Mødedato: 23.10.2003, kl. 17:30

Ny ledelsesstruktur i folkeskolen

Ny ledelsesstruktur i folkeskolen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 23. oktober 2003

 

 

BR 478/03

Ny ledelsesstruktur i folkeskolen

Ny ledelsesstruktur i folkeskolen

 

 

Indstilling om, at der indføres en ny ledelsesstruktur på de københavnske folkeskoler med et ledelsesteam bestående af skolelederen, en administrationsleder, en pædagogisk afdelingsleder, en afdelingsleder for skolens læringsmiljø samt en eventuel KKFO-leder, at den nye struktur ved implementeringen tilpasses den enkelte skoles lokale behov og muligheder, herunder eventuelt flere afdelingsledere samt at den nye struktur implementeres løbende afhængigt af de budgetmæssige vilkår. Udgifterne afholdes inden for den økonomiske ramme, som Borgerrepræsentationen beslutter for Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

 

at      der indføres en ny ledelsesstruktur på de københavnske folkeskoler med et ledelsesteam bestående af skolelederen, en administrationsleder, en pædagogisk afdelingsleder, en afdelingsleder for skolens læringsmiljø samt en eventuel KKFO-leder

 

at      den nye struktur ved implementeringen tilpasses den enkelte skoles lokale behov og muligheder, herunder eventuelt flere afdelingsledere

 

at      den nye struktur implementeres løbende afhængigt af de budgetmæssige vilkår

 

 

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2003

 

Indstillingen blev godkendt.

 

A, B, F og Ø ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Der er ingen ændringer i forhold til den arbejdsbeskrivelse, som Tekniske Ejendomsledere har, og som de har været med til at udarbejde (oktober 2002), og som de med rette finder, giver arbejdet som Teknisk Ejendomsleder det løft, som både de og Bygningsområdet har som mål. Der er ingen intentioner om at standse eller udfase efteruddannelsesprogrammerne eller de udviklingsprojekter, der er igangsat for at udvikle deres arbejde eller arbejdsopgaver."

 

C og V ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "C og V har tillid til, at de enkelte skoler bedst selv ved, hvem det er mest hensigtsmæssigt, der deltager  fra lederteamet i samarbejdsudvalg. Derfor undlader vi at tilslutte os protokolbemærkningen fra A, B, F og Ø."

 

C ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "C ønsker at pålægge forvaltningen, at der udarbejdes et oplæg til, hvordan man hurtigst muligt for de eksisterende midler inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ramme får en ekstra afdelingsleder på skoler med fysisk adskilte skolehuse, således at de ikke skal afvente den generelle reform."

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet udgifterne afholdes inden for den økonomiske ramme, som Borgerrepræsentationen beslutter for Uddannelses- og Ungdomsudvalget."

 

 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. oktober 2003

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

 

Med henblik på yderligere at styrke den fortsatte pædagogiske og ledelsesmæssige udvikling af folkeskolerne i Københavns Kommune er der udarbejdet forslag til en ny ledelsesstruktur på folkeskolerne.

 

Den nye ledelsesstruktur indebærer en markant styrkelse af den pædagogiske, personalemæssige og administrative ledelseskapacitet på skolerne. Strukturen skal ses i relation til de behov og krav, som der i dag stilles til folkeskolerne, herunder folkeskolelovens krav, til udviklingen af skolens virksomhed, til undervisningsdifferentieringen og til skolens faglige og pædagogiske samarbejde såvel internt som eksternt. Endvidere medfører den fortsatte decentralisering af opgaver, at der stilles stadigt større krav til skoleledelsens kompetencer både på det pædagogiske, økonomiske og administrative område.

 

Den nye struktur imødekommer disse udfordringer ved, at der etableres et ledelsesteam på de enkelte skoler bestående af skolelederen, en administrationsleder, en pædagogisk afdelingsleder, en afdelingsleder for skolens læringsmiljø og en eventuel KKFO-leder.

 

Det foreslås, at den nye ledelsesstruktur implementeres løbende afhængigt af de budgetmæssige vilkår.

 

Udvalget besluttede på sit møde den 4. juni 2003 at sende forslaget til høring hos skolebestyrelser, de faglige organisationer, Det fælles pædagogiske Råd og Fællesrådet for Folkeskolen.

 

Der er generelt en positiv stemning i forhold til ledelsesstrukturen. En ny ledelsesstruktur hilses velkommen på de fleste skoler, men der gives udtryk for forskellige bekymringer i forhold til de forskellige ledelseskompetencer og rollefordelinger, samt om alle i ledelsesteamet er omfattet af lederaftale. Høringssvarene afspejler desuden en bekymring for, at implementeringen vil ske for langsomt, fordi den er afhængig af de budgetmæssige vilkår.

 

Forvaltningen anbefaler, at forslaget til ny ledelsesstruktur godkendes med en enkelt præcisering af KKFO-lederens rolle.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

 

Forslaget om en ny ledelsesstruktur i den københavnske folkeskole skal ses i relation til de mærkbare krav om forandring herunder større fokus på faglig og personalemæssig udvikling, som skolen i dag står overfor.

 

Udvalget besluttede på sit møde den 4. juni 2003 at sende forslaget til høring hos skolebestyrelser, de faglige organisationer, Det fælles pædagogiske Råd og Fællesrådet for Folkeskolen.

 

Høringssvarene viser, at der generelt er en positiv stemning i forhold til den foreslåede ledelsesstruktur. En ny ledelsesstruktur hilses velkommen på de fleste skoler, men der gives udtryk for forskellige bekymringer i forhold til de forskellige ledelseskompetencer og rollefordelinger, samt om alle i ledelsesteamet er omfattet af lederaftale.

 

For den pædagogiske leder og den strategiske leder går bekymringerne på, om der er tid til ledelse og intern sparring i ledelsesteamet, samt mulighed for efteruddannelse i forbindelse med indførelse af den nye struktur. Endvidere er der bekymring for opdelingen af ledelse i strategiske, pædagogiske og administrative områder m.h.p. at bevare overblik. For den administrative ledelsesfunktion går bekymringen på, hvilken faggruppe (en økonomisk uddannet eller en serviceleder), der skal varetage ledelsesfunktionen, samt om der bliver taget ressourcer fra sekretærområdet. For lederen af KKFO er bekymringen, om een person kan dække hele området, og i givet fald om den person skal være lærer eller pædagog.

 

Enkelte høringssvar giver udtryk for, at det er en god og oplagt ide, at lederen af KKFO'en deltager i ledelsesteamet. Men en del høringssvar giver udtryk for usikkerhed vedrørende KKFO lederens ansvarsområder, det er bl.a. problematisk, hvis KKFO lederen skal have ansvaret for både indskolingen og fritidsinstitution. Det findes ikke tilstrækkeligt beskrevet i forslaget, hvad der menes med koordinerende ansvar for samarbejdet mellem KKFO' en og skolens indskolingsdel.

 

Som følge heraf har forvaltningen foretaget en præcisering af beskrivelsen af en eventuel leder af KKFO´en så det fremgår, at KKFO-lederen indgår i samarbejdet med skolens indskolingsdel og samarbejdet mellem skolen og de til skolen tilknyttede fritidsinstitutioner, herunder samtænkningen.

 

Der er stor tilfredshed med, at der er mulighed for lokale tilpasninger.

 

Høringssvarene afspejler en bekymring for, at implementeringen vil ske for langsomt, fordi den er afhængig af de budgetmæssige vilkår. Behovet for en ændring af ledelsesstrukturen er så stort, at skolerne meget gerne vil i gang så hurtigt som muligt. De efterspørger en konkret handleplan og implementeringsplan.

 

Der savnes en beskrivelse af skolebestyrelsens rolle i forhold til den nye ledelsesstruktur.

 

Forvaltningen skal generelt bemærke til de indkomne kommentarer, at forslaget har karakter af en overordnet ramme, hvorunder ledelsesforholdene på den enkelte skole skal organiseres. Kommentarerne vedrørende forslagets generelle karakter og den udmeldte økonomi skal dermed ses i lyset af den efterfølgende proces, hvor den nye struktur i samarbejde med skolerne, herunder specialskolerne mv., yderligere skal konkretiseres.

 

Forvaltningens opsummering af høringssvarene og kommentarer hertil fremgår af vedlagte bilag.

 

Mål og rammestyring og dermed decentralisering af opgaver og økonomi skaber nye vilkår for ledelse af skoler. Det er ledelsens ansvar, at skolen arbejder med visioner og opgaver, som modsvarer såvel de nationale krav og de kommunale krav som de særlige behov i det nære samfund og ser dette i sammenhæng med skolens konkrete vilkår og muligheder.

 

Skoleledelsen skal sikre, at der sættes retning for skolens opgavevaretagelse, og at medarbejderne får mulighed for at løse denne opgave individuelt og i team. Skoleledelsens vilkår er derfor ændret fra ydre styring via regler og cirkulærer til indre styring via udviklingsplaner og samarbejdskultur og -struktur.

 

Skoleledelsen skal derfor i højere grad end tidligere forholde sig strategisk til ledelsesopgaven, hvilket vil sige, at den skal udvikle og tilpasse organisationen til dens opgave, mission og omverden.

 

Den pædagogiske opgave i den danske folkeskole er i disse år præget af markante forandringer. Der opstilles fælles faglige mål og trinmål, og skolen vurderes i dag, såvel internt som eksternt på sin opgaveløsning i form af nationale og internationale evalueringer og i form af krav om åbenhed. Der stilles derudover krav til skolerne om i højere grad at kunne tilgodese det enkelte barn, hvilket kræver høj grad af fleksibilitet og samarbejdsevne fra skolens side.

 

Det er således nødvendigt i en kommende ny ledelsesstruktur for folkeskolen at opprioritere skolernes strategiske ledelse, pædagogiske ledelse og personaleledelse. Det har som konsekvens, at skoleledelsen skal have mulighed for at fokusere anderledes og lægge administrative opgaver fra sig. Det er derfor nødvendigt, at skoleledelsen bliver suppleret af en administrativ kompetence i form af en medleder med administrativ erfaring.

 

Med henblik på at imødekomme ovenstående udfordringer foreslås etableret en ny ledelsesstruktur i de københavnske folkeskoler, der består af følgende enkeltelementer:

 

Skolelederen

Skolelederen har det overordnede pædagogiske, administrative, økonomiske og organisatoriske ansvar for skolens virksomhed, herunder det overordnede ansvar for kvaliteten af skolens arbejde.

 

Skolelederens opgave er gennem strategisk ledelse og personaleledelse at skabe visioner og resultater i et demokratisk samspil med forældre, medarbejdere, elever og andre samarbejdspartnere. Formålet med strategisk ledelse er at opnå det bedst mulige lærings- og arbejdsmiljø, samt at skabe rammer for helhed og sammenhæng i en afdelingsopdelt og/eller teambaseret skole samt at anvende resurserne bedst muligt til skolens udvikling i overensstemmelse med de overordnede politiske målsætninger, lokale beslutninger og nationale regler.

 

Skolelederen uddelegerer kompetence til lederne i ledelsestemaet i det omfang det findes hensigtsmæssigt på den enkelte skole, samt inden for de rammer folkeskoleloven og administrative bestemmelser mv. giver mulighed for.

 

Administrationslederen

Administrationslederen refererer til skolelederen og indgår i skolens ledelsesteam. Administrationslederen har det daglige ansvar for skolens administration, økonomi og tekniske servicefunktioner – herunder rengøring og bygninger mv. Administrationslederen har personaleansvaret for de administrative og tekniske medarbejdere.

 

Skolens administrationsleder har dermed ansvaret for alle administrative og tekniske opgaver, men delegerer det daglige ansvar til de enkelte medarbejdere eksempelvis skolesekretær og den tekniske ejendomsleder.

 

Den pædagogiske afdelingsleder

Den pædagogiske afdelingsleder refererer til skolelederen og indgår i skolens ledelsesteam. Den pædagogiske afdelingsleder er skolens souschef (dog afhængig af lokale vilkår) og har det daglige ansvar for skolens pædagogiske virksomhed i skolens undervisningsdel herunder for skolens lærerteam. Den pædagogiske afdelingsleder varetager den daglige personaleledelse for skolens undervisningspersonale og har bl.a. ansvaret for skolens team og sikring af kvalitet i undervisningen og det øvrige pædagogiske arbejde. Den pædagogiske afdelingsleder skal endvidere inspirere til og understøtte medarbejdernes udviklingsarbejder.

 

Den pædagogiske afdelingsleder kan inddrage eventuelle koordinatorer for de forskellige lærerteam i den daglige pædagogiske ledelse med henblik på kommunikation, vidensdeling og planlægning af fælles arrangementer.

 

Afdelingslederen for skolens læringsmiljø

  Afdelingslederen for skolens læringsmiljø refererer til skolelederen og indgår i skolens ledelsesteam. Afdelingslederen for skolens læringsmiljø har det daglige ansvar for samspillet mellem elev, lærer, læringsmål, undervisningsmidler og skolens fysiske rum og faciliteter.

 

Afdelingslederen har endvidere ansvaret for at udvikle skolens samlede bestand af læremidler (herunder IT og medier) samt rådgiver og vejleder skolens pædagogiske personale om valg og anvendelse af læremidler i relation til specifikke undervisningsmål.

 

Afdelingslederen for skolens læringsmiljø har det daglige personalemæssige ansvar for det centerteam, der etableres i forbindelse med organiseringen af læringsmiljøet.

 

Lederen af KKFO

I de tilfælde hvor skolen har en KKFO refererer dennes leder til skolelederen og indgår i skolens ledelsesteam. KKFO-lederen varetager den daglige personalemæssige og pædagogiske ledelse af KKFO'en. KKFO-lederen indgår desuden i samarbejdet med skolens indskolingsdel og samarbejdet mellem skolen og de til skolen tilknyttede fritidsinstitutioner, herunder samtænkningen.

 

Ledelsesteam

Skolelederen udgør sammen med den administrative leder, den pædagogiske afdelingsleder, afdelingslederen af skolens læringsmiljø og en eventuel KKFO-leder skolens ledelsesteam.

 

Dette team skal sikre en kvalificeret sparring i forhold til skolelederen. Teamet er et mødeforum, hvor aktuelle og generelle problemstillinger vedrørende skolen drøftes. Det varetager en række planlægnings- og koordinationsopgaver og skal gennem dialog sikre en fælles retning for skolens virksomhed. Teamet skal endvidere sikre balancen mellem ydre krav og styring og skolens egen kultur og handlemuligheder.

 

Delegation af kompetence

Som et integreret element i den nye struktur skal ledelsen i videst muligt omfang – dog afhængig af lokale forhold - delegere kompetence til de enkelte team og de enkelte medarbejdere på skolen. Det skal herved sikres et selvstændigt råderum med plads til at finde løsninger og træffe egne afgørelser i respekt for de fælles værdier. Nærhedsprincippet – der indebærer, at beslutninger vedrørende skolens opgaveløsning skal træffes på det niveau, der ligger tættest på den faktiske opgaveudførelse og dermed brugerne (elever, forældre mv.) – bliver dermed tilgodeset.

 

Lokal forankring

Den nye struktur skal betragtes som en overordnet ramme, hvorunder ledelsesforholdene på den enkelte skole skal organiseres. De københavnske folkeskoler er størrelsesmæssigt meget forskellige, og det vil derfor være hensigtsmæssigt – inden for de overordnede rammer – at tilpasse ledelsesstrukturen til den enkelte skoles behov og muligheder.

 

Implementering

Implementeringen af den nye struktur foreslås gennemført løbende afhængigt af de budgetmæssige muligheder. Skolerne udvælges efter konkret ansøgning.

 

Særlige forhold

På en række skoler gør særlige forhold sig gældende. På disse skoler indføres delelementer af ny ledelsesstruktur specielt vedrørende styrkelsen af den administrative opgavevaretagelse. Den gradvise implementering af ledelsesstrukturen på disse skoler vil blive gennemført inden for den eksisterende budgetmæssige ramme.

 

Evaluering

Med henblik på at indfange erfaringerne med den nye struktur gennemføres der en løbende evaluering af den nye ledelsesordning. Evalueringen vil omfatte såvel de skoler som får den fulde ordning indført som de skoler, hvor der foretages en gradvis implementering.

 
Organisation

I forbindelse med udarbejdelsen af forslaget til ny ledelsesstruktur er der etableret en følgegruppe med repræsentanter fra de faglige organisationer. Følgegruppen har løbende drøftet den nye ledelsesstruktur. Endvidere har organisationerne bidraget med faglige ressourcepersoner til udarbejdelsen af forslaget.

 

 

 

Økonomi

 

Implementeringen af ny ledelsesstruktur beløber sig til i alt 0,4 mio. kr. pr. skole, og den nye struktur gennemføres løbende afhængigt af de budgetmæssige vilkår.

 

Der var optaget et beløb vedrørende den ny ledelsesstruktur på 3, 5 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ønskeliste for budget 2004, jf. beslutningen på udvalgets møde den 30. april 2003. Beløbet vedrørende den ny ledelsesstruktur er ikke medtaget i budgetaftalen for 2004.

 

Forslag om finansiering af den nye ledelsesstruktur vil indgå i det videre arbejde vedrørende  budgetforslag 2005. Indtil da vil den enkelte skoles eventuelle muligheder for finansiering af implementeringen af den nye ledelsesstruktur på den enkelte skole blive vurderet.

 

Udmøntningen af den nye ledelsesstruktur må på det foreliggende økonomiske grundlag således forventes at foregå over en længere årrække.

 

 
Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Alfabetisk oversigt over høringssvar

·        Bilag 2: Forvaltningens kommentarer til høringssvarene

·        Bilag 3: Høringssvar

 

 

 

 

                                       Peter Rasmussen

                                                                                   Dorrit Christensen

 

 

 

 

 

 

 

 


Til top