Mødedato: 25.03.2004, kl. 17:30

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedrørende detailhandel

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedrørende detailhandel

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. marts 2004

 

 

BR 135/04

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedrørende detailhandel

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedrørende detailhandel

 

 

Indstilling om, at forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder, samt at den foreslåede dialogstrategi i form af annoncering i samtlige lokalaviser og dagblade i København samt fremlæggelse af forslaget i Københavner Information og på samtlige biblioteker i kommunen samt etablering af en hjemmeside tiltrædes.

                                                                 (Økonomiudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler

 

at       forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på offentliggørelse

at       indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at       tiltræde den foreslåede dialogstrategi i form af annoncering i samtlige lokalaviser og dagblade i København samt fremlæggelse af forslaget i Københavner Information og på samtlige biblioteker i kommunen samt etablering af en hjemmeside

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. marts 2004

Anbefalet.

B, F og Ø tog forbehold.

 

 

 

RESUME

Det foreliggende forslag til kommuneplantillæg (bilag 1) er udarbejdet på baggrund af, at planloven blev ændret i juni 2002 og på baggrund af det forslag til regionplantillæg om detailhandel, der var i offentlig høring fra den 19. oktober til den 19. dece mber 2003.

 

Inden forslagets udarbejdelse er efter planlovens regler herom iværksat en forudgående høring med indkaldelse af ideer og synspunkter til planlægningen. Der er indkommet 6 henvendelser, som er kommenteret i bilaget bagest i indstillingen.

 

Ændringen af planloven giver bl.a. kommunerne en kompetence til selv at afgrænse de centrale byområder, inden for hvilke der kan planlægges for detailhandel, og selv at fastsætte det maksimale bruttoetageareal til butiksbyggeri i disse områder.

 

I hovedstadsregionen gælder dog, at Hovedstadens Udviklingsråd bl.a. fastsætter regionplanretningslinier om beliggenheden af de centrale byområder, forinden kommunerne selv kan fastlægge det nærmere indhold. Baggrunden er hovedstadsområdets specielle struktur med de sammenhængende byområder på tværs af kommunegrænser.

 

Efter opfordring fra flere kommuner vedtog Hovedstadens Udviklingsråd i september 2003 et forslag til tillæg til Regionplan 2001, der i overensstem­melse med planlovsændringerne giver kommunerne en udvidet kompetence til at planlægge for detailhandelen.

 

Borgerrepræsentationen vedtog den 15. januar 2004 et høringssvar, som er fremsendt til Hovedstadens Udviklingsråd. Regionplanforslaget imødekommer ikke på alle punkter Københavns Kommunes synspunkter/ønsker, men det er tilkendegivet i høringssvaret, at kommunen på visse punkter - bl.a. omkring udpegningen af centrale byområder og planlægningen for butikker med særlig pladskrævende varegrupper - ønsker nærmere forhandlinger om ændringer, inden regionplantillægget vedtages endeligt.

 

Forslaget til kommuneplantillæg er udarbejdet med udgangspunkt i regionplanforslaget, men med de ændringer indarbejdet, som Københavns Kommune fremsatte ønsker om i sit høringssvar.

 

Det vurderes på baggrund af kontakt til HUR's administration, at Københavns Kommunes ønsker omkring de centrale byområder og omkring korrektion af de fastlagte rammer for udvidelse af butiksarealerne i enkelte centre vil kunne imødekommes ved den endelige vedtagelse af regionplantillægget.

 

Miljøministeriet har den 19. december 2004 fremsat et veto mod regionplanforslaget omkring udlægning af centrale byområder og arealer til - samt særlige planlægningsmæssige begrundelser for - butikker over 1.500 m2, der forhandler særlig pladskrævende varer.

 

Det kan forventes, at forslaget til regionplantillæg som følge heraf kan undergå visse ændringer. Bl.a. forventes butikker med særlig pladskrævende varer behandlet under ét, ligesom det er tilfældet i forslaget til kommuneplantillæg.

 

Andre ændringer i regionplanforslagets rammer for store butikker med særlig pladskrævende varer vurderes som udgangspunkt ikke at få væsentlig betydning for de rammer, der er fastlagt i forslaget til kommuneplantillæg.

 

Det er fundet hensigtsmæssigt at søge kommuneplantillægget fremmet på nuværende tidspunkt og ikke afvente den endelige vedtagelse af regionplantillægget. Baggrunden er bl.a. ønsket om ændring af bestemmelserne for City (0-rammen) og forekommende ønsker om opførelse af byggeri, bl.a. til butikker med særlig pladskrævende varer. 

 

Ved planlovslovændringen skete også en udvidelse af gruppen af butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper, med bl.a. møbel- og køkkenbutikker samt selvstændige byggemarkeder og forhandlere af planter og havebrugsvarer.

 

Til brug for Københavns Kommunes planlægning af denne del af detailhandelen har Økonomiforvaltningen bedt Institut for Center Planlægning (ICP) om at foretage en analyse af denne type butikker, herunder en sammenligning mellem i København.

 

Rapporten af analysen viser bl.a., at København (og Frederiksberg) har væsentlig færre butiksarealer med pladskrævende varer pr. 100.000 indbyggere, og færre store kædebutikker med møbler samt byggemarkeder og tømmerhandlere end den øvrige hovedstadsregion.

 

Kommuneplantillæggets hovedindhold er:

·        City´s "0-ramme" erstattes af en udvidelsesramme på 20.000 m2 butiksareal, og centerområderne på Fisketorvet og i Ørestad City Center er udvidet med henblik på en eventuel senere planlægning for udvidelse af butiksfunktionerne.

·        I bydelscentrene er rammerne for udvidelse af butiksarealerne opjusteret, og der foretaget enkelte, mindre korrektioner af centerafgrænsningerne samt foreslået udvidelser af 5 bydelscentre

·        Lokalcentrene er udvidet i antal fra 41 til 60 med henblik på at styrke den bolignære dagligvareforsyning

·        Der er for at sikre bedre placeringsmuligheder sket en opjustering af områderne og indholdet af bestemmelser der regulerer etableringen af butikker med særlig pladskrævende varer

·        Det er præciseret, at rammerne for udvidelse af butiksarealer som hovedregel er eksklusive tomme butikslokaler samt tilladte butiksetableringer inden tidspunktet for tillæggets endelige vedtagelse

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrunden for kommuneplantillægget
Planlovsændringer

Folketinget ændrede i juni 2002 Planlovens bestemmelser om detailhandel med henblik på at kommunerne i højere grad skulle overtage kompetencen og ansvaret for at planlægge detailhandelsforsyning i kommunerne.

 

Den udvidede plankompetence indebærer, at kommunerne fremover selv fastlægger:

·    den nærmere afgrænsning af de centerområder der er udpeget i den regionale detailhandelsstruktur

·    hvor meget butiksarealerne kan udvides i de centrale byområder til detailhandel

·    butiksstørrelser op til 3.000 m² for dagligvarebutikker og 1.500 m² for udvalgsvarebutikker

·    rammer for butikker uden for de i regionplanen udpegede centerområder når butiksarealet i de enkelte områder ikke overstiger 3.000 m² bruttoetageareal.

·    rammer for butikker med op til 1.500 m² der alene forhandler særlig pladskrævende varegrupper og som ikke kan indpasses i de centrale områder af en by eller bydel

 

I forbindelse med lovændringen blev gruppen af butikker med særligt pladskrævende varegrupper endvidere udvidet med bl.a. møbel- og køkkenbutikker samt selvstændige byggemarkeder og forhandlere af planter og havebrugsvarer.

 

Kommunerne kan overtage den udvidede plankompetence ved gennemførelse af en samlet detailhandelsplanlægning, når der er fastlagt en regional detailhandelsstruktur efter de nye bestemmelser.

 

Dette er baggrunden for, at bl.a. Københavns Kommune i efteråret 2002 bad Hovedstadens Udviklingsråd om at udarbejde et tillæg til regionplan 2001 på detailhandelsområdet.

 

Forslag til regionplantillæg om detailhandel i Hovedstadsregionen

I februar 2003 besluttede HUR at udarbejde et forslag til regionplantillæg om detailhandel og indkaldte i marts og april 2003 forslag og idéer til planlægningen. På rådets møde d en 26. september 2003 blev det besluttet, at udsende et forslag i offentlig høring. Denne høring fandt sted i perioden fra den 19. oktober til den 19. december 2003.

 

Københavns Kommunes kommentarer til forslaget er sammenfattet i det forslag til besvarelse af høringen, som Borgerrepræsentationen vedtog den 15. januar 2004 (BR 09/04).

 

I svaret er foreslået flere ændringer, bl.a. at bydelscentrene i Husum og Brønshøj udpeges som ét sammenhængende "centralt byområde". Endvidere er nævnt, at der kan blive behov for at drøfte mindre korrektioner omkring de udpegede lokalcentre med HUR, inden regionplantillægget vedtages endeligt. Endelig er påpeget forskellige forhold omkring specielt de butikker, der forhandler særlig pladskrævende varer, herunder om butikker med tæpper og hårde hvidevarer i denne kategori af butikker.

 

Forslaget til kommuneplantillæg er udarbejdet med udgangspunkt i regionplanforslaget, men med de ændringer indarbejdet, som Københavns Kommune fremsatte ønsker om i sit høringssvar.

 

Det vurderes på baggrund af kontakt til HUR's administration, at Københavns Kommunes ønsker omkring de centrale byområder og omkring korrektion af de fastlagte rammer for udvidelse af butiksarealerne i enkelte centre vil kunne imødekommes ved den endelige vedtagelse af regionplantillægget.

 

Miljøministeriet har den 19. december 2004 fremsat et veto mod regionplanforslaget omkring udlægning af centrale byområder og arealer til - samt særlige planlægningsmæssige begrundelser for - butikker over 1.500 m2, der forhandler særlig pladskrævende varer.

 

Det kan forventes, at forslaget til regionplantillæg som følge heraf kan undergå visse ændringer. Bl.a. forventes butikker med særlig pladskrævende varer behandlet under ét, ligesom det er tilfældet i forslaget til kommuneplantillæg.

 

Andre ændringer i regionplanforslagets rammer for store butikker med særlig pladskrævende varer vurderes som udgangspunkt ikke at få væsentlig betydning for de rammer, der er fastlagt i forslaget til kommuneplantillæg.

 

Det er fundet hensigtsmæssigt at søge kommuneplantillægget fremmet på nuværende tidspunkt og ikke afvente den endelige vedtagelse af regionplantillægget. Baggrunden er bl.a. ønsket om ændring af bestemmelserne for City (0-rammen) og forekommende ønsker om opførelse af byggeri, bl.a. til butikker med særlig pladskrævende varer. 

 

ICP-analyse om butikker med særlig pladskrævende varer

Indtil juni 2002 omfattede denne særlige gruppe tømmerhandlere, og byggemarkeder der udgør en integreret del af en tømmerhandel, forhandlere af biler, campingvogne, landbrugsmaskiner, trailere og lystbåde. Gruppen blev som nævnt udvidet ved planlovsændringen i 2002, hvilket indebærer, at butikker med særlig pladskrævende varer får en noget større tyngde i detailhandelsplanlægningen.

 

Københavns Kommune har derfor bedt Institut for Center Planlægning om

at udarbejde en analyse af butikker med særlig pladskrævende varer, herunder en sammenligning af butiksforsyningen i København og i den øvrige region samt en vurdering af udviklingstendenserne i denne del af detailhandelen.

 

Det fremgår af rapporten:

·        at hovedparten af møbel- og køkkenbutikkerne er placeret i City og i bydelscentrene, og at langt de fleste er relativt små

·        at byggemarkeder og tømmerhandlere er lokaliseret spredt, og at de fleste er relativt små.

·        at bilforhandlerne ligger uden for centerområderne, og at der er mindre koncentrationer i erhvervsområderne til butikker med særlig pladskrævende varer i Valby og på Ydre Nørrebro

·        at Centralkommunerne har væsentlig færre butiksarealer i butikker med særlig pladskrævende varer pr. 100.000 indbyggere end den øvrige region – når der ses bort fra køkkenbutikker.

·        at Centralkommunerne har færre kædebutikker med møbler samt byggevarer og tømmer end den øvrige region.

 

Forskel i butiksforsyningen kan for bilforhandlere, byggemarkeder og tømmerhandlere formentlig i nogen grad tilskrives en mindre efterspørgsel på grund af de færre biler og de mange udlejningslejligheder i centralkom­munerne. Men forskellen afspejler formentlig også vanskeligheder med at finde egnede placeringer til større moderne butikker.

 

I den øvrige region er der etableret flere kædebutikker i disse brancher i de seneste år, og der er også tegn på, at nogle kæder ønsker at etablere sig i København.

 

På denne baggrund er placeringsmulighederne søgt udvidet i forslaget til kommuneplantillæg - både i de vigtigste centerområder og i de særligt udpegede områder til disse butikker.

 

Forudgående høring vedrørende kommuneplantillæg om detailhandel

På grundlag af regionplanforslaget indkaldte Økonomiforvaltningen forslag og idéer til en revision af kommuneplanens detailhandelsbestemmelser med annonce i dagspressen og på kommunens hjemmeside.

 

I høringsfasen til den 12. november er der modtaget 6 høringssvar. Høringssvarene er vurderet i det optrykte bilag - "Indkomne henvendelser i forbindelse med den forudgående høring om kommuneplantillæg for detailhandel i Københavns Kommune".

 

Foruden de skriftlige indlæg, der er afgivet, har forskellige supermarkedskæder anmodet om uformelle drøftelser med forvaltningen, bl.a. om mulige placeringsmuligheder.

 

Kommunen er endvidere efter anmodning - ved at forberede udarbejdelse af lokalplan for en 20.000 m² stor bebyggelse til forskellige butikker med særlig pladskrævende butikker i det trafikalt velbeliggende område til sådanne butikker ved Torveporten i Valby.

 

Forslagets ændringer i forhold til Kommuneplan 2001

Forslaget ændrer det eksisterende plangrundlag på - i hovedtræk - følgende punkter:

·        City er tildelt en ramme for udvidelse af butiksarealer på 20.000 m2 ,der giver større fleksibilitet - end den gældende "0-ramme" - ved den løbende fornyelse og omdannelse af butikslivet. Endvidere er centerområdet udvidet med et mindre areal ved Borgergade

·        Fisketorvets og Ørestad City Centers´s centerområder er udvidet med henblik på en eventuel senere planlægning for udvidelse af butiksfunktionerne med butikker med særlig pladskrævende varer

·        I bydelscentrene er rammerne for udvidelse af butiksarealerne opjusteret for at sikre større rummelighed til fornyelse og udvidelse af butikslivet. Der er endvidere foretaget mindre korrektioner af centerafgrænsningerne samt foreslået udvidelser af centrene omkring:

1.      Nørrebrogade med det tidligere lokalcenter "Jagtvej Øst" samt med arealer ved Esromgade og Borgmestervangen

2.      Vesterbrogade med det tidligere lokalcenter på Hovedbanegården og den første del af Enghavevej med lokalcentret omkring Matthæusgade

3.      Frederikssundsvej, hvor Brønshøj og Husum bydelscentre samt Bellahøj lokalcenter nu er sammenlagt til ét bydelscenter

4.      Frederikssundsvej/Lygten med arealer langs Søndre Fasanvej – inkl. hvælvingerne under Højbanen og et mindre areal ved Tomsgårdsvej

5.      Amagerbrogade med inddragelse af lokalcentret i Holmbladsgade

·        Lokalcentrene er udvidet i antal fra 41 til 60 med henblik på at styrke den bolignære dagligvareforsyning. 24 centre har eller kan få et butiksareal på mere end 3.000 m2, mens butiksarealet i de 36 øvrige centre er fastlagt til 2-3.000 m2.

·        Det er præciseret, at de fastlagte rammer om udvidelse af butiksarealerne er eksklusive tomme butikslokaler samt tilladte butiksetableringer inden tidspunktet for tillæggets endelige vedtagelse

 

Særlig hvad angår butikker med særlig pladskrævende varer bemærkes, at kategorien som nævnt er udvidet med møbel- og køkkenbutikker samt selvstændige byggemarkeder og forhandlere af planter og havebrugsvarer.

 

Da planlovens bestemmelser ikke er udtømmende, vurderer Økonomiforvaltningen - på linie med regionplanforslaget - at også tæppebutikker falder ind under kategorien.

 

Køkken-, tæppe-, og møbelbutikker vil i de fleste tilfælde kunne placeres i de udpegede centerområder, og her understøtte den øvrige udvalgsvarehandel. I forslaget til kommuneplantillæg er derfor åbnet mulighed for at etablere op til 3.000 m² store butikker med særligt pladskrævende varer i City og i flere af bydelscentrene.

 

Bilforhandlere, byggemarkeder og forhandlere af planter og havebrugsvarer er oftest placeret uden for disse. Der er derfor ligesom i Kommuneplan 2001 udpeget erhvervsområder til butikker med særlig pladskrævende varer, herunder et nyt område ved Slotsherrensvej i Vanløse og ved Vatnavej i Sundbyvester. Området ved Tomsgårdsvej er udgået, da mulighederne for indpasning af butikker ikke skønnes tilfredsstillende. Området ved Gammel Køge Landevej er udvidet, og ved Strandlodsvej er det flyttet mod syd, hvor der bl.a. findes en større og en stor møbelbutik.

 

I disse områder er der som noget nyt i de enkelte områder fastlagt et maksimalt butiksareal i de enkelte områder og muligheder for at etablere et nærmere antal butikker med særlig pladskrævende varer med op til 3.000 og 5.000 m² butiksareal, herunder også butikker med køkkenelementer, tæpper og møbler. Sidstnævnte – som ikke er i overensstemmelse med forslaget til regionplantillæg – er et af de spørgsmål som Økonomiforvaltningen ønsker forhandlet med HUR inden den endelige vedtagelse af regionplantillægget om detailhandel.

 

Opmærksomheden henledes som nævnt på, at forslaget er udformet med udgangspunkt i HUR's forslag til regionplantillæg, men at de ønsker, som kommunen har til indholdet af regionplanforslaget tillige er indarbejdet.

 

Afhængig af resultatet af forhandlinger mellem HUR og Miljøministeriet kan der altså ske ændringer af regionplanforslaget, der også får konsekvenser for her­omhandlede kommuneplantillæg.

 

Forslaget til kommuneplantillæg med tilhørende redegørelse og rammer er optrykt som bilag 1 til indstillingen.

 

HØRING

Der er ikke foretaget en formel høring af andre forvaltninger, men Bygge- og Teknikforvaltningen har medvirket ved udarbejdelsen af forslaget.

 

MILJØVURDERING

Med de forbedrede muligheder for at placere butikker, herunder dagligvarebutikker forventes forslaget - i overensstemmelse med forudsætningerne i planloven - at betyde, at københavnerne i større grad vil handle de daglige varer lokalt med deraf følgende mindre transportarbejde.

Forslaget skønnes i øvrigt ikke at få andre miljømæssige konsekvenser.

 

Dialogstrategi

Forslaget til kommuneplantillæg foreslås offentliggjort efter planlovens regler om tilvejebringelse af kommuneplantillæg med annoncering i samtlige lokalaviser og dagblade i København. Materialet foreslås endvidere fremlagt i Københavner Information og på samtlige biblioteker. Endvidere etableres mulighed for at se og kommentere materialet på kommunens hjemmeside.

Der foreslås ikke afholdt dialogmøde på grund af forslagets meget specielle karakter.

 

 

BILAG

Forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 indeholdende retningslinier, redegørelse og rammer for detailhandelen.

 

 

Bilag fremlagt til eftersyn i Borgerrepræsentationens Sekretariat:

1.      ICP's rapport om butikker med særlig pladskrævende varer

2.      De indkomne henvendelser til den forudgående høring

3.      Det af Borgerrepræsentationen vedtagne høringssvar over forslag til tillæg til Regionplan 2001 om detailhandel

 

 

 

Erik Jacobsen

                                                  /Paul Sax Møller        

 


Til top