Mødedato: 24.08.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Københavns Kommunes medlemskab af Nordic Safe Cities

Se alle bilag
Der skal tages stilling til, om Københavns Kommune skal indtræde i bynetværket Nordic Safe Cities.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at Københavns Kommune indtræder i det nordiske bynetværk Nordic Safe Cities.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Nordic Safe Cities er et netværk af nordiske byer, som har til formål at fremme videndeling og samarbejde omkring forebyggelse af voldelig ekstremisme og radikalisering. Det er Nordisk Ministerråd, der står bag og finansierer driften af netværket. Medarbejdere fra Københavns Kommune har deltaget i flere af de arrangementer, som har været afholdt i regi af Nordic Safe Cities i løbet af det første år. I marts 2017 afholdt Nordic Safe Cities et stort arrangement på Københavns Rådhus, hvor overborgmesteren bl.a. bød velkommen.

Nordic Safe Cities anmoder nu om, at de byer, der har været engageret i netværket indtil nu, formelt tilslutter sig og bekræfter deres medlemskab. Medlemskabet er gratis, og kommunen er ikke forpligtiget til at deltage i et bestemt antal aktiviteter. Ved at bekræfte medlemskabet tilslutter København sig samtidig Nordic Safe Cities charter (bilag 1), der beskriver netværkets værdigrundlag.

Borgerrepræsentationen skal med denne indstilling træffe beslutning om Københavns Kommunes videre engagement i Nordic Safe Cities.

Løsning

Forebyggelse af voldelig ekstremisme er et yderst aktuelt emne – også for København, hvilket angrebene i februar 2015 viste med stor tydelighed. Derfor er der bl.a. blevet udarbejdet en strategi og handleplan for, hvordan der i Københavns Kommune arbejdes med at forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme. Denne blev vedtaget af Borgerrepræsentationen d. 22. juni 2016. Terrorsikring af byens rum er ligeledes en problemstilling, som i tiltagende grad er relevant i København, ikke mindst efter de seneste angreb med køretøjer flere steder i Europa.

Radikalisering og voldelig ekstremisme er grænseoverskridende fænomener, og det er derfor væsentligt at trække på internationale erfaringer for at håndtere de udfordringer, det afføder lokalt. De nordiske lande har historisk set et særligt fællesskab og ligner i mange henseender hinanden. Det danner et godt udgangspunkt for at hente inspiration og læring om at forebygge radikalisering og skabe trygge og inkluderende byer. 

Økonomiforvaltningen vurderer på den baggrund, at det er relevant at Københavns Kommune også fremadrettet engagerer sig i Nordic Safe Cities som en platform for videndeling, dialog og samarbejde på tværs af norden.

Charter

Ved at bekræfte medlemskabet af Nordic Safe Cities tilslutter København sig samtidig Nordic Safe Cities charter (bilag 1). I charteret beskrives det, at netværket arbejder for at skabe trygge, tolerante og sikre byer for alle borgere og for at forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme. Desuden beskrives betingelserne for medlemskabet af netværket, herunder at det er gratis, og at medlemmerne ikke er forpligtet til at deltage i et bestemt antal aktiviteter.

I 2016 har ca. 20 nordiske byer været involveret i de aktiviteter, der har været afholdt i regi af Nordic Safe Cities. Helsinki, Aalborg, Fredrikstad, Larvik, Kristiansand og Stavanger har indtil videre officielt bekræftet deres medlemskab af netværket og opbakning til charteret.

Sammenhæng til Strong Cities Network

Borgerrepræsentationen besluttede d. 22. september 2016, at Københavns Kommune skulle indtræde i det globale bynetværk Strong Cities Network. Nordic Safe Cities og Strong Cities Network er to forskellige by-netværk, som ledes af hhv. Nordisk Ministerråd og Institute for Strategic Dialogue. De to netværk er i løbende dialog med hinanden og udveksler erfaringer, ligesom de er repræsenteret ved hinandens arrangementer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender, at Københavns Kommune indtræder i Nordic Safe Cities, vil Økonomiforvaltningen informere netværkets sekretariat herom. Københavns Kommune vil herefter officielt være medlem af Nordic Safe Cities. Næste arrangement i netværket afholdes i Mjølnerparken d. 23.-24. august 2017 og omhandler ”Safe Urban Spaces”.

 

 

Peter Stensgaard Mørch               /Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at det godkendes, at Københavns Kommune indtræder i det nordiske bynetværk Nordic Safe Cities.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. august 2017

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top