Mødedato: 26.05.2005, kl. 17:30

Overdragelse

Overdragelse

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. maj 2005

 

 

BR 314/05

Overdragelse

Overdragelse

 

 

(Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsenta­tionen, 

 

at cisternerne på lejet grund i Søndermarken overdrages vederlagsfrit til Staten v/Slots- og Ejendomsstyrelsen på de nedenfor anførte vilkår.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2005

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Cisternerne, som er beliggende under terræn i Søndermarken overfor Frederiksberg Slot, ejes af Københavns Kommune, men har siden 1951 været udlejet til Frederiksberg Kommune, der har benyttet dem som vandreservoir i forbindelse med Frederiksbergs Kommunes vandledningsnet. Cisternerne blev tømt for vand i 1981 og har siden 1996 været anvendt til kulturelle formål af Frederiksberg Kommune. I dag anvender Museet for Moderne Glaskunst 2 af cisternerne til udstillingsformål.

 

Der er i alt 3 cisterner på lejet grund, som hver har et areal på ca. 1.440 m². Den ene cisterne henligger ubenyttet. Cisternerne er ikke selv stændigt udmatrikuleret, men er beliggende på matr.nr. 1h Frederiksberg tilhørende Staten.

 

Cisternerne er undtaget for offentlig vurdering.

 

Cisternerne er af ejendomsmæglerfirmaet Sadolin & Albæk blevet vurderet til havende en negativ værdi.

 

SAGSBESKRIVELSE

Ejendommen

Cisternerne er beliggende under terræn i Søndermarken og udgør en del af matr.nr. 1h Frederiksberg. Cisternerne er ejet af Københavns Kommune, men beliggende på Statens ejendom.

 

Cisternerne blev opført i 1856 som et åbent vandreservoir, men blev af hygiejniske grunde i 1899 overdækket og opdelt i 3 lige store rum á ca. 1.440 m². I 1981 blev cisternerne taget ud af brug og tømt for vand, idet der ikke længere var behov for disse til sikring af vandforsyningen. Siden 1996 har cisternerne været anvendt til kulturelle formål. I 2001 blev foreningen De Frederiksbergske Slotshavers Venner stiftet, og foreningen har siden drevet Museet for Moderne Glaskunst, der har til huse i cisternerne. Museet for Moderne Glaskunst har indgået aftale med Frederiksberg Kommune om brugen af cisternerne.

 

Cisternerne er svært anvendelige, idet der trænger vand ned igennem loftet og danner drypsten, ligesom der siver vand ind igennem væggene og ned på gulvet. Ejendommen vil således altid være fugtig.

 

Ejendommen er blevet vurderet af ejendomsmæglerfirmaet Sadolin & Albæk, der anfører, at der er tale om en meget speciel ejendom med begrænset anvendelighed. Ud fra ejendommens alder, skønnede anvendelighed og fremtidige vedligeholdelsesudgifter vurderer Sadolin & Albæk, at ejendommen har en høj negativ værdi.

 

Ejendommen administreres af Københavns Energi og er ikke omfattet af selskabsudskillelsen pr. 31. december 2004.

 

Ejendommen er vist på det som bilag 1 vedlagte oversigtskort.

 

Lejemål

Københavns Kommune betaler ifølge aftale af 31. marts 1855 med Staten årligt 400 rigsdaler for leje af grunden. Beløbet er i dag omregnet til 800 kr., og Frederiksberg Kommune har siden 1951 betalt samme beløb til Københavns Kommune for leje af cisternerne.

 

Plan- og fredningsforhold

Cisternerne er beliggende i Frederiksberg Kommune i Søndermarken, der er fredet.

 

Offentligt udbud af ejendommen

Ejendommen er omfattet af undtagelsesbestemmelserne i § 2, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 472 af 20. juni 1991 om offentligt udbud ved salg af kommunens faste ejendomme, hvorfor ejendommen kan overdrages til Staten v/Slots- og Ejendomsstyrelsen uden forudgående udbud.

 

Salgsvilkår

Overtagelsesdagen for ejendommen fastsættes til den 1. i måneden efter, at Borgerrepræsentationen har tiltrådt salget.


Ejendommen overtages som den er og forefindes og som beset af køber. Bortset fra vanhjemmel påtager sælger sig intet ansvar for ejendommen.  

 

Omkostninger ved handlen afholdes af køber.

 

 

ØKONOMI

Salget af ejendommen vil indbringe et kontant provenu på kr. 0.

 

Ved overdragelsen ophører lejeforholdet, og kommunen frigøres samtidig fra vedligeholdelsesforpligtigelsen, der på sigt kan blive betydelig.

 

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

Miljø- og forsyningsforvaltningen ønsker, at ejendommen afhændes.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Oversigtskort

 

 

Erik Jacobsen                      

                                                                    /Paul Sax Møller

 

Til top