Mødedato: 25.08.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Praksisundersøgelse om hjælp til enkeltydelser efter aktivlovens § 81

Se alle bilag

Praksisundersøgelsesrapport udarbejdet i 2010 af Det Sociale Nævn, Statsforvaltningen Hovedstaden, om kommunernes bevilling af økonomisk hjælp til enkeltydelser, herunder hjælp bevilget med tilbagebetalingspligt.

Indstilling

 Indstilling om, 

1.       at Borgerrepræsentationen tager Det Sociale Nævns praksisundersøgelse om bevilling af enkeltydelser til efterretning (bilag 1).  

  (Socialudvalget)

 

 

Problemstilling

Det Sociale Nævn har undersøgt kommunernes behandling af sager om bevilling af økonomisk hjælp til enkeltydelser efter aktivlovens § 81, eksempelvis hjælp til betaling af en huslejerestance. I nogle situationer, hvor der er givet hjælp til en enkeltydelse efter aktivlovens § 81, træffes der samtidig afgørelse om, at borgeren skal tilbagebetale hjælpen efter aktivlovens §§ 92-93, f.eks. hvis borgeren har udvist uforsvarlig økonomi. Disse sager er også omfattet af Det Sociale Nævns undersøgelse.

Formålet med undersøgelsen var at belyse om kommunerne har fulgt den gældende lovgivning og praksis på området.

Det Sociale Nævn har anmodet om at blive orienteret om Borgerrepræsentationens behandling og hvilke foranstaltninger undersøgelsens resultater giver anledning til, herunder om Borgerrepræsentationen finder anledning til at underrette kommunens revision om resultatet af undersøgelsen, f.eks. med henblik på, at området underkastes forvaltningsrevision, jf. retssikkerhedslovens § 79a, stk. 2.

Løsning

Det Sociale Nævns undersøgelse og anbefalinger:

 

Undersøgelsen er fordelt på 8 af regionens kommuner og omfatter i alt 105 afgørelser, som er udtrukket ultimo marts 2010. Københavns Kommune har bidraget med 14 afgørelser. Det Sociale Nævn har vurderet, om afgørelserne er i overensstemmelse med gældende lovgivning og praksis på området (det materielle indhold), samt vurderet om de formelle regler er overholdt, dvs. de forvaltningsmæssige og retssikkerhedsmæssige lovbestemmelser.

 

Undersøgelsen viser eksempelvis følgende resultater:

  • at kommunerne i 48 % af afgørelserne ikke har sørget for, at sagen er tilstrækkelig oplyst før der træffes en afgørelse,
  • at 70 % af kommunernes afgørelser mangler en oversigt over ansøgerens økonomiske forhold, således at der kan fastsættes et rådighedsbeløb,
  • at udgiftssiden er uoplyst i ca. 67 % af kommunernes afgørelser, samt
  • at Det Sociale Nævn ville have ændret eller hjemvist 60 % af kommunernes afgørelser, hvis det havde været en klagesag.

(Se Bilag 1, afsnit 2. Hovedresultaternes fordeling på de deltagende kommuner kan ses i Bilag 1, side 57-58).

 

Det Sociale Nævn har en lang række anbefalinger til forbedring af kvaliteten i sagsbehandlingen (se Bilag 1, kapitel 3). Det Sociale Nævn anbefaler eksempelvis, at de medvirkende kommuner i undersøgelsen:

  • sikrer, at behovet for hjælp ikke kan dækkes efter anden lovbestemmelse, 
  •  i højere grad sørger for, at oplysningsgrundlaget er i orden og indhenter dokumentation for ansøgers indtægter og udgifter, således at der kan træffes en korrekt afgørelse,
  • sikrer, at alle betingelserne i aktivlovens § 81 for at modtage hjælp til enkeltydelser er opfyldt,
  • sikrer, at der ikke gives hjælp med tilbagebetalingspligt i tilfælde, hvor grundlaget for at give hjælpen til enkeltydelsen mangler,
  • påser, at betingelserne for at kræve tilbagebetaling af den bevilgede hjælp efter aktivlovens § 93, stk. 1 er opfyldte, og at kravet om tilbagebetaling med oplysning om begrundelse og klagevejledning sker samtidig med udbetalingen af hjælpen,
  • anvender klagevejledninger, der er i overensstemmelse med retssikkerhedslovens regler herom.

Socialforvaltningens vurdering og initiativer:

 

Socialforvaltningen finder, at undersøgelsens resultater viser betydelige og alvorlige mangler i afgørelserne. Socialforvaltningen har allerede iværksat initiativer til forbedring af kvaliteten i sagsbehandlingen, og vil sætte yderligere initiativer i gang for at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen.

 

Københavns Kommune ligger gennemsnitligt i forhold til undersøgelsens øvrige kommuner (se nærmere i praksisundersøgelsesrapportens bilag 5, side 57-58). Undersøgelsens resultat bekræfter de forhold, som Socialforvaltningen allerede er bekendt med fra tidligere undersøgelser.

 

Det Sociale Nævns resultater, bemærkninger og anbefalinger afviger ikke fra resultaterne af forvaltningens skærpede ledelsestilsyn for 1. halvår 2010 (SUD 18/8 2010), revisionens bemærkninger til regnskabsårene 2008 og 2009 (SUD henholdsvis den 21/10 2009 og den 13/10 2010), samt revisionens foreløbige bemærkninger til regnskabsåret 2010. Socialforvaltningen finder på denne baggrund ikke anledning til af egen drift at foretage en yderligere revisionsgennemgang af området, men vil orientere revisionen om resultatet af Det Sociale Nævns undersøgelse.

 

Socialforvaltningen har iværksat flere initiativer til forbedring af kvaliteten i sagsbehandlingen (se Bilag 3 samt SUD den 18/8 2010 punkt 2), som også omfatter

  • ansøgninger om hjælp til enkeltydelser. Der kan eksempelvis nævnes:
  • særlig indsats med fokus på opfølgning på sagsbehandlingstider (SUD 9.2.2011),
  • kontakt til Det Sociale Nævn med ønske om formaliseret samarbejde, 
  • skærpet ledelsestilsyn (én gang hvert halve år),
  • kompetenceudvikling og undervisning,
  • standardbreve, paradigmaer og vejledende retningslinjer, samt
  •  periodevis ledelsesmæssig kontrol af alle afgørelser.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil Socialforvaltningen orientere Det Sociale Nævn, jf. retssikkerhedslovens § 79a, stk. 2.

 

                                                           Anette Laigaard
                                                                                                                  Jens Elmelund 

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Borgerrepræsentationen tager Det Sociale Nævns praksisundersøgelse om bevilling af enkeltydelser til efterretning (bilag 1).  

 

 
Socialudvalgets beslutning i mødet den  6. april 2011

Kontorchef Gitte Bylov Larsen , centerchef Jimmy Streit, teamchef Dorthe Kristensen og chefkonsulent Morten Boje overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. august 2011

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top