Mødedato: 24.06.2021, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Medlemsforslag om hensyn til græspollenallergikere

Medlemsforslag

Det foreslås, 

1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen med inddragelse af de andre forvaltninger fremadrettet at arbejde ud et princip om at minimere fritvoksende græs på mindre kommunale arealer så som langs boldbaner og skoler, dele af parker, mindre forhaver til institutioner og plejehjem mv. ved i højere grad at så blomsterstriber. 

(Stillet af Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti)

Motivering

I 2017 estimerede Astma-Allergi Danmark (Astma-Allergi Danmark - Astma-Allergi Danmark), at 100.000 københavnere er ramt af pollenallergi, og mange af dem lider i perioden fra maj til helt ind i september af græspollenallergi. Tilmed er der en stigning i udbredelsen og dermed flere og flere borgere, der er lider af græspollenallergi. 

Græspollen er en af de helt store pollenplager, og allergien overfor græspollen viser sig ved symptomer som f.eks. at næsen klør, løber og stopper til, øjnene klør og er røde, der er hovedpine, det kan være svært at koncentrere sig, og trætheden kan virke helt uoverkommelig. Ifølge Astma-Allergi Danmark oplever hver anden allergiker faktisk, at allergi har en negativ indflydelse på deres arbejds- og privatliv. De henviser desuden til, at det har stor betydning for både helbred og livskvalitet for græspollenallergikere, at kommunerne holder græsset nede, fordi det mindsker mængden af græspollen i luften. 

Forslagsstillerne vil gerne appellere til, at Københavns Kommune i arbejdet med biodiversitet i højere grad også tager hensyn til de rigtig mange borgere, der lider af græspollenallergi ved såning af flere vilde blomster og mindre græs. Det vil være til glæde for både insekter og allergikerne. Samtidig ønsker partierne til budgettet for 2022, at der afsættes midler til såning af vilde blomster på de kommunale arealer, der i dag er udlagt til græsplæner, er asfalterede eller flisebelagte, og som ikke har et selvstændigt brugsformål. Der er tale om forskelligartede arealer som f.eks. græsstriber langs boldbaner og skoler, dele af parker, mindre forhaver til institutioner og plejehjem mv. som beskrevet i sagen “Såning af blomsterstriber på kommunens arealer” på møde i Teknik- og Miljøudvalget den 7. juni 2021.  

I dag er der allerede et hensyn til allergikere indarbejdet i kommunens træpolitik, idet der er fokus på at plante færre træer, der er stærkt allergene i kommunens parker og pladser samt arbejdes for, at der i lokalplaner og anlægsprojekter plantes færre træer, der er stærkt allergene.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. juni 2021

SF fremsatte følgende ændringsforslag om et nyt 2. at-punkt:

”At SUF pålægges at komme med en sundhedsfaglig vurdering af forslaget.”

 

Et forslag fra Socialdemokratiet om at udvalgshenvise forslaget til Teknik- og Miljøudvalget blev vedtaget uden afstemning.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

“Enhedslisten mener ikke, at den bedste vej til at undgå allergi blandt københavnere er at begrænse diversiteten i den flora, der vokser i byen. Vi mener, at massiv reduktion i vejtrafikkens luftforurening og konsekvent indsats for bedre udluftning af inde-miljøer er mere fornuftige og i længden også mere virksomme metoder til at mindske befolkningens allergiske reaktioner mod naturlig forekomst af græspollen.”

Til top