Mødedato: 26.05.2005, kl. 17:30

Ny struktur i Københavns Kommune

Ny struktur i Københavns Kommune

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. maj 2005

 

 

BR 303/05

Ny struktur i Københavns Kommune

Ny struktur i Københavns Kommune

 

 

Indstilling om, at der træffes beslutning om at organisere Københavns Kommunes udvalgs- og forvaltningsstruktur som beskrevet i indstillingen, at ændringen af strukturen gennemføres med virkning pr. 1. januar 2006 i henhold til den i indstillingen beskrevne gennemførelsesplan og tidsplan (bilag 1), at der nedsættes et udvalg blandt Økonomiudvalgets medlemmer til at forestå proceduren vedr. udpegning af direktører for de nye forvaltninger, samt at der afholdes et temamøde om organisatorisk placering og udformning af Borgerservicecentre d. 7. juni 2005 kl. 17-20.

                                                      (Økonomiudvalget)

(Økonomiudvalgets beslutning eftersendes)

(Sagen udsattes i mødet den 12. maj 2005)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller overfor Økonomiudvalget at anbefale Borgerrepræsentationen;.

 

At der træffes beslutning om at organisere Københavns Kommunes udvalgs- og forvaltningsstruktur som beskrevet i indstillingen

 

At ændringen af strukturen gennemføres med virkning pr. 1. januar 2006 i henhold til den i indstillingen beskrevne gennemførelsesplan og tidsplan (bilag 1)

 

At der nedsættes et udvalg blandt Økonomiudvalgets medlemmer til at forestå proceduren vedr. udpegning af direktører for de nye forvaltninger

 

At der afholdes et temamøde om organisatorisk placering og udformning af Borgerservicecentre d. 7. juni 2005 kl. 17-20

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2005

Sagen blev drøftet, og Økonomiudvalget besluttede at nedsætte et underudvalg bestående af 6 Økonomiudvalgsmedlemmer (3 personer fra hver af de to valggrupper) med henblik på forberedelse af proceduren for udpegning af direktører for de nye forvaltninger. Dermed bortfaldt 3. at i Økonomiforvaltningens indstilling.

Overborgmesteren fik bemyndigelse til at modtage navnene på medlemmerne af underudvalget senest torsdag den 12. maj 2005 i forbindelse med Borgerrepræsentationsmødet.

Sagen blev herefter udsat til Økonomiudvalgets møde den 24. maj 2005.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. maj 2005

Bo Asmus Kjeldgaard og Charlotte Wieth-Klitgaard (F) varslede følgende ændringsforslag til sagens behandling i Borgerrepræsentationen:

"Indstillingens 1., 2. og 4. at erstattes af nedenstående 5 at'er:

At der træffes beslutning om at følge de overordnede principper for den fremtidige organisering af Københavns Kommunes udvalgs- og forvaltningsstruktur som beskrevet i indstillingen.

At der foretages høring af medarbejderne gennem MED-udvalg og deres organisationer, af brugerbestyrelser og brugernes organisationer samt af de stående udvalg mv. med høringsfrist den 1. september.

At Borgerrepræsentationen på sit møde den 22. september 1. behandler et forslag til ændret styrelsesvedtægt på baggrund af de modtagne høringssvar. 2. behandlingen af styrelsesvedtægten foregår 13. oktober. Den nye udvalgsstruktur gennemføres således pr. 1. januar 2006.

At ændringen af ressortfordelingen ligeledes gennemføres pr. 1. januar 2006, men således at forslag til den mere detaljerede strukturering af de enkelte forvaltninger forelægges for de nyvalgte udvalg i 1. kvartal 2006 med henblik på politisk stillingtagen forud for dens implementering i efteråret 2006 og senest samtidig med kommunalreformens ikrafttræden 1. januar 2007.

At der afholdes et temamøde den 7. juni kl. 17-20 om den indholdsmæssige afgrænsning af Borgerservicecentre, deres samspil med den øvrige forvaltning og deres organisatoriske indplacering. På basis af konklusionerne fra temamødet udarbejder Økonomiforvaltningen et forslag til organisering af kommunens borgerbetjening, der behandles af Økonomiudvalget den 9. august og Borgerrepræsentationen den 25. august. Forslaget udsendes derefter i høring i samme kreds som nævnt i 2. at med høringsfrist den 15. oktober."

 

Per Bregengaard (Ø) stillede et ændringsforslag om, at der udarbejdes en analyse af byens opdeling i relation til forvaltningsmæssige opgaver med henblik på en afklaring samtidig med at struktureringen af den enkelte forvaltnings arbejde går i gang.

 

Økonomiudvalget drøftede indstillingen samt ændringsforslagene og oversendte sagen til Borgerrepræsentationen uden en stillingtagen hertil.

 

 

 

 

RESUME

Partierne i Københavns Borgerrepræsentation har på en række temamøder drøftet at ændre Københavns Kommunes udvalgs- og forvaltningsstruktur.

 

I drøftelserne har både indgået de ændringer, som gennemføres i forlængelse af kommunalreformen og partiernes ønsker til den fremtidige opgavefordeling i kommunen.

 

I nærværende indstilling indgår at der træffes beslutning om etablering af de følgende nye udvalg/forvaltninger pr. 1. januar 2006:

 

-         Økonomiudvalg/Økonomiforvaltning

-         Kultur- og Fritidsudvalg/Kultur- og Fritidsforvaltning

-         Socialudvalg/Socialforvaltning

-         Beskæftigelses- og Integrationsudvalg/Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

-         Sundheds- og Omsorgsudvalg/Sundhedsforvaltning

-         Børneudvalg/Børneforvaltning

-         Teknik- og Miljøudvalg/Teknik og Miljøforvaltning

 

Det skal bemærkes at navnene på udvalg og forvaltninger ikke er endeligt fastlagte, men at dette vil blive besluttet af Borgerrepræsentationen i forbindelse med behandlingen af ændringen af styr elsesvedtægten (jf. nedenfor).

 

Denne principbeslutning om etablering af en ny udvalgsstruktur betyder at konstitueringen efter kommunalvalget d.15. november vil foregå i henhold til den nye udvalgsstruktur.

 

I beskrivelse af udvalgenes/forvaltningernes opgaveporteføljer indgår at der træffes beslutning om placering af de opgaver, som med kommunalreformen skal løses i kommunen i 2006 i den nye udvalgsstruktur, men som flytter ud af kommunen pr. 1. januar 2007.

 

Endelig indgår at der træffes beslutning om en gennemførelsesplan inkl. høringsfase.

 

I bilag 1er vedlagt en tidsplan for gennemførelsen af samtlige ændringer vedr. ny struktur og kommunalreform.

 

SAGSBESKRIVELSE

Partierne i Københavns Borgerrepræsentation har på en række temamøder drøftet at ændre Københavns Kommunes udvalgs- og forvaltningsstruktur.

 

I drøftelserne har både indgået de ændringer, som gennemføres i forlængelse af kommunalreformen og partiernes ønsker til den fremtidige opgavefordeling i kommunen.

 

På baggrund af drøftelserne indstilles til beslutning, at der etableres følgende nye udvalg/forvaltninger pr. 1. januar 2006.

 

-         Økonomiudvalg/Økonomiforvaltning

-         Kultur- og Fritidsudvalg/Kultur- og Fritidsforvaltning

-         Socialudvalg/Socialforvaltning

-         Beskæftigelses- og Integrationsudvalg/Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

-         Sundheds- og Omsorgsudvalg/Sundhedsforvaltning

-         Børneudvalg/Børneforvaltning

-         Teknik- og Miljøudvalg/Teknik og Miljøforvaltning

 

 

Det skal bemærkes at navnene på udvalg og forvaltninger ikke er endeligt fastlagte, men at dette vil blive besluttet af Borgerrepræsentationen i forbindelse med behandlingen af ændringen af styrelsesvedtægten (jf. nedenfor).

 

Med denne indstilling ændres ikke på styreform og antallet af udvalg i kommunen. Partierne har dog på temamøderne tilkendegivet at ville drøfte kommunens styreform i næste valgperiode.

 

I det følgende er udvalgenes opgaver nærmere angivet. I forhold til drøftelserne på temamøderne skal særskilt bemærkes at der med denne indstilling træffes beslutning om at gennemføre et temamøde om organisatorisk placering og udformning af Borgerservice.

Det skal bemærkes, at der med tiltrædelsen af denne indstilling alene træffes en principbeslutning om opgavefordelingen. Borgerrepræsentationen vil på efterfølgende møder få forelagt en revideret udgave af styrelsesvedtægten

 

Det skal ligeledes bemærkes at styrelsesvedtægten udtømmende beskriver de opgaver, som er placeret under de enkelte udvalg. Dette betyder at visse mindre opgaver, som ikke har været berørt i nærværende principindstilling samt visse præciseringer af opgaver i forhold temadrøftelserne vil indgå i styrelsesvedtægtsindstillingen.

 

Dette vedrører bl.a. det præcise opgavesnit på erhvervs- og demokratiområdet, visse juridiske og tværgående opgaver osv. Samtlige præciseringer vil blive tydeligt markeret i indstillingen om styrelsesvedtægten.

 

Det skal ligeledes bemærkes at styrelsesvedtægten skal undergives 2 behandlinger i Borgerrepræsentationen. Disse behandlinger forventes at foregå d. 25. august og 8.september.

 

Forud herfor vil være en høringsfase i perioden 13. maj – 20. juni 2005.

1. Den nye udvalgs/forvaltningsstruktur

I det følgende er beskrevet de opgaver, som henføres til de enkelte udvalg/forvaltninger i den nye styrelsesvedtægt.

 

Beskrivelsen er en gengivelse af referatet fra sidste temamøde blandt partierne i Borgerrepræsentationen.

 

1.1. Økonomiudvalget (ØU)/-forvaltningen (ØKF)

Faste opgaver

a.      Økonomisk planlægning

b.      Budgetter, bevillinger og rådighedsbeløb

c.       Kasse- og regnskabsføring

d.      Løn- og personaleforhold

e.      Kommuneplanlægning

f.        Samordnet løsning af kommunens planlægningsopgaver

g.      Køb, salg og pantsætning af fast ejendom

h.      Erhvervspolitik og erhvervsfremmeaktiviteter, herunder turisme og internationalisering – på udviklings-/strateginiveau[1]

i.         Kollektiv trafik (det overordnede niveau)[2]

j.        Demokratisering på udviklings-/strateginiveau[3]

k.       Generelle sager der vedrører kommunen, herunder forholdet til KL, relationen til kommunekontaktrådet/regionen, staten og andre landsdækkende og internationale interessenter

l.         Overordnede og tværgående IT-aktiviteter

m.     Overordnede og tværgående informationsopgaver

n.      Generelle statistikopgaver

o.      Anliggende der ikke er henlagt til et stående udvalg

 

Koordinerende/

andre opgaver

ØU/ØKF's opgaver er i vidt omfang koordinerende, initierende funktioner

Implementerings-fokus

Der vil være behov for at sikre et mere præcist billede af ansvars- og kompetencefordelingen mellem Økonomi- og fagudvalgene vedr. erhvervspolitik, erhvervsfremmeaktiviteter, turisme og internationalisering

 

 

1.2 Kultur- og Fritidsudvalget/-forvaltningen (KFF)

Faste opgaver

a)      Folkebiblioteker

b)      Stadsarkivet

c)       Kulturelle aktiviteter som museer, teatre, musik og tilskud

d)      Medborgerhuse og øvrige fritidsfaciliteter

e)      Idrætsanlæg

f)        Folkeoplysningsområdet

g)      Københavns Ejendomme

h)      Samarbejde med private og selvejende institutioner inden for KFF-området

i)        Regionalt og internationalt kultur- og idrætssamarbejde

j)        Sager vedr. valg til Folketinget, Borgerrepræsentationen, Europaparlamentet, menighedsråd, folkeafstemninger og lign.

k)      Øvrighedsopgaver som: Politi, legatsager, vielser, kirkeskat, næringsloven, lov om restaurationsvirksomhed, lov om krigsforsikring

l)        Sekretariatsopgaver for Taxinævn, Huslejenævn, Ankenævn, Byfornyelsesnævn samt Beboerklagenævn

m)    Folkeregister og opkrævning

Koordinerende/

andre opgaver

1)      Demokratiområdet[4]

2)      Opgaver på turismeområdet (på grundlag af overordnede strategier for København)

3)      Events/eliteidrætsaktiviteter[5] (på grundlag af overordnede strategier for København)

 

Implementerings-fokus

Opgaverne vedr. demokratiområdet skal integreres fra demokratiudvalget

 

 

1.3 Socialudvalget/-forvaltningen (SOF)

Faste opgaver

a)      Det samlede handicapområde – uanset alder[6] (bortset fra undervisningstilbud) – herunder bocentre og samspillet med regionerne

b)      Psykiatriområdet – herunder bocentre – og samspillet med regionernes sygehusvæsen/praksissektor

c)       Det samlede misbrugsområde

d)      Boligsocialt arbejde og boliganvisning (uden for plejeområdet)

e)      Myndigheds-/udbetalingsopgaver på social- og arbejdsmarkedsområdet, der i henhold til lovgivningen ikke kan ligge i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

f)        Døgnanbringelse af børn og unge/familierådgivningen

g)      Daghøjskoleområdet

h)      Langvarigt socialt udstødte/ikke tilpassede borgere

 

Koordinerende/

andre opgaver

1)      Der vil være nye samspil med borgerservicecentrene

2)      Der er tætte samarbejdsrelationer til BF

3)      Generelt vil forvaltningen skulle varetage og koordinere de særlige sociale problemer, som en storby altid vil have

4)      SSP (samarbejdsorganisationen mellem socialområdet, skoleområdet og politiet)

 

Implementerings-fokus

De vigtigste implementeringsopgaver er:

·          Nyopbygning af forvaltningen

·          Samling af misbrugsområdet

·          Etablering af samspil med regionen

 

 

 

 

 

1.4. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget/-forvaltningen (BIF)

Faste opgaver

(er specificeret mere

end ved øvrige for-valtningsområder)

a)        Beskæftigelsessområdet i jobcentrene med følgende hovedopgaver:

-          Vejleder virksomheder og beskæftigede om job og udd.mulig-heder

-          Virksomhedskontakt – herunder formidling og støtte til rekruttering

-          Visitation, revisitation og kontaktforløb samt støtte til jobsøgning

-          Udarbejder jobplaner og afgiver aktive tilbud

-          Sygedagpengeopfølgning

-          Tilvejebringer tilbud, herunder ved gennemførelse af udbudsforretninger og følger op på indsats og resultater

-          Rådighedsvurderinger

-          Sekretariatsbetjening af det lokale beskæftigelsesråd

b)        Integrationsområdet med følgende hovedopgaver:

-          De beskæftigelsesrettede opgaver vedr. introduktionsprogrammer, individuelle kontrakter og opfølgning herpå, aktivering, jobsøgning, henvisning til sprogundervisning, rådighedsvurderinger og lign.

-          Forsørgelsesydelser knyttet til beskæftigelsesindsatsen

-          Undervisning af voksne indvandrere i integrationsforløb

 

Koordinerende/

andre opgaver

1)      Beskæftigelse: Udvalget skal sikre helhed – dvs. fokus på behov for sociale, helbredsmæssige og beskæftigelsesmæssige tilbud

2)      Integration: Koordinering af den almene indsats, særlige indsatsområder eller projekter, der involverer flere forvaltninger[7]

3)      Erhvervs- og uddannelsespolitiske opgaver med fokus på:

-          Initiativer/samspil med virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der kan sikrer dynamisk opfølgning af udvalgets opgaveportefølje

-          Overvågning og analyser af udviklingen i erhvervsstrukturen[8]

-          Iværksætteri  

 

Implementerings-fokus

Implementeringsudfordringerne er bl.a. følgende:

·          Opbygning af helt ny forvaltning

·          Fokus på sammenhængen mellem den overordnede erhvervspolitiske strategi (ØKF) og den virksomhedsrelaterede erhvervspolitiske indsats i BIF

·          Nye samarbejdsflader mellem social- og beskæftigelsesområdet

 

 

1.5 Sundhedsudvalget/-forvaltningen (SUF)

Faste opgaver

a)      Hjemmepleje – relateret til ældreområdet/herunder Frit Valg

b)      Plejeboliger

c)       Samarbejde og kontraktforhold med regionen på sygehus- og sundhedsområdet

d)      Forebyggelse og genoptræning relateret til sygehusindlæggelse

e)      Øvrige omsorgsydelser

f)        Kontantydelser til ældre, bl.a. folkepension, personlige tillæg og boligydelser

g)      Forebyggende sundhedsaktiviteter[9] - herunder Folkesundhed København

h)      Samarbejde med eksterne institutioner

i)        Hjælpemidler[10]

j)        Bedriftssundhedstjeneste

Koordinerende/

andre opgaver

1)      Der er koordinerende opgaveområder på det sundhedsforebyggende område i forhold til samtlige øvrige forvaltninger

2)      Der er koordinerende opgaveområder i forhold til Socialforvaltningen vedr. hjælpemidler og overgangsforløb

3)      Der vil være nye samspil med borgerservicecentrene

4)      Der vil være tværkommunale koordinerende opgaver i samspillet med sygehusene mv.

Implementerings-fokus

Det største implementeringsfokus ligger internt i forvaltningen i relation til ændringerne vedr. sygehusområdet og sygesikringsområdet - herunder den særlige fokusering på forebyggelse og genoptræning i forhold til indlæggelse

 

Hjælpemiddelområdet samles i SUF

 

 

1.6 Børneudvalget/-forvaltningen (BF)

Faste opgaver

a)      Dagtilbud på førskoleområdet

b)      Støttepædagogkorpset

c)       Sundhedspleje og kommunelæge

d)      Børnetandpleje

e)      Folkeskole

f)        Musikskole, billedskole og teaterbutikken

g)      PPR

h)      Ungdomsskole

i)        Ungdommens Uddannelsesvejledning[11]

j)        Fritidsforanstaltninger (fritidshjem, fritidsklubber, junior- og ungdomsklubber)

k)      Vidtgående specialundervisning

l)        Diverse områder afledt af ovenstående

 

Koordinerende/

andre opgaver

1)      På integrationsområdet vil der være tætte samspil med BIF

2)      På området børn og familier med særlige behov vil der være behov for (fortsatte) tætte samspil med SOF

 

Implementerings-fokus

Der er behov for særligt fokus på:

·          Overflytningen af dagtilbudene på førskoleområdet

·          Overflytning af sundhedspleje og børnetandpleje mv.

·          Afleveringen af opgaver til staten/BIU

 

1.7. Udvalget for Teknik- og Miljø/Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF)

Implementerings-fokus

Faste opgaver

a.      Gader og Veje

b.      Parker og Kirkegårde

c.       Brandvæsen

d.      Beredskab

e.      Trafikforhold - herunder kollektiv trafik (operationelt/driftsniveau)

f.        Kvarterløft/områdefornyelse[12]

g.      Lokalplanlægning

h.      Byggesagsbehandling

i.         Byfornyelse

j.        Støttet byggeri

k.       Stadsarkitektfunktionen

l.         Administration af huslejelovgivningen

m.     Drift og vedligeholdelse samt håndværksvirksomhed

n.      El-, gas- og varmeforsyning

o.      Vandforsyning

p.      Afløbsområdet

q.      Miljøområdet – herunder affalds- og genanvendelsesområdet

r.        Relationerne til en række eksterne aktører/samarbejdspartnere

 

Koordinerende/

andre opgaver

1)        På planlægningsområdet vil der fortsat være en central koordinerende funktion – i samspil med ØKF

2)        Den nye opgave vedr. Kvarterløft/områdefornyelser indebærer ligeledes involvering af mange interessenter – og vil i sig selv skulle udvikles organisatorisk/fagligt etc.

3)        Samspillet med borgerne er et vigtigt område – der involverer temaer som almene demokratiske samspil, informationsområdet etc.

4)        På parkområdet ligger en koordineringsfunktion til Kultur- og Fritidsforvaltningen

5)        Der vil være nye samspil med borgerservicecentrene

Den overskyggende opgave er samlingen af to forvaltninger til én – og integrering af Kvarterløft

 

Der vil være behov for at sikre fælles politik og serviceniveau etc. på tværs af den organiserede og uorganiserede idræt/fysiske aktivitet (idrætsanlæg/parker)

 

 

*

 

2. Temamøde om Borgerservice

Der er enighed om, at der er behov for at fokusere specifikt på opbygningen af de kommende borgerservicecentre i implementeringsfasen – efter godkendelse af strukturen. Hér skal bl.a. drøftes/afklares.:

·        Den politiske forankring af borgerserviceområdet (udvalgsplacering)

·        Alternative muligheder for smalle/brede borgerservicecentre i mellemformstyret

·        Alternative borgerservicemodeller

·        Digitaliseringsperspektivet

·        Antal borgerserviceenheder – og sammenhængen til de andre "indgangsdøre" til Københavns Kommune (handicapcentre, jobcentre, SUF-områder, biblioteker etc.) - herunder sammenhængen til planlægningsenhederne

·        Interne kontraktmodeller mellem borgerserviceenhederne og forvaltningerne

 

På denne baggrund afholdes et temamøde d. 7. juni kl. 17-20 om ovenstående blandt Borgerrepræsentationens partier.

 

Temamødet vil blive ledet af Lars Lundgaard – der også vil udsende et oplæg til partierne på forhånd.

 

3. Tværgående områder

Partierne har – udover ovenstående nye struktur – drøftet følgende tværgående elementer, som kan indgå i det videre arbejde med styrelsesvedtægten.

 

Der er enighed om, at Økonomiudvalget bør tage initiativ til at afprøve nogle (delvis) nye arbejdsmetoder, der kan være med til at skubbe bag på en endnu bedre udøvet politisk ledelse og sammenhængskraft. Nogle af arbejdsmetoderne har været drøftet i temamøderne og er bl.a.:

 

På BR-niv eau

·        Visionsproces/strategisk start-seminar for Borgerrepræsentationen ved indledningen til hver ny valgperiode: I denne proces skabes et samlet katalog over betydende strategisk ledelsesmæssige indsatsområder, som BR vil lægge vægt på i valgperioden – og herunder defineres også en række politiske temaer, hvor der er uenighed – synligt for borgerne

 

·        Årlige budgetseminarer for BR's medlemmer, hvor der på et tidligt tidspunkt i budgetprocessen drøftes perspektiver for omprioritering og forandring, der rækker ud over den nuværende omstillingspulje. Seminarets resultat kan danne grundlag for en politisk udmelding om rammerne for de enkelte udvalgs og forvaltningers budgetforberedelse - altså et politisk supplement til indkaldelsescirkulæret, hvis indhold i dag fortrinsvis er af teknisk karakter

 

·        Evalueringsseminar for BR's medlemmer i forbindelse med regnskabsaflæggelsen, hvor BR skaber sig et samlet overblik over sammenhænge mellem aktiviteter og resurseindsats mv. i et bredere tidsperspektiv og på den baggrund evt. tilkendegiver, hvor der særligt skal gøres indsatser for forbedring af kvalitet, effektivitet el.lign.

 

På Økonomiudvalgsniveau

·        Opdelte dagsordener, så der på udvalgte møder ligger (forhåndsplanlagte) tværgående temaer – som indledning til de "almindelige" dagsordenspunkter

·        Økonomiudvalget kan løfte sådanne tværgående temaer ud af udvalget til en bredere kreds (i §17.4-lignende proces/form)

 

På borgmesterniveau mv.

·        Overborgmesteren overvejer at afprøve mødefora med borgmestrene m.fl. hvor koordinerende temaer drøftes på forkant – så interne skriftlige spil mellem forvaltninger minimeres – og konsensus/uenighed kan finde ind i en hurtig konstruktiv proces

 

På direktørniveau:

·        At direktørgruppen fortsat forventes at tage fat i de generelle, tværgående fokusområder på administrativt/koordinerende niveau

 

·        At direktørgruppen (sammen og bilateralt) sikrer, at de snitfladeudfordringer, der også ligger i den kommende struktur afbødes "på forkant". Således at medarbejderne på de berørte områder mødes med et ledelsesmæssigt helhedssyn (og borgerne oplever det samme i praksis). Områder der udfordrer direktørerne på grænseflader vil bl.a. være: Særlig indsats for børn/familier, Grønne områder, Integration, erhverv og turisme, sammenhængende planlægningsområder, internationalisering, demokratiområdet, hjælpemidler, sundhedsområdet og kvarter-/områdeløft

4. Områder der ikke er placeret i Københavns Kommune efter 1. januar 2007

I forbindelse med den endelige gennemførelse af kommunalreformen vil en række opgaver ikke længere skulle løses i Københavns Kommune. Det vedrører bl.a., skatteopgave, gymnasier, VUC, sygesikring. visse miljø- og planopgaver mv.

 

Som det fremgår af nedenstående sker en del af opgaveflytninger i København i forbindelse med kommunalreformen inden 1. januar 2006. For de resterende områder gælder, at disse i styrelsesvedtægten skal være placeret i den nye struktur indtil 1. januar 2007.

 

Det er den generelle vurdering at dette ikke vil medføre større ulemper for langt de fleste af berørte, idet disse vil kunne fortsætte på deres nuværende fysiske arbejdsplads – både i 2006 og frem.

 

Opgaveomlægningerne i forbindelse med kommunalreformen forventes at berøre ca.  1700 medarbejdere inden for skat, gymnasier, voksen- og sundhedsuddannelser og sundhedsområdet, som vil få ny arbejdsgiver. Det svarer til 3,5 % af de godt 49.000 personer, der arbejder i kommunen.

De fleste af de ca. 1700 medarbejdere vil ikke rent fysisk skifte arbejdsplads. Disse personer vil fortsætte på deres nuværende arbejdsplads, f.eks. på gynmasiet eller lign.

 

De ca. 1700 personer er det pr. 21/12 2004 bedst kvalificerede bud på antallet af personer, der påvirkes direkte af reformen, fordi medarbejderens primære opgave skifter myndighed.

Opgørelsen er udarbejdet af kompetencegruppen vedrørende personale, der har indsamlet oplysninger om konsekvenserne af kommunalreformen fra forvaltningsenhederne i Københavns Kommune.

Første skiftedag berører de ca. 785 skattemedarbejdere, hvoraf hovedparten den 1. november 2005 overgår til ansættelse i staten. Næste skiftedag er den 1.1.2007, hvor de små 900 ansatte på gymnasier og voksen- og sundhedsuddannelser overgår til staten.

 

De fleste af de 1700 medarbejdere vil ikke rent fysisk skifte arbejdsplads. De fleste af skattefolkene skal også efter overgangen til staten møde på deres sædvanlige arbejdsplads. Medarbejderne på gymnasierne fortsætter på deres sædvanlige gymnasium. Det samme gælder formentlig for medarbejderne inden for voksen- og sundhedsuddannelserne.

 

Der vil dog være knap 20 medarbejdere i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens centrale kontorer, der skal have både ny arbejdsgiver og arbejdsplads. Det samme gælder de ca. 30 sundhedsmedarbejdere i Sundhedsforvaltningens centrale kontorer og i Voksentandplejen. Hertil kommer et mindre antal medarbejdere på miljøområdet (formodentlig 5-10 medarbejdere)

 

Regeringen har klart givet tilkende, at ingen medarbejdere skal frygte for at miste deres beskæftigelse. Der vil være en plads til alle i den nye struktur.

 

Der udestår imidlertid enkelte områder, bl.a. sygesikring og miljøopgaver, som vil skulle løses i København i 2006, inden opgaven overgår til andre myndigheder pr. 1. januar 2007. Det foreslås derfor at disse opgaver får følgende midlertidige placering i den nye udvalgsstruktur.

 

Opgave

Nuværende placering

Placering i 2006

 

Sygesikring

SOU

Sundhedsudvalg

 

Gymnasier/VUC

UUU

Børneudvalg

 

Miljøopgaver

MFU

Miljø- og Teknikudvalg

 

 

 

 

 

Adm. Medarbejdere på området

Nuværende placering

Placering i 2006

Personaleantal

Sundhedsområdet

Sjællandsgade (SOU)

Uforandret

30

Miljøopgaver

Miljøkontrollen

(MFU)

Uforandret

(MTF)

Ca. 5-10

Gymnasie/VUC – central administration

Islands Brygge

(UUF)

Uforandret

(BF)

20

 

Hertil kommer en række mindre justeringer, som følge af de lands- og landsdelsopgaver Københavns Kommune skal beholde.  Disse forudsættes løst af de nye udvalg, således at medarbejderne oplever færrest mulige omflytninger/ledelsesskift.

 

5. Forbedret politisk betjening

Som led i temadrøftelserne har partierne tilkendegivet at der er behov for en forbedret betjening/forbedrede faciliteter for partierne/medlemmerne af Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen vil derfor fremkomme med separat sag herom, der bl.a. indeholder forbedrede kontor-/mødefaciliteter, styrket betjening osv.

 

Forbedringerne forventes at kunne træde i kraft pr. 1. januar 2006, dvs. samtidigt med den nye Borgerrepræsentationens tiltrædelse.

 

Sagen forventes drøftet på et gruppeformandsmøde inden den forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

6. Gennemførelsesplan

På baggrund af drøftelserne blandt Borgerrepræsentationens partier indstilles som nævnt at ændringerne i kommunens struktur gennemføres pr. 1. januar 2006

 

For kunne gennemføre ændringen indstiller Økonomiforvaltningen at Borgerrepræsentationen tiltræder følgende en gennemførelsesplan bestående af nedenstående elementer.

 

Af bilag 1 fremgår den samlede tidsplan.

 

Indstilling om ændring af styrelsesvedtægt

I forlængelse af nærværende principindstilling skal Borgerrepræsentationen formelt beslutte at ændre styrelsesvedtægten. Styrelsesvedtægten er det grundlag, hvorpå opgaverne er fordelt imellem kommunens udvalg/forvaltninger.

 

Som nævnt skal styrelsesvedtægten skal formelt underkastes 2 behandlinger i Borgerrepræsentationen. Disse forventes at foregå d. 25. august og 8. september 2005..

 

I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af styrelsesvedtægten vil ligeledes blive gennemført en høringsfase i perioden 13. maj-20. juni 2005. jf. nedenfor.

 

Høringsfase

Nærværende indstilling har endnu ikke været sendt i høring, men er baseret på de politiske drøftelser på temamøderne. Materiale og referater fra temamøderne har løbende i processen været tilgængelig for kommunens medarbejdere på intranettet.

 

Forud for Borgerrepræsentationens behandling af styrelsesvedtægten vil nærværende indstilling blive sendt i høring i perioden 13. maj-20. juni 2005. jf. nedenfor.

 

Høringsprocessen tilrettelægges således at alle har god tid til at kommentere opgaveflytningerne, som fremgår af indstillingen.

 

Samtlige høringssvar vil ligeledes tilgå Borgerrepræsentanterne sammen med indstillingen om styrelsesvedtægten.

 

Procedure for udpegning af direktører for de nye forvaltninger

Den ny struktur medfører betydelige ændringer i nogle af forvaltningerne. Derfor skal der træffes beslutning om proceduren for udpegning af direktører for de nye forvaltninger samtidig med denne principbeslutning.

 

Udpegningen skal sikre at der etableres en ledelse, som kan stå i spidsen for de kommende organisationsændringer samt at medarbejderne i de nye forvaltninger har en ledelse at referere til.

 

Det foreslås derfor at der udpeges et mindre udvalg blandt Økonomiudvalgets medlemmer til at forestå denne procedure. Udpegningen afsluttes senest ultimo maj

 

Indstilling om valg af jobcenter

I høringssvaret lovforslagene ifb. med strukturreformen på beskæftigelsesområdet har Borgerrepræsentationen tilkendegivet, at kommunen ønsker at blive et c-jobcenter, dvs. at kommunen ønsker at få delegeret ansvaret for for AF`s opgaver ift. forsikrede ledige i København. (jf. BR 1/05).

 

Dog har Borgerrepræsentationen i samme sag tilkendegivet, at interessen er under hensyntagen til, at vilkårene for etablering og drift af pilotcentrene er rimelige.   

 

Et eventuelt valg af København som c-jobcenter vil i væsentlig grad påvirke organiseringen af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, idet der overføres statsligt personale (skønnet til ca. 150 ansatte) og økonomiske ressourcer til løsning af opgaven vedr. de forsikrede ledige (skønnet til ca. 80 mill. til drift/løn og 230 mill. kr. til beskæftigelsesaktiviteter). 

 

Det er Beskæftigelsesministeren, der fastlægger de enkelte kommuners jobcenterstatus. Dette sker ultimo 2005-primo 2006  i henhold til ministeriets tidsplan.

 

Hvis Københavns udpeges som A-center vil det betyde en stort set uændret opgavevaretagelse i kommunen. 

 

Hvis København udpeges som B-center, vil kommunen skulle fusionere med AF i et nyt jobcenter, men staten bevarer ansvaret og finansieringen for opgaven vedrørende de forsikrede ledige. 

 

Såfremt Beskæftigelsesministeren peger på København som C-center, skal BR beslutte om vilkårene for et muligt C-center  er acceptable. Det kan først ske når Beskæftigelsesministeriet har udmeldt krav og vilkår for forhandlingen om C-centrene, hvilket forventes at ske 1. halvår 2006.

 

Det forventes at der kan forelægges Borgerrepræsentationen en indstilling herom i ved årsskiftet 2005/2006, hvorefter indfasningen af c-jobcentermodellen ifølge beskæftigelsesministeriet vil ske enten pr. 1. juni 2006 eller pr. 1. januar 2007.

 

Indstilling om valg af Borgerservicecentermodel

På baggrund af nærværende indstilling afholdes et temamøde blandt partierne i Borgerrepræsentationen om Borgerservicecentrerne.

 

På temamødet vil placeringen af borgerservice, omfanget af ydelser i Borgerservicecentrene, herunder koblingen til andre decentrale borgerbetjeningsenheder i kommunen, f.eks. lokalcentre, PO-kontorer, Agenda21-centre, handicapcentre, de kommende jobcentre, osv. blive drøftet.

 

På temamødet vil der blive besluttet en dato for fremlæggelse af en sag i Borgerrepræsentationen om Borgerservice samt en plan for implementering af Borgerservice.

 

Det indstilles derfor at der afholdes et temamøde d. 7. juni, hvor partierne i Borgerrepræsentationen kan drøfte den nærmere udformning af Borgerservicecentrene. Udformningen vil efterfølgende indgå i Borgerrepræsentationens behandling af styrelsesvedtægten.

 

Organisering af gennemførelsesplanen

I forbindelse med kommunalreformen har Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger nedsat en projektorganisation, som gennemfører kommunalreformen i Københavns Kommune. (jf. ØU 298/2004)

 

Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at denne projektorganisation, med enkelte ændringer, også kan bruges til gennemførelse af de øvrige strukturændringer, da der i organiseringen både indgår arbejdsgrupper med deltagerne fra alle forvaltninger, ekspertise vedr. personale, økonomi, IT og lokaler, osv.

 

Styregruppe for den nævnte projektorganisation er de administrerende direktører.

Såfremt Borgerrepræsentationen tiltræder denne indstilling vil Økonomiforvaltningen forelægge de administrerende direktører et revideret oplæg til projektorganisation.

7. Principper for implementering af ændringerne

I forlængelse af gennemførelsesplanen vil arbejdet med at implementere ændringerne blive organiseret efter principper om åbenhed og medarbejderinddragelse i processen. Herudover vil arbejdet på de generelle tværgående områder bliver baseret på følgende.

 

Principper for opgørelse af økonomi

Det er vurderingen, at ombrydningen af økonomien kan ske på følgende vis. Borgerrepræsentationen kan d. 9. oktober tiltræde et budget 2006, som er baseret på den nuværende udvalgsstruktur. Efter vedtagelsen skal der ske en ombrydning af budgettet, således at det modsvarer den nye struktur.

Dette medfører at der i slutningen af 2005 skal forelægges Borgerrepræsentationen en tillægsbevillingssag, hvor økonomien i de nye udvalg bringes på plads.

 

Processen tilrettelægges sådan at ombrydningen igangsættes nu efter følgende hovedprincipper:

·         De direkte henførbare udgifter til serviceopgaver placeres i det udvalg, som har opgaven efter 1. januar 2006

·         De direkte henførbare udgifter til administration af en serviceopgave placeres i det udvalg, som har opgaven efter 1. januar 2006.

·         De nuværende udgifter til overhead fordeles efter et ensartet princip

·         De samlede udgifter i det vedtagne budget 2006 skal svare til de samlede udgifter i det ombrudte budget 2006

 

Principperne og processen er nærmere beskrevet i bilag 2.

 

I de videre overvejelser vil ligeledes indgå hvorledes regnskab 2005 skal aflægges.

 

Det er forventningen, at afklaringen af de økonomiske forhold skal ske i perioden frem til november 2005. Således at Borgerrepræsentationen kan træffe beslutning om de nye udvalgs økonomi på 1. møde i december.

 

Principper for overførsel af personale

Samtidigt med ombrydningen af økonomien skal der ske en genplacering af personalet knyttet til serviceopgaver og overhead i den nye udvalgsstruktur.

 

Overførsel af personale vil ske på de principper, som er beskrevet i indstillingen om tryghed for personalet i forbindelse med gennemførelse af kommunalreformen. (Jf. ØU d. 12.maj)

 

Endelig gælder at overførslen af personale vil skulle afstemmes med ombrydningen af økonomien, således at det sikres at de nye udvalg har økonomi til opgaver og personale.

 

Principper for lokalerokader

Det er forventningen, at omflytningen af lokaler ikke kan ske til 1.januar 2006. Københavns Ejendomme vil d. 22. november 2005 forelægge Økonomiudvalget et oplæg til organisering og gennemførelse af lokaleomflytningen.

 

I udgangspunktet vil det imidlertid blive søgt at skabe fælles lokaler til de nye forvaltningsledelser pr. 1. januar 2006.

 

 

ØKONOMI

 

MILJØVURDERING

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

HØRING

 

BILAG

Bilag 1: Tidsplan for gennemførelse af strukturændringer

Bilag 2: Principper for omflytning af budgetmidler i forbindelse med en ny forvaltningsstruktur

 

 

Erik Jacobsen

 

/ Paul Sax Møller

 



[1] Herunder WOCO, vækstforum og erhvervsråd

[2] Bemærk samme områdes placering i Teknik- og Miljøforvaltningen på det operationelle-driftmæssige niveau

[3] Demokratiudvikling vil være et integreret element i udviklingen af fremtidens København, og derfor også være et ansvarsområde for Økonomiudvalget – samtidig med at den politiske forankring vedrørende driftsmæssige forhold er placeret i Kultur- og Fritidsudvalget

[4] Fra nuværende demokrati- og serviceudvalg. Men bemærk, at demokratiområdet har en strategisk vinkel, der  vil være en del af Økonomiudvalgets opgaveportefølje, jf. note 4

[5] Herunder Copenhagen Eventures og Team Copenhagen

[6] Svarende til den nuværende opgaveportefølje i FAF

[7] Det forudsættes således også, at BR overfører væsentlige midler til udvalget, så man kan leve op til koordineringsopgaven – herunder funktionen som "projektbestiller" i forhold til ét eller flere andre udvalg/eksterne aktører

[8] Det forventes, at udvalget tage r ejerskab for alle relevante erhvervsudviklings-/virksomhedssamspil, der har betydning for temaer som kompetenceudvikling, udvikling/fastholdelse af arbejdspladser, sammenhængen til uddannelsesinstitutioner etc. ("under" det strategiske/hovedstadsudviklingsperspektiv, der ligger naturligt i den overordnede planlægning/Økonomiudvalget)

[9] Sundhedsplejen og børnetandplejen er placeret i børneforvaltningen

[10] Alle hjælpemidler – men i samme deling af sagsbehandlingsansvaret med den nye socialforvaltning som i dag med FAF

[11] Et stort mindretal ønsker placering af UU i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

[12] Bemærk, at Kvarterløft er under udvikling til en differentieret områdefornyelse på mange niveauer

Til top