Mødedato: 25.03.2004, kl. 17:30

Udtalelse til Økonomi- og Erhvervsstyrelsen vedrørende almene boliger

Udtalelse til Økonomi- og Erhvervsstyrelsen vedrørende almene boliger

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. marts 2004

 

 

BR 134/04

Udtalelse til Økonomi- og Erhvervsstyrelsen vedrørende almene boliger

Udtalelse til Økonomi- og Erhvervsstyrelsen vedrørende almene boliger

 

 

Indstilling om, at udkast til høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., (Forsøg med salg af almene boliger) fremsendes til Økonomi- og Erhvervsstyrelsen.

                                                                                       (Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen indstiller:

at det som bilag vedlagte forslag til brev sendes til Økonomi- og Erhvervsstyrelsen som høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., (Forsøg med salg af almene boliger)

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. marts 2004

Anbefalet.

C tog forbehold.

 

 

 

RESUME

Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., (Forsøg med salg af almene boliger) er den 4. februar 2004 sendt i høring. Høringssvar skulle fremsendes senest den 25. februar 2004. 

Økonomiforvaltningen har på baggrund af den korte høringsfrist fremsendt nærværende forslag til høringssvar med forbehold for Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens stillingtagen. 

Ifølge lovforslaget kan kommuner og almene boligorganisationer uafhængigt af hinanden ansøge staten om deltagelse i forsøg med salg af almene boliger. De enkelte afdelinger træffer herefter beslutning om, hvorvidt lejerne i afdelingen også kan benytte denne mulighed.

I forbindelse med boligorganisationens selvstændige deltagelse i forsøget foreslås det, at kommunen kan standse det samlede salg i kommunen, hvis salget overstiger 5 pct. af kommunens samlede bestand af almene familieboliger.

I særlig problemramte områder gives mulighed for, at kommuner, boligorganisationer og afdelinger i samarbejde kan beslutte, at ledige boliger udbydes til salg blandt alle interesserede. 

Det er et mål at frigøre midler til finansiering af nye almene boliger, idet nettoprovenuet ved salget skal indbetales til en særskilt fond under Landsbyggefonden. Fonden skal dække 40 pct. af den offentlige støtte til etablering af nye almene boliger, mens boligorganisationen kan anvende op til 10 pct. til f.eks. imødegåelse af tab, til vedligeholdelsesarbejder og miljøforbedring i de eksisterende afdelinger.

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget forventes nettoprovenuet at kunne dække den kommunale grundkapital og den statslige ydelsesstøtte til opførelse af ca. 30 almene familieboliger for hver 100 solgte boliger.

Forsøget gælder indtil år 2007, hvorefter det skal vurderes.  

Kommunens hovedsynspunkter i forslag til høringssvar tager udgangspunkt i kommunens høringssvar af 6. august 2003. 

I høringssvaret tilkendegiver kommunen:

·        at salg af almene boliger bør ske i enighed mellem kommune, almen boligorganisation og afdeling, og at kommunens bestemmende indflydelse ved salg skal fastholdes,

·        at salg af almene boliger vil afstedkomme et begrænset byggeri af nye almene boliger til erstatning for de solgte. Et salg vil således påføre kommunen øgede udgifter til byggeri af samm e antal boliger til erstatning for de solgte samt afledede udgifter til f.eks. anvisning og udgifter i forbindelse med salget, og

·        at salg af almene boliger vurderes at få en begrænset effekt i problemramte områder. I disse områder er der behov for en helhedsorienteret indsats f.eks.i form af kvarterløft.

 

SAGSBESKRIVELSE

Erhvervs- og Boligstyrelsen har ved henvendelse af 4. februar 2004 anmodet om eventuelle bemærkninger til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., (Forsøg med salg af almene boliger). Høringssvaret skulle fremsendes senest den 25. februar 2004.

Økonomiforvaltningen har på baggrund af den korte høringsfrist fremsendt nærværende forslag til høringssvar med forbehold for Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens stillingtagen. Resultatet heraf vil blive eftersendt til Erhvervs- og Boligstyrelsen.

Lovforslaget er bl.a. udarbejdet på baggrund af regeringens rapport: "Ejer, andelshaver eller lejer?", som Økonomiudvalget behandlede høringssvar for den 5. august 2003 (ØU 238/2003)  

Ifølge lovforslaget kan kommunen, boligorganisationen eller de to tilsammen anmode økonomi- og erhvervsministeren om at godkende forsøg med salg af almene familieboliger. De to tilsammen kan også ansøge om salg af ledige boliger i særlig problemramte områder. Forsøget gælder indtil år 2007, hvorefter det skal vurderes.

Boligorganisationen skal have accept fra kommunen ved ansøgning om salg af visse boligtyper, f.eks. handicapboliger, ældreboliger. Kommunen kan endvidere standse det samlede salg i kommunen, hvis der i alt er solgt mere end 5 % af de almene familieboliger, ibrugtaget den 1.01.05.

Afdelingsmødet beslutter efterfølgende, om der skal ske salg, dog kræves at boligerne i 15 år har været almene eller er opført med støtte.

De berørte ejendomme opdeles herefter i ejerlejligheder og der etableres en ejerforening.  Boligorganisationens bestyrelse handler herefter på afdelingens vegne på ejerforeningens generalforsamling. Evt. kommunale pålæg om udførelse af visse arbejder på ejendommen, må bestyrelsen søge iværksat i ejerforeningen.

Ministeren kan standse et salg, hvis salget i en afdeling kan medføre et væsentligt negativt nettoprovenu.

Afdelingen udarbejder: 1) vedtægter, 2) fastsætter fordelingstal, 3) meddeler lejerne boligernes værdi, 4) fastsætter overtagelsesdag og 5) en tilmeldingsperiode på 1 måned. Afdelingsmødet og kommunen skal godkende vedtægter og fordelingstal. Tvister herom afgøres af kommunen. 

Købsprisen er den kontante markedsprisen, som fastsættes af en af kommunen udpeget ejendomsmægler, der er valuar. Den første bolig i afdelingen vurderes af 2 ejendomsmæglere.

Lejeren kan berigtige en del af købsprisen ved optagelse af et rente- og afdragsfrit lån i Landsbyggefonden på 30 % af købsprisen. Dette lån indfries ved 1. ejerskifte.

Provenuet ved salget indbetales til Landsbyggefonden til provenufonden efter fradrag af:

-         godtgørelse til lejeren for forbedringer,

-         forholdsmæssig indfrielse af ejendommen pantegæld

-         udgifter ved salget, f.eks. udstykningsomkostninger, vurderingen, udgifter til energimærkning, energiplan mv.

-         afdelingens udgifter, f.eks. tilbagebetaling af beboerindskud, andel i opsamlet underskud, boligorganisationens administrationsudgifter ved salget

-         mm.

 

Provenuet tillægges

-         boligens forholdsmæssig andel af henlæggelsesmidler, herunder til indvendig vedligeholdelse,

-         lejerens erstatning for misligholdelse, samt

-         salgsindtægter.

Evt. underskud dækkes af Landsbyggefonden.

Provenufondens hovedformål er at anvende disse midler til etablering af nye almene familieboliger. Provenufonden skal dække 40 % af den offentlige støtte (statslig ydelsesstøtte og kommunal grundkapitallån) til etablering af nye almene boliger. De boligorganisationer, der indbetaler nettoprovenu, har ret til at anvende op til 10 % heraf til f.eks. imødegåelse af tab, vedligeholdelse, sammenlægninger af lejligheder og miljøforbedringer.

Evt. underskud i provenufonden dækkes via lån med statslig garanti.

Kommunen skal yde garanti i det omfang, at restgælden af indestående lån efter forholdsmæssig indfrielse ved salg overstiger 80 % af markedsværdien af boligafdelingens ejendom. Ministeren vil fastsætte regler for deponering og frigivelse for den forholdsmæssige indfrielse af den kommunale grundkapital.

Kommunen skal godkende afdelingens regnskab over salget.

Kommunen skal én gang årligt indberette statusoplysninger om salget til ministeriet.

Det er regeringens skøn, at nettoprovenuet pr. solgt lejlighed bliver ca. 130.000 kr. Da provenufonden også dækker 40 % af det kommunale grundkapitallån, vil det kommunale lån være dækket ved opførelse af ca. 30 nye almene boliger, når der er solgt 100 almene boliger.

Uanset at regeringen vurderer, at forsøget vil være en administrativ belastning for kommunerne, er der ikke kalkuleret med en økonomisk kompensation herfor.

Kommunens hovedsynspunkter i forslag til høringssvar tager udgangspunkt i kommunens høringssvar af 6. august 2003. 

I høringssvaret tilkendegiver kommunen:

·        at salg af almene boliger bør ske i enighed mellem kommune, almen boligorganisation og afdeling, og at kommunens bestemmende indflydelse ved salg skal fastholdes,

·        at salg af almene boliger vil afstedkomme et begrænset byggeri af nye almene boliger til erstatning for de solgte. Et salg vil således påføre kommunen øgede udgifter til byggeri af samme antal boliger til erstatning for de solgte samt afledede udgifter til f.eks. anvisning og udgifter i forbindelse med salget, og

·        at salg af almene boliger vurderes at få en begrænset effekt i problemramte områder. I disse områder er der behov for en helhedsorienteret indsats f.eks. i form af kvarterløft.

 

 

ØKONOMI

Øgede udgifter til administration m.v. såfremt ordningen anvendes i kommunen.

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

Bilag 1: Forslag til høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., (Forsøg med salg af almene boliger) 

 

 

Erik Jacobsen

/ Paul Sax Møller

 


Til top