Renovering af legepladser
Renovering af legepladser
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 23. august 2001
BR 304/01
Renovering af legepladser
Renovering af legepladser
Indstilling om, at der gives en kapitalbevilling på 1,4 mio. kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3) til renovering af legepladser.
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives en kapitalbevilling på 1,4 mio. kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3) til renovering af legepladser
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 6. juni 2001
Anbefalet
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
København Kommune´s 77 offentlige ubemandede legepladser er vigtige for byens børn og deres forældre. Legepladserne skal være holdbare rammer for kvalitative oplevelser og stimulerende for børns udvikling og social kontakt mellem forældrene.
I dag er nogle af legepladserne blandt de bedste i Danmark, mens andre er nedslidte, uinspirerende og ude af trit med brugernes ønsker. Enkelte er så forfaldne, at de ikke længere fungerer som legepladser.
I forbindelse med disponeringen af Vej & Parks investeringsramme for 2001 har Bygge- og Teknikudvalget reserveret 1,4 mio. kr. på Vej & Park´s anlægsramme til renovering af legepladser. Disse anlægsmidler foreslås anvendt til renovering af legepladserne Serridslevvej Nord, Serridslevvej Syd og Grøndalsparken.
SAGSBESKRIVELSE
I 1999 godkendte Bygge- og Teknikudvalget et notat med en legepladsredegørelse om kommunens 77 ubemandede offentlige legepladser (BT 341/99), hvori der blev afsat et årligt beløb på 800.000 – 900.000 kr. fra driftmidlerne til renovering af legepladser. I 1999 og 2000 gennemførtes arbejder på en række legeplader. Arbejderne har været meget varierende - fra totalomlægninger til mindre arbejder - men resultaterne viser, at den afsatte økonomiske ramme ikke er tilstrækkelig til at opretholde legemulighederne på det nuværende antal legepladser.
Den væsentligste årsag hertil er, at forekomsten af forurenet jord på legepladserne har medført store omkostninger til deponering og udskiftning af jord. Koordineringen med Miljøkontrollens arbejder i forbindelse med udskiftning af forurenet jord på legepladser har fremskyndet to større omlægninger, Odinsgade i 2000 og Sætersdalgade i 2001. Det har medført udskydelse af andre planlagte arbejder.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
I legepladsredegørelsen (BTU nr 341/99) er der beskrevet en målsætning for de 77 offentlige legepladser i Københavns Kommune. For at fastholde en fremdrift i arbejdet med at renovere legepladserne har BTU (BTU 91/2001) afsat 1,4 mio. kr. af Vej & Parks anlægsramme til brug for renoveringer af legepladser i 2001. Vej & Park foreslår, at legepladserne Serridslevvej Nord, Serridslevvej Syd og Grøndalsparken renoveres i 2001.
Legepladsrenovering, som udføres sideløbende for driftmidler, er beskrevet i bilag 4.
Serridslevvej Nord
Legepladsen, som er beliggende i Fælledparken, lå - på grund af usikkerhed om økonomi og legepladsens udformning - frem til efteråret 2000 stærkt forfalden og trængte til en gennemgribende renovering. Dette medførte mange klager, og i efteråret 2000 udarbejdede Vej & Park derfor et skitseprojekt, som blev drøftet med brugerne og godkendt i Fælledparkens brugerråd. Vej & Park har i 2000 gennemført den første etape med udtynding af buske, nyt kælkebakkeanlæg, balancesten i sandflod og beplantning. I april 2001 meddelte Miljøkontrollen, at de ville gennemføre et afværgeprojekt på legepladsen. Det er aftalt mellem Vej & Park og Miljøkontrollen, at afværgeprojektet og renoveringen deles, så Miljøkontrollen står for udskiftning af jord m.m., og Vej & Park står for indretningen af legepladsen i henhold til det godkendte skitse projekt. Arbejderne forventes afsluttet i 2001 og er vurderet til at koste 0,5 mio. kr. Se illustrationsplan bilag 1.
Serridslevvej Syd
Legepladsen er beliggende i Fælledparken. Skitseforslaget, der blev udarbejdet i efteråret 2000, er godkendt i Fælledparkens brugerråd og dermed klar til færdigprojektering og udførelse i løbet af 2001. Der er tale om en småbørnslegeplads nordvest for pentanquebanerne og et grønt rum til ophold, grill m.m. sydøst for banerne. Skitseforslagets landskabelige intention er at genskabe det oprindelige parkrum omkring den gamle fredede toiletbygning, der i dag rummer opbevaringsrum for pentanqueklubberne og offentligt toilet. I 2001 planlægges som 1. etape gennemført en renovering af småbørnslegepladsen, som er vurderet til at koste 0,3 mio. kr. Se Illustrationsplan bilag 2.
Grøndalsparken
Legepladsen er beliggende i Grøndalsparken ud for Arnestedet. Der er udarbejdet skitseforslag, som er klar til at blive præsenteret i en borgerinddragelse. Høringsprocessen, den efterfølgende detailprojektering og udførelsen forventes gennemført og afsluttet i 2001. Legepladsen besøges af mange institutioner og mindre børn med deres forældre. Den foreslås derfor indrettet med særligt hensyn til de mindste. Skitseforslaget tager udgangspunkt i at bevare det eksisterende cirkulære asfaltlegeareal og supplere dette med et nyt cirkulært legelandskab opbygget omkring et indiansk soltempel. I legelandskabet omkring templet etableres der sandkasse, broer, klatresten, hulekrat m.m. Arbejderne planlægges gennemført i efteråret 2001 og er vurderet til at koste 0,6 mio. kr. Se skitseforslag bilag 3.
De samlede anlægsomkostninger til renovering af de 3 legepladser i 2001 beløber sig til 1,4 mio. kr. Omkostningerne fordeler sig på følgende anlægselementer:
Udgiftspost |
mio. kr. |
Serridslevvej Nord |
0,5 |
Serridslevvej Syd |
0,3 |
Grøndalsparken |
0,6 |
I alt, mio. kr. |
1,4 |
Bygge- og Teknikudvalget har reserveret 1,4 mio. kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3) i 2001.
Legepladserne Serridslevvej Nord og Syd har været i høring hos Fælledparkens Brugerråd. Høringsprocessen til legepladsen Grøndalsparken planlægges gennemført med borgermøde i juni 2001, følgegruppe i juni, juli og august og afslutning med borgermøde i slutningen af august.
Da alle 3 legepladser er beliggende i fredede parkområder, vil projekterne i forbindelse med detailprojekteringen blive forelagt Fredningsnævnet for København til godkendelse.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Illustrationsplan Serridslevvej Nord
Bilag 2: Illustrationsplan Serridslevvej Syd
Bilag 3: Skitseforslag for Legepladsen Grøndalsparken
Bilag 4: Notat om renovering af legepladser for driftmidler
Ole Bach