Mødedato: 23.09.2021, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Status på implementering af Mad- og Måltidsstrategien

Se alle bilag

Sagen indeholder en status på implementering af Københavns Kommunes Mad- og Måltidsstrategi 2020-2025. Statusrapporten redegør bl.a. for kommunens arbejde med klimareduktionsmålet på 25 procent.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at ’Status på implementering 2021: Mad- og Måltidsstrategien’ tages til efterretning.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Som del af Mad- og Måltidsstrategien fra 2019 skal der hvert andet år aflægges statusrap­port til Borgerrepræsentationen. Vedlagte rapport samler et overblik over udvalgte, igangsatte mad- og måltidsindsatser i 2021 og 2022, der hver især og tilsammen bidrager til at realisere strategien.

Løsning

Statusrapporten er udarbejdet af en tværkommunal arbejdsgruppe og godkendt af Kredsen af administrerende direktører. Rapporten orienterer bl.a. om følgende tværkommunale indsatser:

  • Klimareduktion: DTUs beregninger viser, at klimaaftrykket fra kommunens fødevareindkøb for henholdsvis daginstitutionsbørn, skolebørn, udsatte borgere og ældre borgere kan reduceres med mindst 25 pct. samtidig med, at målgruppernes ernæringsbehov overholdes. Derfor arbejder kommunen ud fra, at klimaaftrykket for hver af målgrupperne skal reduceres med mindst 25 pct. samtidig med, at der opretholdes stort fokus på ernæring, sundhed, madkvalitet og madglæde. Til at understøtte indsatsen lancerer kommunen 750 klimavenlige opskrifter i efteråret 2021.

     

  • Madliv København: Rådgivningsforløb og kurser er opstartet i køkkenener i Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) og Socialforvaltningen (SOF), mens Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) opstartes i september 2021. Som del af indsatsen udarbejdes grundbogen Madliv København i en SUF-, SOF- og BUF-version. Sidstnævnte er vedlagt til orientering.
  • Madspild: I oktober 2021 afsluttes en analyse af madspild i kommunens institutioner og tilbud, som vil danne grundlag for en baseline samt reduktionsmål for madspild. Primo 2022 vil Borgerrepræsentationen få forelagt en indstilling til reduktionsmål for madspild i kommunen. Arbejdet er blevet forsinket pga. Covid-19 restriktionerne.

     

  • Eksterne indsatser: Københavns Kommune har i foråret 2021 indgået aftale med Fødevarebanken om at understøtte madfællesskaber i udsatte, almene boligområder baseret på overskudsvarer fra grossister og supermarkeder. Derudover indgår Københavns Kommune i efteråret 2021 aftale med ekstern leverandør om at understøtte et nyt borgerevent, som skal øge københavnernes kendskab til det høje ambitionsniveau ved at invitere københavnerne til mad og samtale i Københavns Kommunes institutioner.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Med Økonomiudvalgets godkendelse indstilles statusrapporten til godkendelse i Borgerrepræsentationen den 23. september 2021.

Søren Hartmann Hede / Mads Grønvall 

 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at ’Status på implementering 2021: Mad- og Måltidsstrategien’ tages til efterretning.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. september 2021

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 0. 2 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B og F. 

Imod stemte: - 

Undlod at stemme: V og O. 

 

Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Venstre og Dansk Folkeparti er bekymrede for, at implementeringen af mad- og måltidsstrategien er gået for vidt i forhold til den politiske aftale om, at ingen børn eller ældre skulle tvinges ind i et vegansk mad-regime. Vi forstår eksempelvis ikke formuleringerne om, at vuggestuebørn og børnehavebørn kun skal have tilbudt vand dagligt. Det skal de (og også de ældre) forhåbentlig have flere gange om dagen…”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. september 2021

 

Indstillingen blev godkendt med 40 stemmer mod 0.

12 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, Å, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).

Undlod at stemme: V, C og O.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det vigtigste for Det Konservative Folkeparti er at børn, unge og ældre får varieret, protein- og ernæringsrig kost, får mælk osv. Vi ønsker at der så vidt muligt bruges danske råvarer i sæson, så de fragtes mindst muligt med et lavere klimaaftryk til følge.”

 

Venstre og Dansk Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Venstre og Dansk Folkeparti er bekymrede for, at implementeringen af mad- og måltidsstrategien er gået for vidt i forhold til den politiske aftale om, at ingen børn eller ældre skulle tvinges ind i et vegansk mad-regime. Vi forstår eksempelvis ikke formuleringerne om, at vuggestuebørn og børnehavebørn kun skal have tilbudt vand dagligt. Det skal de (og også de ældre) forhåbentlig have flere gange om dagen…”

 

Til top