Mødedato: 24.06.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Medlemsforslag om at undersøge Doughnut-modellen

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde en indstilling til politisk behandling med en model for, hvordan Københavns Kommune kan bruge Doughnut-modellen som et overordnet styringsredskab til kommunens økonomi og udvikling. Indstillingen skal fremsættes til politisk behandling hurtigst muligt og senest inden udgangen af 2020.

(Stillet af Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti)                               

Motivering

Med inspiration fra Amsterdam ønsker forslagsstillerne, at Københavns Kommune undersøger Doughnut-modellen som styringsredskab i kommunen. I Amsterdam har man besluttet at implementere Doughnut-modellen for at få større indsigt i, hvordan byens økonomi fremover både kan sikre menneskers trivsel og velstand og samtidig ikke overskrider det miljømæssige råderum.

Doughnut-modellens grundidé er simpel: Vi skal indrette vores økonomi, så den fremmer menneskelig trivsel indenfor bæreevnen af de naturlige systemer, vi afhænger af. Doughnut-modellen opstiller 12 målestokke for menneskelig trivsel og 9 planetære grænser, som tilsammen giver et billede af, hvordan landet eller kommunen klarer sig på de forskellige områder. Modellen sammenkobler FNs 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling med de 9 Planetære grænser. Verdensmålene er besluttet af verdensledere fra hele det politiske spektrum, mens de 9 planetære grænser er udarbejdet af de fremmeste klimaforskere fra Stockholm Resilience Centre og Australia National University.

Til efteråret skal vi i København vedtage tredje og sidste klima-roadmap mod realiseringen af 2025 målsætningen og i den forbindelse også tage stilling til, hvordan vores målsætning kan se ud efter 2025. Der vil det være oplagt at bruge Doughnut-modellen til at tydeliggøre, hvilke parametre vi skal medtage i en ny klimaplan. Den nuværende klimaplan medtager f.eks. kun CO2-udledninger forbundet med transport og produktion inden for grænserne af København. Ved at følge logikken i Doughnut-modellen kan vi som politikere sikre os, at vi også kan overskue vores ansvar for udledninger forbundet med import og forbrug. Med dette afsæt kan vi medvirke til at skabe en helt nødvendig politisk ansvarlighed verden over. Vi vil bidrage til, at vi tilnærmelsesvis overholder Paris-aftalens målsætninger indenfor rammerne af Verdensmålene og dermed arbejder mere målrettet for at sikre et nogenlunde sikkert og stabilt klima. 

Det foreslås derfor, at Økonomiforvaltningen undersøger og præsenterer en model for, hvordan Københavns Kommune kan bruge Doughnut-modellen som styringsredsskab. Forvaltningen opfordres til at søge inspiration i Amsterdams arbejde med modellen og inddrage Kate Raworth og hendes arbejdsgruppe fra Oxford University, som står bag Doughnut-modellen.

Vælger vi at bruge Doughnut-modellen er det klart, at vi også skal afvikle andre dokumentationssystemer, som bruges i København, så vi ikke øger dokumentationskrav, men forbedrer dem.

 

For uddybet information om Doughnut Economics anbefales det at læse mere på Kate Raworths hjemmeside (www.kateraworth.com).

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. juni 2020

Medlemsforslaget blev vedtaget med 50 stemmer imod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V, O og Niko Grünfeld (løsgænger).

Imod stemte: C.

Til top