Mødedato: 25.05.2000, kl. 17:30

Ansøgning om URBAN 2-midler til København, Bispebjerg Syd

Ansøgning om URBAN 2-midler til København, Bispebjerg Syd

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. maj 2000

 

 

 

 

 

BR 217/2000

Ansøgning om URBAN 2-midler til København, Bispebjerg Syd

Ansøgning om URBAN 2-midler til København, Bispebjerg Syd.

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen

at programforslag og finansieringsplan for Bispebjerg Syd som URBAN 2-område godkendes samt

at der afsættes en årlig pulje under Økonomiudvalget til den kommunale medfinansiering

Økonomiudvalgets beslutning den 9. maj 2000

Anbefales.

Økonomiudvalget bemyndigede Økonomiforvaltningen til – i samarbejde med forvaltningerne – at foretage eventuelle nødvendige tilretninger af indstillingen inden afleveringen.

***

Bo Asmus Kjeldgaard forlod mødet kl. 18.25 under behandlingen af pkt. 6.

 

 

RESUME

I brev udsendt af Erhvervsministeriet, Miljøministeriet og By- og boligministeriet er Københavns Kommune blevet opfordret til at udarbejde en ansøgning om at blive udpeget til dansk URBAN 2-område i perioden 2001 – 2006.

URBAN-programmet er etableret i EU-regi og retter sig mod byområder i krise. Programmet har overordnet til formål, at:

  • fremme nytænkende strategier for økonomisk og social genopretning, og
  • støtte udbredelsen af erfaringer omkring genopretning og bæredygtig byudvikling.

Økonomiudvalget bemyndigede d. 14. marts økonomiforvaltningen til at foreslå området Bispebjerg Syd som URBAN-område (se vedlagte kort). Området har ca. 29.500 indbyggere.

Det foreslås, at den gennemgående URBAN-strategi i Bispebjerg Syd skal være at udvikle og indarbejde nye former for borgerdeltagelse, der bygger på:

  • Mobilisering og ansvarliggørelse af lokale ressourcer
  • Etablering af partnerskaber mellem beboere, erhvervsliv og kommunen

Udover dette tema foreslås det at fokusere indsatsen i følgende fire temaer: Iværksættelse og beskæftigelse; Kultur og idræt; Bymiljø; Grønne boligforbedringer.

Under disse fem temaer opstilles en række mål og idéskitser til konkrete aktiviteter, hvor der særligt sættes fokus på at forbedre levevilkårene for bydelens unge og integration af bydelens etniske minoriteter.

Såfremt Bispebjerg Syd udpeges til dansk URBAN 2-område vil kommunen modtage et forhåndstilsagn ultimo maj og programmet vil kunne igangsættes primo 2001.

Bispebjerg Syd indgår i overvejelserne om mulige nye kvarterløftprojekter. Såfremt Bispebjerg Syd udpeges som kvarterløftområde, foreslås det, at de to indsatser kombineres, således at URBAN-programmets fokus på erhvervsmæssig og social genopretning suppleres med en indsats i forhold til boligforbedring og fysisk genopretning, som kvarterløftprogrammet giver mulighed for. Udpegningen af nye kvarterløft forventes afklaret i løbet af september 2000.

Det samlede budget for programmet er beregnet på baggrund af antal indbyggere i området. Der stilles som krav, at der anvendes minimum 500 euro pr. indbygger i programperioden. Dette krav medfører, at budgettet for gennemførelsen af et URBAN-program i Bispebjerg Syd er på ca. 110 mio. kr. Heraf bidrager EU med ca. 37 mio. kr. De resterende ca. 73 mio. kr. skal finansieres nationalt.

For at skabe rum for en bred folkelig debat om bydelens mangler og behov foreslås en finansieringsmodel, hvor det samlede budget på 110 mio. kr. fordeles ud på de fem overordnede temaer og ikke fordeles på enkeltaktiviteter. Heraf finansieres de første 4 temaer med 50% fra EU svarende til ca. 37 mio. kr. og tilsvarende 37 mio. kr. af kommunen. De resterende 36 mio. kr. anvendes til gennemførelse Grønne Boligforbedringer og foreslås finansieret 100% af midler til boligforbedringer.

Det foreslås endvidere, at der afsættes en årlig pulje til den resterende kommunale medfinansiering på i alt 37 mio. kr. fordelt over perioden 2001 – 2006.

SAGSBESKRIVELSE

I brev udsendt d. 24. marts til en række kommuner, herunder Københavns Kommune, indbyder et tværministerielt embedsmandsudvalg kommunerne til at udarbejde ansøgning om at blive udpeget som dansk URBAN 2-område i perioden 2001 – 2006.

Programmet er etableret i EU-regi og retter sig mod byområder i krise. Programmet har overordnet til formål, at:

  • fremme nytænkende strategier for økonomisk og social genopretning, og
  • støtte udbredelsen af erfaringer omkring genopretning og bæredygtig byudvikling.

Der er således tale om at udvikle og gennemføre et projekt, der kan give et byområde et helhedsorienteret løft og samtidig have en demonstrationsværdi for andre europæiske byområder.

D. 14. marts bemyndigede Økonomiudvalget Økonomiforvaltningen til at foreslå bydelen Bispebjerg Syd som et muligt URBAN-område (se vedlagte kort).

Efterfølgende er der blevet nedsat en arbejdsgruppe på tværs af forvaltningerne. Gruppens opgave er at udarbejde en ansøgning til den tværministerielle arbejdsgruppe.

Udpegning af dansk URBAN-område

Det er besluttet, at der kan tildeles midler til gennemførelse af ét URBAN-program i Danmark. Fra statsligt hold har man derfor besluttet kun at indstille et område til kommissionen.

Den statslige udvælgelse varetages af Erhvervsministeriet i samarbejde med By- og Boligministeriet og Miljø- og Energiministeriet. En tværministeriel embedsmandsgruppe drøfter de indkomne ansøgninger og indstiller et URBAN-område til erhvervsministerens med henblik på dennes godkendelse.

Kommunens ansøgning til embedsmandsgruppen skal indleveres d. 10. maj. Udvælgelsen vil ske på baggrund af:

  • de enkelte byområders målbare socioøkonomiske karakteristika, og
  • de strategier som tænkes iværksat som led i en URBAN-indsats, og
  • byområdets muligheder for at fremskaffe den krævede medfinansiering

I slutningen af maj er det indstillede URBAN-område til høring i Folketingets EF-specialudvalg for Industri- og Regionalpolitik. Samtidig udsender By- og Boligministeriet et forhåndstilsagn til den udvalgte kommune/bydel.

I begyndelsen af juni måned offentliggør erhvervsministeren og by- og boligministeren forslag til dansk URBAN-område.

Såfremt Bispebjerg Syd udpeges, som det danske bud på et URBAN-område, vil der blive nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra ministerier og kommunen, som skal udarbejde et egentligt URBAN-program til Europakommissionen, herunder en endelig finansieringsplan. Det endelige forslag til et dansk URBAN-program sendes til kommissionen i slutningen af oktober måned.

Programmet forventes at kunne igangsættes omkring 1. februar 2001.

I kommunens ansøgning til ministerierne vil det blive anbefalet, at såfremt Bispebjerg Syd udpeges til dansk URBAN-område bør der igangsættes en proces, hvor borgere, lokale foreninger, kommunen m.fl. drøfter idéer m.v. til gennemførelsen af et URBAN-program i området. Denne folkelige proces skal løbe parallelt med udformningen af et egentligt dansk URBAN-program og resultaterne bør indarbejdes i den endelige programformulering og finansieringsplan.

Krav til programmets indhold

Ved vurderingen af ansøgningen vil der fra ministerielt hold blive lagt vægt på, at der fremlægges en helhedsorienteret og bæredygtig handlingsplan, der indeholder målsætninger om:

  1. at afhjælpe problemer i byområder i relation til social udstødelse, arbejdsløshed, bykrimininalitet, problemer med integration
  2. at fremme miljøforholdene i det pågældende byområde. Eksempelvis byøkologiske tiltag (Agenda 21), støjbekæmpelse, transportminimering og byomdannelse

De eksempler på instrumenter, som ministerierne har angivet er;

  • partnerskaber mellem det offentlige og det private
  • nye former for byforvaltning, der inddrager borgere og brugere i den bypolitiske beslutningsproces

Skitse til programforslag

På baggrund af ovenstående krav fra de danske ministerier, EU´s retningslinier for programmet og en vurdering af Bispebjerg Syds problemer og potentialer, foreslås følgende overordnet vision:

Vision

I Bispebjerg Syd igangsættes en udvikling, hvor der opbygges partnerskaber, der på sigt kan medvirke til at bryde den sociale og økonomiske udstødning blandt bydelens borgere. Partnerskaberne skal bygges på gensidig ansvarlighed og respekt for forskelligheder på tværs af kulturer, ressourcer og behov.

Udviklingen skal fremmes ved, at Bispebjerg Syd omdannes til et mere attraktivt byområde med gode udfoldelsesmuligheder, der kan tiltrække og fastholde menneskelige, sociale og økonomiske ressourcer.

Målsætninger

Det foreslås, at visionen i programperioden realiseres ved at opfylde nedenstående målsætninger om, at:

  • Bydelens borgere, erhvervsliv og foreninger deltager aktivt og ansvarligt i udvikling og gennemførelse af programmet, og bydelen bliver kendt for at være et sted, hvor forskelligheder opleves som en positiv ressource
  • Bydelens borgere integreres på det lokale arbejdsmarked, nye virksomheder etableres og efterspørger den lokale arbejdskraft
  • Bydelens udbud af kulturelle faciliteter øges og bidrager til dannelse af lokale fællesskaber
  • Bydelen omdannes til et mere attraktivt sted at leve, bo og drive erhverv med respekt for miljøet

I udviklingen og gennemførelsen af nedenstående idéer foreslås det, at der særligt sættes fokus på levevilkår for bydelens unge og integration af bydelens etniske minoriteter.

Det foreslås endvidere, at den gennemgående URBAN-strategi i Bispebjerg Syd skal være at udvikle og indarbejde nye demokratiformer, der bygger på:

  • Mobilisering og ansvarliggørelse af lokale ressourcer ved at bydelens beboere, erhvervsliv og foreninger m.fl. gives direkte indflydelse og kompetence i forhold til udviklingen af deres hverdag og kvarter
  • Etablering af partnerskaber mellem beboere, erhvervsliv og kommunen både på bydelsniveau og i forhold til udvikling og gennemførelse af konkrete del-projekter, der kan bære en positiv udvikling videre på sigt

Målet er, at denne strategi kan bidrage til, at URBAN-programmet får grobund i de lokale ressourcer og ligeledes kan forankres lokalt. Hermed har en positiv udvikling større sandsynlighed for at blive selvbærende efter programmets afslutning.

Det foreslås, at URBAN-indsatsen fokuserer på følgende 5 temaer:

1. Lokaldemokrati og partnerskaber

Idéskitse:

  • Der nedsættes en URBAN-styregruppe, med lokale repræsentanter og repræsentanter fra kommunen, som inden for rammer udstukket af Økonomiudvalget får til ansvar at udvikle og gennemføre programmet
  • Under styregruppen nedsættes en række lokalt forankrede projektgrupper, der får til opgave at gennemføre de enkelte initiativer
  • I relation til styregruppen etableres en bredt sammensat følgegruppe – Bispebjerg Byforum – hvor bydelens interessegrupper og institutioner er repræsenteret
  • Under styregruppen etableres et URBAN-sekretariat i Kvartercenter Nordvest bestående af en fast stab, der blandt andet skal varetage koordineringen i forhold til kommunen. Endvidere vil der blive eksperimenteret med ad hoc at udstationere fagfolk fra kommunes forvaltninger som fødselshjælpere i forhold til igangsættelse m.v. af projekter
  • I URBAN-sekretariatet ansættes en "brobygger". Brobyggerens opgave bliver at få de etniske minoriteter i bydelen til at deltage i URBAN-projektgrupperne m.v.
  • I Kvartercenter Nordvest etableres endvidere et lokalt Agenda 21 center. Centret skal sikre borgerinddragelsen og gennemførelse af en række byøkologiske aktiviteter under URBAN. Endvidere skal centret i samarbejde med brobyggeren gennemføre et forsøgsarbejde med at formidle og motivere til miljørigtig adfærd blandt bydelens etniske minoriteter – både borgere og erhverv.

 

 

 

  1. Iværksættelse og beskæftigelse

Ideskitse:

  • Der etableres et lokalt Erhvervs- og Iværksættercenter i bydelen – gerne i nær tilknytning til Teknisk Skole. Centret skal både hjælpe iværksættere i gang, rådgive eksisterende virksomheder og søge at tiltrække nye virksomheder til bydelen ved at markedsføre bydelens erhvervsfordele
  • Der udvikles og gennemføres et tværgående samarbejdsprojekt Bispebjerg i Arbejde der har til formål at forenkle adgangen til diverse beskæftigelsesforanstaltninger og målrette informationen om aktivieringsmuligheder – både i forhold til ledige og virksomheder.
  • Som led i Bispebjerg i Arbejde etableres Bispebjerg Jobtjeneste som en ny, koordinerende og opsøgende beskæftigelsesenhed, der skal fungere som formidler og rådgiver mellem den ledige og virksomheden
  • Under Bispebjerg Jobtjeneste igangsættes projekt Mentor. Der indgås et lokalt partnerskab de lokale virksomheder, den ledige og kommunen om at bygge bro over overgangen fra sprogundervisning og aktivering til integration på arbejdsmarkedet. Projektet går blandt andet ud på, at en medarbejder på en virksomhed frikøbes til at bane vejen for og støtte ledige i praktik på arbejdspladsen
  • Der igangsættes en række forsøgsprojekter, der har til formål at hjælpe unge med at få opbygget en konstruktiv tilværelse og ruste bydelens unge til at tage en uddannelse og/eller komme i beskæftigelse

3. Kultur og Idræt

Idéskitse:

  • Som led i URBAN-indsatsen skal der arbejdes for at finde egnede lokaliteter – eksempelvis i en af bydelens tidligere fabriks- eller lagerbygning – og finansiering til etablering af et Center for Idræt og Kultur. Centret bør have en multietnisk og –social karakter og bred organisatorisk tilknytning, hvor byens borgere kan mødes på tværs af etnisk baggrund og social status. Centret skal især styrke tilbuddene til bydelens unge, og skal derfor integreres med etableringen af en lokal Ungdomsskole og/eller 10. klassecenter.
  • Endvidere etableres en Kulturcafé centralt i bydelen, der kan bruges som mødested for borgerne. Caféen bør placeres centralt i bydelen og vil endvidere kunne bruges til formidling af URBAN-aktiviteterne direkte til borgerne

4. Bymiljø

Idéskitse:

  • Der skal i samarbejde med borgere, erhvervsliv og foreninger udarbejdes et lokalt funderet arbejdsredskab i form af en trafik- og friarealplan, hvis gennemførelse kan øge bydelens konkurrenceevne, som en attraktiv bydel. Handlingsplanen skal beskrive tiltag inden for eksempelvis; etablering af grønne og rekreative ruter gennem bydelen, trafiksanering, bedre muligheder for gadeaktiviteter, begrønning af det fælles byrum og byøkologi

 

 

  • Ligeledes skal der udarbejdes en plan for omstilling af bydelens trafikale og handelsmæssige knudepunkt omkring Nørrebro Station, herunder de to hovedstrøg på Frederiksborgvej og Frederikssundsvej.
  • Forsøg med lokale affaldskampagner rettet mod etageejendomme og miljøtilsyn i private virksomheder – særligt med fokus på at nå beboere og erhvervsdrivende med anden etnisk baggrund
  • Flere af byområdets grunde er forurenet enten på grund af erhverv og/eller diffus forurening – blandt andet 18 børneinstitutioner og 2 legepladser. Der skal gennemføres en særlig indsats for at få gennemført en prioriteret oprensning af disse grunde.

5. Grønne Boligforbedringer

Idéskitse:

  • Udvikle og afprøve nye finansieringsmodeller i form af offentlige og private partnerskaber, hvor stat, kommune, ejer og lejere sammen finder bæredygtige økonomiske modeller
  • Demonstrationsmodeller, der kan motivere til lejlighedssammenlægninger således, at der børnefamilier kan fastholdes og tiltrækkes til bydelen
  • Forsøg med krav om byøkologiske løsninger ved tildeling af støtte for at sikre indarbejdelse af miljørigtige løsninger i byfornyelsesindsatsen i kombination med øget rådgivning og information
  • Det lokale Agenda 21 center skal rustes til at rådgive om byøkologiske løsninger ved at der ansættes en Byøkologisk konsulent i centret
  • Forsøg med øget beboerinvolvering, herunder inddragelsen af de etniske minoriteter

Bispebjerg Syd indgår i overvejelserne om mulige nye kvarterløftprojekter. Såfremt Bispebjerg Syd udpeges som kvarterløftområde, foreslås det, at de to indsatser kombineres, således at URBAN-programmets fokus på økonomisk og social genopretning suppleres med en indsats i forhold til boligforbedring og fysisk genopretning, som kvarterløftprogrammet giver mulighed for. Udpegningen af nye kvarterløft forventes afklaret i løbet af september 2000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EU stiller som krav, at der minimum anvendes 500 euro (ca. 3.750 kr.) pr. indbygger i programperioden. Programperioden løber over 6 år fra 2001 – 2006. Der bor 29.500 indbyggere hvilket indebærer et samlet budget på ca. 110 mio. kr.

Heraf bidrager EU med ca. 37 mio. kr. De resterende 73 mio. kr. skal finansieres med nationale midler. Der er ikke afsat særlige statslige midler til medfinansiering. De 73 mio. kr. skal således finansieres med kommunale og private midler og af eksisterende offentlige fonde og puljer.

I EU´s programformulering bliver der lagt vægt på, at der igangsættes initiativer med lokalforvaltning og lokaldemokrati. Mulighederne for at gennemføre en reel lokaldemokratisk proces er betinget af, at der er en stor indholdsmæssig og økonomisk rummelighed i projektet, der levner plads til en lokal debat om, hvad der skal igangsættes af initiativer, og hvordan midlerne skal prioriteres.

Det foreslås derfor, at budgettet for URBAN-programmet i Bispebjerg Syd tematiseres og dermed giver rum for en debat mellem lokalområdet og kommunen om, hvordan midlerne konkret skal anvendes inden for de udstukne rammer i nedenstående budget. Budgettet for gennemførelse af URBAN-programmet forudsættes fordelt således:

Temaopdelt budget inkl. EU-midler i mio. kr.

Tema

2001

2002

2003

2004

2005

2006

I alt

Lokaldemokrati og partnerskaber

2,0

3,0

3,0

3,0

3,0

3,0

17,0

Iværksætter og Beskæftigelse

2,0

5,0

4,0

4,0

3,0

2,0

20,0

Kultur og Idræt

0,5

6,0

3,0

3,0

2,5

2,0

17,0

Bymiljø

0,5

1,0

1,5

5,0

6,0

6,0

20,0

Grønne Boligforbedringer

0,5

1,0

3,0

5,5

13,0

13,0

36,0

I alt

5,5

16,0

14,5

20,5

27,5

26,0

110,0

De fire første temaer foreslås finansieret med 50% EU-midler og 50% kommunale midler. Temaet Grønne Boligforbedringer foreslås 100% nationalt finansieret af midler til boligforbedringer.

 

 

 

 

Det forslås endvidere, at der til den resterende kommunale medfinansiering afsættes en årlig pulje under Økonomiudvalget på i alt 37 mill. kr. fordelt over perioden 2001-2006:

Kommunal medfinansiering excl. Grønne Boligforbedringer i mio. kr.

År

2001

2002

2003

2004

2005

2006

I alt

Kommunal medfinansiering

2,5

7,5

5,75

7,5

7,25

6,5

37,0

 

BILAG VEDLAGT

Kort over afgrænsningen af Bispebjerg Syd

 

Kurt Bligaard Pedersen

/Paul Sax Møller

 

Til top