Mødedato: 24.06.2021, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Indstilling om at fjerne skiltet ved Peter von Scholtens gravmonument på Assistens Kirkegård

Der er tale om et medlemsforslag, der blev behandlet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. juni 2021, hvor det blev indbragt for Borgerrepræsentationen efter Styrelseslovens § 11.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til den fremadrettede skiltning ved Peter von Scholtens grav.

Indstilling

Det foreslås,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at udarbejde en indstilling med forvaltningens anbefaling til den fremadrettede skiltning ved Peter von Scholtens grav baseret på den nuværende praksis for skiltning på kirkegårde samt dialog med Dansk Vestindisk Selskab.

(Stillet af Enhedslisten)

(Initiativretssag)

Motivering

Forbindelsen mellem København og Vestindien har været meget nær i perioden 1672-1917. Vi har to nye monumenter i byrummet langs Havneløbet, der markerer denne relation - Queen Mary og Freedom. Men vi har også et andet og ældre erindringssted på Assistens Kirkegaard: Peter von Scholtens gravsted.

På skiltet ved gravmonumentet står:

PETER VON SCHOLTEN / 1784 – 1854 / GENERALGUVERNØR OVER DANSK VESTINDIEN FRA 1827 TIL 1848 / ÆREFULDT BRAGTE HAN VED SIN PROKLAMERING DEN 3. JULI 1848 / SLAVERIET TIL OPHØR I VOR TROPEBESIDDELSE. / DEN 3. JULI 1973 BLEV DETTE GRAVKAPEL AF KØBENHAVNS MAGISTRAT / ERKLÆRET HISTORISK GRAV SOM MONUMENT OVER PETER VON SCHOLTEN / OG HANS HUMANITÆRE VIRKE I DANSK VESTINDIEN. / KAPELLET ER I 1973 RESTAURERET AF DANSK VESTINDISK SELSKAB / MED STØTTE FRA FONDEN TIL FÆDRELANDETS VEL.

En ensidig betoning af det “ærefulde” og “humanitære” ved von Scholtens langvarige embedsperiode som guvernør i Vestindien (1827-1848) er en nedtoning af hans rolle som håndhæver af den koloniale undertrykkelse, der under hans årtier i embedet muliggjorde en opretholdelse af det danske slaveri i Vestindien. Det er dermed ikke en version af historien, der yder anerkendelse af, at slavegørelse af medmennesker krænker universelle idealer. Det er ikke en version af historien, som ser og leder efter den slavegjorte befolknings rolle som aktører i deres egen befrielse fra det danske slaveri. Hvis en skiltning skal formidle et rummeligt Københavns historie, så må det gamle skilt fjernes og dermed ske en åbning for en ny formidling.

Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, som har optaget gavegiveren Fonden til Fædrelandets Vel i 1995, er underrettet om nedtagningen og har ingen indvendinger.

 

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2021

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at:

”at Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at udarbejde en indstilling med forvaltningens anbefaling til den fremadrettede skiltning ved Peter von Scholtens grav baseret på den nuværende praksis for skiltning på kirkegårde samt dialog med Dansk Vestindisk Selskab”.

 

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 7 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.

Imod stemte: C, O og V.

 

 

Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre benyttede sig af Initiativretten, jfr. Styrelsesloven § 11. Sagen indbringes derfor i sin helhed for Borgerrepræsentationen.

 

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Dansk Folkeparti kan ikke godtage at der forsøges at omskrive historien og må iøvrigt tage kraftig afstand fra forslaget med forkerte fakta omkring Von Scholten. Dansk Folkeparti synes det er væsentligt, at danskerne kender sin historie, men det opnås ikke ved at omskrive historien og fjerne statuer, mindesmærker m.m. som fortæller os om vort lands historie. Derfor stemmer DF imod Enhedslistens forslag.” 

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi skal ikke glemme eller slette historien, men derimod lære af den. Derfor skal vi ikke begynde at nedtage skilte ved historiske monumenter”-

 

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkepartiafgav følgende protokolbemærkning:

 

“Vi bemærker, at Dansk Vestindisk Selskab selv foreslår, at forvaltningen indgår i dialog med selskabet om mindepladen i stedet for blot at fjerne den, hvorfor vi stemmer for ændringsforslaget.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. juni 2021

Indstillingen blev godkendt med 40 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B, F, Å, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti

Imod stemte: V, C og O.

 

Dansk Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Dansk Folkeparti kan ikke godtage at der forsøges at omskrive historien og må i øvrigt tage kraftig afstand fra forslaget med forkerte fakta omkring Von Scholten. Dansk Folkeparti synes det er væsentligt, at danskerne kender sin historie, men det opnås ikke ved at omskrive historien og fjerne statuer, mindesmærker m.m. som fortæller os om vort lands historie. Derfor stemmer DF imod Enhedslistens forslag.”

 

Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi skal ikke glemme eller slette historien, men derimod lære af den. Derfor skal vi ikke begynde at nedtage skilte ved historiske monumenter”

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

“Vi bemærker, at Dansk Vestindisk Selskab selv foreslår, at forvaltningen indgår i dialog med selskabet om mindepladen i stedet for blot at fjerne den, hvorfor vi stemmer for forslaget.”

Til top