Mødedato: 23.01.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ændring af den organisatoriske placering for Københavns Erhvervsservice

Se alle bilag
Indstillingen indeholder forslag til overflytning af Københavns Erhvervsservice fra Teknik- og Miljøudvalget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at Borgerrepræsentationen godkender ændringerne i Københavns Kommunes Styrelsesvedtægt, som angivet i bilag 1,

 (Økonomiudvalget)

 (2. behandling)

Problemstilling

På Borgerrepræsentationens møde den 12. december 2013 blev medlemsforslag om overflytning af Københavns Erhvervsservice (KES) til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen stillet af Socialdemokraterne, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre vedtaget.

Det fremgår af medlemsforslaget, at overflytningen skal sikre, at det strategiske fokus for KES er at bidrage til vækst og beskæftigelse.

Løsning

ØU godkendte den 18. juni 2013 afrapporteringen på analysearbejdet vedr. ”placering af kommunens tværgående enheder” (2013-89647). Rapporten var en udløber af Strukturudvalgets afrapportering til Borgerrepræsentationen d. 13. december 2012. Grundet Københavns Erhvervsservices (KES) nylige etablering rummer rapporten ikke en konkret vurdering af fordele og ulemper ved alternative udvalgsplaceringer til Teknik- og Miljøudvalget.

Rapporten anbefaler imidlertid en række konkrete tiltag, som berører snitfladerne mellem KES og Teknik og Miljøudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget:

  • Øget integration af KES i Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) for at skabe bedre organisatoriske rammer for udbredelsen af erhvervsperspektivet og servicekulturen i TMF.
  • Potentialer mellem erhvervs- og beskæftigelsesområdet, særligt synergier mellem den indgående og udgående virksomhedskontakt i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF).
  • Styrke koblingen mellem KES og Økonomiforvaltningens (ØKF) fokus på kommunens erhvervspolitik og erhvervsfremmeaktiviteter.
  • Etablering af en tværgående styregruppe på direktørniveau, der sikrer fælles ophæng og prioritering.

Vedr. potentialerne i snitfladerne mellem KES og beskæftigelsesområdet nævnes, at virksomhederne i København oplever et stort potentiale for en bedre koordinering mellem erhvervs- og beskæftigelsesindsatsen. Kommunen kan optræde som en stærkere sammenhængende enhed med en styrkelse af én indgang for erhvervslivet og en koordineret virksomhedskontakt.

Der er således potentialer i en tættere kobling mellem driften i KES, som fungerer som én indgang for erhvervslivet, og beskæftigelsesindsatsen, herunder virksomhedernes behov for arbejdskraft. Dette kan understøtte én fælles udgående virksomhedskontakt med fokus på virksomhedernes konkrete behov, og at kommunen møder virksomhederne med en bred viden om de kommunale tilbud og services samt byens strategiske udfordringer.

Samlet set vurderes en organisatorisk placering af KES under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at være sagligt og fagligt begrundet henset til sammenhængen mellem medlemsforslagets motivering og Strukturudvalgets arbejde.

Kommende snitflader mellem forvaltningerne

En ændring af den organisatoriske placering af KES som en del af BIF medfører et behov for fokus på de ”nye” snitflader, der opstår mellem BIF og TMF i form af myndighedssagsbehandlingen af fx bygge- og miljøtilladelser, jf. den specifikke lovgivning på området.

Derudover er der snitfladen til ØKF i forhold til kommunens overordnede erhvervspolitik, som er fastsat i styrelsesvedtægten, hvor ØU har ansvaret for ”kommunens erhvervspolitik og erhvervsfremmeaktiviteter, herunder turisme og internationalisering på udviklings- og strateginiveau”. ØU og Borgerrepræsentationen skal forelægges et oplæg til en fremtidig erhvervspolitik for København i første halvår 2014. Et element heri er en handleplan med mål for kommunens erhvervsservice i de forskellige forvaltninger, herunder opfølgning på målene som blev vedtaget i budget 2014.

Arbejdet med erhvervspolitikken koordineres af en styregruppe for erhvervsområdet på adm. direktørniveau fra de relevante forvaltninger med formandskabet hos ØKF.  Arbejdet igangsættes hurtigst muligt med henblik på forelæggelse for styregryppen i første kvartal 2014. Grundet den mulige overflytning af KES til BIF vil der i styregruppen ligeledes blive set på tidsplanen for de leverancer, som er en del af Budget 2014, særligt i forhold til at styrke myndighedsbetjeningen med overholdelse af servicemåltal overfor virksomhederne.

Det er i Budget 2014 aftalt, at Københavns Erhvervsråd skal oprettes med deltagelse af relevante virksomhedsledere. Formand for rådet bliver Overborgmesteren. Beskæftigelses- og Integrations-borgmesteren og Teknik- og Miljøborgmesteren har faste pladser i rådet. Det vurderes vigtigt at opretholde en tæt dialog mellem de relevante borgmestre på erhvervsområdet.

Ansvarsområder der overføres med Erhvervsservice til BIF

Opgørelsen af de budgetter, der følger med KES i overflytningen fra TMF til BIF, er lavet på baggrund af de konkrete udgifter, der er til opgaveløsningen i KES i dag. Opgaverne svarer til de opgaver, der blev overført fra ØKF til TMF med Københavns Erhvervsservice d. 1. januar 2012, nye tiltag fra budgetaftaler samt opgaver, der er strategisk prioriteret i TMF.

Det foreslås, at følgende ansvarsområder overføres til BIF:

Erhvervsservice:

  • Udvikling af erhvervsservicekoncept, herunder Key account manager, så virksomheder har én kontaktperson, og etablering af kunderegistreringssystem på tværs af forvaltningerne.
  • Erhvervsrådgivning.
  • Fokus på kommunens sagsbehandlingstider ift. Erhvervslivet.
  • Drift og udvikling af indsatsen overfor iværksættere.
  • Erhvervsundersøgelse.

Erhvervsudvikling:

  • Forbedre rammevilkår for erhvervslivet.
  • Interessevaretagelse og dialog med erhvervsorganisationer.
  • Fokus på erhvervsklynger.
  • Dokumentation, analyser og erhvervsbarometer.
  • Input til mødeforberedelse af borgmestre i erhvervsfora.
  • En række konkrete erhvervsprojekter.
  • Administration af tilskud og puljer, fx Copenhagen Connected.
  • Understøttelse af Kina-indsats.
  • Socialøkonomiske virksomheder.

Den administrative ledelse af sekretariatsforretningerne vedr. Taxinævnet i Region Hovedstaden forbliver i TMF.

Tydeliggørelse af opgave- og ansvarsfordeling i styrelsesvedtægten

I afrapporteringen på strukturarbejdet vedr. ”placering af kommunens tværgående enheder” d. 18. juni 2013 indgår en konkret anbefaling omkring behovet for at tydeliggøre det politiske ansvar i styrelsesvedtægten for de opgaver på erhvervsområdet, som vedrører en række tilskud og puljer. Denne præcisering er implementeret i bilag 1, hvor der nu i styrelsesvedtægtens § 20, stk. 2, står ”Københavns Erhvervsservice, herunder ansvaret for udvalgte regionale puljer og tilskud.”.

 

Økonomi

Indstillingen medfører en varig omplacering af samtlige budgetposter, der vedrører de overflyttede opgaver, fra Teknik- og Miljøudvalget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.


Tabel 1 – Varig omflytning fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling ordinær drift til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets bevilling beskæftigelsesindsats, 2014 p/l

Funktion

2014

2015

2016

2017

6.45.51.1 sekretariat og forvaltning

15.239.709

10.040.961

7.123.098

7.123.099

6.48.67.1 Erhvervsservice og iværksætteri, Væksthus

18.730.570

18.730.570

18.730.570

18.730.570

Samlet omplacering

33.970.279

28.771.531

25.853.668

25.853.668

Note: Faldet på 6.45.51.1 skyldes forskellige bevillinger, der falder bort. Det drejer sig om en lang række projekter og tilskud, som både var en del af indstillingen om overflytningen af Københavns
Erhvervscenter i december 2011, og bevillinger, der er givet i senere budgetforhandlinger og overførselssager.

Derudover omplaceres følgende rådighedsbeløb og anlægsbevillinger, jf. tabel 2:

Tabel 2 – Midlertidige projekt- og tilskudsmidler, der overflyttes fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling ordinær anlæg til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets bevilling beskæftigelsesindsats (anlæg) 2014 p/l.

 

Projekt

Funktion,

2014

2015

2016

Copenhagen Connected

2.32.34.3

-34.790

241.782

0

CRM/Fælles kundefunktion

6.45.51.3

0

2.540.000

1.524.000

Anlæg i alt

-34.790

2.781.782

1.524.000

 

Endvidere overflyttes balanceposterne vedr. de nævnte områder.

I forhold til forbruget afholdt i 2014 inden flytningen træder i kraft, vil der ske en omkontering af dette fra Teknik- og Miljøudvalget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, således at den samlede regnskabsaflæggelse i 2014 for KES sker hos Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Videre proces

Efter 1. behandling i Borgerrepræsentationen den 16. januar 2014 oversendes indstillingen til 2. behandling den 23. januar 2013, således at ændringen kan træde i kraft den 1. februar 2014.



Claus Juhl 
                                 /Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der sker en overflytning af Københavns Erhvervsservice fra Teknik- og Miljøudvalget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget,
  2. at Borgerrepræsentationen på mødet den 16. januar 2014 godkender ændringerne i Københavns Kommunes Styrelsesvedtægt, som angivet i bilag 1,
  3. at 2. at-punkt oversendes til 2. behandling i Borgerrepræsentationen den 23. januar 2014, jf. den kommunale styrelseslov § 2, stk. 2, med henblik på ikrafttrædelse den 1. februar 2014,
  4. at budgettet for Københavns Erhvervsservice som konsekvens af 1. at-punkt omplaceres fra Teknik- og Miljøudvalget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, jf. økonomiafsnittet.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. januar 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Økonomiudvalget afgav følgende protokolbemærkning:

”Økonomiudvalget lægger vægt på, at den koordinerende indsats i forhold til erhvervspolitikken er forankret i Økonomiudvalget.”


Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 16. januar 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Indstillingen blev dermed oversendt til Borgerrepræsentationens 2. behandling på mødet den 23. januar 2014.

 

Beslutning



Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. januar 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top