Mødedato: 23.08.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Lokalt aftalt røgfri arbejdstid

Nedenfor følger indstilling om, at kommunens arbejdspladser kan indføre yderligere tiltag for at reducere rygning på arbejdspladserne i Københavns Kommune. Hensigten er at forbedre medarbejdernes sundhed og forbedre arbejdsmiljøet på kommunens arbejdspladser.

Indstilling

Indstilling om,

1.      at kommunens arbejdspladser kan indføre røgfri arbejdstid decentralt/lokalt, såfremt der er enighed i det relevante samarbejdsorgan,

2.      at arbejdspladserne i samarbejde med det relevante samarbejdsorgan aftaler det praktiske omkring indførelsen af røgfri arbejdstid, samt

3.      at indførelse af røgfri arbejdstid sker indenfor de rammer, som fremgår af nærværende sag.

 (Økonomiudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune er en røgfri arbejdsplads, jf. kommunens rygepolitik fra 2007. Der må ikke ryges i kommunens lokaler og i kommunens køretøjer. På den måde sikres det, at medarbejderne og de borgere, der færdes i kommunale bygninger, ikke udsættes for tobaksrøg. Kommunens rygepolitik regulerer alene de fysiske begrænsninger for rygning på kommunens arbejdspladser, men regulerer ikke, hvorvidt det er tilladt for kommunernes medarbejdere at ryge i arbejdstiden.

Løsning

Arbejdstidens tilrettelæggelse hører under ledelsesretten, som giver arbejdsgiveren mulighed for at regulere adfærden på arbejdspladsen, bl.a. ved indførelse af røgfri arbejdstid i betalt arbejdstid.  Imidlertid forudsættes det, at indførelsen af røgfri arbejdstid decentralt/lokalt, herunder det praktiske omkring indførelsen, sker i enighed med det relevante samarbejdsorgan.

 

Rammerne for indførelse af røgfri arbejdstid skal ske i overensstemmelse med drøftelserne på mødet i Økonomiudvalget den 10. januar 2012. Dette indebærer, at såfremt der decentral/lokalt indføres røgfri arbejdstid, vil rygning fortsat kunne ske i frokostpausen og uden lønfradrag. I forbindelse med indførelsen vil det som udgangspunkt generelt være en fordel at indføre ordninger, der – bortset fra frokostpausen - udelukker rygning fra arbejdstids begyndelse til arbejdstids ophør. Dette er begrundet både praktiske og administrative hensyn.

 

Det anbefales, at arbejdspladserne indtænker tilbud om rygestop i forbindelse med indførelsen af røgfri arbejdstid. Københavns Kommune tilbyder ansatte gratis deltagelse i rygestopkurser (5x2 timer) i eller uden for arbejdstiden.

Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med forvaltningerne udarbejde praktiske råd og vejledninger til, hvor man vil kunne indføre røgfri arbejdstid. Vejledningen skal ligeledes indeholde råd til arbejdspladserne om evaluering af røgfri arbejdstid, så forvaltningerne systematisk kan evaluere arbejdspladsernes erfaringer med røgfri arbejdstid. På baggrund heraf vil det kunne overvejes, hvorvidt røgfri arbejdstid skal udbredes til andre steder i kommunen.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, udarbejder Økonomiforvaltningen i samarbejde med forvaltninger en vejledning til arbejdspladser der ønsker, at indføre røgfri arbejdstid med råd til den praktiske gennemførelse.


Claus Juhl

                                                                  /                                                                                             Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at kommunens arbejdspladser kan indføre røgfri arbejdstid decentralt/lokalt, såfremt der er enighed i det relevante samarbejdsorgan,

2.      at arbejdspladserne i samarbejde med det relevante samarbejdsorgan aftaler det praktiske omkring indførelsen af røgfri arbejdstid,

3.      at indførelse af røgfri arbejdstid sker indenfor de rammer, som fremgår af nærværende sag.



Økonomiudvalget drøftede den 10. januar 2012 mulighederne for eventuelle tiltag for at reducere rygning på arbejdspladserne i Københavns Kommune.

På mødet den 24. maj 2012 tiltrådte CSO den nærværende indstilling uden bemærkninger.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2012

Indstillingen blev anbefalet.

 





Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. august 2012

Indstillingen blev godkendt med 47 stemmer imod 3.

 

For stemte: A, B, C, F, O, 2 medlemmer af V (Pia Allerslev og Flemming Steen Munch), Ø og Signe Goldmann (løsgænger).

Imod stemte: I og 1 medlem af V (Leslie Arentoft).

Til top