Mødedato: 24.03.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Opsamling på Københavns værtskab for EURO2020 i 2021

Se alle bilag

København var i sommeren 2021 medvært for EM i herrefodbold (EURO2020); en begivenhed, som på flere parametre satte nye standarder for dansk eventafvikling, og som både lokalt og internationalt anses som en stor succes. Københavnernes interesse i og opbakning til at samles i nye fællesskaber omkring EM-kampene var overvældende. Mere end 115.000 borgere besøgte de officielle EURO2020 fanzoner på Ofelia Plads og ved Øksnehallen, og i alle bydele var tilstrømningen til de mange lokalt arrangerede EM-aktiviteter stor, uanset om de fandt sted på det lokale bibliotek, fodboldbanen eller rundt omkring på pladser og i parker. Indstillingen giver indblik i udvalgte EM-nøgletal og vurderer eventen i forhold til de overordnede målsætninger, som lå til grund for Borgerrepræsentationens bevilling på i alt 18 mio. kr. Borgerrepræsentationen orienteres om Kultur- og Fritidsforvaltningens opsamling.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen tager Kultur- og Fritidsforvaltningens opsamling på Københavns værtskab for EURO2020 i 2021 til efterretning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen forelægges nøgletal for sommerens værtskab for EURO2020 i København samt en vurdering af eventen i forhold til de politisk godkendte målsætninger, som lå til grund for udmøntningen af kommunens bevilling. 

Løsning

EURO2020 blev, efter et års udskydelse på grund af Covid-19 pandemien, afholdt i 10 europæiske værtsbyer i perioden 11. juni – 11. juli 2021. Som projektejer var Dansk Boldspil-Union (DBU) ansvarlig for eventplanlægningen, hvortil Københavns Kommune bidrog med opgaveløsning, eksempelvis i forhold til byens infrastruktur, sidevents og lokalt forankrede fodboldaktiviteter. 

Covid-19 samt gældende restriktioner op til og under EURO2020 betød, at Københavns værtskab blev afviklet med begrænset kapacitet på stadion og ved alle aktiviteter - og stort set uden internationale turister i byrummet. Den planlagte effektmåling og brugerundersøgelse af eventoplevelsen i København blev på dette grundlag i forsommeren 2021 besluttet aflyst af Sport Event Danmark.

Kultur- og Fritidsforvaltningens opsamling baserer sig i stedet på en rapport udarbejdet af DBU på baggrund af materiale, data og kvalitative interviews med 20 centrale stakeholdere til EURO2020 (bilag 1) samt på data- og erfaringsopsamling på de mere end 80 borger- og foreningsrettede aktiveringsindsatser, som blev realiseret i samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen, DBU København og en lang række øvrige aktører (bilag 2).

Overordnet vurdering af Københavns værtskab for EURO2020 i 2021 

På baggrund af deltager- og publikumsopbakningen til de realiserede EM-aktiviteter, fodboldstemningen og konkrete tilbagemeldinger fra de mange samarbejdspartnere, som var konkret involveret i opgaveløsningen, er det Kultur- og Fritidsforvaltningens indtryk og vurdering, at Københavns værtskab for EURO2020 overordnet set lykkedes med:

  • at sætte nye standarder for eventafvikling i København, f.eks. ved tæt samarbejde med UEFA og DBU omkring konceptudvikling for den officielle EURO2020 "Football Village" på Ofelia Plads som et spejl på Københavns styrkepositioner som en attraktiv, innovativ, grøn og levevenlig storby
  • at engagere og begejstre et bredt udsnit af danskerne ved at folde eventen ud i et festivalformat med "Football Village" på Ofelia Plads som officiel EURO2020 epicenter for storskærmsvisninger, fodboldaktiviteter og kulturprogram samt med med mere end 80 lokalt forankrede sidevents - i alle bydele - som del af kommunens "Outrech & Legacy program" 
  • at styrke eventkompetencer på tværs af kommunens fagforvaltninger og opdyrke nye eksterne partnerskaber
  • at benytte EURO2020 som en platform til at fremme øvrige dagsordener, f.eks. social inklusion og bæredygtighed. Børn fra socialt udsatte boligområder fik eksempelvis mulighed for at opleve EM-kampe på Parken stadion i samarbejde med UEFA og at deltage i fodboldaktiviteter under Outreach programmet både i deres eget lokalområde og på Ofelia Plads. 

Ovenstående blev bl.a. bekræftet på møde afholdt i november 2021 i København, hvor UEFA ønskede at mødes med overborgmesteren og vende de positive erfaringer fra København. UEFA har særligt fremhævet det danske værtskabs innovative tilgang til eventplanlægning samt byens evne til at udvikle indhold og samarbejder med sigte på at styrke vilkårene for at dyrke fodbold som foreningsidræt i hovedstaden.

Vurdering af eventen i forhold til Borgerrepræsentationens målsætninger for EM-værtskabet 

I lyset af Covid-19 er det Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at EURO2020 i 2021 langt hen ad vejen formåede at indfri de politisk godkendte målsætninger fra 2018:

  • at sikre eventen professionelle rammer via etablering af et godt og tillidsfuldt samarbejde med UEFA, DBU og alle øvrige interne og eksterne samarbejdspartnere og aktører
  • at EM2020 skal efterlade et positivt, blivende aftryk på byens kultur- og fritidsliv
  • at bruge EURO2020 som løftestang for at udvikle fodbold som foreningsidræt i København – både på forenings- og facilitetssiden
  • at skabe en markant københavnerevent med international gennemslagskraft, som formår at engagere og inddrage flest mulige borgere, gæster, besøgende og øvrige interessenter
  • at udnytte de kommercielle potentialer ved det store turisme ryk-ind i samarbejde med bl.a. Wonderful Copenhagen
  • at udnytte de mulige erhvervsmæssige samarbejder, som vil kunne etableres til gavn for øget vækst i Greater Copenhagen.

Udvalgte nøgletal for Københavns værtskab for EURO2020 er vedlagt (bilag 3) Nedenfor følger en nærmere uddybning af de mest centrale målsætninger.

 Et positivt og blivende aftryk på byens kultur- og fritidsliv

Kultur- og Fritidsforvaltningens aktiveringsindsats resulterede i mere end 80 lokale sideevents i alle bydele med EM som omdrejningspunkt samt igangsættelse af en række mere langsigtede strategiske indsatser for de kommende år, herunder indsatser målrettet styrkelse af pigefodbold, e-fodbold, socialt udsatte voksne m.fl. Indsatserne er nærmere beskrevet i bilag 2. 

Partnerskaber til gavn for øget vækst og promovering af dansk kultur og erhvervsinteresser

En væsentlig målsætning var tillige at udnytte eventen til gavn for øget vækst i hovedstadsregionen i forlængelse af kommunens erhvervs- og vækstpolitik. DBU's bidrag bestod bl.a. i at etablere et netværk med deltagelse af et bredt udsnit af organisationer og virksomheder indenfor hovedstadens turismeerhverv og kulturliv. Netværket havde til formål at orientere bredt om mulighederne for at udnytte EURO2020 som platform for udvikling af partnerskaber til gavn for øget vækst og for international promovering af dansk kultur og erhvervsinteresser. Flere af netværkets aktører blev igennem samarbejdet en integreret del af eventen.

Grundet Covid-19 og afledte restriktioner, herunder rejserestriktioner i første halvdel af 2021, lykkedes det selvsagt ikke fuldt ud at indfri målsætningen. Overskuddet til at involvere sig aktivt i eventen var generelt begrænset på grund af pres på branchens ressourcer og fraværet af internationale turister. Situationen var forventelig, men repræsenterer naturligvis et stort og uforløst kommercielt potentiale.

Øget fokus på bæredygtighed 

Flere bæredygtighedstiltag blev integreret i eventafviklingen, herunder kildesortering af affald blandt publikum på Ofelia Plads, fokus på plantebaseret mad og økologi samt udvikling af system til at indfri forbuddet mod engangsplast. Erfaringerne fra EURO2020 vil blive videreført til fremtidige eventsamarbejder.   

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

EURO2020 i 2021 blev afholdt indenfor den økonomiske ramme, som fra Københavns Kommunes side var afsat til formålet. Indblik i eventbudget og -regnskab er vedlagt (bilag 4).

Videre proces

-

 

Mette Touborg                                                          /Thomas Bach

 

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Borgerrepræsentationen tager Kultur- og Fritidsforvaltningens opsamling på Københavns værtskab for EURO2020 i 2021 til efterretning.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. februar 2022

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen og tog opsamlingen til efterretning. 

 

Kontorchef Rikke Thielcke deltog under punktets behandling. 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende bemærkning:

 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2022

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. marts 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top