Mødedato: 25.08.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Frivillighedspolitik 2011-14

Se alle bilag

Der skal tages stilling til forvaltningens udkast til frivillighedspolitik.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at Borgerrepræsentationen godkender revideret udkast til frivillighedspolitik (bilag 1), med bemærkning om at der i frivillighedspolitikken indarbejdes følgende ændringer:

a) Under overskriften "Hvem er de frivillige" formuleres punkt 2) således: "at indsatsen også er til gavn for andre end dem selv og deres nærmeste."

b) Under overskriften "Frivillighedspolitikken styrkes ved" tilføjes følgende sætning i 2. punkt: "De nye initiativer som netværket peger på kommer til politisk behandling i udvalgene."

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

En arbejdsgruppe med repræsentanter fra alle 7 forvaltninger udarbejdede i efteråret 2010 et udkast til en revideret frivillighedspolitik. Udkastet blev forelagt Kultur- og Fritidsudvalget den 9. december 2010, hvor Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at sende udkastet i høring hos Folkeoplysningsudvalget, Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde, Det Grønne Råd, de øvrige politiske fagudvalg samt lokaludvalgene.

Efter endt høring behandlede Kultur- og Fritidsudvalget på ny et revideret udkast til frivillighedspolitik den 7. april 2011, hvor udvalget besluttede at udsætte sagen med henblik på, at der afholdes et dialogmøde om frivillighedspolitikken.

Denne indstilling indeholder Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til revideret udkast til frivillighedspolitik samt et resumé af de hovedsynspunkter som blev fremført på dialogmødet og forvaltningens bemærkninger hertil.

Løsning

Dialogmødet blev afholdt den 17. maj 2011 med deltagelse af 5 medlemmer af Kultur- og Fritidsudvalget og ca. 70 repræsentanter for forskellige dele af det frivillige arbejde. 

På dialogmødet blev der særligt diskuteret tre emner. Udover selve politikken var facilitetsadgang for ikke-folkeoplysende foreninger samt tilskudsudbetaling i fokus. I relation til tilskudsudbetaling blev der fremført ønske om at tilskud til projekter udbetales forud.

 

Følgende hovedsynspunkter blev fremført på dialogmødet:
Forvaltningens bemærkninger til de enkelte punkter fremgår med kursiv. 


Ønske om, at det forbliver obligatorisk for forvaltningerne at lave en implementeringsstrategi

Det er centralt, at frivillighedspolitikken ikke fører til, at der stilles krav om nye implementeringsstrategier, som belaster mere end de gavner. Det er baggrunden for, at forvaltningen lægger op til, at de politiske udvalg selv bestemmer, om de vil udarbejde handlingsplaner mv. på frivillighedsområdet. Udvalgene træffer beslutning herom på baggrund af en årlig rapport, som alle kommunens forvaltninger er med til at udarbejde.

Der blev efterlyst succeskriterier med henblik på, at politikken skal evalueres

De mere detaljerede mål forventes fastsat i de enkelte forvaltninger. En evaluering vil således bestå af en opfølgning på de enkelte implementeringsstrategier fra de forvaltninger, som beslutter at lave en sådan. For øvrige forvaltninger følges der op på de beslutninger, der måtte træffes i forhold til eventuelle andre initiativer på frivillighedsområdet.  Endvidere må det forudses, at det netværk der etableres på tværs af forvaltningerne vil kunne skabe et bedre helhedsblik over det frivillige arbejde, hvilket måske over tid vil kunne føre til fastlæggelse af nøgletal for området.

 

Anerkendelse og medindflydelse

Er med i frivillighedspolitikken.

 

Forpligtigelse til forvaltningerne til at indtænke frivillige

Er med i frivillighedspolitikken.


Skab rammer – så laver frivillige aktiviteterne

Er i høj grad tråden i frivillighedspolitikken og udtrykt i visionen.

 

Definition på frivilligt arbejde fra ”Center for Frivilligt socialt arbejde” bør anvendes

Det er tilføjet i udkastet, at frivillige er aktive, og at deres indsats udføres inden for en organiseret ramme. Derved er alle punkter i Center for Frivilligt socialt arbejde's definition dækket i den reviderede politik.

 

Overveje etablering af ét Frivilligråd

Der er i dag en række fora for frivillige og frivillige organisationer fx Det grønne råd, Folkeoplysningsudvalget, Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde m.fl. De forskellige fora har meget forskellig sammensætning og kompetence. Der vil derfor skulle foretages en grundig analyse før dette kan implementeres. Der vil blive arbejde videre med tanken i regi af kompetencecenter for frivillighed.         

 

Udover de nævnte bemærkninger var der på dialogmødet en række kommentarer til forslaget om et kompetencecenter for frivillighed. Disse kommentarer tager forvaltningen med i det videre arbejde herom.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt udkast til frivillighedspolitik, tager Kultur- og Fritidsforvaltningen initiativ til oprettelse af kommunens interne frivillighedsnetværk, hvor alle forvaltninger er repræsenteret.

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender revideret udkast til frivillighedspolitik (bilag 1).

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2011:

Indstillingen blev godkendt med følgende ændringer til frivillighedspolitiken:
 
Under overskriften "Hvem er de frivillige" formuleres punkt 2) således: "at indsatsen også er til gavn for andre end dem selv og deres nærmeste."

Under overskriften "Frivillighedspolitikken styrkes ved" tilføjes følgende sætning i 2. punkt: "De nye initiativer som netværket peger på kommer til politisk behandling i udvalgene."


Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning  i mødet den 16. august 2011
Indstillingen blev anbefalet

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. august 2011

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top