Mødedato: 23.10.2003, kl. 17:30

Udmøntning af en del af "pulje til trafik og nye boligområder"

Udmøntning af en del af "pulje til trafik og nye boligområder"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 23. oktober 2003

 

 

BR 474/03

Udmøntning af en del af "pulje til trafik og nye boligområder"

Udmøntning af en del af "pulje til trafik og nye boligområder"

 

 

 

Indstilling om, at godkende forslag til udmøntning af de 28,8 mio. kr. fra "Pulje til trafik og nye boligområder", der er reserveret til afhjælpning af støjgener, lokale trafikplanprojekter, etablering af cykelstier og vejvedligeholdelse samt renholdelse af gader og pladser. Der henvises i øvrigt til beslutningsprotokollen fra henholdsvis Bygge- og teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget.

 (Bygge- og Teknikudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget

og Økonomiudvalget)

 

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Bygge- og Teknikudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget godkender nedenstående forslag til udmøntning af de 28,8 mio. kr. fra "Pulje til trafik og nye boligområder", der er reserveret til afhjælpning af støjgener, lokale trafikplanprojekter, etablering af cykelstier og vejvedligeholdelse samt renholdelse af gader og pladser.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 8. september 2003

Tiltrådt med den tilføjelse at de 3 linier om parkeringsforhold under tabellen side 5 slettes, og at sagen anbefales overfor Borgerrepræsentationen.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2003

Anbefalet overfor Borgerrepræsentationen, idet forvaltningen gjorde opmærksom på, at der i nærværende indstilling er vurderet, at der til ombygningen af Amager Strandvej kan tages 2 mio. kr. fra Amager Strandparkprojektet og 2 mio. kr. fra trafiksaneringspuljen i forbindelse med metroens 3. etape. Efter indstillingen er udarbejdet har projektudviklingen af Amager Strandpark vist, at det kun vurderes rimeligt at afsætte 1 mio. kr. fra Amager Strandpark til ombygning af Amager Strandvej. Dette er baggrunden for, at der under dagsordenens punkt 5 om ombygning af Amager Strandvej (BTU nr. 409/2003) foreslås at tage 1 mio. kr. fra Amager Strandpark og 3 mio. kr. fra trafiksaneringspuljen vedrørende metroens 3. etape til Amager Strandvejs ombygning. Sammen med de 5 mio. kr. fra "Puljen til Trafik og Nye Boligområder" er der således fortsat 9 mio. kr. til en første etape af ombygningen.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2003

Anbefalet med de ændringer, der fremgår af protokollen fra hhv. Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget.

 

 

 

RESUME

I forbindelse med vedtagelsen af budget 2002 besluttede Borgerrepræsentationen at afsætte 90 mio. kr. til en flerårig "Pulje til trafik og nye boligområder". Der er i denne forbindelse reserveret en pulje på 28,8 mio. kr. til afhjælpning af støjgener, lokale trafikplanprojekter, etablering af cykelstier og vejvedligeholdelse samt renholdelse af gader og pladser.

 

Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen foreslår, at de reserverede 28,8 mio. kr. anvendes til følgende formål:

 

Støjhandlingsplan                3,50 mio. kr.

Støjreducerende asfalt       7,75 mio. kr.

Lokale trafikplaner           12,00 mio. kr.

Trafiksikkerhed                   3,20 mio. kr.

Ren- og vedligeholdelse    2,35 mio. kr.

I alt                                     28,80 mio. kr.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med vedtagelsen af budget 2002 b esluttede Borgerrepræsentationen at afsætte 90 mio. kr. til en flerårig "Pulje til trafik og nye boligområder". Der er i denne forbindelse reserveret en pulje på 28,8 mio. kr. til afhjælpning af støjgener, lokale trafikplanprojekter, etablering af cykelstier og vejvedligeholdelse samt renholdelse af gader og pladser.

 

Uddybning af indstilling

Nedenstående skema viser forvaltningernes forslag til anvendelse af delpulje om afhjælpning af støjgener, gennemførelse af lokale trafikplaner m.v.    

 

 

 

Omkostning

Støjhandlingsplan for et lokalområde

 

3,50 mio. kr.

 

 

 

Afhjælpning af støjgener ved udlægning af støjreducerende asfalt

Antal støjbelastede boliger

 

Lyngbyvej (Hans Knudsens Plads – Haraldsgade)

370

3,00 mio. kr.

Vigerslevvej (Valby Langgade – Læstedet)

280

4,75 mio. kr.

I alt

 

7,75 mio. kr.

Lokale trafikplaner

Projekt

 

Trafikplan Amager

Trafiksanering Amager Strandvej, Irlandsvej og Englandsvej

7,50 mio. kr.

Trafikplan Østerbro

Nordre Frihavnsgade 1.etape fra Hjertepladsen til Randersgade

4,50 mio. kr.

I alt

 

12,00 mio. kr.

Trygheds- og trafiksikkerhedsfremmende tiltag

Virkemidler

 

Rådmandsgades Skole og børneinstitutioner

Omlægning af køreareal og parkering samt etablering af et opholds- og legeområde

1,30 mio. kr.

Dyvekeskolen/Urbancentret

Renovering af gågade og adgangsveje til forretningscenter, genopretning af belysning og beplantning

1,00 mio. kr.

Ravnsborggade/Ryesgade

Hævede kryds (fartdæmpning)

0,90 mio. kr.

I alt

 

3,20 mio. kr.

Papirkurve, bænke og drikkevandsposter

 

2,35 mio. kr.

I alt

 

28,80 mio. kr.

 

 

Lokal støjhandlingsplan

Som et led i indsatsen med begrænsning af støj foreslås det som noget nyt i den kommende trafik- og miljøplan for København, at der udarbejdes støjhandlingsplaner for særligt udsatte boligområder eller gadestrækninger.

 

En lokal støjhandlingsplan skal komme med anvisninger på, hvordan støjproblemerne løses for et lokalområde - ikke kun for boligerne - men også for institutioner og rekreative områder. En sådan plan skal forankres lokalt, og udarbejdes i samarbejde med borgere og andre interessenter, typisk med afsæt i kvarterløftsplaner eller lokale trafikplaner.

 

Det foreslås, at kommunens teknikere undersøger en række områder m.h.t. støjproblemer og muligheder for afhjælpning. På grundlag heraf udvælges et område som pilotprojekt til udarbejdelse af en lokal støjhandlingsplan.

 

Det er endnu vanskeligt at vurdere den støjmæssige effekt af en sådan handlingsplan, da område og tiltag ikke er fastlagt. Alt efter prioritering og valg af løsninger skønnes det, at 3,5 mio. kr. vil kunne afhjælpe i størrelsesordenen 200 – 700 boliger. Se endvidere det vedlagte notat om støjhandlingsplan for et lokalområde.

 

Støjreducerende asfalt

Erfaringerne fra arbejdet med reduktion af støjgener fra trafikken viser, at støjen skal reduceres med ca. 3 dB, før beboerne oplever en mærkbar forbedring. Udlæg­ning af nye slidlag giver i sig selv kun et fald i støjniveauet på 1 – 2 dB. Ved an­vendelse af støjreducerende asfalt ("drænasfalt") kan man opnå en støjreduktion på yderligere 3 – 5 dB. Projekterne giver samtidig et tiltrængt tilskud til vejvedligeholdelsen i kommunen. På den baggrund foreslås der gennemført nedenstående projekter, hvor der udlægges støjreducerende asfalt.

 

Afhjælpning af støjgener ved udlægning af støjreducerende asfalt

Antal støjbelastede boliger

Omkostning

Lyngbyvej (Hans Knudsens Plads – Haraldsgade)

370

 3,00 mio. kr.

Vigerslevvej (Valby Langgade – Maribovej)

280

 4,75 mio. kr.

I alt

650

 7,75 mio. kr.  

 

Se endvidere det vedlagte notat om støjreducerende asfalt og vejvedligeholdelse.

 

Lokale trafikplaner

I forbindelse med udarbejdelsen af lokale trafikplaner prioriteres der projek­ter, som det ikke indenfor en overskuelig årrække er muligt at realisere indenfor de derfra til rådighed værende midler. I nedenstående skema er samlet de højest prioriterede.

 

Lokale trafikplaner

Projekt

Omkostning

Trafikplan Amager

Trafiksanering Amager Strandvej*

Trafiksanering Irlandsvej

5,00 mio. kr.

1,50 mio. kr.

Stikrydsning på Englandsvej

1,00 mio. kr.

Trafikplan Østerbro

Nordre Frihavnsgade 1. etape fra Hjertepladsen til Randersgade

4,50 mio. kr.

I alt

 

12,00 mio. kr.  

*) Hertil kommer yderligere 4 mio. kr. fra andre puljer (Vejtilslutning til Amager Strandpark og trafiksaneringer i forbindelse med Metroens 3. etape).

 

Første etape af en trafiksanering af Amager Strandvej vil primært bestå af etablering af rundkørsler ved Øresundsvej og Svend Vonveds Vej samt etablering af to fodgængerstøttepunkter på stækningen. Første etape skønnes at koste ca. 9 mio. kr., hvoraf de 5 mio. kr. foreslås hentet fra denne 28,8 mio. kr. delpulje, mens de 2 mio. kr. tænkes at komme fra Amager Strandparkprojektet og de sidste 2 mio. kr. fra puljen til trafiksanering i forbindelse med etablering af Metroens 3. etape.

 

Det er herefter tanken, at Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejder et konkret forslag til projekt, der løser de aktuelle problemer i Amager Strandvej på relativt kort sigt inden for en ramme på ca. 9 mio. kr. Dette projekt skal kunne indgå som en første etape af et mere langsigtet projekt, der – under hensyn til eventuelle ændringer af Amager Strandvej i Tårnby Kommune - tilpasser Amager Strandvej til Strandparkprojektet mv. 

 

Omlægning af den centrale del af Nordre Frihavnsgade fra Hjertepladsen til Randersgade, er en strækning på ca. 140 m sivegadeområde, som ville kunne fremstå som et afsluttet projekt. Denne del ville i sig selv udgøre en væsentlig forskønnelse af byrummet og samtidig en trafikdæmpning. Projektet ville bidrage væsentligt til målsætningen om at styrke Nordre Frihavnsgade som handelsgade. Konsekvenserne for parkeringen på denne korte strækning vil være meget begrænset. Det vurderes, at projektet kan gennemføres som et afsluttet projekt for 4 - 5 mio. kr. Det skal bemærkes, at der ikke er midler på Vej & Parks anlægsramme til at fortsætte omlægningen af Nordre Frihavnsgade før tidligst i 2008.

 

Trygheds- og trafiksikkerhedsfremmende tiltag

Ud over de mindre lokale projekter, der gennemføres som resultat af ovenstående trafikplaner, fremkommer der i forbindelse med det daglige trafiksikkerhedsarbejde (skoler, fritidsaktiviteter m.v.) en række lokale ønsker, som ikke kan imødekom­mes indenfor gældende budgetter. Projekternes hovedsigte er at fremme tryghed og trafiksikkerhed, men ved realiseringen er der mulighed for begrønning og for­skønnelse af gaderummet.

 

Trygheds- og trafiksikkerhedsfremmende tiltag

Virkemidler

Omkostning

Rådmandsgades Skole og børneinstitutioner

Omlægning af køreareal og parkering samt etablering af et opholds- og legeområde

1,30 mio. kr.

Dyvekeskolen/Urbancentret

Renovering af gågade og adgangsveje til forretningscenter, genopretning af belysning og beplantning

1,00 mio. kr.

Ravnsborggade/Ryesgade

Hævede kryds (fartdæmpning)

0,90 mio. kr.

I alt

 

3,20 mio. kr.    

 

Ved omlægning af kørebane- og parkeringsarealer vil antallet af parkeringspladser så vidt mulig blive opretholdt. Dog vil trafiksaneringen i gaderne langs Nørrebro­parken (Hørsholmsgade, Stefansgade og Nordbanegade) kunne medføre en mærk­bar reduktion i antallet af p-pladser.

 

Ren- og vedligeholdelse

I forbindelse med en vurdering af forbedring af renholdelsen i Indre By og på Chri­stianshavn er det blevet konstateret, at der er behov for ca. 500 nye affaldskurve, heraf ca. 200 i gågaderne. Omkostningen hertil er ca. 2,5 mio. kr. I samme område (Indre By og Christianshavn) trænger ca. 300 bænke til repara­tion, hvilket koster ca. 0,5 mio. kr.

 

Forvaltningerne er enige om at prioritere i alt 1,6 mio. kr. til dette område, og at de nye affaldskurve bør placeres på Christianshavn, i Indre By og i brogaderne.

Der afsættes desuden 750.000 kr. til renovering af ca. 25 drikkevandsposter samt til etablering af yderligere 25 nye drikkevandsposter.
 

Busfremkommelighed

Udover ovennævnte indsatsområde er der i "Puljen til trafik og nye boligområder" reserveret 21 mio. kr. til busfremkommelighed. Heraf er de 9 mio. kr. bevilget som Københavns Kommunens del af busfremkommelighedsprojekt på Vesterbrogade. Nedenfor er nævnt forslag til konkrete projekter, der ønskes gennemført i efteråret 2003. Forud for udarbejdelse af forslag til anvendelse af resten af busfremkommelighedsmidlerne fremlægger Bygge- og Teknikforvaltningen i september et forslag til en strategiplan, der beskriver hvilke initiativer, der i de kommende år bør prioriteres for at forbedre bussernes fremkommelighed og skabe bedre forhold for bussernes passagerer ved stoppesteder.

 

Bygge- og Teknikforvaltningen forelagde den 27. august 2003 følgende konkrete forslag til anvendelse af 4,9 mio. kr. af de 12 mio. kr.

 

·        Fremkommelighed ("punkt-forbedringer") i forbindelse med introduktionen af A-bus linierne 3A og 4A, hvor Københavns Kommune forventes at afholde projekter for i alt 1,5 mio. kr.

·        Etablering af nye handicapvenlige stoppesteder ved Svanemøllen Station, hvor Københavns Kommunes andel af udgifterne forventes at blive ca. 1,2 mio. kr.

·        Ombygning og nyetablering af stoppesteder på A-busnettet – etape 2b for i alt 2,2 mio. kr.

 

Ovennævnte projekter ønskes gennemført inden implementeringen af sidste etape af A-busnettet, der gennemføres den 10. dec. 2003.

 

 

MILJØVURDERING

 

De tre forvaltninger vurderer, at alle de ovennævnte projekter vil medvirke til at sikre et mere velfungerende transportsystem til betjening af byen med en mindre miljøpåvirkning end i dag.

Omlægningen af den centrale del af Nordre Frihavnsgade, vil i sig selv udgøre en væsentlig forskønnelse af byrummet og samtidig en trafikdæmpning, der kan være med til at bidrage til en fredeliggørelse af gaden samt bidrage væsentligt til målsætningen om at styrke Nordre Frihavnsgade som handelsgade.

Projekterne om en lokal støjhandlingsplan samt udlægning af støjreducerende asfalt, vurderes at få en mærkbar positiv effekt for ca. 1.200 stærkt støjbelastede boliger. Kommuneplanens målsætning på støjområdet er, at antallet af stærkt støjbelastede boliger over 65 dB skal halveres inden 2010. Knap 50.000 boliger i kommunen vurderes at være stærkt støjbelastede med niveauer over 65 dB.

Endelig vil de foreslåede trafiksaneringer på Amager Strandvej, Irlandsvej og Englandsvej samt de trygheds- og trafiksikkerhedsfremmende tiltag medvirke til at øge trafiksikkerheden. Målet for kommunen er, at antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne ved udgangen af 2012 skal reduceres med 40 % i forhold til niveauet i 1998.

 

 

ØKONOMI

 

Borgerrepræsentationen har besluttet at afsætte 90 mio. kr. til en flerårig "Pulje til trafik og nye boligområder". Der er i den forbindelse reserveret en pulje på 28,8 mio. kr. til afhjælpning af støjgener, lokale trafikplanprojekter, etablering af cykelstier og vejvedligeholdelse samt renholdelse af gader og pladser. Puljemidlerne, der er placeret under Økonomiudvalgets fælles anlægspulje, puljen til trafik og boliger, konto 6.51.3, skal over føres til Miljøkontrollen på funktion 0.89.1 "Øvrig planlægning, undersøgelser, tilsyn mv." (3,5 mio. kr. til lokal støjhandlingsplan) og til Bygge- og Teknikforvaltningen  på funktion 2.22.3 "Vejanlæg" (25,3 mio. kr.)

 

 

BILAG

 

·        Projekter om støjreducerende asfalt og vejvedligeholdelse, Miljøkontrollen og Vej & Park, 25. juni 2003

·        Støjhandlingsplan for et lokalområde, Miljøkontrollen, 27. august 2003

 

 

Mette Lis Andersen                          Eric Jacobsen                                    Peter Elsman

 


Til top