Mødedato: 23.10.2003, kl. 17:30

Regler for opsætning af valgplakater

Regler for opsætning af valgplakater

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 23. oktober 2003

 

 

BR 482/03

Regler for opsætning af valgplakater

Regler for opsætning af valgplakater

 

 

Indstilling om, at reglerne for opsætning af valgplakater ændres, så adgangen til at opbinde plakater på de offentlige veje udvides til også at omfatte kommunens hegn (ikke levende) til parker og større grønne opholdsanlæg, hegn til byggepladser, hvor kommunen er bygherre, fodgængerrækværker på kommunens broer (med forbehold for Københavns Havns accept af broklapper) og med forbehold for de øvrige forvaltningers accept tillige på hegn til kommunale bygninger, samt at det tillades at opsætte valgplakater i det fastsatte standardmål på stilladser og på containere på de offentlige veje uden afgift, alt med ejernes samtykke.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Bygge-og Teknikforvaltningen indstiller at Bygge- og Teknikudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  reglerne for opsætning af valgplakater ændres, så adgangen til at opbinde plakater på de offentlige veje udvides til også at omfatte kommunens hegn (ikke levende) til parker og større grønne opholdsanlæg, hegn til byggepladser, hvor kommunen er bygherre, fodgængerrækværker på kommunens broer (med forbehold for Københavns Havns accept af broklapper) og med forbehold for de øvrige forvaltningers accept tillige på hegn til kommunale bygninger, og

at  det tillades at opsætte valgplakater i det fastsatte standardmål på stilladser og på containere på de offentlige veje uden afgift, alt med ejernes samtykke.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. oktober 2003

Anbefalet

 

 

 

RESUME

I forlængelse af Bygge-og Teknikudvalgets drøftelser i mødet den 4. juni 2003 om muligheden for at udvide adgangen til at ophænge valgplakater har forvaltningen undersøgt forskellige muligheder, herunder om det kan tillades at ophænge i lysmaster i en højde under de nuværende 2,20 m.

Af trafiksikkerhedsmæssige grunde kan Politiet ikke gå ind for at lempe vilkåret om, at valgplakater i lysmaster på offentlig vej skal hænge mindst 2,20 m. over fortov/cykelsti/kørebane.

Valgplakater er ophængt meget kort tid, og  på den baggrund er forvaltningen indstillet på at det på de offentlige veje også tillades at opbinde valgplakater på kommunens hegn (ikke levende) til parker og de større grønne opholdsanlæg, på de byggepladshegn, hvor kommunen er bygherre, på fodgængerrækværk på kommunens broer med forbehold for Københavns Havns accept af broklapperne, og under forudsætning af de øvrige forvaltningers accept tillige på hegn ind til kommunale bygninger. Samtidig vil forvaltningen tillade, at der på de offentlige veje ophænges valgplakater i standardstørrelsen på stilladser og containere uden afgift. Ophængningen skal aftales mellem partierne og  ejerne af materiellet.

Ved at udvide adgangen til at opsætte valgplakaterne forventer forvaltningen at kunne minimere indsatsen med at nedtage de ulovligt opsatte plakater.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

I møde den 4. juni 2003 drøftede Bygge- og Teknikudvalget de retningslinier, der er for opsætning af valgplakater. I den forbindelse bad udvalget forvaltningen undersøge, om der kan findes flere ophængningssteder end lysmasterne på de offentlige veje, hvor valgplakater lovligt kan hænges op.

KTK fjernede ved sidste valg i november 2001 lidt over 4.000 valgplakater, der var opsat ulovligt, og det kunne konstateres, at det er alle partier, som opsætter plakater i strid med de vilkår, som er angivet i tilladelserne.

I dag er det alene tilladt at hænge plakaterne op i lysmaster på offentlige veje. Ifølge tilladelserne skal de hænge mindst 2,20 m over gadeniveau af trafiksikkerhedsmæssige årsager. Mange plakater ophænges lavere og på forespørgsel hos politiet om muligheden for at lempe kravet til eksempelvis 0,90m over gadeniveau, har politiet oplyst, at 2,20 m er den minimumshøjde, som lovgivningen fastsætter for skilteafmærkninger på og ud til offentligt vejareal, hvor der færdes trafik, såvel gående som kørende. Politiet kan af trafiksikkerhedsmæssige grunde ikke gå ind for at lempe afstandskravet.

Selvom der findes lysmaster, hvor det trafiksikkerhedsmæssigt ikke vil være til gene  for trafikken at ophænge plakater under de 2,20 m – eksempelvis lysmaster i rabatter – fraråder politiet, at skønnet overlades til den enkelte. Forvaltningen er enig med politiet i, at reglerne for ophængning i lysmasterne skal være generel og ens for samtlige lysmaster. Forvaltningen anbefaler derfor  udvalget at fastholde reglerne for ophængning af valgplakater i lysmasterne på offentlige veje.

Det har tidligere været drøftet, om det kunne tillades at ophænge valgplakater i træerne på de offentlige veje. Fastgørelsen og det slid, som snore ell.lign. vil udøve på barken, vil være så hård, at denne beskadiges og gør træerne sårbare for sygdomme og træet derved tager varig skade. Forvaltningen anbefaler derfor, at valgplakater fortsat kun tillades ophængt på fast/dødt materiale.

For at undgå den ulovlige plakatopsætning foreslår forvaltningen, at ophængningsstederne på de offentlige veje udvides til også at omfatte  kommunens hegn (ikke levende) til parker og større grønne opholdsanlæg, hegn til byggepladser, hvor kommunen er bygherre, på fodgængerrækværker på broerne med forbehold for Københavns Havns accept af broklapperne, samt hvis de øvrige forvaltninger giver deres tilslutning også på hegn ind til kommunale bygninger.

Forvaltningen vil tillige fore slå, at det tillades partierne at få ophængt plakater på stilladser og containere uden afgift. Stilladser og containere er privatejede og en ophængning skal derfor aftales mellem partierne og ejerne af materiellet. Størrelsen på plakaterne på stilladser og containere skal fortsat holde de fastsatte mål  på 1,20 x 0,60. I tilfælde af at visse partier ønsker at fremstille sin valgplakat til ophængning på et stillads i samme materialer som en stilladsreklame, er forvaltningen indstillet på at fravige det almindelige krav, om at valgplakaterne skal være opklæbet på plade.

 

Såfremt udvalget tiltræder indstillingen er det forvaltningens agt at indkalde alle patier til et møde forud for udstedelse af tilladelse, hvor reglerne gennemgås og eventuelle spørgsmål kan afklares. I den forbindelse vil forvaltningen i øvrigt indskærpe partierne at fastgørelsen tilses jævnligt i opsætningsperioden. Det er tillige tanken, at partierne skal have udleveret en oversigt over, hvilke parker der er kommunens, og oversigt og kort over hvor kommunens plakatsøjler til fri plakatering befinder sig.  

Al ophængning og nedtagning skal ske i o.m. Justitsministeriets bekendtgørelse om valgagitation  og valgplakaterne må kun være ophængt i tidsrummet fra mellem 14 dage til maks. 3 uger før valget og til nedtagningen senest weekenden efter valget. Tidsrummet vil altid blive fastsat under hensyn til, at det skal være muligt for partierne at opsætte og nedtage plakaterne i en weekend.

Når høringen af de øvrige forvaltninger er afsluttet, vil forvaltningen orientere udvalget.

 

Økonomi

Forvaltningen vil fortsat lade KTK nedtage ulovligt opsatte plakater og plakater, som ikke fjernes efter valget. Partierne får en regning på det faktisk udførte arbejde.

 

Høring

Politiet kan ikke anbefale ophængning af valgplakater i lysmaster i en højde under 2,20 m, men har ingen indvendinger imod de øvrige forslag, så længe det sikres, at plakaterne er ordentligt fastgjort, så de ikke rager ud over vejarealer og bliver til gene for trafikken.  Politiet har ingen indvendinger mod de øvrige forslag til ophængningssteder, når det påses, at ophængningen sker uden gene eller fare for trafikken

Forslaget om hegn til byggepladser og hegn ind til institutioner mm. vil blive forelagt de øvrige forvaltninger til udtalelse.

Københavns Havn vil få forelagt forslaget om at tillade ophængning på broerne for så vidt angår broklapperne.

 

 

Ole Bach

 


Til top