Mødedato: 25.04.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af aftale om forpligtende kommunalt samarbejde mellem Dragør og Københavns Kommuner

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende, at der indgås et samarbejde med Dragør Kommune inden for rammerne af det forpligtende kommunale samarbejde.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Københavns Kommune fra den 1. januar 2014 indgår et samarbejde med Dragør Kommune under forudsætning af Økonomi- og Indenrigsministeriets godkendelse inden for følgende områder:
  • Natur og miljø
  • Socialområdet - voksne med særlige behov
  • Beskæftigelse og integration
  1. at hovedaftalen godkendes og fremadrettet udgør rammerne for samarbejdet mellem Dragør Kommune og Københavns Kommune,
  2. at samarbejdsaftalerne godkendes og fremadrettet udgør rammerne for opgaveløsningen mellem Dragør Kommune og Københavns Kommune inden for hver enkelt af de i 1. at-punkt nævnte områder.

 (Stillet af Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

(Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning eftersendes)

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 26. januar 2012 et mandat til at indgå i forhandlinger med Dragør Kommune om et evt. samarbejde mellem Dragør og Københavns Kommuner. Folketinget har sidenhen behandlet og godkendt lovforslag om ændring af lov om forpligtende kommunalt samarbejde (L169) den 12. juni 2012. Lovændingen betyder, at det nu er muligt for Dragør Kommune at indgå et samarbejde med Københavns Kommune fremfor Tårnby Kommune, som Dragør Kommune i dag samarbejder med inden for rammerne af det forpligtende kommunale samarbejde. Endvidere åbner den nye lovgivning op for, at Dragør Kommune har mulighed for at hjemtage en række opgaver.

Løsning

Forhandlingerne mellem Dragør Kommune og Københavns Kommune er nu afsluttet, og der er opnået enighed om den aftale, som der i nærværende indstilling skal tages politisk stilling til. I den foreliggende aftale er der enighed om, at Dragør Kommune og Københavns Kommune fra 1. janaur 2014 samarbejder om opgaver inden for:

  • Natur og miljøområdet
  • Socialområdet - voksne med særlige behov
  • Beskæftigelse- og integrationsområdet

Aftalen om samarbejdet mellem Dragør Kommune og Københavns Kommune er delt i en hovedaftale med beskrvielse af de generelle forhold (kompetenceforhold, serviceniveau, økonomi, personale, IT, klager m.v.) samt tre samarbjedsaftaler vedrørende de enkelte opgaveområder (indhold, tilrettelægggelse, økonomi m.v.). I det følgende gennemgås hovedtrækkene i hovedaftalen og de enkelte samarbejdsaftaler. Selve aftalerne fremgår som bilag til indstillingen.

Hovedaftale
Omfang
Samarbejdet omfatter de opgaver som Tårnby Kommune, inden for rammerne af loven om det forpligtende kommunale samarbejde, i dag varetager for Dragør Kommune med undtagelse af de opgaver, som Dragør Kommune søger om dispentation til at hjemtage.

Kompetenceforhold
Dragør Kommune bevarer det politiske, økonomiske og juridiske ansvar for de opgaver, der udføres af Københavns Kommune.

Københavns Kommunes opgaveløsning på de forskellige områder omfatter hovedsagligt myndighedsdelen samt driften/udførelsen af nogle opgaver. Dette er nærmere fastsat i samarbejdsaftalerne. Da samarbejdet hviler på en pligtmæssig delegation må Dragør Kommune ikke varetage udøvelsen af de opgaver, der er delegeret til Københavns Kommune. Dvs. de medarbejdere, der udfører opgaverne skal være ansat i Københavns Kommune. Københavns Kommune skal således i henhold til loven overtage medarbejdere fra Dragør Kommune, som hidtil udelukkende eller helt overvejende har været beskæftiget med opgaver i Dragør Kommune.

Medarbejderne som Københavns Kommune skal overtage kommer fra Tårnby Kommune. Med opløsningen af samarbejdet mellem Tårnby og Dragør kommuner vil Dragør Kommune i første omgang få overført medarbejderne, som herefter skal overføres til Københavns Kommune. Københavns Kommune kan løse opgaverne med færre medarbejdere, end det antal Tårnby Kommune bruger i dag til at løse opgaverne. Ministeriet har i den forbindelse oplyst Dragør Kommune om, at Dragør Kommune ikke er forpligtet til at modtage flere medarbejdere fra Tårnby Kommune, end der er behov for til løsning af opgaverne fremover, hvorfor Københavns Kommune heller ikke får overført flere medarbejdere end behovet tilsiger. Københavns Kommune skal således maksimalt overtage 13,7 årsværk fra Dragør Kommune. Der vil blive indgået en separat aftale om overdragelse af medarbejdere.

I forbindelse med aftaleindgåelse om overtagelse af medarbejdere vil Københavns Kommune gå i dialog med Dragør Kommune for at sikre, at det er medarbejdere jf. lovens § 8 stk. 1, der udelukkende eller helt overvejende er beskæftiget med udøvelsen af opgaver på de pågældende områder og fagligt kompetente til at varetage opgaverne i Københavns Kommune, som overdrages til Københavns Kommune. Dragør Kommune og Københavns Kommune er endvidere enige om at have fokus på et godt forløb herom.

Budgettet til de foranstaltninger der iværksættes (anbringelser, aktiverings- og revalideringstilbud m.v.) samt budgettet til de ydelser der administreres (sygedagpenge, kontanthjælp m.v.) ligger fortsat hos Dragør Kommune. Budgetterne til de driftsopgaver som løses, ligger enten hos Dragør Kommune eller Københavns Kommune, afhængig af den lovgivningsmæssige afgræsning på det pågældende område.

Serviceniveau
De opgaver der udføres af Københavns Kommune som bemyndiget kommune, udføres ifølge loven inden for de rammer og på det serviceniveau som er fastlagt af Dragørs Kommunalbestyrelse. Grundlaget for budgettet er, at Dragør Kommune har valgt det samme serviceniveau og generelle kvalitetsmål for indsatser og opgaver, som er fastsat i Københavns Kommune. Budgettet tilpasses det til enhver tid gældende serviceniveau.

Såfremt Dragør Kommune vedtager en ændring af serviceniveauet, således Dragør Kommunes serviceniveau ikke længere er det samme som serviceniveauet fastsat i Københavns Kommune, og dette medfører en uhensigtsmæssig driftssituation i Københavns Kommune, vil de respektive forvaltninger i Københavns Kommune løbende vurdere om aftalen skal søges ændret.

Tilsyn og klage
Dragør Kommune har ret og pligt til at føre tilsyn med, hvorledes opgaverne varetages af Københavns Kommune. Ligeledes har Københavns Kommune pligt til at føre tilsyn med, hvordan kommunen løser opgaverne for Dragør Kommune.

Klager over afgørelser, der er truffet af Københavns Kommune, indbringes jf. loven for den myndighed, der er klageinstans i forhold til Dragør Kommunes afgørelser (tilsynsmyndigheden, naturklagenævn, det social nævn m.v. - eller eventuelt Dragør Kommunes kommunalbestyrelse, hvis der i loven eksplicit er fastsat klageadgang til kommunalbestyrelsen).

Forsikring og erstatning
Dragør Kommune er ansvarlig for, at der er tegnet de nødvendige forsikringer mod brand-, storm-, og vandskade, hærværk m.v. for de lokaler og bygninger, Københavns Kommune måtte benytte i Dragør i forbindelse med opgaveudførelsen.

Københavns Kommune er ansvarlig for indbo- og tyveriforsikring af det inventar, IT-udstyr m.v. samt ansvars og kaskoforsikring af køretøjer ved opgaveløsningen for Dragør. Københavns Kommune har desuden ansvaret for arbejdsskadeforsikring af de medarbejdere, der udfører opgaver for Dragør Kommune.

Løbende information og samarbejde 
Københavns Kommune informerer løbende Dragør Kommune om opgaveløsningen. Der orienteres særligt og uden ophold, såfremt opgaveløsningen påvirkes med konsekvenser for serviceniveau eller økonomi og ressourceforbrug.

Kommunerne er enige om løbende at bidrage konstruktivt til samarbejdet. I forbindelse hermed nedsættes på hvert af opgaveområderne et dialogforum bestående af administrative repræsentanter for Dragør Kommune og Københavns Kommune. Endvidere nedsættes der et overordnet dialogforum bestående af direktionen i Dragør Kommune og direktionen i Københavns Kommunes Økonomiforvaltning. Dette forum mødes hvert halve år eller efter behov.

Ikrafttræden, opløsning af samarbejdet og genforhandling af aftalerne
Hovedaftalen træder i kraft 1. januar 2014. Ønsker enten Dragør Kommune eller Københavns Kommune at udtræde af samarbejdet igen, skal det godkendes af Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvad enten det er for et enkelt delområde eller gældende for hele aftalen.

Skønnes det nødvendigt kan der ske årlig genforhandling af aftalerne på initiativ af en af parterne. Samarbejdsaftalerne kan løbende justeres administrativ i samarbejde mellem Dragør Kommune og Københavns Kommune, såfremt der opstår behov herfor.

Der foretages i august 2014 en samlet evaluering af hovedaftalen, samarbejdsaftalerne og omkostningskalkulationerne på hvert af områderne med henblik på gennemførelse af eventuelle justeringer på baggrund af erfaringerne det første halve år.

Natur og miljøområdet
På natur- og miljøområdet skal Københavns Kommune fremover varetage bl.a. myndighedsbehandlingen for Dragør Kommune inden for en række lovområder på natur og miljøområdet, give tilladelser til vandinvinding samt udføre en række tilsyn på natur og miljøområdet. I forbindelse med opgaveløsningen på området vil der maksimalt blive overdraget 3,1 årsværk fra Dragør Kommune.

Socialområdet - voksne med særlig behov
På socialområdet skal Københavns Kommune varetage myndighedsbehandlingen for Dragør Kommune, hvilket vil sige sagsbehandlingen på en række områder inden for området voksne med særlige behov. Desuden vil borgere fra Dragør Kommune kunne benytte tilbud om f.eks. kvindekrisecenter og misbrugsbehandling i København. Der vil maksimalt blive overdraget 1,8 årsværk fra Dragør Kommune på området.

Beskæftigelses- og integrationsområdet
På beskæftigelsesområdet indebærer aftalen, at Dragør Kommunes borgere benytter jobcenterne i Københavns Kommune. Indsatsen er afhængig af målgruppen, men er overordent at varetage en beskæftigelsesrettet indsats med fokus på at sikre den hurtigste vej ind eller tilbage på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. Der vil på området blive overdraget maksimalt 8,8 årsværk fra Dragør Kommune i forbindelse med opgavevaretagelsen.

På beskæftigelsesområdet er der en række snitflader, der skal afdækkes nærmere frem mod implementering af aftalen, herunder hvorvidt det er mest hensigtsmæssigt også at overdrage ydelsesudbetalingen fra Dragør Kommune og til Københavns Kommune for at sikre en mere ensartet service borgerne imellem.

Køb og salg af pladser
Udover samarbejdet på de oven for nævnte områder, vil Dragør Kommune sandsynligvis også fortsat benytte muligheden for at købe pladser i Københavns Kommune inden for specialundervisning for voksne og inden for socialområdet. Tilkøb af pladser i Københavns Kommune reguleres ikke af den i indstillingen omhandlende aftale, men reguleres i stedet af de regionale rammeaftaler (reglerne om de regionale rammeaftaler findes i servicelovens § 6 og bekendtgørelse nr. 36 af 23. januar 2006).

Økonomi

Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, idet Dragør Kommune i henhold til loven betaler Københavns Kommunes omkostninger ved udførelsen af opgaverne for Dragør Kommune, således at opgaveløsningen er udgiftsneutral for Københavns Kommune. Betalingsstrømmen vil blive indarbejdet i Budget 14.

Vederlaget omfatter alle direkte og indirekte omkostninger, der er forbundet med opgavevaretagelsen. Omkostninger er opgjort i antal årsværk beregnet ud fra hvert opgaveområde og hertil er der tillagt overhead. Overhead er beregnet ud fra den genrelle beregning af overhead, som Københavns Kommune normalt anvender, og som er godkendt af Økonomikredsen.

Herudover vil der være omkostninger forbundet med implementeringen af aftalen omhandlende udgifter til opkobling på Københavns Kommunes netværk, anskaffelse og fornyelse af IT-udstyr, software, licenser m.m. De respektive forvaltninger i Københavns Kommune er i samarbejde med Koncern Service i gang med at afklare disse udgifter. Et foreløbigt estimat på IT-udgifter fremgår af bilag 6. Da der på nuværende tidspunkt kun er tale om et estimat, er beløbet således heller ikke færdigforhandlet med Dragør Kommune. Der er dog enighed om principperne i IT-afregningen, hvilket betyder, at udgifterne til IT forbundet med implementering og drift af aftalen indregnes i Dragør Kommunes samlede vederlag til Københavns Kommune.

Det samlede vederlag for Københavns Kommunes udførelse af de forskellige opgaver (a conto beløb) er for alle opgaverne beregnet til 8,4 mio. kr. (2014 p/l) ekskl. udgifter til IT forbundet med implementeringen og drift af aftalen og ekskl. moms.

Tabel 1 økonomisk oversigt (2014 p/l).

Samarbejdsaftale

Område

Kr.

1

Natur og miljø

2.027.809

2

Socialområdet – voksne med særlige behov

1.021.099

3

Beskæftigelse og integration

5.308.802

I alt

8.357.710

Vederlaget på hvert af de respektive områder reguleres hvert år i henhold til pris- og lønreguleringen af Københavns Kommunes budget. Vederlaget kan ændres i kontraktperioden, hvis opgavernes omfang ændres, ekspemplevis på grund af lovændringer, ændringer i efterspørgsel eller ændringer i serviceniveau. Dragør Kommune kan til enhver tid på anmodning få indsigt i Københavns Kommunes beregninger af vederlaget.

Københavns Kommune kan ikke holdes økonomisk ansvarlig for eventuelle budgetoverskridelser på de udgiftsområder, hvor Københavns Kommunes opgaveløsning har afledte konsekvenser for Dragør Kommunes budget til selve foranstaltningerne og ydelserne på de forskellige opgaveområder. Dvs., at eventuelle økonomiske tab på grund af manglende overholdelse af lovgivningen i sager vedrørende Dragørs borgere vil blive afholdt af Dragør Kommune.

Såfremt at Københavns Kommunes opgaveløsning påvirkes med konsekvenser for Dragør Kommunes økonomi er det afgørende, at dette opfanges hurtigt. Københavns Kommune er i givet fald forpligtet til omgående og uden ophold at informere Dragør Kommune herom.

Udgifterne til selve de foranstaltninger, som iværksættes (anbringelser, aktiverings- og revalideringstilbud m.v.) betales af Dragør Kommune efter regning. Desuden ligger budgetterne til de kontante ydelser på beskæftigelsesområdet (sygedagpenge, kontanthjælp m.v.) fortsat hos Dragør Kommune.

Videre proces

Aftalen er betinget af en efterfølgende godkendelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Kommunalbestyrelsen i Dragør Kommune ansøger om godkendelse i Økonomi- og Indenrigsministeriet, med nærværende aftale som bilag til henvendelsen. Økonomi- og Indenrigsministeriet vil herefter gå i dialog med de respektive ressortministerier om ansøgningen og på baggrund heraf træffe en afgørelse.

Behandlingen i Økonomi- og Indenrigsministeriet vil begynde i maj måned 2013, hvorefter der kan forventes en afgørelse. Herefter skal der udarbejdes en aftale om overtagelse af medarbejdere fra Tårnby Kommune ligesom samarbejdsaftalerne udfoldes frem mod ikrafttræden. Der vil blive udarbejdet en plan for implementeringen. De vigtigste datoer fremgår i tabel 2.

Tabel 2 oversigt over de vigtigste datoer i den videre proces.

Dragør Kommune

April

Maj

Juni

Juli

Aug.

Sept.

Okt.

Nov.

Dec.

Jan.

Politisk godkendelse (DK 23/4, KK 25/4 ,TK 30/4)

      X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Økonomi- og Indenrigsministeriets afgørelse 

 

     X

      X

      X

      X

 

 

 

 

 

Aftale om overdragelse af x medarbejdere

 

 

 

       X

      X

 

 

 

 

 

Lovmæssig tidsfrist for medarbejder overtag. (1/8)

 

 

 

 

      X

 

 

 

 

 

Tilpasning af samarbejdsaftaler

 

 

 

 

 

       X

       X

       X

 

 

Implementering af aftalen

 

 

 

 

 

 

 

       X

       X

 

Ikrafttræden (1/1-2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       X

 

Såfremt at Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke fremkommer med en afgørelse inden september 2013, vil det ikke være muligt for Dragør og Københavns Kommuner at indgå et samarbejde med virkning fra 1. januar 2014. I forhold til hvornår afgørelsen herefter foreligger, vil der bliver taget ny stilling til, hvornår et eventuelt samarbejde kan etableres.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandler sagen på deres møde den 22. april 2013 og Borgerrepræsentationen behandler sagen på mødet den 23. april 2013.

 

Anette Laigaard                                        Pernille Andersen

 

Morten Binder                                           Claus Juhl

 

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune fra den 1. januar 2014 indgår et samarbejde med Dragør Kommune under forudsætning af Økonomi- og Indenrigsministeriets godkendelse inden for følgende områder:
  • Natur og miljø
  • Socialområdet - voksne med særlige behov
  • Beskæftigelse og integration

    2.    at hovedaftalen godkendes og fremadrettet udgør rammerne for samarbejdet mellem Dragør Kommune og Københavns Kommune,

    3.    at samarbejdsaftalerne godkendes og fremadrettet udgør rammerne for opgaveløsningen mellem Dragør Kommune og Københavns Kommune inden for hver enkelt af de i 1. at-punkt nævnte områder.

Socialudvalgets beslutning i mødet den 3. april 2013

Indstillingen blev godkendt ved dagsordenens begyndelse.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 15. april 2013

Indstillingen blev anbefalet.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. april 2013 

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.



Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
i mødet den 22. april 2013

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. april 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top