Mødedato: 26.04.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om praktikpladser for unge i erhvervsuddannelse

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

1.      at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger at fastlægge en strategi for oprettelse af praktikpladser til alle unge i erhvervsuddannelserne (EUD) bosiddende i Københavns Kommune.

(Stillet af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Enhedslisten)

MOTIVERING:

Omkring 1400 unge københavnere indenfor erhvervsuddannelserne (EUD) mangler i dag en praktikplads. Ser vi på hele hovedstaden er tallet endnu højere. Her står ca. 3500 unge uden en praktikplads.

Forslagsstillerne ønsker at løse det store samfundsmæssige problem, og pålægger derfor Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger at udarbejde en strategi og handleplan, der frem mod 2015 sikrer, at alle unge indenfor erhvervsuddannelserne (EUD) i København kan få en praktikplads.

Handleplanen skal omfatte både offentlige initiativer og initiativer, hvor København Kommune tager ansvar for private initiativer og skal eksplicit anvise, hvordan målet opnås.

Ungdomskommissionens arbejde, evalueringen af Københavns sociale klausuler, konferencen om sociale klausuler samt medlemsforslag om skærpelse af sociale klausuler fra Enhedslisten, vedtaget på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 26. marts 2012, skal indgå i strategien. Desuden skal strategien aktivt forholde sig til de konkrete punkter i dette medlemsforslag.

Strategien skal indgå i arbejdet med ungestrategien, herunder skal de udgiftskrævende initiativer og projekter behandles til budgetforhandlingerne om kommunens budget 2013.

·        Københavns kommune skal være i tæt samarbejde med erhvervsskolerne, og kontakten til københavnske virksomheder skal udbygges for at motivere dem til at oprette praktikpladser.

 

·        Københavns Kommune skal sikre, at der findes en løsning de bureaukratiske udfordringer, så der ikke er barrierer for virksomhederne i forhold til at tage elever.

·        Københavns Kommune skal undersøge mulighederne for at udarbejde en standard model for, hvordan virksomheder kan dele praktikanter under de givne lovmæssige rammer. Det kan både være private, kommunale, regionale og statslige virksomheder.

·        Københavns Kommune skal som arbejdsgiver tage flere praktikanter. Det kan bl.a. ske ved, at der udarbejdes en model for, hvordan enheder/kontorer og/eller forvaltninger kan dele praktikanter og dermed øge både antallet og kvaliteten. Der skal tages konkret stilling til fordelingen af praktikanter mellem forvaltningerne, herunder skal der tages hensyn til at nogle fagområder er i vækst i København Kommune.

·        Københavns Kommune skal arbejde for, at de selskaber, som kommunen er medejer af og samarbejder med tager praktikanter.

·        Københavns kommune skal skabe synlighed om dem, der gør en særlig indsats på området og f.eks. fejre dem og/eller oprette en praktik-pris.

·        Københavns Kommune skal undersøge muligheden for at øge brugen af frivillige partnerskabsaftaler på praktikområdet, f.eks. i forbindelse med indgåelse af kontrakter, der ikke er berørt af sociale klausuler.

·        København Kommune skal undersøge om brugen af klausuler kan udvides til andre områder, f.eks. serviceområderne. revision, transport, konferencer, juridiskbistand, kantine, IT og rengøring.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. april 2012


Medlemsforslaget blev vedtaget med 40 stemmer imod 6.

 

For stemte: A, B, F, I, O og Ø.

Imod stemte: C og V.

 

 

Vestre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre finder ikke, at man kan stille krav om praktikpladsforpligtelser i korte og små kontrakter, da uddannelsespligten forpligter virksomheder langt udover kontraksperioden.”

Til top