Mødedato: 24.11.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af ophævelse af Reguleringsplan Nyhavn Havnebrandstation af 19. september 1946, Indre By

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til ophævelse af Reguleringsplan Nyhavn Havnebrandstation af 19. september 1946. Forvaltningen vurderer, at reguleringsplanen er utidssvarende og forhindrer udnyttelse i overensstemmelse med Kommuneplan 2015.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at ophævelse af Reguleringsplan Nyhavn Havnebrandstation af 19. september 1946 godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Forvaltningen er i forbindelse med en byggesag blevet opmærksom på en reguleringsplan fra 1946, der gælder for området Toldbodgade, Nyhavn, Kvæsthusgade og Sankt Annæ Plads. Ifølge reguleringsplanen er området udlagt til kontor- og lagervirksomhed og et areal til offentlige formål med henblik på en havnebrandstation, som ikke er blevet realiseret. Reguleringsplanens anvendelsesområde er snæver i forhold til kommuneplanens ramme, og forvaltningen vurderer, at området ikke er egnet til at etablere offentlige formål eller lagervirksomhed. Ejere i området kan herudover ikke ændre anvendelsen af deres ejendomme til eksempelvis boliger eller serviceerhverv, selv om dette vil være i overensstemmelse med kommuneplanens gældende ramme for området. 

Forslaget om ophævelse af reguleringsplanen blev godkendt den 26. maj 2016 og har været i høring fra 14. juni 2016 til 13. september 2016. Forvaltningen har modtaget to henvendelser. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Formålet med at ophæve Reguleringsplan Nyhavn Havnebrandstation af 19. september 1946 er at give mulighed for, at ejendomme inden for området kan anvendes til boligformål og/eller serviceerhverv i overensstemmelse med Kommuneplan 2015.  

Hvis ophævelse af reguleringsplanen vedtages, er det kommuneplanens rammer og det gældende bygningsreglement, som vil regulere området, idet reguleringsplanen ophæves uden ny lokalplan for området.   

Høring

Modtagne henvendelser i høringsperioden
De to modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3 og 4. Hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor. 

Bemærkninger fra Indre By Lokaludvalg

Lokaludvalget udtrykker bekymring over, om der vil være tilstrækkeligt med parkeringspladser til eventuelle nye beboere, der vil flytte til området som følge af ophævelsen af reguleringsplanen. Lokaludvalget foreslår, at ophævelsen af reguleringsplanen kædes sammen med et krav om, at nye beboere ikke får adgang til beboerlicens.   

Forvaltningens bemærkninger

I forbindelse med en konkret byggesag vil parkeringskravet blive fastsat ud fra et konkret skøn på baggrund af kommuneplanens rammebestemmelser og bygningsreglementet. Ophævelsen af reguleringsplanen påvirker ikke, hvordan området er reguleret i forhold til parkeringszone og beboerlicens. Området er omfattet af beboerlicens-zone, og beboere i området kan således søge om beboerlicens efter gældende regler. 

Bemærkninger fra Nyhavnsgruppen

  1. Reguleringsplanen er utidssvarende og i sit indhold forældet. Der foreslås en bevarende lokalplan for området for at sikre områdets bevaringsværdige kvaliteter.
  2. Uenig i forslag fra Indre By Lokaludvalg om ikke at give beboerlicens til nye beboere. Nyhavnsgruppen kan dog støtte op om forslaget, såfremt det kun kommer til at gælde for beboere på Sankt Annæ Plads.  
  3. Der bør være fokus på, at ulovligt opførte altaner ikke opføres.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Forvaltningen vurderer ikke, at der er behov for en bevarende lokalplan for hele området. Kommuneplanen udpeger området som et område med bebyggelser af særlig kvalitet og med et bevaringsværdigt helhedspræg. Det skærpede hensyn til områdets bevaringsværdier medfører, at selv mindre ændringer i bygningernes udtryk vil kunne udløse lokalplanpligt, hvilket vurderes konkret i de enkelte byggesager. Området rummer også en del fredede bygninger, som ikke kan ændres uden Slots- og Kulturstyrelsens godkendelse.
  2. Se forvaltningens bemærkninger til Indre By Lokaludvalgs høringssvar ovenfor.
  3. Forvaltningen er opmærksom på et konkret tilfælde med en ulovligt opført altan. Der foregår en lovliggørelsessag for at bringe det ulovlige forhold til ophør. Ophævelsen af reguleringsplanen ændrer ikke på områdets altaners retlige status.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget ophævelsen af reguleringsplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen dette i henhold til reglerne i planloven.

 

 

Pernille Andersen

                                    /          Jakob Møller Nielsen

 

 

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende ophævelse af Reguleringsplan Nyhavn Havnebrandstation af 19. september 1946.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 31. oktober 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til  Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller til at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. november 2016

Indstillingen blev anbefalet overfor Borgerrepræsentationen uden afstemning. 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. november 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top