Mødedato: 25.08.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Nordhavnsvej, vej- og tunnelentreprise

Se alle bilag

På baggrund af de indkomne licitationsresultater for Vej- & tunnelentreprisen, der ligger udenfor den eksisterende anlægsbevilling men indenfor prognosen september 2010, skal der tages beslutning om den videre proces for projektet.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at licitationsresultatet tages til efterretning,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen gives bemyndigelse til at finde kompenserende besparelser frem til 21-10-2011. Kompenserende besparelser vil blive gennemført, hvis der ikke i forbindelse med budgetforhandlingerne findes anden finansiering, samt
  3. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at træffe ekspropriationsbeslutning, jf. vejlovens § 49, såfremt der ikke kan indgås frivillige aftaler om placering af jordankre under bygningerne Strandvejen 59, karreen Strandvænget 1, Svanemøllevej 2 samt Strandvejen 6/Strandvænget 2 (bilag 2).

Det forudsættes, at projektets samlede udgifter ikke overskrider den samlede budgetramme for projektet, besluttet af Borgerrepræsentationen d. 20. maj 2010 om Kickstart København (2010-53476), samt at eventuelle kompenserende besparelser ikke reducerer Nordhavnsvejs evne til at vejbetjene byudviklingen i Nordhavn og aflaste Østerbro for trafik. 

Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 (Teknik- og Miljøudvalget) 

 

 

 

Problemstilling

I indstillingen Nordhavnsvej, anlægsoverslag og tidsplan (BR 18. november 2010) er der redegjort for den udarbejdede risikoanalyse samt redegjort for mulige tilpasninger. Heraf fremgik det, at der kunne opstå et finansieringsbehov på 157,8 mio. kr., og at forvaltningen i givet fald ville vende tilbage hertil efter licitationsresultatet for Vej- & tunnelentreprisen forelå. Der blev afholdt licitation 23. maj 2011, som viser, at der er behov for yderligere finansiering på 150 mio. kr. i 2015 eller alternativt at projektet tilpasses tilsvarende.

Under ejendommene Strandvejen 59 og Strandvejen 8-10/Strandvænget 1 skal der bores jordankre ind, jf. bilag 2. Forvaltningen har forudsat, at dette skete ved frivillige aftaler og uden kompensation til ejendommene. Der er dog opstået tvivl herom, hvorfor forvaltningen skal gøre det ved ekspropriation.

Løsning

Finansieringsbehov

Evalueringen af de indkomne tilbud på Vej & Tunnelentreprisen er nu så langt fremme, at det kan siges med sikkerhed, at konsortiet Pihl - Züblin Joint Venture udover at have afgivet den laveste pris også har afgivet det økonomiske mest fordelagtige tilbud.

Prisen ligger inden for anlægsoverslaget september 2010 (bilag 1), men udover den givne ramme med 150 mio. kr.

Licitationsresultaterne og udbudsprocessen fremgår af bilag 2.

Forvaltningen foreslår, at den manglende finansiering på 150 mio. kr. til udførelsen af entreprisen tilvejebringes ved budgetforhandlingerne 2012, så beløbet kan afsættes i 2015.

Efter planen skal kontrakten tildeles ultimo juni 2011 og indgås senest 1. august 2011. Det fremgår af kontrakten, at de første tre måneder frem til 1. november 2011 benyttes til, at den vindende entreprenør sammen med bygherren og dennes rådgiver laver en nøje gennemgang af udbudsmaterialet. Formålet hermed er

-          at kvalitetssikre materialet for eventuelle fejl og mangler,

-          at optimere metoder og arbejdsplaner, med økonomiske og tidsmæssige besparelser for øje,

-          at sikre at tidsplanen er realistisk,

-          at sporspærringen i sommeren 2012 kan nås,

-          at afprøve samarbejdsrelationer.

Skulle det vise sig, at der er en eller flere af de væsentlige forudsætninger, der ikke holder, fx tidsplanen eller økonomien, er det muligt inden 21. oktober 2011 at annullere kontrakten. Forvaltningen vil således indgå aftalen og efter budgetforhandlingerne vurdere, om aftalen skal annulleres, hvis der fx ikke er økonomisk dækning for de samlede udgifter.

Som nævnt i den tidligere indstilling (BR 18. november 2010) er der stadig en mulighed for kompenserende besparelser på ca. 150 mio. kr. ved at lade tilslutningsanlægget ved Helsingørmotorvejen erstatte af et signalreguleret kryds 110 mio. kr. og som også nævnt i den tidligere indstilling ved at lade andre mindre elementer udgå af projektet, som f.eks. daglysskærme (hvilket dog vil betyde større driftsudgifter til beslysning) 25. mio. kr., indretning af grønne arealer ved Ryparken 10 mio. kr. og vandtågeanlæg i tunnel (ændret sikkerhedsniveau) 8 mio. kr. 

BOT-koncept

Kontrakten er udbudt efter et ’BOT’-koncept (byg, driv og aflever) for at sikre den bedste løsning og det bedste tilbud ud fra en total samfundsøkonomisk betragtning. For at imødegå den situation hvor tilbudsgiveren har optimeret sit tilbud på de tekniske installationer på bekostning af tilgængelighed, oppetid og med høje omkostninger i den efterfølgende driftsperiode er Vej- & tunnelentreprisen udbudt med en ansvarsperiode (service og kontrol) på 5 år for disse installationer efter aflevering. Herved får entreprenøren driftsansvaret på de tekniske anlæg (belysning, trafikregulering, osv.), som han selv har installeret og kan risikere skulle betale bod såfremt anlæggene ikke fungerer. Disse anlæg har stor betydning for, hvorledes trafikken glider ubesværet.

Omkostningerne hertil er ikke indregnet i anlægsoverslaget.

Borgerrepræsentationen skal senest 1. juni 2013 tage stilling til, om kontrakten skal gennemføres efter et ’BOT koncept’, eller om muligheden skal fravælges.

Forvaltningen vil før juni 2013 fremlægge indstilling om vejens drift herunder om BOT konceptet skal benyttes.

Ekspropriationer

I forhold til ejernes eventuelle krav/manglende tilladelse vedrørende placering af jordanker under deres ejendomme og den dertil hørende risiko for forsinkelser af projektet, anbefales det, at situationen imødeses ved, at Borgerrepræsentationen bemyndiger forvaltningen til at foretage ekspropriation af de nævnte ejendommes ’undergrund’. Det fremgår af skitsen bilag 3, at jordankerne befinder sig fra ca. 4 til 5 m. under kælderniveau ned til ca. 25 m. dybde.

Økonomi

Projektet har følgende finansieringsbehov i 2015:
-          Anlægsbevilling Nordhavnsvej                              150 mio. kr.
         

Tallet er i juni 2011 prisniveau. Vedr. anlægsoverslaget i øvrigt henvises til bilag 1.

Videre proces

August 2011 indgås kontrakt med den vindende Vej & Tunnel entreprenør og den tre måneder lange planlægningsproces igangsættes.  Det vil indenfor denne periode være nødvendigt at igangsætte nogle mindre anlægsarbejder, som vil blive afregnet i regning.

Senest medio november 2011 skal forvaltningen beslutte, om kontrakten skal annulleres, eller om samarbejdet skal fortsætte. Udvalget vil blive orienteret herom.

Senest 1. juni 2013 afgøres, om kontrakten gennemføres efter ’BOT koncept’, hvilket betyder, at projektet inden december 2013 skal tilføres en anlægsbevilling på 50 mio. kr. i 2015.

Når detajltegninger af arbejdspladsens omfang i Strandvænget foreligger i løbet af sommeren vil de berørte beboere blive orienteret i detaljer.

I forbindelse med udførelsen af Vej- og Tunnelentreprisen skal den vindende entreprenør beskæftige 27 årsværk praktikanter i kontraktperioden.

 

        Hjalte Aaberg                                                        /Torben Gleesborg

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at licitationsresultatet tages til efterretning og
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen gives bemyndigelse til at finde kompenserende besparelser frem til 21-10-2011. Kompenserende besparelser vil blive gennemført, hvis der ikke i forbindelse med budgetforhandlingerne findes anden finansiering samt
  3. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at træffe ekspropriationsbeslutning, jf. vejlovens § 49, såfremt der ikke kan indgås frivillige aftaler om placering af jordankre under bygningerne Strandvejen 59, karreen Strandvænget 1, Svanemøllevej 2 samt Strandvejen 6/Strandvænget 2 (bilag 2).

Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2011

Der blev stemt om indstillingen:

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
I X
Ø X
For stemte 7, imod stemte 2 og 2 undlod at stemme

Indstillingen blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:
 
”Nordhavnsvejen er en del af kick-start-forliget fra 2010, og derfor bør pengene findes i kick-start-forliget. Vi er en del partier, der står udenfor Nordhavnsvejsprojektet, da vi i stedet ønsker en boret tunnelløsning. Hvis den ekstra finansiering skal findes i budgetforhandlingerne for 2012, kan det vanskeliggøre budgetforhandlingerne betydeligt.”
 
Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti er bekymret over, at licitationen 23. maj 2011 viser, at der er behov for yderligere finansiering på 150 mio. kr. i 2015 eller at projektet alternativt skal tilpasses.”


Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at projektets samlede udgifter ikke overskrider den samlede budgetramme for projektet, besluttet af Borgerrepræsentationen d. 20. maj 2010 om Kickstart København (2010-53476), samt at eventuelle kompenserende besparelser ikke reducerer Nordhavnsvejs evne til at vejbetjene byudviklingen i Nordhavn og aflaste Østerbro for trafik.

 

 

 

Økonimiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2011

Der blev stemt om indstillingen.

For stemte 10 medlemmer: A, B, F, O og V

1 medlem undlod at stemme: Ø

Indstillingen blev dermed anbefalet.

 

Carl Christian Ebbesen (O) og Pia Allerslev (V) afgav følgende protokolbemærkning: ”Nordhavnsvejen er en del af kick-start-forliget fra 2010, og derfor bør pengene findes i kick-startforliget. Vi er en del partier, der står udenfor Nordhavnsvejsprojektet, da vi i stedet ønsker en boret tunnelløsning”

 

Carl Christian Ebbesen (O) og videreførte partiets protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 20. juni 2011.

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. august 2011


Der var på pladserne omdelt et rettelsesblad til indstillingen (se bilag).

 

 

Indstillingen blev godkendt med 29 stemmer imod 8. 9 undlod.

 

For stemte: A, B, F og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

Imod stemte: C, I og V.

Følgende undlod at stemme: O og Ø.

 

 

Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

” Nordhavnsvejen er en del af kick-start-forliget fra 2010, og derfor bør pengene findes i kick-startforliget. Vi er en del partier, der står udenfor Nordhavnsvejsprojektet, da vi i stedet ønsker en boret tunnelløsning. Hvis den ekstra finansiering skal findes i budgetforhandlingerne for 2012, kan det vanskeliggøre budgetforhandlingerne betydeligt.”

 

 

Venstre og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

Nordhavnsvejen er en del af kick-start-forliget fra 2010, og derfor bør pengene findes i kickstartforliget.Vi er en del partier, der står udenfor Nordhavnsvejsprojektet, da vi i stedet ønsker en boret tunnelløsning.”

 

 

Dansk Folkeparti videreførte sin protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Dansk Folkeparti er bekymret over, at licitationen 23. maj 2011 viser, at der er behov for yderligere finansiering på 150 mio. kr. i 2015 eller at projektet alternativt skal tilpasses.”

 

Til top