Mødedato: 25.03.2004, kl. 17:30

Endelig vedtagelse af lokalplan "Færgehavnsvej"

Endelig vedtagelse af lokalplan "Færgehavnsvej"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. marts 2004

 

 

BR 138/04

Endelig vedtagelse af lokalplan "Færgehavnsvej"

Endelig vedtagelse af lokalplan "Færgehavnsvej"

 

 

Indstilling om, at lokalplan "Færgehavnsvej" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen foreslåede ændring af § 7, stk. 4, om kanalbredden samt præcisering af § 7, stk. 9, om træplantning langs Sundkrogsgade.

                                                                 (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Færgehavnsvej" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen foreslåede ændring af § 7, stk. 4, om kanalbredden samt præcisering af § 7, stk. 9, om træplantning langs Sundkrogsgade.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 10. marts 2004

Anbefalet

 

 

 

 

 

 

RESUME

I forbindelse med den offentlige høring vedrørende forslaget til lokalplan er modtaget 4 henvendelser, heraf én fra en offentlig myndighed, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, samt fra Københavns Havn A/S, fra NNE A/S på vegne Ole Dufour A/S og fra Østerbro Lokalråd, Trafikudvalget.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Østerbro Lokalråd har ingen bemærkninger til forslaget.

Københavns Havn A/S foreslår lokalplanen ændret, således at vejadgang til området som hovedregel skal ske fra Sundkrogsgade, ligesom kanalens bredde foreslås begrænset til 12 m. Endvidere ønsker Havnen, at træplantning langs Sundkrogsgade skal ske mellem cykelsti og kørebane.

NNE A/S på vegne Ole Dufour A/S har bemærkninger til den fastlagte forureningsklasse og gør gældende, at den eksisterende virksomhed Baltikavej 14-16 skal kunne bibeholdes uændret.

Forvaltningen finder, at lokalplanbestemmelsen om vejadgang til området tilgodeser Havnens ønsker, men har intet at indvende mod, at kanalens bredde reduceres til 12 m, og lokalplanen foreslås ændret i overensstemmelse hermed. Bestemmelsen om træplantning langs Sundkrogsgade foreslås endvidere præciseret.

Efter forvaltningens vurdering vil den i lokalplanen foreskrevne anvendelse af området og forureningsklasse ikke give anledning til miljøproblemer i relation til ovennævnte virksomhed.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 27. november 2003 (BR 528/03) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 13. august 2003 om offentliggørelse af forslag til lokalplan "Færgehavnsvej". Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og forslaget til lokalplan er lagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor, Rådhuset, 1. sal, værelse 36, som bilag A.

 

Offentliggørelse

Forslaget har været i offentlig høring i perioden fra den 17. december 2003 til d en 17. februar 2004. Der er udsendt 53 foldere til ejere, lejere og brugere og 53 foldere til interessegrupper, foreninger og lignende. Forslaget blev annonceret den 17. december 2004 i Østerbro Avis.

Der har i høringsperioden været opstillet en plancheudstilling om planforslagets indhold. Udstillingen var placeret i foyeren i Østerbrohuset, Århusgade 103.

Tirsdag den 20. januar 2004 kl. 19.00 til 21.00 afholdtes et borgermøde om forslaget. De 3 fremmødte borgere blev orienteret af medarbejdere fra Plan & Arkitektur om forslagets indhold og om det foreliggende skitseprojekt, ligesom borgerne havde lejlighed til at stille spørgsmål til forslaget. I mødet deltog endvidere 2 borgerrepræsentanter samt 2 repræsentanter for Københavns Havn A/S. Der vedlægges som bilag 1 et referat af borgermødet. Som det fremgår af referatet, blev især følgende emner diskuteret:

·          Trafikforbindelse til Lyngbyvej

·          Den videre udbygning i Nordhavnen og tidshorisonten herfor

Herudover har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via internettet at søge oplysninger om forslaget til lokalplan på en særlig hjemmeside. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslaget. Der har ikke været indlæg på debatsiden. Endvidere indeholdt hjemmesiden mulighed for direkte at fremsende indsigelser via e-mail. Der er ikke modtaget e-mailhenvendelser i forbindelse med offentlighedsperioden.

I høringsperioden er modtaget i alt 4 henvendelser, som er fremlagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor (bilag B). Oversigt over de modtagne henvendelser er vedlagt som bilag 2. Sammendrag af de respektive henvendelsers indhold og forvaltningens bemærkninger hertil fremgår af nedenstående.

 

Henvendelser fra offentlige myndigheder

1)       Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

meddeler med skrivelse af 16. februar 2004 ikke at have bemærkninger til forslaget.

 

Henvendelser fra ejere, lejere, brugere mv.

2)       Københavns Havn A/S

kan som helhed gå ind for lokalplanforslaget, men foreslår dog enkelte ændringer heri. Således ønskes fastsat, at vejadgang som hovedregel må ske fra Sundkrogsgade og kun med særlig begrundelse fra Færgehavnsvej, idet Havnen ønsker, at området ned til Skudehavnen langs sydsiden af kanalen får vejadgang fra Sundkrogsgade, således at der i fremtiden kan skabes en sammenhængende bebyggelsesstruktur i dette område, ligesom en bro i forlængelse af Færgehavnsvej vil være relativt bekostelig.

Endvidere ønskes kanalens bredde begrænset til 12 m, som anses for tilstrækkelig, ligesom trærækken langs Sundkrogsgade ønskes flyttet ud fra grundgrænsen for at give plads til en kommende cykelsti.

Endelig gøres opmærksom på, at Havnen agter at genåbne sin indkørsel til terminalerne i Frihavnen fra Containervej, og at denne adgang fremover vil være eneste adgangsvej og derfor i brug døgnet rundt, ligesom adgangen forventes suppleret med banetrafik.

3)       NNE A/S på vegne Ole Dufour A/S, Baltikavej 16 – 18

forudsætter, at den fastlagte anvendelse og forureningsklasse svarer til områdetype 2 i henhold til Miljøministeriets vejledning nr. 5/1984: "Ekstern støj fra virksomheder". Selskabet gør endvidere opmærksom på, at strukturskitsen for en eventuel langsigtet byudvikling strider mod virksomhedens nuværende, lovlige placering, og selskabet forventer, også på længere sigt, at kunne fortsætte i passende afstand fra miljøfølsomme områder.

4)       Østerbro Lokalråd, Trafikudvalget

meddeler i skrivelse af 16. februar 2004 ikke at have indvendinger mod forslaget og finder det positivt, at der etableres et kanalsystem med promenade, som senere kan forbindes med det sti- og promenadesystem, som borgerne på Østerbro stærkt efterspørger.

 

Forvaltningens bemærkninger

Vedrørende Københavns Havns bemærkninger har forvaltningen ingen indvendinger mod, at vejadgang til området som hovedregel etableres fra Sundkrogsgade, herunder at området syd for kanalen ned mod Skudehavnen kun betjenes fra Sundkrogsgade. Forvaltningen finder imidlertid ikke, at den i lokalplanen foreslåede bestemmelse, der muliggør vejadgang såvel fra Sundkrogsgade som fra Færgehavnsvej vil hindre den af Havnen ønskede løsning.

Forvaltningen har ikke indvendinger mod, at kanalens bredde reduceres til 12 m, idet kanalen i denne bredde fortsat vil medvirke til at understrege områdets fremtidige strukturgivende træk. Det skal yderligere bemærkes, at de på det seneste lokalplanlagte kanalbredder på Sluseholmen i Sydhavnen er fastlagt til henholdsvis 12 og 16 m. På den baggrund foreslås lokalplanens § 7, stk. 4, derfor ændret i overensstemmelse hermed, jf. nedenstående afsnit Ændring af lokalplanen.

For så vidt angår etableringen af gadetræer lang s Sundkrogsgade bemærkes, at lokalplanen ikke er til hinder for, at disse placeres mellem cykelsti og kørebane, idet træplantningen er tænkt som en del af en kommende vejudvidelse. Det foreslås derfor, at lokalplanens § 7, stk. 9, præciseres i overensstemmelse hermed, jf. ligeledes afsnittet Ændring af lokalplanen.

Med hensyn til virksomheden Ole Dufour A/S, Baltikavej 16-18, bemærkes, at den i henvendelsen nævnte vejledning fra Miljøstyrelsen kun omfatter bestemmelser om støjforhold, fastsat som grænseværdier for udendørs støjbelastning fra virksomheder på forskellige dage og tidspunkter af døgnet, mens de i Kommuneplanen fastsatte forureningsklasser omfatter forhold som støj, emission og lugt m.v. og er defineret ved afstandskrav til forureningsfølsomme anvendelser. De to betegnelser er således ikke umiddelbart sammenlignelige. Med bestemmelsen om at lokalplanområdet må rumme virksomhed højst til og med forureningsklasse 3 med afstandskrav på 50 m til boliger og lignende, vil der ikke blive tale om forureningsfølsom anvendelse inden for lokalplanområdet.

En eventuel senere videregående byomdannelse vil til sin tid forudsætte en fornyet planlægning, i hvilken forbindelse også vurdering af de miljømæssige forhold vil indgå. Endvidere vil en kommende lokalplanlægning ikke hindre, at eksisterende lovlige bygninger og deres anvendelse kan fortsætte, uanset der i en lokalplan fastsættes andre bebyggelsesformer ved nybyggeri og ændrede anvendelser.

 

Økonomi

-

 

Miljøvurdering

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

Høring

-

 

Ændring af lokalplanen

Forvaltningen foreslår følgende ændringer i lokalplanen i forhold til det offentliggjorte forslag, jf. foranstående afsnit Forvaltningens bemærkninger:

·          I § 7, stk. 4, om anlæg af en kanal ændres "14 m" til "12 m"

·          I § 7, stk. 9, om træplantning ændres første sætning til følgende: "Langs Sundkrogsgade skal som led i en kommende vejudvidelse etableres gadetræer efter Bygge- og Teknikforvaltningens nærmere godkendelse."

Ændringerne skønnes ikke at være af en sådan karakter, at underretning i henhold til planlovens § 27, stk. 3, er påkrævet, da der alene er tale om mindre ændringer i lokalplanens bestemmelser.

 

 

BILAG VEDLAGT

1.             Referat fra borgermødet

2.             Oversigt over modtagne henvendelser

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.            Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og forslaget til lokalplan

B.            Kopi af de i bilag 3 nævnte henvendelser

 

 

Jens Ole Nielsen

 


Til top