Mødedato: 26.01.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Optagelse af Kartoffelrækkerne som offentlig vej

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende, at kommunen overtager de i indstillingen nævnte private veje og vejarealer i Indre By. Overtagelserne sker som led i gennemførelse af kommunens parkeringsstrategi.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at kommunen overtager de private veje og vejarealer, der er nævnt i indstillingen, og som efterfølgende bliver del af Grøn betalingszone,
  2. at der i forbindelse med vejovertagelsen etableres en skiltning med gennemkørsel forbudt for motorkøretøjer, og at fællesarealerne skiltes som ”lege- opholdsområde”, samt
  3. at der anvendes 0,8 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 til overtagelse af vejene samt anskaffelse af billetautomater. Midlerne er afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.22.07.3 og frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 13. oktober 2011.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 (Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

På Borgerrepræsentationens møde 13. oktober 2011 blev den del af indstillingen ”Overtagelse af vejarealer i Indre By” (2010-76159), der omhandlede Kartoffelrækkerne, sendt tilbage til fornyet behandling i Teknik- og Miljøudvalget. Nærværende indstilling omhandler derfor forvaltningens anbefaling til en løsning for Kartoffelrækkerne.

Overtagelse af vejene i Kartoffelrækkerne er den sidste udmøntning  af den del af P-strategi 2005 (BR 15. juni 2005), der omhandler indførelsen af en betalingszone i København og deraf følgende behov for at overtage private vejearealer indenfor betalingsområdet.

For at Kartoffelrækkerne kan indgå som en integreret del af Grøn zone, bør vejarealerne overtages som offentlig vej, så kommunen lovligt kan drive betalingsparkering og sikre korrekt skiltning i området.

 

Den eksisterende skiltning i Kartoffelrækkerne (kørsel i begge retninger forbudt undtaget beboere med licens til ØV- ærindekørsel tilladt) ekskluderer andre bilister end beboere og bilister med ærinde fra at parkere i området og kan ikke opretholdes - uanset vejens status. Det gælder også for det eksisterende parkeringsforbud med samme undtagelse. Der kræves både en beboerlicens til ØV, og at bilisten har et ærinde. Det betyder reelt, at områdets veje, i forhold til parkering, er reserveret en særlig mindre gruppe, hvilket normalt ikke er muligt uden en udtrykkelig lovhjemmel.

 

Kartoffelrækkerne omfatter følgende gader: Voldmestergade, J. A. Schwartz Gade, Høyensgade, Skovgaardsgade, Wilhelm Marstrands Gade, Eckersberggade, Abildgaardsgade, Jens Juels Gade, Wiedeweltsgade med i alt 136 P-pladser i Grøn zone. Hallinsgade er allerede overtaget.

Løsning

Forhaverne i Kartoffelrækkerne skal, som beskrevet i lokalplanen, bevares af hensyn til områdets karakter. Derfor overtages kun den del af det udlagte vejareal, som anvendes til færdsel.

 

De rekreative arealer, som opdeler Kartoffelrækkegaderne, er i dag skiltet som gågader, hvilket medfører, at parkering er forbudt. Arealerne er forskelligt indrettet i de enkelte gader, men fælles for dem er, at de er adskilt fra den almindelige vej ved skiltning og træbeplantning, der fremhæver overgangen mellem gågade og det øvrige vejareal og virker trafikdæmpende.

 

Der kan opstilles to alternative løsningsforslag, som hver har forskelligt hjemmelsgrundlag:

 

  • Den indstillede løsning: Kommunen overtager hele vejarealet inkl. fællesarealerne. Herved opnås en ensartet løsning, hvor alle dele af vejene behandles efter samme lovgivning.
  • Alternativ løsning: Kommunen overtager alene den del af vejarealet, der anvendes til kørsel og parkering, mens fællesarealerne midt i gaderne forbliver privat fællesvej. Hvis man vælger, at fællesarealerne forbliver private fællesveje, vil der være tale om en praksisændring i forhold til de veje kommunen allerede har overtaget (se bilag om juridiske forhold). Kommunen vil derfor være forpligtet til at offentliggøre praksisændringen, og det kan ske ved annoncering på hjemmesiden.

 

Ansøgninger om råden over vej, der omhandler private fællesveje, træffes efter den nuværende lov om private fællesveje og ud fra, om almene offentligretlige hensyn ikke er til hinder for den ønskede indretning. Husejerforeningen vil her få ansvaret for og afholde alle udgifter til drift af arealet - kommunen optræder alene som myndighed. På resten er vejen – den offentlige del – findes hjemlen i lov om offentlige veje.

 

Ansøgning om råden over vej på offentlige veje afgøres efter lov om offentlige veje. Husejerforeningen påtager sig her kun ansvaret for, og afholder udgifter til, drift af arealet i det omfang det fremgår eksplicit af tilladelsen. Husejerforeningens ønske om involvering i indretning og drift af arealerne kan alligevel tilgodeses og indflydelsen på midterstykkernes rekreative formål vil være intakt. Muligheden for anvendelsen af vejen til rekreative formål tillades, og gives ved, at kommunen træffer en konkret afgørelse. Tilladelsen kan ikke gives i form af en forhandlet gensidig aftale.

 

For begge gælder at,

 

  • Husejerforeningen fortsat kan opstille og drive sine bænke, sandkasser og legehuse mv. Husejerforeningen har dog pligt til at ansøge om en tilladelse til råden over vej til det formål. Forvaltningen vil som udgangspunkt være velvillig over for en sådan ansøgning.
  • Der skal søges om tilladelse til større arrangementer som vejfester m.v.
  • Kommunen skal føre tilsyn med, og der vil blive stillet krav om, at alle installationer er sikkerhedsmæssigt forsvarlige og overholder de normale regler. Kommunen kan fjerne eller påbyde udbedring af installationer med sikkerhedsmæssige fejl/mangler.

 

Borgmesteren og forvaltningen har afholdt møde med repræsentanter for Husejerforeningen. Der er skabt en forståelse af, at de eksisterende forhold vedrørende reguleringen af parkering i Kartoffelrækkerne ikke kan fortsætte. Der er ligeledes en forståelse af, at kommunen delvis overtager vejen med henblik på at indføre betalingsparkering. Husejerforeningen anser en fortsat status som privat fællesvej for gågadearealerne (midterstykkerne) for at være en bedre løsning.

 

Det er dog fortsat forvaltningens vurdering, at den bedste helhedsløsning er en fuldstændig overtagelse. Samtidigt med en overtagelse af vejene vil Husejerforeningen få en tilladelse med vilkår om råden over vej, som gør det muligt for Husejerforeningen at fortsætte den rekreative anvendelse.

 

I praksis betyder en vejovertagelse, at der med hensyn til vedligeholdelse kan være besparelser for den enkelte ejendom, fordi det ikke længere er grundejerne selv, men Københavns Kommune, der sørger for at holde vejen i forsvarlig stand. Det vil sige, at kommunen vedligeholder kørebaner og fortove og har ansvaret for renholdelse, snerydning og grusning af kørebaner - mens det fortsat vil være den enkelte grundejers ansvar at renholde, snerydde og gruse fortovsarealerne.

 

Forvaltningen foreslår, at der i forbindelse med vejovertagelsen etableres en skiltning med gennemkørsel forbudt for motorkøretøjer. Den skiltning kan politiet godkende. Skiltene opstilles ved indkørsel fra hhv. Øster Søgade og Øster Farimagsgade. Skiltningen (som gågade) der omhandler det rekreative areal i vejenes midterstykke ændres efter samråd med politiet til lege- opholdsområde. Disse ændringer får ingen betydning for vejenes fysiske udformning og anvendelse. Til gengæld betyder det, at vejene i området ikke længere er reserveret for en særlig mindre gruppe, som normalt ikke tillades, og den samlede løsning herunder fortsat udstedelse af beboerlicenser, hviler på et sikkert juridisk grundlag. Det er forvaltningens vurdering, at vejenes udformning, og de parkerede biler, ikke appellerer til anvendelse som gennemkørselsveje.
 

Efter vejene er overtaget vil der blive opstillet P-billetautomater og indført betalingsordning på vejene, som en del af Grøn zone. Beboere kan købe beboerlicens efter de gældende regler.

Økonomi

Normalt sker overtagelse af private fællesveje og almene veje uden erstatning. Vejenes ejere kan dog indbringe afgørelsen for taksationskommissionen. Indtil videre er ingen ejerne på de 200 veje, der hidtil er blevet overtaget, blevet tilkendt erstatning. Forvaltningen forventer på den baggrund, at også disse veje kan overtages uden erstatning.

 

Der vil dog være omkostninger ved at overtage vejene. Forvaltningen skønner, at de samlede anlægsudgifter til opsætning af billetautomater vil blive på 0,8 mio. kr. (2012 p/l) i 2012. De 0,8 mio. kr. er afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.22.07.3 og frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 13.oktober 2011. Kommunens omkostninger påvirkes ikke væsentlig ved, at midterarealerne forbliver privat fællesvej, da kommunen alligevel skal vedligeholde de øvrige vejarealer.

 

I Kartoffelrækkerne er der 136 p-pladser, som forventes at give øgede årlige parkeringsindtægter på i alt 0,1 mio. kr. (2011 p/l) fra 2012 og frem. Udgifterne til øget parkeringskontrol og driftsudgifter til billetautomater vurderes at udgøre 0,2 mio. kr. (2011 p/l) fra 2012 og frem. Omklassificering af de pågældende veje/vejarealer vil desuden betyde en stigning i kommunens udgifter til vedligeholdelse af vejtræer og beplantning på 0,05 mio. kr. (2010 p/l) om året. De øgede omkostninger til vejvedligeholdelse skønnes at udgøre 0,05 mio. kr. (2010 p/l) fra 2012 og frem. Driftsindtægter og driftsudgifter er håndteret i indstillingerne ”Finansiering af P-området 2011-2014” og ”Udmøntning af P-området 2011-2014”.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, udsender kommunen et varslingsbrev til grundejerne. Brevet orienterer om formålet med vejovertagelsen og beskriver grundejernes mulighed for at gøre indsigelse og at klage.

Grundejerne får en frist på tre uger til spørgsmål, uddybninger og eventuelle indsigelser.  For veje, hvor der ikke kommer indsigelser mod overtagelsen, beslutter kommunen herefter at overtage vejen. For veje, hvor kommunen modtager indsigelser, vurderes indsigelserne, hvorefter der træffes afgørelse.

Grundejerne modtager et brev med kommunens afgørelse om overtagelsen. Brevet er vedlagt klagevejledning, og der er en frist på 4 uger til eventuelt at klage til Vejdirektoratet. Veje, hvor klageadgangen ikke udnyttes, overtages herefter af kommunen. For de veje, hvor der er klaget, vurderer og indhenter Vejdirektoratet udtalelse fra kommunen, hvorefter der træffes afgørelse i sagen.

 
        Hjalte Aaberg

                                                                                                                      /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at kommunen overtager de private veje og vejarealer, der er nævnt i indstillingen, og som efterfølgende bliver del af Grøn betalingszone,
  2. at der i forbindelse med vejovertagelsen etableres en skiltning med gennemkørsel forbudt for motorkøretøjer, og at fællesarealerne skiltes som ”lege- opholdsområde”,
  3. at der anvendes 0,8 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 til overtagelse af vejene samt anskaffelse af billetautomater. Midlerne er afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.22.07.3 og frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 13. oktober 2011.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 28. november 2011 

Det Radikale og Socialdemokraterne stillede ændringsforslag om at stille ændringsforslag om at ændre 1. at-punkt i indstillingen.

fra:

1. at kommunen overtager de private veje og vejarealer, der er nævnt i indstillingen, og som efterfølgende bliver del af Grøn betalingszone,

til

1. at kommunen overtager den del af de private veje og vejarealer, der anvendes til kørsel og parkering, mens fællesarealerne midt i gaderne forbliver privat fællesvej (jf. løsningsafsnittet, alternativ løsning). De overtagne arealer bliver efterfølgende del af Grøn betalingszone

Der blev stemt om ændringsforslaget:

For ændringsforslaget stemte 4 udvalgsmedlemmer: B og A
Imod ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: I, Ø og F
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme for ændringsforslaget: O og C

Ændringsforslaget blev ikke godkendt.

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 5 udvalgsmedlemmer: C, Ø og F
Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer
6 udvalgsmedlemmer undlod at stemme for indstillingen: O, I, B og A

Indstillingen blev anbefalet.

Det konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance afgav protokolbemærkning:
”Det konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance forudsætter, at de nuværende antal parkeringspladser som minimum bevares. Vi har noteret, beboerne har oplyst, at der i dag er mere end 300 parkeringspladser i de nævnte gader.”


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

”Det konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance forudsætter, at de nuværende antal parkeringspladser som minimum bevares. Vi har noteret, beboerne har oplyst, at der i dag er mere end 300 parkeringspladser i de nævnte gader.”


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. januar 2012

Direktør Anne Skovbro forlod mødet under behandlingen af sagen.

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. januar 2012

Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre genfremsatte deres ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen som Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti tilsluttede sig:

”Det foreslås, at ændre 1. at-punkt i indstillingen fra:

 

”1. at kommunen overtager de private veje og vejarealer, der er nævnt i indstillingen, og som efterfølgende bliver del af Grøn betalingszone,”

 

Til

 

”1. at kommunen overtager den del af de private veje og vejarealer, der anvendes til kørsel og parkering, mens fællesarealerne midt i gaderne forbliver privat fællesvej (jf. løsningsafsnittet, alternativ løsning). De overtagne arealer bliver efterfølgende del af Grøn betalingszone,””

 

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 35 stemmer imod 18.

 

For stemte: A, B, C, I, O og V.

Imod stemte: F, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt med 34 stemmer imod 18.

 

For stemte: A, B, C, I, O og V.

Imod stemte: F, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

 

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”SF og Enhedslisten kan ikke stemme for den ændrede indstilling. Sammenblanding af offentlig og privat vejstatus i området er et brud med den praksis, der er opbygget i forbindelse med overtagelsen af de ca. 200 private veje, som kommunen allerede har overtaget i forbindelse med færdiggørelsen af betalingsparkeringszonen. Sammenblandingen af privat og offentligvejstatus forventes endvidere at medføre uensartet og ineffektiv snerydning i området.”

 

 

Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti forudsætter, at de nuværende antal parkeringspladser som minimum bevares.”

Til top