Mødedato: 25.08.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af kommuneplantillæg for Rigshospitalet

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal endelig vedtage kommuneplantillæg for Rigshospitalet, som grundlag for en udvidelse af Rigshospitalet.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at kommuneplantillægget for Rigshospitalet endeligt godkendes, samt at de indkommende høringssvar vil indgå i den videre proces med arkitektkonkurrencen og lokalplanprocessen.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog d. 10.03.2011, at sende forslag til kommuneplantillæg for Rigshospitalet i offentlig høring i henhold til Planloven § 24, fra den 4. april til den 27. maj 2011. Den offentlige høring har afstedkommet 3 høringssvar. Resume af alle høringssvarene er samlet i en hvidbog (bilag 2).
Med kommuneplantillægget gives de overordnede rammer for højde, etagemeter, parkeringsnorm mv. Kommuneplantillægget tager ikke udgangspunkt i et konkret projekt. Det er først i forbindelse med arkitektkonkurrencen og udarbejdelse af lokalplanen, der foreligger et konkret projekt. Her vil den endelige højde, arkitektur, placering mv. bestemmes.

Løsning

Det indstilles, at kommuneplantillægget for Rigshospitalet godkendes endeligt, samt at de indkomne høringssvar tages med i det videre arbejde med lokalplan for området.

Emnemæssigt resume af høringssvarene (se endvidere bilag 2 - Hvidbog):

Højden på bygningerne
Både Nørrebro og Østerbro Lokaludvalg udtrykker bekymring over højden på de kommende bygninger.

Økonomiforvaltningens bemærkninger
Den kommende bebyggelse på op til 60 m, vil ikke være højere end de to nuværende centrale komplekser på Rigshospitalet. Den konkrete udformning og arkitektur, herunder højde og drøjde, vil blive behandlet nærmere i det kommende lokalplanforslag. Idet der er fredede parker på begge sider af området, skal al bebyggelse ske på Righospitalets eget areal. En udvidelse af Righospitalet nødvendiggør derfor en bebyggelsesprocent på op til 260.

Parkering
Østerbro Lokaludvalg ønsker flere parkeringspladser i området.

Økonomiforvaltningens bemærkninger
Der vil i forhold til den nuværende situation, blive opført flere parkeringspladser på Rigshospitalets matrikel. Der er i dag registreret 1.080 parkeringspladser på Rigshospitalets område. I kommuneplantillægget er rammen på 1 plads pr. 100 nyopførte kvm byggeri. Opfyldelse af p-normen medfører, at der som følge af nettotilvæksten i bygningsmassen i 1. etape etableres yderligere +340 p-pladser og +500 cykelparkeringspladser ift. eksisterende forhold. Det er kommunens vurdering, at der med denne norm, er taget højde for det øgede behov for parkering som følge af nybyggeriet.

Kollektiv trafik
Både Nørrebro og Østerbro Lokaludvalg ønsker, at der indtænkes kollektive trafikløsninger i forhold til Rigshospitalet. Herunder en fremrykning af et eventuelt fremtidigt metrobyggeri, så der kan placeres en station under Rigshospitalet.

Økonomiforvaltningens bemærkninger
Et forslag til den samlede løsning for området vil blive udarbejdet i forlængelse af arkitektkonkurrencen for området og munde ud i en ny lokalplan, hvor både parkeringsforhold og trafikale løsninger, vil blive beskrevet. Kommuneplantillægget for Rigshospitalet forholder sig ikke til en eventuel fremrykning af metrobyggeriet. Der er endvidere tænkt en opgradering af den kollektive trafik ind i den nye højklasset busløsning, der iværksættes på Nørre Allé.

Arkæologi og kulturhistorie
Københavns Museum ønsker at blive inddraget i arbejdet, med henblik på at sikre de kulturhistoriske værdier i området.

Økonomiforvaltningens bemærkninger
Museets bemærkning er taget ad notam og Rigshospitalet opfordres til at tage kontakt til Københavns Museum, med henblik på inddragelse i byggeprojektet tidligt i forløbet.

Adgang til området og bygningerne
Nørrebro Lokaludvalg ønsker, at området er tilgængeligt for de lokale beboere. Med tilgængelighed mener Nørrebro Lokaludvalg, at det skal være muligt at gå/cykle gennem området, at der er offentlig adgang til stueetagen, og hvis det er en høj bygning, også øverste etage.  Tilgængelighed kan også ske i form af en formidling af de ting, som foregår i bygningerne, eksempelvis via udstillinger, videnskabsbutikker etc.

Økonomiforvaltningens bemærkninger
Forslaget om transparens og mulighed for cykel- og gangforbindelser i området, er ligeledes vigtigt for kommunen. Der arbejdes derfor i forlængelse heraf med muligheder for cykel- og gangruter gennem området. I forhold til adgang til stueetagerne, er dette også et emne, der vil blive arbejdet videre med i lokalplanen for området. I forhold til adgang til de øvre etager, skønnes dette mere vanskeligt på Rigshospitalet qua dets funktion som hospital, hvor ansatte, patienter og pårørende har krav på arbejdsro og uforstyrrethed.

Økonomi

Ingen økonomi indbefattet.

Videre proces

Arkitektkonkurrencen for Rigshospitalet er udskrevet i 2. kvartal 2011. Arkitektkonkurrencen er planlagt at forløbe i 2 runder. I første fase skal de konkurrerende udarbejde et projekt. Her kan udvælges en eller flere rådgivere, som skal viderebearbejde deres forslag til 2. fase. Vinderen offentliggøres i foråret 2012. På dette grundlag vil der blive udarbejdet lokalplan for området, der forventes at ligge klar til endelig vedtagelse medio 2013. Byggeriet på Rigshospitalet forventes således at kunne påbegyndes i 2. halvdel af 2013.

Oversigt over politisk behandling

 Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at kommuneplantillægget for Rigshospitalet endeligt godkendes, samt at de indkommende høringssvar vil indgå i den videre proces med arkitektkonkurrencen og lokalplanprocessen.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2011

Indstillingen blev anbefalet


Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. august 2011

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top