Mødedato: 23.08.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig godkendelse af plan for boliger til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere

Se alle bilag

Plan for boliger til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere skal godkendes endeligt efter planen har været i høring.

Indstilling

Indstilling om,

1.      at den endelige version af boligplanen godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Socialudvalget godkendte den 25. januar 2012 høringsversion af ”Plan for boliger til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere” (Boligplanen). Boligplanen blev derefter sendt i høring i marts-april måned til de høringsparter, der fremgår af bilag 3. Derudover blev der afholdt et høringsmøde den 28. marts, hvor de fremmødte var beboere og pårørende fra de socialpsykiatriske botilbud udenfor København Lindegården, Stubberupgård og Holme, samt pårørende fra handicap botilbuddet Møllehuset (se referat i bilag 5). Socialudvalget skal nu godkende den endelige version af boligplanen efter høring.

Boligplanen vil være retningsgivende for fremtidig planlægning af boliger og døgnpladser, herunder om ansøgning om anlægsmidler til modernisering og etablering af nye pladser. For at opfylde Boligplanens målsætninger, er det en forudsætning, at der bevilges flere anlægsmidler i de kommende budgetforhandlinger. Der forelægges separat indstilling med de konkrete projekter, der er formuleret til forhandlinger om budget 2013.  

Løsning

Boligplanens målsætninger

Boligplanens målsætninger er at:

  • 95% af alle boliger til borgere med handicap og sindslidelse skal leve op til den nuværende moderniseringsstandard ved at modernisere yderligere 407 boliger frem til 2025
  • 80% af alle borgere med handicap og sindslidelse får tilbudt en relevant bolig indenfor 4-6 måneders ventetid
  • Der etableres 259 nye boliger til borgere med handicap og sindslidelse frem til 2025 for at kapaciteten kan følge med befolkningsudviklingen i København
  • Der udvikles nye pladstyper, der bedre understøtter borgeres støttebehov og udviklingspotentiale, hvorved viften af boligtyper udvides og udvikles
  • Der afprøves velfærdsteknologier i boligerne, der kan understøtte borgernes selvstændighed samt forbedre velfærden for medarbejderne
  • Der etableres boliger, der sikrer driftsoptimering

Derudover indeholder boligplanen 11 spor, der er retningsgivende for udvikling af pladstyper i forbindelse med modernisering og etablering af nye pladser.

Ændringer i boligplan vedr. udsatte borgere

I forbindelse med det første udkast til Boligplan var der ikke indarbejdet en tekst vedr. moderniserings- og kapacitetsbehov på udsatteområdet, dvs. hjemløse borgere, borgere med misbrug og kriseramte. Socialforvaltningen forventer først at kunne udarbejde en konkret plan for udsatteområdet primo 2013, da der i øjeblikket er ved at blive analyseret, hvordan de fremtidige fysiske forhold bedst optimeres, og hvor mange pladser, der er behov for. Dette skyldes bl.a. at der er indført en ny visitationsprocedure primo 2012, hvis effekter først kan vurderes i slutningen af året, og at visionsprocessen for hjemløse borgere først lige er afsluttet. 

 

På baggrund af visionsprocessen er indsat en overordning tekst på 7 i boligplanen under overskriften "Boliger og døgnpladser til udsatte borgere", der er markeret med gult. Teksten understreger, at der er behov for et løft af de fysiske standarder, især at længevarende pladser i højere grad kommer på højde med handicap- og psykiatriområdet. Konkrete tal på moderniserings- og kapacitetsbehov vil først forelægge primo 2013. Dog er der et presserende behov for modernisering af Kollegiet på Gl. Køge landevej, krisecentret Egmontgården og skæve boliger, hvorfor disse indgår i budgetforhandlingerne. 

 
Indkomne høringssvar
I forbindelse med høringen af boligplanen er der modtaget 90 høringssvar fra samarbejdspartnere, samt beboere og pårørende på de berørte botilbud. Der er indkommet høringssvar fra fire grupper af borgere og samarbejdspartnere:

-          Beboere og pårørende på de socialpsykiatriske botilbud udenfor København (beliggende i Køge, Roskilde og Taastrup), som der endnu ikke bevilget midler til at modernisere. Der er modtaget 83 høringssvar fra disse botilbud, hvor af de fleste er vedhæftet i bilag 6. Dog er der ikke vedhæftet en række høringssvar fra beboere, da de er så personlige i indhold, at de ikke er egnet til offentlig publicering. Dog vil de være tilgængelige for socialudvalgets medlemmer efter anmodning eller på udvalgsmødet.

-          Pårørende på handicapbotilbuddet Møllehuset (se høringssvar bilag 7)

-          Handicaprådet og centerrådet på Handicapcenter København (se høringssvar bilag 8)

-          Socialforvaltningens primære samarbejdspartnere på botilbudsområdet: Region Hovedstaden, Teknik- og Miljøborgmesteren, Sundheds- og Omsorgsudvalget, de Københavns Ældreråd og Kultur- og Fritidsudvalget (se høringssvar bilag 9)

 

Høringssvarene er generelt positive overfor boligplanen og dens målsætninger, hvorfor kun mindre sproglige ting er rettet i boligplanen, der er uden større indholdsmæssig betydning. De indkomne høringssvar og eventuelle rettelser til boligplanen gennemgås i vedhæftede bilag 4. 

 

Dog er beboere og pårørende på de socialpsykiatriske botilbud Holme, Stubberupgård og Lindegården, der ligger udenfor København utilfredse og kritiske overfor boligplanens målsætning om kun at beholde ca. 80 ud af de 247 pladser udenfor København. De udtrykker, at pladserne udenfor København skal bevares med henblik på at sikre at borgere, der ikke ønsker at bo i København fortsat kan bo i rolige omgivelser på landet, da dette har bidraget til mange beboeres rehabilitering. En indflytning til København vil ifølge deres vurdering forværre beboernes liv, da det vil medføre tilbagefald til dårlige vaner og adfærd - bl.a. genoptag af misbrug og øget antal psykotiske tilfælde.

 

Socialforvaltningen foreslår, at der for at imødekomme de mange bekymringer gøres klart for beboere og pårørende, at der ikke er taget nogen beslutning om, at pladserne skal flyttes. Derudover foreslår Socialforvaltningen, at der gennemføres en dialog med beboerne og de pårørende om botilbuddenes fremtid samt behov for pladser udenfor København.

Økonomi

Opfyldelse af boligplanens målsætninger forudsætter, at der samlet finansieres et anlægsbeløb på 618 mio. kr. frem til 2025 og en driftsudgift på 170,3 mio. kr. Dette er eksklusiv udsatte borgere, og gælder derfor kun for borgere med handicap og sindslidelse. I nedenstående tabel fremgår hvad, der er finansieret af pladser, samt hvad mangler at blive finansieret.

 

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser. Budgetønskerne til budget 2013 fremgår af separat indstilling.

 

Antal boliger

Anlæg i alt

Driftsudgift i mio. kr.

Finansierede projekter

 

I mio. kr. (2011 p/l)

I mio. kr. (2011 p/l)

Handicap – modernisering

136

83,1

0

Handicap – nye pladser

139

54,6

97,3

Psykiatri – modernisering

208

112,7

0

Psykiatri – nye pladser

42

96,0

16,8

I alt

525

346,4

114,1

Ikke-finansierede projekter

 

 

 

Handicap - modernisering

116

132,0

0,0

Handicap – nye pladser

118

109,0

97,6

Psykiatri – modernisering

291

246,0

0,0

Psykiatri – nye pladser

141

131,0

73,3

Ikke finansieret i alt

666

618

170,9

Videre proces

Når boligplanen er endelig godkendt vil der løbende være en dialog med de konkrete botilbud, der berøres af planen, når det bliver relevant. Derudover søges om nye anlægs- og driftsmidler i efterårets budgetforhandlinger. En endelig konkretisering af modernisering og kapacitetsudvidelse på udsatteområdet forventes forlagt for Socialudvalget primo 2013.

 

Anette Laigaard                                       /Lars Østergaard

 

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

1.      at den endelige version af boligplanen godkendes.




Socialudvalgets beslutning i mødet den 13. juni 2012

Kontorchef Lars Østergaard overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at sagen blev sendt til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. august 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top