Mødedato: 24.06.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Medlemsforslag om at rette henvendelse til regeringen med opfordring til at suspendere ghettoloven

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger beskæftigelses- og integrationsborgmesteren at rette henvendelse til rådmænd og udvalgsformænd i byer, der risikerer at få boligområder på listen over hårde ghettoområder som en konsekvens af coronakrisen, med henblik på at afsende en fælles henvendelse til regeringen om at suspendere ghettolisten året ud, 
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger beskæftigelses- og integrationsborgmesteren, såfremt der ikke i de øvrige relevante byer er opbakning til initiativet i 1. at-punkt, at rette henvendelse til regeringen med ønske om at suspendere ghettolisten året ud grundet coronakrisen.

(Stillet af Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre)

Motivering

Coronakrisen har store konsekvenser for hele beskæftigelsesområdet. Siden krisen startede, har København fået 8.000 flere ledige i forhold til samme tid sidste år. En af de afledte effekter af den stigende ledighed er klassificeringen af Københavns udsatte boligområder på den såkaldte Ghettoliste.

En analyse foretaget af BL - Danmarks Almene boliger - viser, at København står til at få fire nye såkaldte hårde ghettoområder som følge af de ghettokriterier regeringen, SF og de borgerlige partier står bag. Det drejer sig helt konkret om Bispeparken i 2020, og Lundtoftegade, Aldersrogade og Hørgården i 2021.

En klassificering som hårde ghettoområder betyder, at Københavns Kommune skal lave udviklingsplaner for boligområderne, og beboerne risikerer at skulle flytte fra hus og hjem. En opgave vi i forvejen løfter for andre boligområder i byen som følge af den vedtagne lovgivning. 

Det rækker dog langt ud over rimelighedens grænser, når klassificeringen kommer som følge af en virus, der fjerner al mulig chance for kommunen og beboerne for at kunne rykke ind og hjælpe områdets beboere ind i uddannelse og beskæftigelse. Det må i sidste ende også være denne afgørende opgave, som kommunen skal løfte i lyset af ghettolovgivningens hensigt snarere end et ønske om at bede beboerne trække rødderne op fra deres respektive boliger gennem flere år. 

Regeringen har tidligere vist, at de var villige til at suspendere fra beskæftigelsesindsatsen i lyset af coronakrisen for bl.a. borgere på overførelsesindkomst som dagpenge og 225 timers-reglen samt aktiveringsindsatsen. 

I forlængelse heraf ønsker vi nu, at beskæftigelses- og integrationsborgmesteren retter henvendelse til regeringen for at oplyse om denne konkrete udfordring. Et initiativ, som borgmesteren selv har taget tidligere i forbindelse med krisen, sammen med de øvrige seks byer, hvilket har vist sig at give genlyd inde på Christiansborg.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. juni 2020

Et forslag fra SF om at henvise medlemsforslaget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, med inddragelse Teknik- og Miljøudvalget, blev forkastet med 32 stemmer imod 22. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, B, F og Niko Grünfeld (Løsgænger).

Imod stemte: A, Å, V, C og O.

 

Selve medlemsforslaget blev herefter forkastet med 32 stemmer imod 22. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å, B og Niko Grünfeld (Løsgænger).

Imod stemte: A, F, V, C og O.

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

“SF foreslår en udvalgshenvisning, så Beskæftigelses- og integrationsudvalget kan udarbejde en grundig henvendelse med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen i august. Det er ikke alle parametre i forhold til at komme på listen, der er påvirket af coronakrisen, og derfor giver det mening kun at bede ministeren om dispensation for de parametre, der bliver kraftigt påvirket af en sådan, nemlig indkomst- og ledighedskriterierne."

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokratiet har meget fokus på vores udsatte områder i København, og ifm. Covid-19 vil vi følge udviklingen ekstra tæt i disse områder, og øge fokus på indkomst og ledighed. Vi vil bede vores forvaltning om, at vi på det førstkommende udvalgsmøde efter sommerferien får en fuldstændig orientering om situationen i vores udsatte områder. Derefter kan vi på et oplyst grundlag træffe beslutning om hvilke foranstaltninger der evt. skal iværksættes.”

Til top