Mødedato: 23.01.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Lærlingepladser på kommende metrobyggerier

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at orienteringen om Metroselskabets tiltag vedrørende lærlingepladser på kommende metrobyggerier tages til efterretning,
  2. at medlemsforslaget fra Enhedslisten om lærlingepladser på kommende metrobyggerier hermed er håndteret.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

På Borgerrepræsentationens møde den 10. oktober 2013 blev det godkendt at sende følgende forslag fra Enhedslisten retur med henblik på at få et mere konkret svar/notat fra Økonomiforvaltningen:

Det foreslås,

  • at Økonomiforvaltningen pålægges at fremlægge et forslag, der sikrer flest mulige lærlingepladser på kommende metrobyggerier, herunder førstkommende etape til Nordhavn. Forslaget skal om nødvendigt drøftes med Metroselskabet samt dets ejerkreds.

Løsning

Januar 2011 indgik Metroselskabet anlægskontrakter for byggeriet af Cityringen med konsortiet Copenhagen Metro Team (CMT) og Ansaldo, som også leverede transportløsningen til den eksisterende metro. I kontrakterne indgik ikke krav om beskæftigelse af lærlinge (uddannelsesklausuler). 

Det betød, at Metroselskabet - som følge af at selskabets ejere fra 2011 indførte brug af hårde sociale klausuler (bl.a. uddannelsesklausuler) i kommune og stat – var nødt til at forsøge at sikre praktikpladser på Cityringsbyggeriet ad frivillighedens vej. I juni 2011 blev der således indgået en frivillig partnerskabsaftale med hovedentreprenørerne CMT, Ansaldo, BAT-kartellet samt LO og Dansk Byggeri. Via arbejdsmarkedets parter indgår Byggeriets Uddannelser i partnerskabet med et match-makerfunktion, der skal sikre matchning mellem praktikanter og entreprenørerne på Cityringsbyggeriet. Af aftalen fremgår, at parterne har et mål om, at omkring 5-7 pct. af de timelønnede ansatte på metrobyggeriet - primært stationsbyggerierne - skal være lærlinge.  

Juni 2012 kunne aftaleparterne konstatere, at kun 2 lærlinge var ansat på byggeriet, svarende til knap 2 pct. af de timelønnede ansatte. I januar 2013 besluttede Metroselskabet og selskabets ejere i at nedsætte en taskforce, som fik til opgave at følge at målet fra partnerskabsaftalen bliver indfriet samt følge at der bliver udarbejdet en målsætning for andelen af lærlinge for afgreningen til Nordhavn. Der er pr. november 2013 ansat 13 lærlinge på byggeriet, svarende til knap 4 pct. af de timelønnede ansatte.

Taskforcen har i en statusrapport fra september 2013 belyst hvilke udfordringer, løsningsmuligheder og relevante samarbejdspartnere, der har indvirkning på antallet af lærlinge på Cityringsbyggeriet. Se bilag 1.   

Maj 2013 besluttede Metroselskabets bestyrelse, at der i fremtidige udbud skal anvendes en hård social klausul ift. beskæftigelse af lærlinge (uddannelsesklausul), der falder inden for kriterierne i aftale om Finanslov for 2013. Det betyder, at Metroselskabet fremadrettet vil anvende en ordning, der tilsvarer Københavns Borgerrepræsentations beslutning fra 2010 om anvendelse af uddannelsesklausuler samt statens ordning for brug af uddannelsesklausuler.

Med afsæt i bestyrelsens beslutning om at indføre uddannelsesklausuler for fremtidige udbud har Metroselskabet udarbejdet et paradigme for anlægskontrakter, hvori der indgår krav om anvendelse af lærlinge i udbudsbetingelserne. Se bilag 2. 

Metroselskabet har i september 2013 taget det nye paradigme i brug og har gennemført to supplerende udbud til Cityringsbyggeriet, hvor der er stillet krav om lærlingepladser:  

i) Udbud af en ekstra elevator ved Kongens Nytorv og på Nørreport Station, hvor der er stillet krav om 1½ lærlingeårsværk. Pt. arbejder to elektrikerlærlinge på opgaven.

ii) Udbud om renovering af trapperne mellem gade- og concourseniveau på den eksisterende metro, hvor der et stillet krav om lærlinge, men hvor kontrakttager har tilbudt at overbyde kravet, da opgaven har et særligt højt uddannelsespotentiale. 10 % af de ansatte på opgaven vil være lærlinge. 

Selskabet er endvidere ved at udbyde dele af metroen til Nordhavn (fordelt på fire udbud) samt arbejdet med færdigmontering af stationer på Cityringen. Ved disse udbud anvendes hårde sociale klausuler, herunder uddannelsesklausuler, der vil sikre lærlingepladser i fremtiden. 

Endelig skal det nævnes, at Københavns Kommune med vedtagelsen af indstillingen vedrørende Københavns Kommunes deltagelse i selskaber (BR 2013-8900), herunder en opdatering af kommunens politik for aktivt ejerskab, fremover vil sikre, at kommunens bestyrelsesmedlemmer skal arbejde for, at kommunens politikker og beslutninger, fx. vedrørende sociale klausuler, herunder uddannelsesklausuler, også implementeres i de respektive selskaber, fx. Metroselskabet I/S.

I forlængelse heraf kan det oplyses, at ejerne af Metroselskabet er blevet enige om, at nedsætte en hurtigt arbejdende gruppe, der skal afklare, hvordan ejernes krav om hårde sociale klausuler kan implementeres hos selskabet. To af metroselskabets ejere (Københavns Kommune og Staten) har vedtaget politikker for anvendelsen af sociale klausuler eller drøfter tilsvarende ordninger, men der er forskelle på omfanget af anvendelsen af sociale klausuler hos ejerne. Det er derfor Metroselskabets vurdering, at anvendelsen af yderligere sociale klausuler end de allerede vedtagne i selskabets paradigmer, bør afklares inden udbuddene beskrevet ovenfor afsluttes, således at evt. ændringer kan indarbejdes i udbudsprocessen eller i den afsluttende kontraktunderskrivelse mhp. at sikre yderligere lærlingepladser.

Endeligt vil der i 2014 ske en afrapportering om udviklingen i disse forhold i kvartalsrapporterne fra Metroselskabet. Fremadrettet vil der også ske en afrapportering af det samlede antal lærlingepladser på Cityringsbyggeriet. Pt. angives der kun, hvor mange lærlinge, der er i et forløb i den aktuelle periode på projektet.

 

Økonomi

Denne orientering har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.


Claus Juhl                        Anne Skovbro

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at orienteringen om Metroselskabets tiltag vedrørende lærlingepladser på kommende metrobyggerier tages til efterretning,
  2. at medlemsforslaget fra Enhedslisten om lærlingepladser på kommende metrobyggerier hermed er håndteret.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. december 2013

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, F, B, C, O og V.

Imod stemte: Ø.




Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. januar 2014

 

Der ønskedes separat afstemning om indstillingens 2. at-punkt.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med 39 stemmer imod 10. 2 undlod.

 

For stemte: A, B, C, F, O og V.

Imod stemte: Ø.

Følgende undlod at stemme: I.

 

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten er meget ærgerlig over, at det ikke er lykkedes at få gennemført vores medlemsforslag stillet i august måned. Manglen på praktikpladser kræver maksimal politisk opmærksomhed og Metroselskabet har tidligere vist, at de ikke har formået at løfte praktikpladsopgaven. Derfor har det for Enhedslisten været afgørende, at Københavns Kommune, som ejer, tog ansvar for at sikre, at de kommende kontrakter skaber flest mulig praktikpladser, ved at gennemregne forskellige modeller. Dette har et politisk flertal desværre ikke ønsket.”

 

 

Til top