Mødedato: 23.09.2021, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om forenkling på dagtilbuds- og folkeskoleområdet

Medlemsforslag 

Det foreslås, 

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at kortlægge dokumentationskrav og fælles systemunderstøttelse på dagtilbuds- og folkeskoleområdet med henblik på at afdække muligheder for forenkling og forbedringer. Status på kortlægningen og evt. forslag til forenkling og forbedringer forelægges Børne- og Ungdomsudvalget senest på mødet den 15. december 2021, og den endelige version forelægges det kommende Børne- og Ungdomsudvalg i første halvår af 2022. 

(Stillet af Socialdemokratiet og Venstre)

Motivering 

Vi vil gerne sikre, at medarbejderne har mest mulig tid til at løse kerneopgaven, nemlig at byens børn og unge har de bedste betingelser trivsel, læring og udvikling. Vi oplever, at lærere, pædagoger og øvrige medarbejdere fortæller, at de bruger unødig meget tid på bl.a. dokumentation og systemer, som tager tid fra kerneopgaven. 

Derfor er det relevant at se på, om der er steder, hvor arbejdsgange, dokumentationskrav eller lign. kan forenkles eller helt afskaffes. Vi vil afskaffe meningsløse dokumentationskrav og besværlige arbejdsgange, der både tager tid fra kerneopgaven og skaber frustration på den enkelte arbejdsplads. Systemunderstøttelse kan være helt nødvendig og effektiv, men der ønskes et eftersyn af, om det alle steder virker efter hensigten og understøtter kerneopgaven. 

Vi skal selvfølgelig sikre, at lovgivningen overholdes, og så skal vi have fokus på, hvornår dokumentation og systemunderstøttelse er meningsfyldt. Det er det, når de giver værdi for børn, unge og medarbejdere. Det kan f.eks. være, at det er med til at sikre, at udsatte børn og unge får den rette hjælp og støtte eller når det er let for forældrene at få skrevet deres barn op til et dagtilbud. Men det er vigtigt, at evt. sagsgange og systemer ikke er mere komplekse end højst nødvendigt, og der er den rette support, så medarbejderne ikke skal bruge unødvendig tid, eller afholder sig fra at anvende systemerne.  

Forslaget skal ses i forlængelse af det nationale frikommuneforsøg, hvor regeringen i 2020 har indgået velfærdsaftaler på folkeskoleområdet, dagtilbudsområdet og ældreområdet. Med velfærdsaftalerne frisættes syv kommuner fra hovedparten af den statslige regulering på et af de tre områder. Det kan vi ikke gøre, men vi ønsker så meget forenkling som muligt, indenfor for lovgivningens rammer. Herudover giver den nationale aftale om håndtering af faglige udfordringer hos elever i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser i skoleåret 2021/22 øgede lokale frihedsgrader i folkeskolen. Der ønskes derfor en kortlægning af, hvilke dokumentationskrav, der er nationalt og kommunalt.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. september 2021

 

Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Til top