Mødedato: 26.02.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Tillæg til administrationsgrundlag for "Skilte og Reklamer i København"

Se alle bilag

Der skal tages stilling til tillæg til administrationsgrundlaget for ’Skilte og reklamer i København’. Tillægget handler om digitale reklamer og trafikinformation i byudstyr.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at der gives mulighed for fritstående reklamestandere med digitale lysreklamer på 50 specifikke lokaliteter i København, jf. nedenfor og bilag 2 og 4.    
(Teknik- og Miljøudvalget)
(Initiativret) 

Problemstilling

I forbindelse med igangværende udbud af koncession af reklamebærende byudstyr, jf. Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. september 2014, foreslås tillæg til administrationsgrundlaget om ’Skilte og reklamer i København’ godkendt. Administrationsgrundlaget er vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 29. oktober 2008 og revideret den 23. september 2013.

Udbudsforløbet skal munde ud en koncessionsaftale med en ekstern leverandør. Som en del af den samlede finansiering og produktion af anlægget samt driften af alt byudstyret herunder trafikinformation m.v. får koncessionshaveren ret til indtægter fra det reklamebærende byudstyr.

Udbudsprocessen har vist, at det er forretningskritisk for byderne og dermed formentlig en forudsætning for realisering af udbuddet, at der gives mulighed for digitale lysreklamer. Desuden tillader det nuværende administrationsgrundlag ikke trafikinformation, som udvalget godkendte den 22. september 2014.

Det medfører behov for et tillæg til det eksisterende administrationsgrundlag, hvor der tages hensyn til på den ene side byens kvaliteter og på den anden side rentabilitet for byderne.      

Ændringerne vedrører to forhold dels digitale lysreklamer og trafikinformation i buslæskærmene og dels rammerne for digitale reklamestandere i øjenhøjde på kommunalt vejareal. Der tale om forslag om udnyttelse af nye digitale muligheder men samme antal reklameskærme.

Løsning

Med administrationsgrundlaget for skilte og reklamer er det kommunens mål både at understøtte og respektere byens kvaliteter og samtidig markere særlige bymæssige og trafikale knudepunkter, jf. bilag 1. Dette mål fastholdes.

Der er i det gældende administrationsgrundlag udpeget i alt 15 steder i København, hvor det i dag tillades at opstille lysreklamer med stillbilleder. Disse er fortrinsvis møntet på montering på facader og tage. Af de 15 steder tillades på fire af stederne ydermere reklameskærme med skiftende og/eller levende billeder. 

Det foreslåede tillæg til administrationsgrundlaget vedrører digitale skærme på byudstyr på kommunale vejarealer. Der er i ændringerne søgt en afvejning mellem på den ene side hensynet til efterspørgslen på digitale lysreklamer og på den anden side hensynet til byens rum, trafiksikkerhed og beboelse.

Trafikinformation og digitale lysreklamer i buslæskærme
Der lægges i tillægget til administrationsgrundlaget op til, at der kan etableres digital trafikinformation i op til 75 % svarende til ca. 450 af buslæskærme. Trafikinformationen kan for eksempel omfatte ventetider (nedtælling), bus- og togforbindelser samt eventuelle aflysninger.

Det foreslås ydermere, at der gives mulighed for en konvertering af analoge til digitale lysreklamer i de samme ca. 450 buslæskærme under forudsætning af, at specifikke betingelser er opfyldt, jf. bilag 2. Der lægges i betingelserne vægt på trafiksikkerhed, herunder vejkryds og skoletrafik, nabohensyn og rekreative områder. Såfremt disse betingelser ikke er opfyldt, gives kun tilladelse til analoge reklamer. Som udgangspunkt vil de digitale reklamer være placeret i buslæskærmene, som de er placeret i dag. Mulige placeringer af digitale reklamer i eksisterende buslæskærme fremgår af bilag 3. Skærme må ikke placeres med lys mod beboelse i nærheden af skærmen.

Der stilles i det foreslåede tillæg til administrationsgrundlaget krav om, at både de digitale skærme til trafikinformation og til digitale lysreklamer i buslæskærme skal overholde samme retningslinjer, som øvrigt digitalt udstyr i gademiljøet, jf. nedenfor. Det er intentionen, at lysniveauet fra de digitale reklamer ikke skal overstige det eksisterende mængde lys fra de analoge reklamer.

Udvælgelsen af de specifikke buslæskærme til digitale lysreklamer vil med udgangspunkt i tillægget til administrationsgrundlaget ske efter en konkret vurdering af Teknik- og Miljøforvaltningen. Heri vil også indgå en vurdering af placeringen af den digitale lysreklame i den enkelte buslæskærm. Det forventes således, at denne vurdering vil resultere i et lavere antal buslæskærme med digitale reklamer end de 450, som administrationsgrundlaget maksimalt giver mulighed for.

Digitale lysreklamer i reklamestandere     
Der er i dag 114 fritstående reklamestandere i Indre By. De er placeret på specifikke lokaliteter som en del af byrummet. I disse er i dag opsat reklameplakater, der er oplyst bagfra. Det foreslås i administrationsgrundlaget, at der gives mulighed for, at en del af disse reklamestandere i Indre By konverteres til digitale reklamestandere, hvor der kan reklameres i en højere opløsning, med skiftende billeder samt ’fjernstyre’ reklamefladerne. Der vil ikke være tale om reklamefilm el. lign. Selve skærmene vil være af samme størrelse, som tilfældet er i dag. Der vil i et vist omfang kunne bringes kommunal oplysning samt beredskabsinformation på de digitale standere. 

Teknik- og Miljøforvaltningen har ved konkret inspektion vurderet, at der i Indre By kan opstilles i alt 50 reklamestandere med digitale lysreklamer, jf. bilag 4. 

Ved inspektionen af de 50 lokaliteter er der lagt vægt på trafiksikkerhed, fremkommelighed, tryghed og overblik i gader, hensyn til naboer og det specifikke byrum.

For 38 af de 50 lokaliteter er der tale om eksisterende reklamestandere, der har været i brug på stedet i 10-15 år. Dette gælder langs Strøget og Købmagergade, de større gaderum i Voldkvarterene samt enkelte placeringer i Frederiksstaden og på Christianshavn. For de resterende 12 af de 50 lokaliteter er der tale om nye placeringer, som opfølgning på omlægninger af større byrum i senere tid, som f.eks. Havnegade, Holmen og Nørreport. Det skal bemærkes, at der i forbindelse med udbuddet er fundet 11 problematiske placeringer af de eksisterende analoge reklamestandere i Indre By i forhold til byrum og hensyn til beboelse m.v. Med de nye 12 placeringer, jf. ovenfor, vil det samlede antal reklamestandere være stort set uforandret, hvilket også var en forudsætning i den af udvalget godkendte indstilling fra den 22. september 2014.

Der stilles i bilag 2 krav vedr. hensynet til naboer, krav til styring af belysning, begrænsning af lysende baggrunde og animationer, billedskift, lysintensitet, effekter og overgange i visningen m.v. Generelt stilles der samme krav, uanset om indholdet er reklamer eller offentlig information. Det skal bemærkes, at digitale skærme ikke afgiver støj ved skift mellem billeder, hvilket er tilfældet ved visse analoge skærme.

Der vedlægges i bilag 5 eksempel på digital reklameskærm fra Odense. Det specifikke design af selve standeren vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse som led i udmøntningsindstillingen i forbindelse med afslutningen af udbudsprocessen.

Det skal bemærkes, at der ikke tillades digitale reklamer på billboards og reklamesøjler. I forhold til billboards vil dette blive præciseret i administrationsgrundlaget med henvisning til de store flader og den dominerende virkning i trafikmiljøer. Hvad angår reklamesøjler har disse en særlig berettigelse som identitetsbærende byudstyr, der tillader indpasning i klassiske byrum med større proportioner og gadebredder. Her har de en berettigelse i deres eksisterende form og funktion, men dog ikke med digitale flader.

Det skal nævnes, at der i forhold til reklamestandere kan træffes et alternativt valg om at indskrænke antallet af digitale reklamestandere i Indre By til 38, idet der således ikke opsættes digitale reklamestandere på de 12 nyfundne placeringer, markeret med gult i bilag 4. Dette vil betyde et mindre reklametryk i Indre By, og alt andet lige en lavere koncessionsafgift.      

Fortrolighed
Indstillingen er fortrolig, da den indeholder oplysninger, som det er nødvendigt at hemmeligholde for at varetage væsentlige hensyn til kommunens økonomiske interesser og udførelsen af dennes forretningsvirksomhed jf. FVL §27, stk. 4, nr. 3. Efter afslutning af udbudsforløbet bliver indstillingen gjort offentligt tilgængelig på internettet, da nævnte hensyn til fortrolighed ikke længere vil være gældende. Det tiltrådte tillæg offentliggøres umiddelbart efter behandlingen i Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Efter godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget vil tillægget til administrationsgrundlaget sammen med Teknik- og Miljøforvaltningens Designmanual for byrum og parker blive anvendt som retningslinje for skilte og reklamer i København.

 

                     
        Pernille Andersen

                                                                      / Torben Gleesborg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gives mulighed for digital trafikinformation i buslæskærme i København, jf. nedenfor og bilag 2.

  2. at der gives mulighed for en konvertering af analoge til digitale lysreklamer i buslæskærme under forudsætning af, at specifikke betingelser er opfyldt, jf. nedenfor og bilag 2.

  3. at der gives mulighed for fritstående reklamestandere med digitale lysreklamer på 50 specifikke lokaliteter i København, jf. nedenfor og bilag 2 og 4.  




Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2015

Ø stillede følgende ændringsforslag til 2. at-punkt:

”At der gives mulighed for en konvertering af analoge til digitale lysreklamer i buslæskærme under forudsætning af, at specifikke betingelser er opfyldt, jf. nedenfor og bilag 2, samt at digitale lysreklamer alene tillades på indersiden af buslæskærme af hensyn til naboer og trafiksikkerhed.”

Ændringsforslaget blev godkendt med 6 stemmer mod 4. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F, V og Ø
Imod stemte: A, C og I.

1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Det således ændrede 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

3. at-punkt blev ikke godkendt med 5 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, C, B og I
Imod stemte: F, V og Ø.

I anvendte sin initiativret og indbragte 3. at-punkt til beslutning i Borgerrepræsentationen, jf. kommunalstyrelseslovens § 11.





Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. februar 2015

 

Indstillingen blev godkendt med 28 stemmer imod 19. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, I og O.
Imod stemte: F, V og Ø.

 

 

 

 

Til top