Mødedato: 26.03.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ansøgning om mere pædagogisk personale i dagtilbud (Finanslovspulje)

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag til ansøgning om midler, der er afsat på finansloven for 2015, til mere pædagogisk personale i dagtilbud.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at der gives en varig indtægts- og udgiftsbevilling på 30,4 mio. kr. (2015 pl) på bevilling Dagtilbud, funktion 5.25.13 til modtagelse og afholdelse af udgifterne til mere pædagogisk personale i dagtilbud, under forudsætning af statens godkendelse af ansøgningen.
Det bemærkes, at det endnu er uafklaret, om det fortsat er andelen af 0-5-årige, eller om det er DUT-nøglen, der bliver fordelingsnøgle for statens pulje fra 2017 og fremefter. Såfremt fordelingsnøglen overgår til DUT andelen, vil Københavns andel falde. Eksemplificeret med 2015-tal vil brug af DUT-nøglen svare til, at Københavns andel falder til 25,4 mio. kr., hvilket er 5 mio. kr. mindre, end ved nuværende fordelingsnøgle. Som det fremgår af indstillingen, vil der ske en justering af indsatserne og fornyet politisk behandling, såfremt der sker ændringer i fordelingsnøglen. 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes indenfor Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Det fremgår af regeringens aftale med Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten om Finanslov 2015, at der er afsat midler til ansættelse af mere pædagogisk personale i landets børnehaver, vuggestuer og dagplejen.

Forvaltningen fremlægger hermed forslag om principperne for ansøgningen til denne pulje til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

Løsning

Det fremgår af vejledningen fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, at puljens formål er at sikre mere pædagogiske personale på dagtilbudsområdet. Det fremgår, at midlerne bl.a. kan bruges til:

- Et generelt løft for henholdsvis vuggestuebørn og børnehavebørn
- Målrettet løft for børnegruppe i socialt udsatte positioner (sociale normeringer) 
- Målrettet løft ved ansættelse af ressourcepædagoger
- Øget personalenormering i ydertimerne 
- Øget vikardækning og faglig sparring til dagplejen  

Forvaltningen foreslår, at midlerne anvendes på tre måder: 

  • Ekstra pædagoger målrettet til vuggestuer ud fra børnenes konkrete behov
  • Målrettet turn-around indsatser i form af flere pædagoger i daginstitutioner med strukturelle og faglige udfordringer
  • Ekstra pædagoger til målrettet sprogindsats i daginstitutioner med en høj andel sprogligt udfordrede treårige

Forvaltningens vurdering er, at der ikke er behov for flere midler til dagplejen, da organiseringen i dag tager højde for både løbende pædagogisk sparring via det pædagogiske tilsyn og vikardækning ved sygdom.

Ekstra pædagoger målrettet til vuggestuer ud fra børnenes konkrete behov
Forskning viser, at dagtilbud med en høj kvalitet kan have en positiv effekt for børnene. Høj kvalitet er bl.a. defineret ved, at der er voksne nok omkring børnene til at give dem den opmærksomhed de har behov for. Forvaltningen foreslår derfor at tildele midler til højere pædagognormering pr. vuggestuegruppe til et antal daginstitutioner, så mulighed for voksenkontakt og muligheden for at iværksætte særlige indsatser for de enkelte børn øges.

Forvaltningen vil anvende de kriterier, der i dag anvendes ved sociale normeringer, idet forskningen tydeligt peger på en sammenhæng mellem særligt moderens uddannelsesniveau og sandsynligheden for, at børnene har behov for pædagogiske indsatser.

Parallelt hermed arbejder forvaltningen på en ny model for at tildele midler baseret på 0-3 åriges konkrete behov. Bl.a. vil det fra 2016 være muligt at anvende registreringer fra modellen for tidlig opsporing, som alle institutioner fra sommeren 2015 vil anvende.

Målrettet turn-around indsatser i form af flere pædagoger i daginstitutioner med strukturelle og faglige udfordringer
Forvaltningen foreslår, at midlerne desuden tildeles de daginstitutioner, der igennem længere tid har oplevet store og vedvarende udfordringer med betydning for den faglige kvalitet. Det kan f.eks. være udfordringer med løsning af kerneopgaven og det pædagogiske arbejde med at understøtte alle børns sproglige, kropslige, sociale og kognitive udvikling, sygefravær, personaleudskiftning, rekruttering mm.

Der ansættes et korps af pædagoger i forvaltningen, som arbejder på institutionerne i en længere periode til at understøtte en forandringsproces og bidrage til at udvikle det pædagogiske arbejde f.eks. med sprogudvikling, sociale kulturfællesskaber, motorik, inklusion mm.

De konkrete ansættelsesvilkår, den faglige profil, samt minimumsvarighed af den understøttende forandringsproces aftales nærmere. Der vil så vidt muligt være tale om fuldtidsstillinger.

Ekstra pædagoger til målrettet sprogindsats i daginstitutioner med en høj andel af sprogligt udfordrede 3årige
Forvaltningen foreslår, at kriteriet for at tildele midler er børnenes sproglige udfordringer, som identificeres i 3 års sprogvurderingerne. Institutioner med en stor andel af sprogligt udfordrede børn tildeles midler til at ansætte ekstra pædagoger i institutionen, der kan arbejde målrettet med sprogudvikling, eller får ressourcer fra det særlige korps af pædagoger, der ansættes i forvaltningen.

Der tages højde for både antal og andel sprogligt udfordrede, så institutionens størrelse indgår i vurderingen.

Økonomi

I statens pulje til mere pædagogisk personale er der afsat i alt 250 mio. kr., og der er forhåndsreserveret 30,4 mio. kr. til Københavns Kommune i 2015 og i 2016. Fra 2017 og frem tilføres pengene permanent via kommunens bloktilskud. Såfremt der sker ændringer i fordelingsnøglen fra 2017, vil der ske en justering af indsatserne, og der vil være en fornyet politisk behandling. Det samme gælder f.eks. en situationen, hvor andre kommuner ikke ansøger om midler, hvorved Københavns Kommune evt. vil kunne få yderligere midler.

Det skal dokumenteres, at midlerne bruges til flere ansatte på dagtilbudsområdet. Forvaltningen vil anvende en særskilt pulje i forbindelse med udmøntningen af midlerne, så midlerne tilføres som en ekstra bevilling, hvilket også betyder, at midlerne holdes adskilt fra de vedtagne effektiviseringer i 2015. 

Forslag til fordeling af midler

 

Afsatte penge fra Finanslov 2015

Antal fuldtids-stillinger

Vurdering af antal institutioner

Ekstra pædagoger målrettet til vuggestuer ud fra børnenes konkrete behov

8,6 mio. kr.

20

20 institutioner

Målrettet turn-around indsatser i form af flere pædagoger i daginstitutioner med strukturelle og faglige udfordringer

15,2 mio. kr.

35

25-30 institutioner

Ekstra pædagoger til målrettet sprogindsats i daginstitutioner med en høj andel af sprogligt udfordrede 3årige

6,5 mio. kr.

15

15 institutioner

I alt

30,4 mio. kr.*

70

65 institutioner

* Forvaltningen gør opmærksom på, at der kan være nogle afledte effekter på tilskuddet til private institutioner, hvilket afklares i den konkrete udmøntning af midlerne.

Indtægts- og udgiftsbevilingen på bevilling Dagtilbud funktion 5.25.13 forelægges for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen nu, for ikke at afvente en kommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Ansøgningsfristen til puljen i Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold er den 18. februar 2015.

Forvaltningen udarbejder i forbindelse med regnskabet for midlerne fra puljen en faglig opfølgning til ministeriet, der også forelægges BUU. 


            Else Sommer                /Camilla Niebuhr

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at forvaltningen ansøger om midler i puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud til:
  • ekstra pædagoger i vuggestuerne ud fra børnenes behov,
  • flere pædagoger i institutioner med strukturelle og faglige udfordringer, samt
  • ekstra pædagoger til en målrettet sprogindsats

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

2. at der gives en varig indtægts- og udgiftsbevilling på 30,4 mio. kr. (2015 pl) på bevilling Dagtilbud, funktion 5.25.13 til modtagelse og afholdelse af udgifterne under 1. at-punkt, under forudsætning af statens godkendelse af ansøgningen.

Børne- og Ungdomsudvalget beslutning i mødet den 28. januar 2015

Karina Vestergård Madsen (Ø) stillede følgende ændringsforslag vedr. 1. at-punkt:

"I 1. bullet præciseres det, at vurderingen skal foregå ud fra forældrenes uddannelsesniveau."

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A,
F, O og Ø. 
Imod stemte 2 medlemmer: C og V.
2 medlemmer undlod at stemme: B.


Karina Vestergård Madsen (Ø) stillede følgende ændringsforslag vedr. 1. at-punkt:

"Vedr. 2. bullet tilføjes det, at målet er, at pædagogerne skal indgå i normeringen med fuldtidsstillinger på lige fod med de øvrige pædagoger."

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, F, O og Ø. 
Imod stemte 2 medlemmer: C og V.
2 medlemmer undlod at stemme: B.


Karina Vestergård Madsen (Ø) stillede følgende ændringsforslag vedr. 1. at-punkt:

"3. bullet ændres til: "ekstra pædagoger til en målrettet og helhedsorienteret understøttelse af børns sprog.  Midlerne skal fordeles efter institutionernes faglige vurdering af børnenes sproglige udfordringer i 3 års sprogvurderingerne.”" 

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 3 medlemmer: F og Ø.
Imod stemte 4 medlemmer: B, C og V.
4 medlemmer undlod at stemme: A og O. 


Udvalget ønskede ikke, at vurdering af antal institutioner der kan få glæde af eventuelt tildelte midler fremgår af ansøgningen.

Med ovenstående justeringer blev indstillingen godkendt i sin helhed uden afstemning.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det bemærkes, at det endnu er uafklaret, om det fortsat er andelen af 0-5-årige, eller om det er DUT-nøglen, der bliver fordelingsnøgle for statens pulje fra 2017 og fremefter. Såfremt fordelingsnøglen overgår til DUT andelen, vil Københavns andel falde. Eksemplificeret med 2015-tal vil brug af DUT-nøglen svare til, at Københavns andel falder til 25,4 mio. kr., hvilket er 5 mio. kr. mindre, end ved nuværende fordelingsnøgle. Som det fremgår af indstillingen, vil der ske en justering af indsatserne og fornyet politisk behandling, såfremt der sker ændringer i fordelingsnøglen. 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes indenfor Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2015 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top