Mødedato: 22.08.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om kommunalt ordenskorps

Se alle bilag

Medlemsforslag 

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling på en model – herunder overslag over forventede udgifter - for et kommunalt ordenskorps. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling i umiddelbar forlængelse af, når justitsministeren svarer Gentofte Kommune på, hvordan det kan lade sig gøre at oprette et kommunalt korps til at tage sig af ordensmæssige anliggende.

(Stillet af Det Konservative Folkeparti)

Motivering:

Københavns Kommunes tryghedsmålinger viser, at rigtig mange københavnere er utrygge om aftenen og om natten. Tryghedsmålingerne viser, at der i mange kvarterer er 26-30 procent af beboerne som er utrygge i aften- og nattetimerne (ØU den 11. juni 2019, pkt. 14). Det er ikke holdbart, og derfor skal der radikale løsninger til, for at få genskabt trygheden i København.

Politiet kan gribe ind, hvis utrygheden skyldes ulovligheder, men det opleves som om, at københavnerne står magtesløse, hvis utrygheden ikke skyldes ulovligheder, men skyldes chikane, råb, høj musik m.v.

På Nørrebro – ikke mindst i kvarteret omkring Sigynsgade – har mange borgere oplevet utryghed, højrøstede unge, hærværk og tilmed også chikane af kvinder, der har færdes alene. På Islands Brygge oplever mange beboere, at de ringer forgæves til politiet, når der spilles høj musik eller der er højlydte diskussioner langs kajen på Islands Brygge. Også beboere på Christianshavn og Indre By oplever gadefester foran deres soveværelsesvinduer uden synderlig effekt af opkald til politiet, når festerne trækker ud eller er meget støjende.

København skal fungere også i hverdagen, og det er ikke vores oplevelse, at den fungerer i dag. Mange københavnerne oplever at stå magtesløse i de situationer, hvor politiet ikke har mulighed for at være til stede. Politiets manglende tilstedeværelse kan skyldes, at utrygheden ikke skyldes strafbare forhold, eller det kan skyldes, at politiet ikke har ressourcer til at være forebyggende til stede.

Formålet med forslaget er, at ordenskorpset får til opgave at skabe tryghed for københavnerne ved at være til stede, observere og gribe ind, hvis københavnere oplever utryghed i form af chikaner, hærværk, indbrud, støj fra gadeaktiviteter m.v.

Vi ser gerne, at et kommunalt ordenskorps får mange af de opgaver, som det tidligere ordenspoliti havde med at være fysisk tilstede, og som kunne virke præventivt og tale mange uromagere til ro.

Hvis borgerne oplever gentagen støj, fx på arealerne langs havnen på Islands Brygge, hvor politiet ikke har mulighed for hyppigt at komme at håndhæve ordensreglerne, vil et kommunalt korps kunne være synligt til stede og hjælpe beboerne med at få ro. Tilsvarende steder, hvor der er gentagende hærværk, bilafbrændinger eller fysiske overgreb, vil tilstedeværelse af et ordenskorps kunne have en præventiv effekt.

Ordenskorpset vil også kunne være præventivt til stede for at forebygge lommetyverier og butikstyverier i handelsgaderne, og de vil kunne påtale, hvis folk smider affald på gaden.

Det er ikke tanken, at ordenskorpset skal have fysiske magtmidler i form af knebel eller pistol, men de skal kunne foretage civile anholdelser indtil det nationale politi kan tage over. Vi ser gerne, at det kommunale ordenskorps også kan udskrive bøder.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2019

Medlemsforslaget blev forkastet med 40 stemmer imod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C og O.

Imod stemte: A, Ø, Å, B, F og I.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten opfordrer overborgmesteren til, at rette henvendelse til regeringen med ønske om at få tilladelse til at give Rådhusbetjentene ordenspolitimæssige beføjelser på kommunale institutioner.”

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre støtter ikke indførelsen af et kommunalt ordenskorps, men støtter i stedet en udvidelse af forebyggende arbejde som SSP samt ordningen med natteværterne, som viser gode resultater ved igennem dialog at nedbringe støj og uro. Desuden mener vi, at parkbetjente og parkeringsvagter kan bidrage til at modvirke, at der smides affald i gaderne.”

Til top