Mødedato: 22.08.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ny vedtægt for Københavns Begravelsesvæsen

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til en ny vedtægt for Københavns Begravelsesvæsen, der står for kirkegårds- og krematoriedriften på Københavns Kommunes fem kirkegårde.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at ny vedtægt for Københavns Begravelsesvæsen (bilag 2) godkendes,

  2. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til fremadrettet at vedtage forslag til nye vedtægter for Københavns Begravelsesvæsen, jf. løsningsafsnittet.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Københavns Begravelsesvæsen, der hører under Teknik- og Miljøforvaltningen, skal drive kirkegårde og krematorier i overensstemmelse med tidens krav og borgernes forventninger. Derfor er det med mellemrum nødvendigt at forny den vedtægt, der i henhold til § 12 i lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde regulerer benyttelsen af Københavns kirkegårde og krematorier. Den eksisterende vedtægt for Københavns Begravelsesvæsen er fra 1987 (med et tillæg fra 1989) og er på en række områder i dag utidssvarende. Herudover betyder den eksisterende vedtægts § 7, at der er gravstedsejere på Assistens Kirkegårds parkdel, som vil miste retten til at benytte deres gravsted efter den 31. december 2019, med mindre der inden årets udgang godkendes en ny vedtægt, der tillader fortsat brug. Godkendelse af en ny vedtægt er således afgørende for at kunne realisere visionerne i den nye Udviklingsplan for Assistens Kirkegård (Teknik- og Miljøudvalget den 17. december 2018), der er udarbejdet på baggrund af kirkegårdens fredning i 2015.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et forslag til en ny vedtægt for Københavns Begravelsesvæsen. Med forslaget, der findes i bilag 2, moderniseres den gældende vedtægt, og der ændres således på en længere række af vedtægtens paragraffer. Forslaget er udarbejdet på baggrund af forvaltningens erfaringer med den eksisterende vedtægt, gældende lovgivning samt Københavns Kommunes ‘Politik for udvikling af Københavns Kommunes fem kirkegårde mod 2065’ (Borgerrepræsentationen den 10. december 2015). Herudover er forslaget udarbejdet i overensstemmelse med de nye udviklingsplaner for de fem københavnske kirkegårde, samt med inspiration fra vedtægter for øvrige store, kommunale kirkegårdsforvaltninger.

Med forslaget til den nye vedtægt for Københavns Begravelsesvæsen løses en række udfordringer, som den gældende vedtægt medfører. Forslaget til den nye vedtægt sikrer blandt andet realisering af de visioner, som den nyligt vedtagne Udviklingsplan for Assistens Kirkegård rummer – i forlængelse af kirkegårdens fredning i 2015. Dette gælder først og fremmest muligheden for fortsat kirkegårdsdrift i parkdelen på Assistens Kirkegård, som ikke vil kunne realiseres uden en ny vedtægt. Desuden sikrer forslaget, at kommunens retningslinjer for monumentsikkerhed tydeliggøres. Endeligt indgår det i forslaget til den nye vedtægt, at begravelseshandlinger vil kunne finde sted indenfor rammerne af et særskilt beskrevet tidsregulativ, der godkendes af Teknik- og Miljøudvalget. Der fremgår således ikke længere tider i selve vedtægten, hvilket vil medføre en administrativ forenkling.

Konkrete forslag til ændringer

I bilag 3 findes en samlet gennemgang af de foreslåede ændringer mellem den eksisterende vedtægt og den ny vedtægt, inklusive forvaltningens bemærkninger til de foreslåede ændringer. Af væsentlige tilføjelser er en overordnet beskrivelse af begravelsesvæsnets opgaver samt målsætning for kirkegårdene og for servicen til borgerne:

 §2: ”Begravelsesvæsnet afholder højtideligheder samt begraver og kremerer afdøde personer og har endvidere til opgave at forsyne de efterlevende med mindesteder for afdøde personer samt indgå aftaler om anlæg og pasning af gravsteder. Begravelsesvæsenet skal tilsikre, at kommunens kirkegårde til enhver tid fremstår som værdige, frodige og vel vedligeholdte begravelsespladser for alle borgere, samt værne om de kulturværdier, der er knyttet til kirkegårdene.

§3: ”Begravelsesvæsenet udviser åbenhed og imødekommenhed over for særlige ønsker og behov og tilstræber at tilbyde tidssvarende gravstedsformer i overensstemmelse med borgernes behov. Begravelsesvæsenet yder desuden borgerne fornøden vejledning i spørgsmål vedrørende begravelser, bisættelser og urnenedsættelser.”

Desuden foreslås der en række opdateringer/ ændringer af mere teknisk karakter, herunder følgende:

  • Det forvaltningsmæssige ophæng besluttes af Borgerrepræsentationen (§1)

  • Krematorier og urnehaller indskrives i vedtægten (§2).

  • Opdatering og præcisering af regler vedrørende gravlægning og indretning af gravsteder, bl.a. at det kun er personer, der kan gravlægges (§5).

  • Tydeliggørelse af regler og ansvar vedrørende monumentsikkerhed (§6).

  • Begravelsesvæsenet tildeles kompetence til at afvise stødende effekter på gravstederne (§7)

  • Kompetence vedrørende begrænsning i varighed af brugsret til gravsteder overføres fra forvaltning til det politiske niveau (§9).

  • Hvis begravelser nødvendiggør flytninger af mindesten mv., skal dette, samt genetablering, ske for de efterladtes regning. Dette er gældende praksis, som nu indskrives i vedtægterne (§10).

  • Brugsretten på Vestre Kirkegård forlænges til 2150 som for byens øvrige kirkegårde, brugsretten på Assistens Kirkegård følger nu fredningens delområder. Dette vil medføre, at enkelte delområder, uden at vedtægten skal ændres, kan indlemmes til lokalkirkegården, hvis der er et behov (§11).

  • Ny regel sikrer, at der afsættes midler til bygningsmæssig vedligeholdelse ved gravsætning i mausoleum eller gravkammer (§13).

  • En præcisering af hvornår en afdød krav på begravelse eller bisættelse på det offentliges vegne. (§14)

  • En præcisering af hvem der er undtaget for opkrævning af udenbys tillæg, når afdøde var bosiddende uden for Københavns Kommune. §15)

  • En skærpelse af kravene for genibrugtagning af et misligholdt gravsted. (§20)

Delegation af beslutningskompetencen

Vedtægtsændringer for Københavns Begravelsesvæsen skal i dag vedtages af Borgerrepræsentationen. For at forenkle beslutningsgangen på området er det forvaltningens anbefaling, at Teknik- og Miljøudvalget fremover bemyndiges til at kunne godkende vedtægter for Københavns Begravelsesvæsen. Med en bemyndigelse til Teknik- og Miljøudvalget følger, at teksten i forslaget til den nye vedtægts §9 ændres, så der i stedet for ”Borgerrepræsentation” står, at ”Teknik- og Miljøudvalget” vil kunne begrænse den minimumsperiode gravsteder skal erhverves eller fornyes for, hvis det er begrundet i en omlægning af kirkegårdsarealer, fx i forbindelse med skybrudsprojekter. Delegeres beslutningskompetencen ikke til Teknik- og Miljøudvalget, vil forslaget til ny vedtægt forblive i den form, der er fremlagt i bilag 2, dvs. fremtidige vedtægtsændringer vil fortsat skulle godkendes af Borgerrepræsentationen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Kirkegårdsvedtægter skal approberes (godkendes) i Kirkeministeriet. Når Borgerrepræsentationen har godkendt den nye vedtægt, sendes den derfor til Kirkeministeriet med henblik på approbering. Vedtægten forventes at træde i kraft pr. 1. januar 2020.

 

Michel Shilling   /   Jon Pape

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at ny vedtægt for Københavns Begravelsesvæsen (bilag 2) godkendes,

  2. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til fremadrettet at vedtage forslag til nye vedtægter for Københavns Begravelsesvæsen, jf. løsningsafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 17. juni 2019

 

Indstillingen med det tekniske ændringsforslag blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top