedstaden, som sammenlagt har den største arbejdsbyrde af landets regionale komitéer, er ikke blevet reguleret.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller derfor, at arbejdet i de to videnskabsetiske komitéer honoreres med 35.000 kr. årlig for formænd, 30.000 kr. årligt for næstformænd og 10.000 kr. årligt samt mødediæter for øvrige medlemmer.

 

For at undgå forskelsbehandling i forhold til de øvrige universitetskomitéer i landet indstilles det, at honoreringen sker med tilbagevirkende kraft fra 1. juni 2003.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltnings positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

De samlede årlige merudgifter udgør 140.000 kr. Da vederlag til komitémedlemmer indgår i den ordning om delvis refusion af komitéernes udgifter, som kommunen har med H:S, vil den reelle merudgift for Københavns Kommune udgøre i størrelsesordenen 40.000 kr. årligt, som kan afholdes indenfor  Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

 

H:S-direktionen er af Sundhedsforvaltningens direktion orienteret om indholdet i denne indstilling, og har ikke haft bemærkninger dertil.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Ingen.

 

 

Jesper Fisker

 

/Lars S. Matthiesen

 

 


Til top