Mødedato: 23.05.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til forberedende anlægsarbejder på ny skole på Strandboulevarden, Østerbro

Se alle bilag

Der skal tages stilling til anlægsbevilling til at gennemføre forberedende anlægsarbejder på Strandboulevarden 47 som led i etableringen af en ny skole på adressen.

Indstilling og beslutning

Det indstilles,

  1. at der gives en anlægsbevilling på i alt 5,0 mio. kr. (2013 p/l) til forberedende anlægsarbejder på Strandboulevarden 47 som led i etableringen af en ny skole. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme, jf. tabel 2 i økonomiafsnittet.

 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget )

Problemstilling

På baggrund af det voksende antal børn i kommunen skal en række skoler udbygges med ekstra spor og fritidspladser, og der skal etableres en helt ny skole på Østerbro. I budget 2012 blev der derfor bl.a. afsat anlægsmidler til køb af to ejendomme på Strandboulevarden og til at indrette ejendommene til en 2-sporet folkeskole.

Behovsprognosen fra juni 2012 (BUU 20/6 2012) viser, at der er behov for 25 spor på skolerne på Østerbro/Indre By. Da skolerne i dag har en samlet kapacitet på 19 spor, er der igangsat en udvidelse af Vibenshus Skole med 1 spor (budget 2011) og en udvidelse af Langelinieskolen med 3 spor (budget 2011). De sidste 2 spor bygges på Strandboulevarden (budget 2012). Vokser behovet for skolekapacitet yderligere på Østerbro, kan skolen på Strandboulevarden udvides til 4 spor.

Der er tidligere givet anlægsbevilling til køb af de 2 ejendomme på Strandboulevarden samt anlægsbevilling på 30 mio. kr. til projektering og bygherrerådgivning i forbindelse med ombygningen ejendommene til skole (BR 20/6 2012).

Forud for arbejdet med det egentlige skolebyggeri, som påbegyndes primo 2014, skal der igangsættes en række forberedende arbejder i form af omlægning af forsyningsledninger.

Løsning

Projektbeskrivelse

Det er nødvendigt at flytte en transformerstation samt omlægge fjernvarme- og vandforsyningsledninger, før opførelsen af skolens idrætshal kan begynde.

Københavns Kommune overtager iht. købsaftalen ejendommen den 1. juli 2013. De arbejder, der skal påbegyndes, før ejendommen overtages, udføres efter aftale og med fuldmagt fra den nuværende ejer, Kræftens Bekæmpelse.

I helhedsplanen for skolen er det fastlagt, at bygningerne mod Strandboulevarden kan rumme mellemtrinet, udskolingen og samtlige faglokaler. I bygningerne mod A.F Krigersvej kan indskoling og fritidsinstitution placeres. Der skal bygges en ny idrætshal placeret i husrækken mod Hospitalsvej. En enkelt bygning skal nedrives for at sikre et sammenhængende udeareal.

1. etape indeholder ombygning af bygningerne mod Strandboulevarden. I en dispositionsplan for 1. etape har det været muligt at placere alle funktioner til en 2 sporet skole i disse bygninger. Der laves 22 basislokaler, alle faglokaler, personalefaciliteter, ressourcecenter og administration og kantine for hele skolen. Foruden hallen ombygges yderligere en bygning der ligger i nærhedens af A.F Krigersvej til fritidshjem. Den overordnede målsætning bliver indfriet med en fuld 2 sporet skole med faglokaler til 4 spor og tilknyttet fritidsinstitution. Indskolingen starter i disse bygning og flyttes over til deres miljø når bygningerne i 2. etape er ombygget. Udearealet udføres, så det overvejende er færdiggjort efter 1 etape. Dispositionsforslaget  indeholder mulighed for elev- og læreraktiviteter jf. den forventede kommende folkeskolereform. Der er indarbejdet lærerarbejdspladser for de enkelte teams og et særligt lounge- og profilområde, der muliggør et unikt samspil med henblik på aktiviteter. Hvis folkeskolereformen giver anledning til yderligere behov for ændringer af skolens indretning, vil forvaltningen vende tilbage med forslag herom, herunder evt. finansiering.

Udearealerne vil blive udformet med særlig opmærksomhed på at skabe mulighed for aktiviteter og fysisk træning i rumlige opdelinger der kan medvirke til at stimulere barnets motorik gennem leg. Der vil være mulighed for en profilering mod en sundhedsprofil.   
2. etape forventes færdig i 2017 og vil rumme indskoling.

Det vil være muligt i en overgangsperiode indtil skolen er fuldt udbygget at rumme klubfaciliteter til 200 børn i ledige lokaler. Klubben kan være i disse rammer til skolen elevmæssigt er fuld  i 2025.  

Tidsplan

Omlægningen af fjernvarme- og vandledninger er planlagt til at starte i juni 2013 og forløbe hen over sommeren, hvor generne vil være mindst. Flytningen af transformerstationen og tilhørende kabler foretages mest hensigtsmæssig umiddelbart efter omlægningen af forsyningsledningerne. Flytningen udføres samtidig med, at en eksisterende varmecentral ombygges for at skabe plads til en ny trappeadgang til den nye idrætshal. 

Der vil i efteråret 2013 blive søgt om anlægsbevilling til de egentlige anlægsarbejder. Hele Langelineskolens KKFO og skolens udskoling genhuses i dag på Strandboulevarden. Udbygningen af Langelinieskolen er væsentligt forsinket hovedsageligt grundet ekstraordinære uforudsete miljø- og bygningstekniske forhold.  Planen er at lokaler på Kastelsvej 58, som skal huse Langeliniskolens indskoling, mellemtrin samt fritidstilbud, kan ibrugtages pr. 01.01.2014,  men der er en forhøjet risiko for forsinkelse på flere måneder, for denne ibrugtagning. Såfremt forsinkelse kan indhentes, vil der dog forsat være behov for genhusning af udskolingen på Strandboulevarden på i alt 6 klasser, hvilket kan få indflydelse på tidsplanen for færdiggørelse af skolen til tiden, som er planlagt til opstart i skoleåret 2015/16.

Brugerinddragelse

Dispositionsforslaget er godkendt af byggeudvalget som har bestået af forvaltningen, KEJD og rådgivere i samspil med Kræftens Bekæmpelse. I den kommende proces inddrages eksterne samarbejdsparter.

Praktikpladser

Spørgsmålet om antal praktikpladser ifm. byggeriet vil fremgå af den efterfølgende anlægsbevillingssag i efter året 2013.

Høring i Københavns Ejendomme 

Indstillingen har været i høring i Københavns Ejendomme. Høringssvaret giver ikke anledning til bemærkninger.

Økonomi

I budget 2012 blev der afsat 211 mio. kr. (2012 p/l) til ombygning af ejendommene på Strandboulevarden. til skole med 2 spor samt fagprogram til 4 spor. Der blev endvidere afsat 40 mio. kr. til etablering af en idrætshal i forbindelse med skolen. Selve ejendomskøbet blev finansieret af en særlig kapacitetssikrende pulje på 336,2 mio. kr. under ØU. I budget 2011 blev der desuden afsat 64 mio. kr. til udbygning af Øster Farimagsgades Skole med et spor udover det spor, der blev finansieret i budget 2010. Efterfølgende viste det sig imidlertid, at det kun er teknisk muligt at udbygge skolen med et spor. Det andet spor placeres derfor på Strandboulevarden, og de 64 mio. kr. indgår dermed i finansieringen af ombygningen.

 Rammen til ombygning af ejendommen og til idrætshal er disponeret således:   

Tabel 1

Strandboulevarden

1.000 kr. (2013 p/l/)

Afsat ramme

 

Budget 2012 Skole

214.376

Budget 2012 Idrætshal

40.640

Budget 2011 1 spor på Øster Farimagsgades Skole

65.024

I alt

320.040

Disponeret

Projektering (BR 20/6 2012)

30.480

Forberedende arbejder

5.000

Disponeret i alt

35.480

Restramme

284.560


I forbindelse med købet af ejendommene på Strandboulevarden gjorde KEjd opmærksom på, at der inden for 2 - 3 år ville være behov for genoprettende arbejder for at sikre bygningernes funktionsduelighed. Som følge heraf har KFU den 7.3.2013 (2013-41304) godkendt, at 23,8 mio. kr. til genopretning af bygningerne indgår i forhandlingerne om overførselssagen 2012 - 2013.

Anlægsbevillingen på 5,0 mio. kr. finansieres og udmøntes således: 
 

Tabel 2

(2013 p/l)

Udvalg

Bevilling

Funktion

2013 (1.000 kr.)

Finansiering

BUU

Anlæg

03.22.01.3

5.000

Udmøntning

BUU

Anlæg

03.22.01.3

25

Udmøntning

KFU

KEjD Anlæg

03.22.01.3

4.975

Anlægsbevilling i alt

5.000

Videre proces

Efter procedure for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) i anlægssager sendes indstillingen til udtalelse i KFU. Herefter fremlægges indstillingen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.



Else Sommer                               /Knud Langberg 
 

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningens indstilling i mødet den 7. marts 2013

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Borgerrepræsentationen indstiller,

  1. at finansiering af yderligere 23,8 mio. kr. til vedligeholdelsesarbejder på ejendommen Strandboulevarden 47, der er nødvendige for at sikre bygningens funktionsduelighed, indgår i forhandlingerne om overførselssagen 2012-2013.  

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2013

Dagsordenens punkter 4-9 og 16 blev behandlet under eet.

Indstillingen blev godkendt.

 

Kultur- og Fritidsudvalget finder det meget vigtigt at skolen og idrætshallen bliver bygget og at opbakningen til forvaltningens indstilling sker for at sikre rettidig omhu med Københavns Ejendommes penge.

 

Kultur- og Fritidsuddvalget besluttede på sit møde den 18. april 2013, at projekter på kultur- og fritidsområdet, som ikke har fået bevilling i forbindelse med overførselssagen, indgår i forhandlingerne om budget 2014 - herunder 23,8 mio. kr. til denne sag om Ny Østerbroskole

 

 

Børne- og Ungdomsforvaltningens indstilling i mødet den 10. april 2013

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives en anlægsbevilling på i alt 5,0 mio. kr. (2013 p/l) til forberedende anlægsarbejder på Strandboulevarden 47 som led i etableringen af en ny skole. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme, jf. tabel 2 i økonomiafsnittet.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 10. april 2013

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2013

 Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. maj 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top